Odkąd pamiętam, zupa ziemniaczana, często była u mnie gotowana 🍴. Na rosole była przygotowywana i śmietaną zabielana. Ja 👩 jednak ziemniaczaną inaczej ugotowałam i na krem zmiksowałam. Użyłam cebuli i ziemniaków czerwonych, przypraw ulubionych, następnie całość zmiksowałam i z mieszanką przypraw - suszonych pomidorów z chili podałam. Zupa wyszła bardzo kremowa, w smaku nietypowa 👄 ❤. Składniki: 3 duże czerwone cebule, 1 kg czerwonych ziemniaków
Moniki Smakołykichłodnika. Ja lubię dodać do wywaru czosnek. Tutaj wylądowały posiekane 3 ząbki. Tradycyjnie, nie każdemu musi to smakować, więc według swoich potrzeb zmieniajcie ten przepis. Ja jako bazy użyłam rosołu gotowanego na kurczaku, ale możecie również użyć wywaru z jarzyn, wtedy zupa będzie delikatniejsza. Jeśli używacie suchej fasoli, to niestety, ale trzeba ją wcześniej namoczyć i podgotować i do zupy
Mieszam w Garnkuprzygotować zalewajkę, w 2 szklankach gotującej się wody rozpuszczamy kostki rosołowe. W słoiku w szklance zimnej wody rozrabiamy 2-3 łyżki mąki. Potem rozrobioną zawiesinę dolewamy do rosołu i krótko intensywnie mieszamy. Zalewajką zalewamy naszą zapiekankę. Ozdabiamy zieleniną i zapiekamy 30 min./200st.C Na pięć minut przed końcem zapiekania zdejmujemy pokrywkę i dodajemy np. pomidory. Po zapieczeniu
chleba naszegozmodyfikować..? Tak w głowie zrodził się pomysł na to, by zamiast proszku dodawanego do zupek użyć po prostu bulionu. Nie popełnicie też żadnej zbrodni, jeśli makaron zalejecie po prostu rosołem- pozostałym np z dnia wcześniejszego (tak, tak, wtedy nie zrobicie już pomidorowej :D ) Czasem w większych sklepach można dostać opakowanie samego makaronu Wonton, nawet w Biedronce mi się raz takie
Kuchnia w czekoladziePyszny kapuśniak z sezonowych warzyw. Z młodą kapustą, ziemniaczkami, marchewką i pietruszką. Ugotowany na domowym rosole, z dodatkiem passaty pomidorowej. Wyrazisty w smaku, szybki i łatwy w przygotowaniu. Podałam go z kleksem kwaśnej śmietany, posiekanym koperkiem i podsmażonymi plasterkami chudej kiełbaski np. Lisieckiej. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 500 g młodej kapusty 1,75 litra bulionu drobiowego lub wody
cool and mintykulka mozzarelli 4 pomidory suszone sól, pieprz masło klarowane pieprz czerwony sos:1/3 liści bazylii z doniczki 1 żółtko 1 płaska łyżka mąki 1 łyżka masła klarowanego 3/4 szklanki rosołu drobiowego sól, pieprz 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki śmietany Bo garnuszka przekładam liście umyte bazylii, dodaję orzechy, oliwę, parmezan, sól, pieprz, czosnek i miksuję blenderem.Pesto mamy gotowe. Pierś
wesoła kuchniazeszłym roku i zamroziłam kilka porcji. Można dorzucać do zupy nawet w formie zamrożonej 2-3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka pół pora lub mała cebulka - ewentualnie 300 ml rosołu ok 2 cm świeżego imbiru lub imbir mielony sól, biały pieprz Bulion wlać do garnka, dorzucić ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę. Dodać marchewkę startą na jarzynówce oraz zamrożoną dynię
Ze smakiem bez glutenuskładniki no i smaczny:-) Zupka pieczarkowa jest bardzo prosta w wykonaniu i uwielbiam ją za jej pieczarkowy smak. Można ją zrobić w wersji bezmięsnej lub mięsnej, gotując na rosole z mięsem. Składniki - na ok 3 litry zupy ok 400 g świeżych pieczarek 2 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 2 litry wody lub bulionu mięsnego z mięsem 100 ml śmietany
Ze smakiem bez glutenuwody 1 marchewka 1 duży ziemniak 100 ml słodkiej śmietanki 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 1/2 małej cebulki 2 łyżki smalcu jajka na twardo Do garnka wlać rosół i wodę (nie więcej niż 2 litry). Dodać ziemniaka obranego i pokrojonego w niewielką kostkę i marchewkę startą na jarzynówce. Zagotować i gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie
Ze smakiem bez glutenumnie jest to jedno jajko do jednego talerza Do garnka wlać bulion, dolać sok z czerwonych buraków, wrzucić buraka pokrojonego w słupki, dodać ocet, dodać mięso z rosołu podzielone na niewielkie kawałki i zagotować całość. Można dolać wody jeśli całość będzie nazbyt intensywna. Kiełbasę pokroić w półplasterki i podsmażyć na patelni. Przełożyć do gotującego się barszczyku. Na patelnię
Ze smakiem bez glutenudekoracji (opcjonalnie) jajko na twardo na każdą osobę Przepis na zupę szczawiową Na patelni podgrzej masło, cebulę i czosnek. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj szczaw, podsmaż i zalej rosołem. Gotuj 10 min. Odcedź połowę szczawiu, a resztę zmiksuj na zupę krem, dodając dużo pieprzu. Na każdy talerz wlej zupę, dodaj trochę nie zmiksowanych liści szczawiu, śmietanę (jeśli jej używasz
Ugotowane pozamiatanenajtańsza wołowina to co się dziwić ;) Rostbef to delikatna część wołowiny pyszna na steki, niedługie pieczenie – musi być soczysta. Szkoda, jej jak dla mnie na rosół jak można mieć stek :) Ale wracając do dania za miliony :) kupiłam 3 piękne steki i tak sobie je pysznie w kilka minut robimy. Spróbujcie, pyszne ! Stek z rostbefu
Kuchnia na wzgórzuSzybka kolacja, obiad, lub przekąska. Składniki: kuskus filet z kurczaka 2 szt suszone pomidory – 1/2 słoika pietruszka sól pieprz Kuskus zalewam bulionem (miałam rosół więc bulion wspaniały). Zalewamy tak by około 1 cm ponad powierzchnię kuskusa był bulion. Filet z kurczaka smażymy na oleju z suszonych pomidorów. Dodajemy pomidory suszone pokrojone w kostkę. Chwilę smażymy. Dodajemy posiekaną pietruszkę. Mięso
MojaQchnia.pl