mieć też dobrą kolację poprzedniego dnia. Warto zaplanować sobie posiłki z wyprzedzeniem. Dzięki temu możemy ugotować większe porcje i zamrozić albo zawekować część na później, przygotować sobie półprodukty np. rosół do zupy i wykonać część pracy, kiedy mamy czas np. w weekend. Doskonałym patentem, który jest też polecany w wielu książkach jest zamrażanie pokrojonych kawałków ciasta lub muffinek, żeby mieć
Ugotowane pozamiatanewodą (około 2,5 litra) i gotuję na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 godziny - mięso powinno być miękkie. Po ugotowaniu, mięsa wyjmuję, oddzielam od kości, dzielę na kawałki, rosół przecedzam mocno odciskając warzywa, które odrzucam, a czysty bulion oraz mięso z powrotem wkładam do garnka (możecie uzupełnić go wodą, jeżeli zbyt dużo Wam jej odparowało podczas gotowania mięsa). Krok
Moja Książka Kucharskakiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb pszenno-żytni z prażoną
Kulinarne przygody GatityMoja propozycja na świąteczny stół. Sałatka jajeczna z kurczakiem, groszkiem i kiszonymi ogórkami. Niewiele składników, szybkie wykonanie. Możemy wykorzystać mięso np. z rosołu i tym samym sałatkę przygotujemy jeszcze szybciej. Polecam! Sałatka jajeczna z kurczakiem Składniki: 5 jajek, ugotowanych na twardo puszka groszku 3 duże ogórki kiszone 1 por 1 pierś z kurczaka lub gotowane udko z kurczaka przyprawy: sól
Smak mojej kuchniSkładniki 170 gr. łopatki wieprzowej ugotowana 330 gr piersi kurczaka ugotowane 250 gr. boczku wędzonego 250gr. Warzyw z rosołu 80gr cebuli 1 sztuka 300gr. wątróbka drobiowa 2 czubate łyżki bułki tartej 2 jajka 50 gr. słoniny sol,pieprz ,gałka muszkatołowa do smaku tłuszcz i bułka tarta do formy Wykonanie Słoninę pokroić w kostkę i stopić na patelni. Odłożyć na osobny
w mojej kuchniflaczki mięsne, chociaż pokusiłam się kiedyś o wersję typowo wegetariańską , i także bardzo nam posmakowały. Dziś jednak mam wersję dla tych, którzy szukają zupy pełnej aromatów niczym w pysznym rosole, a także mięciutkich kawałków mięsa. Dodatek boczniaków, które wyglądają podobnie do pokrojonych flaczków wołowych, sprawia, że zupa nabiera lekko grzybowego aromatu, co jest naprawdę fajnym dodatkiem. Polecam! Aromatyczne flaczki drobiowe
Poezja Smaków - blog kulinarnybędziesz najedzony po bardzo małej ilości. Jak ktoś sobie nie radzi z pierwszą techniką, niech kupuje skrzydełka. Podobna zasada dotyczy się porcji rosołowej wyciągniętej z rosołu. Do tego kapusta kiszona i mamy danie. Proces ogryzania takiej porcji to ok. 25 minut - sprawdziłem, policzyłem, zmierzyłem... - skrzydełka nie wiele krócej. Po ugotowaniu ilość mięsa, która jest na porcji
Dieta Rozdzielna i Zdrowiewczesnego ranka nie mogłam znaleźć sobie miejsca.... rosół delikatnie się gotował , chleb już wczoraj upiekłam... coś bym porobiła bo dzieci ostatnio śpią po dwie godziny, a ja chętnie ten czas spędziłabym w kuchni. Zrobiłam przegląd lodówki i szafki... jajek dużo, pięć dorodnych cytryn....i przypomniał
Piekarz-Kucharz-GarkotłukReszta składników to: duża marchewka duża pietruszka seler (mniej więcej wielkości marchewki i pietruszki) duża cebula 3 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe sól i pieprz olej 700 ml rosołu lub innego bulionu Warzywa obieramy, płuczemy. Kroimy, na przykład w słupki, ale tak naprawdę może to być dowolny kształt, byleby kawałki nie były zbyt duże. Cebulę kroimy w pióra. Mięso
Pichceniomaniapapryki mielonej ostrej - 1 łyżeczka czosnku mielonego - 1 łyżeczka domowej przyprawy do mięs lub innej ulubionej do kurczaka - 3 łyżki śmietany 12 lub 18% - 1 łyżka mąki - 1 szklanka rosołu lub bulionu - 1 kosteczka prażonej cebulki - olej Wykonanie Polędwiczki opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, przełożyłam do miski, do mięsa dodałam obie papryki, domową przyprawę do mięs i czosnek. Dokładnie wymieszałam, przykryłam
Kuchnia z widokiem na ogródczęściej sięgamy po lekkie i orzeźwiające produkty. Również na naszym stole królują ostatnio lekkie zupy, wrapy i sałatki oraz świeże i aromatyczne dania kuchni orientalnej. Dzisiaj zamiast klasycznego rosołu w naszej kuchni zagościła zupa inspirowana kuchnią tajską z dodatkiem makaronu ryżowego. To danie zawiera w sobie sporą dawkę imbiru i czosnku, które naturalnie wzmacniają odporność. Zadbajmy o siebie dbać
Kuchnia od dwojgaziemniaki dzień wcześniej) :) Mięso również gotujemy w garnku(też można dzień wcześniej) ja akurat miałam już zmielone od razu mięso i takie gotowałam, ale możecie użyć np. mięsa z rosołu i zmielić czy np. szynkę wieprzową ugotować i zmielić, tu już jak wolicie :). Mięso gotowałam na średnim ogniu ok. 30 minut z dodatkiem soli, pieprzu w ziarenkach i ziela angielskiego
Gotuj z Mąkąjest warzywem, które przez długie lata było dla mnie tylko składnikiem włoszczyzny i trafiało wyłącznie do zupy. Jeśli wkładałam go w całości czy dużych kawałkach, tak jak do rosołu , to po ugotowaniu lądował w koszu. Dodawany np. do zupy jarzynowej musiał być pocięty drobno i nie mogło go być zbyt wiele. Po prostu nigdy nie przepadałam za porem. Z czasem
Smaczna Pyzawieje wiatr i pada deszcz? Oczywiście pyszną, rozgrzewającą zupę. Taką, jaką mam dzisiaj dla Was, zrobicie w pół godziny. Trzeba mieć tylko wywar z drobiu lub po prostu rosół a reszta... to już z górki. Pozostałe składniki przeważnie zawsze mamy w domu. A więc, do dzieła... Składniki: 1,5 l wywaru drobiowego 500 g ziemniaków 1 marchewka kawałek selera
Kuchnia u KrysiTradycyjna sałatka jarzynowa, która jest znana w każdym domu w Polsce. Ja przeważnie wykorzystuję warzywa z rosołu lub innego wywaru warzywnego. Podaję przepis na moją wersję sałatki. Składniki: 4 jajka 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora (biała część) 1 puszka groszku konserwowego 4-5 ogórków kiszonych 3 łyżki majonezy musztarda (ilość zależy od rodzaju musztardy) sól, pieprz
talerz przyjemności