rosół - 7682 przepisów (strona:355/513)

Knedle z mięsem 166

obiadowa. Są być może mniej popularne niż knedle ze śliwkami, ale równie smaczne (jeśli nie jedliście, koniecznie musicie to nadrobić). Najlepsze nadzienie otrzymacie z mięsa, na którym gotował się rosół lub które było przeznaczone na pasztet, albowiem długo gotujące się mięsiwo w towarzystwie warzyw ma zdecydowanie najlepszy smak :) Ja użyłam 3 rodzajów mięsa, ale równie dobrze możecie zrobić farsz

MyCookBook.pl
Sos z marynowanego zielonego pieprzu. Klasyczny francuski sos do steków 395

czyli mise en place. Odmierzamy i szykujemy sobie wszystkie składniki przed robieniem sosu – później, gdy patelnia/rondelek wylądują na ogniu – nie ma na to czasu. BULION Bulion wołowy lub wołowy rosół to nie jest coś, co każdy z nas zawsze ma w domu. Jeśli mam w zamrażalce kostki własnoręcznie zrobionego demi-glace, mocnego wywaru na pieczonych wołowych kościach – używam

Karo in the Kitchen
Bigos 214

solimy, obtaczamy w mące i obsmażamy.z każdej strony - dodajemy do garnka z kapustą. Do garnka wlewamy ok 1 litra wody (ja wlałam 700 ml wody  + 200 ml rosołu + 100 ml wywaru z warzyw) - zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę kiełbasę podwawelską i chorizo oraz odcedzone i posiekane grzyby. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy przyprawami. Gotujemy

peggiwkuchni
Zraziki z pieczarkowym nadzieniem. 141

pieczarkowy i okazało się, że przesadziłam z ilością pieczarek. Trzeba było je wykorzystać i tak powstały te pyszne zraziki. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mięsa mielonego 2-3 marchewki z rosołu 1/3 szkl. wody 1 jajko 2 bułki czerstwe namoczone w mleku i wyciśnięte 2 ząbki czosnku 2 szalotki 3 łyżki masła klarowanego bułka tarta przyprawy:sól, pieprz, majeranek, lubczyk suszony

Kuchnia Beaty
Fit zupa krem z 3 warzyw 145

łyżeczki tymianek, 1/2 łyżeczki oregano, 1 łyżka soku z cytryny, szczypta chilli, sól, pieprz * Nie mieliśmy bulionu, dlatego zrobiliśmy wywar z pora, marchewki, pietruszki, cebuli przypalonej jak do rosołu, liścia laurowego, pieprzu, soli, ziela anglieskiego i lubczyka. Gotowaliśmy pod przykryciem na małym ogniu przez 45 min, po czym przecedziliśmy bulion. OPCJONALNIE: natka pietruszki, świeży tymianek lub rozmaryn, posiekana nać selera

Kuchnia od dwojga
Zupa z soczewicy najprostsza 137

kawałeczkiem kapusty włoskiej kawałeczek cebuli kilka kulek czerwonego pieprzu 100 g  soczewicy natka pietruszki olej z ostropestu tłoczony na zimno sól do smaku Warzywa pokrój jak na rosół, wrzuć do garnka z namoczoną wcześniej soczewicą, posól, dodaj pieprz i gotuj na małym ogniu do miękkości soczewicy. Podaję z olejem z ostropestu, gdyż ma zbawienny wpływ na naszą wątrobę. Wystarczy

Z Kuchni Do Kuchni
Ziemniaczane kule z kurczakiem, serkiem topionym i sosem czosnkowym FolWark, pieczone w piekarniku. 196

przeciśniętych przez praskę   2 jajka 1 łyżka mąki domowa vegeta do smaku pieprz i szczypta chili do smaku 1 duża ugotowana pierś z kurczaka może być mięso z rosołu 1 duża cebula 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka buła tarta do obtoczenia kulek  1 opakowanie serka śmietankowego topionego hochland Wykonanie : Cebulę obieramy i kroimy w drobną

Sama słodycz i szczypta chili
Pieczony bigos z kiszonej kapusty 217

znaleźć kilka dań,  które przy odgrzewaniu, mało tego, że nie stają się gorsze, a wręcz zyskują na smaku. Jednym z nich jest bigos.  Tak jak w przypadku rosołu, istnieją jego niezliczone warianty, które różnią się dodatkami, rodzajem mięsa, czy użytej kapusty.  Dzisiaj chcielibyśmy zaproponować bigos z kiszonej kapusty z delikatnie słodkim akcentem. Przepis można wykorzystać

Kuchnia od dwojga
DUSZONE PODUDZIA KURCZAKA Z CEBULKĄ I PIECZARKAMI 156

kurczaka 2 duże cebule ok 30-40 dag małych pieczarek 2-3 liście laurowe ok 5 sztuk ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego  sól,pieprz 1/2 szklanki bulionu ( rosołu)   Marynata:   6 ząbków czosnku 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki białego pieprzu szczypta soli Mięso umyć,osuszyć. Przygotować marynatę tj połączyć

Niespełnione zdolności kulinarne
Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową 179

Rozgrzewamy się w orientalnym stylu. Bo nie tylko rosołem i pomidorowa człowiek żyje... Zimne dni dają się nam we znaki, a to dopiero początek. Dlatego, oficjalnie otwieram sezon pikantnych, rozgrzewających zup. Tajska zupa ma wiele wariantów, ale zawsze odnajdujemy w niej podstawowe nuty - słodki, kwaśny i ostry. Dowolność mamy  przy wyborze warzyw oraz mięsa, choć

kolorowotorcikowo
Tajski rosół z łososiem 193

smaki, mleko kokosowe czy limonka i imbir - to smaki rodem z Tajlandii. Dlatego sama postanowiłam zagłębić się w receptury i stworzyć coś tajskiego, po swojemu. Tak też powstał tajski rosół z łososiem. Aromatyczny, ostry, inny niż nasz polski bo z posmakiem rybnym. Odkryjcie kawałek Tajlandii... Składniki na 4 porcje: 1l bulionu 150g łososia  100g makaronu  3 łyżki sosu

Czarnawisienka
KREM DYNIOWY 209

mnie 350ml) i częścią (dałam ok.300ml) wody lub samą wodą, gdy nie mamy bulionu (ja zawsze odlewam bulion od warzyw, gdy gotuję sałatkę -mam jarzynowy lub odlewam część z rosołu. Wlewam gorące w słoiki i zamykam. Odstawiam potem do lodówki, może tam być kilka dni lub mrożę i wykorzystuję do zup, itp.). Doprowadzam do wrzenia, garnek przykrywam i gotuję

Smaczne Zdrowe
Porosołowa patelnia 147

Jeśli zostanie Wam rosół i makaron nie wyrzucajcie go, zróbcie takie szybkie danie jakim jest porosołowa patelnia. Dzięki sklepowi Gustus dostałam do przetestowania patelnię niemieckiej firmy WOOL z kolekcji Szafir. Muszę przyznać, że choć wiele osób może odstraszyć cena to przyznam, że jest jej warta. Bo tak szczerze zadajcie sobie pytanie co ile czasu wymieniacie stare patelnie na nowe ? Może

Ewa w kuchni
Boczek po japońsku 205

spraw­dza się na zimno, jak rów­nież pod­sma­żony na drugi dzień na patelni. Naj­le­piej sma­kuje podany do ramenu (taki rosół mię­sny po japoń­sku) lub na ryżu z jaj­kiem na miękko. Boczek po japoń­sku szcze­gól­nie pole­cam oso­bom, które są cie­kawe nowych sma­ków. Skład­niki

Kuchcik gotuje