rosół - 7682 przepisów (strona:354/513)

Adwent 2016 - dania świąteczne: Świąteczna pieczeń wołowa 278

żaroodpornego i obłóż warzywami i masłem. Całość oprósz pieprzem i ulubionymi ziołami, wstaw do piekarnika i piecz w 200-220°C przez 25-30 minut. Podczas pieczenia polędwicę polewaj rosołem

blog.moje-pasje.info
Rozgrzewająca i sycąca zupa z porów 190

kuchenną, garnek i patelnię, miski. Przygotuj składniki (4 porcje): białe i jasnozielone części z 2 dużych porów, 4 łyżki masła, 1 małą marchew, 1/2 łodygi selera naciowego, 1 litr rosołu z kurczaka, 2 średnie ziemniaki, 2 łyżki mąki, 15 dag kiełbasy, 1 mały ząbek czosnku, 2 łyżeczki świeżego lub 1 łyżeczkę suszonego majeranku, sól, pieprz. Marchew obierz i umyj. Selera

blog.moje-pasje.info
Rozgrzewające rurki w piwno-pomidorowym sosie 250

prezentuję niżej. Dzięki dodatkowi piwa, kozieradki, ostrej papryki i pieprzu cudownie rozgrzewa 😈 zmarzluchów 😊 Składniki (na 2 porcje): 200 g makaronu typu penne sos z pieczenia pałek w piwie lub rosół drobiowy słoik fasolki w pomidorach lub garść fasoli szparagowej i łyżeczka koncentratu pomidorowego pół szklanki jasnego piwa ok. 80 g sera z niebieską pleśnią 3 ząbki czosnku pół suchej kiełbasy

Weekendy w domu i ogrodzie
Kotlety mielone nadziewane pikantną morelą. 195

mielone z różnymi dodatkami: śliwki, feta, sezam, grzyby, ser....itd, lista byłaby długa. Teraz sięgnęłam po morel ..... 0,5 kg mielonej łopatki kajzerka jajko średnia cebula 0,5 szklanki rosołu czarny pieprz i sól do smaku paczka suszonych śliwek bułka tarta tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Oraz: paczka suszonych moreli łyżka suszonego czosnku łyżka pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki soli tłuszcz

Dieta moja pasja
Ravioli z płynnym żółtkiem i palonym masłem szałwiowym 246

makaronu to wielka przyjemność, sama doskonale pamiętam kiedy to w domu to on był nieodzownym elementem niedzielnego obiadu. Lądował wtedy zawsze w głębokim talerzu w towarzystwie tłustych oczek rosołu. Dziś większość kulinarnych amatorów jest zaopatrzonych w coraz wymyślniejsze sprzęty kuchenne, jednak wiele lat temu mama i babcia uzbrojone jedynie w drewniane walki produkowały pyszny makaron wkładając w niego

Słodki Kompromis
Tajska zupa z wieprzowiną, ryżem i kolendrą 197

dłonią,  mięso należy mocno zbić żeby wytworzyć żelatynę,  która sklei mięso  4. Z mięsa formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego,  wrzucamy mięsne kulki do gorącego rosołu i gotujemy ok 2 minuty,  wsypujemy ryż i gotujemy ok 10 min,  aż ryż zmięknie, a zupa lekko zgęstnieje 5. Na porcje zupy w miseczce wrzucamy sporą garść

Słodki Kompromis
pyszne risotto z warzywami i leśnymi grzybami 222

żółtego 700ml bulionu z kurczaka oliwa z oliwek 1 marchewka pokrojona zielenina -u mnie lubczyk 1 szkl. gotowanych grzybów leśnych Wykonanie Przygotować 700 ml bulionu z kurczaka Może być rosół z poprzedniego dnia. Umyć i pokroić marchewkę i cukinie , posiekać cebulę. Rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek na dużej patelni i smażyć cebulę z boczkiem .Dodaj warzywa i dusić około

w mojej kuchni
Ormiańska zupa Haszlama 283

było lekko zakryte, dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu, ziele angielskie, zagotować i gotować na małym ogniu do miękkości. Można użyć szybkowaru. Mięso wyjąć, rosół odcedzić, doprawić solą. Przygotować warzywa: ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w półplasterki, paprykę w poprzeczne paski. W garnku z grubym dnem  ułożyć warstwami: ziemniaki, mięso pokrojone w duże kawałki, plasterki cebuli

Stare Gary
Pasterskie babeczki 182

które mogą być świetną przegryzką, choćby podczas sylwestrowych hulków. Ze względu na to, co kryją w sobie, mogą też stanowić dość solidne, syte danie, dodatek do czerwonego barszczyku lub rosołu. Przepis inspirowany klasyczną zapiekanką pasterską. Na 12 babeczek, oprócz foremek, potrzebujecie: 375 g ciasta francuskiego 350 g mięsa mielonego, ja użyłam wieprzowego, nie bardzo tłustego średniej cebuli 36-48 cienkich

Pichceniomania
9 najlepszych sylwestrowych przekąsek 618

zestawienie jednych z moich ulubionych przekąsek, idealnych na domową imprezę sylwestrową. Wszystkie są proste i szybkie do przygotowania, a na pewno zasmakują biesiadnikom. Bułeczki z pieczarkami Flaczki cielęce w rosole Knapka z grillowanym łososiem Domowe nuggets'y Kruche paluchy z ciasta piwnego Kruche miseczki z sałatką tuńczykową Kruche drożdżowe paszteciki z szynką i serem Sałatka z ryżem, kukurydzą i fasolką

Codzienna kuchnia niecodzienna
Barszcz na zakwasie 290

największym garnku, jaki mam – 10 litrów. Oczywiście samej zupy wychodzi znacznie mniej, jednak każda ilość barszczu szybko się rozchodzi. Do zimnej wody (używam butelkowanej) wrzucam włoszczyznę, tak jak na rosół. Im więcej damy warzyw, tym smaczniejszy będzie barszcz. Minimum to jeden pęczek gotowej włoszczyzny, czyli 3-4 marchewki, 2 pietruszki, por, kawałek selera. Dodaję również cebulę i czosnek. Im więcej

MarcinChef
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 322

kaszubsku Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Śledź w sosie czosnkowym Śledź w oleju z cebulą Śledź w buraczkowej pierzynce Zupy Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy

Kulinarne przygody Gatity
Barszcz na zakwasie 256

dostępu powietrza i trzymamy w lodówce. Buraków nie wyrzucamy, można z nich zrobić pyszną surówkę.   Jak zrobić barszcz z zakwasu?   Przygotowujemy bulion warzywny z porcji warzyw na rosół, które gotujemy z listkiem laurowym, 2-3 kulkami ziela angielskiego i ziarenkami pieprzu. Bulion odcedzamy. Warzywa możemy zostawić sobie na sałatkę jarzynową (tu przepis) . Do bulionu dodajemy jabłko i majeranek

Ugotowane pozamiatane
Krem z warzyw z rosolu 186

robicie z warzywami jakie zostaną wam z gotowania rosołu? Nie wierze że za każdym razem robicie sałatkę jarzynową. Pewnie zdarz się że Wam się niestety marnują. A przecież można je fajnie wykorzystać do przygotowania innej zupy mianowicie kremu z warzyw. Wystarczy dodać kilka orientalnych przypraw i np fetę aby uzyskać nietypowy smak zupy i przy okazji nic nie zmarnować. Czytaj

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Zupa rybna 252

angielskie, pieprz, liście laurowe, koperek Na ogniu (lub w piekarniku) podpiec cebulę - ja to robiłam nad płomieniem ognia, do momentu aż zaczęły pachnieć, zwęgloną skórkę usunąć, resztę dodać do rosołu Gotować na wolnym ogniu co najmniej pół godziny od momentu jak zacznie "pyrkać" aż warzywa będą miękkie Dodać pomidory, pozostałą rybę, lubczyk i pietruszkę, można doprawić pieprzem i ewentualnie solą

pyszne zdrowości