rosół - 7682 przepisów (strona:363/513)

Domowy makaron 122

Każdy z nas pewnie pamięta smak rosołu lub zupy grzybowej z własnym makaronem. Przepyszny, "wart zachodu" / trochę trzeba pozagniatać :), ale co tam - nic nie dorówna własnemu.  Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3 całe jajka 3 łyżki mleka lub wody Wykonanie: Wszystkie składniki razem połączyć, zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne. Podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować na grubość

Z notatnika
Zupa pieczarkowa 181

pieczarek, cebulki, wywaru i świeżej zielonej pietruszki. Aby zupa była bardziej sycąca możecie ją podać z makaronem, np. nitkami lub grzankami.  Składniki: 1,25 l wywaru warzywnego lub rosołu* 0,5 kg pieczarek 2 średniej wielkości cebule 1/2 szklanki śmietany 30% sól, pieprz 1/2 pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki masła Wywar zagotować. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki

Ugotować
zupa zbójecka z klopsikami 141

składniki: 1000 ml bulionu, rosołu 3 ziemniaki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki czerwonej papryki, w proszku 1 łyżeczka kminku mielonego tłuszcz do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wkładam do bulionu i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, aż się zeszkli. Dwie łyżki podsmażonej cebuli odkładamy do mięsa na klopsiki. Pozostałą cebulę umieszczamy

Domowy Smak Jedzenia
Rozgrzewająca zupa z soczewicą i jesiennymi pysznościami 188

jeszcze chłodniejszym październikowych chłodem, a w moim brzuchu panowało niezwykle przyjemne ciepło i radość wypełnienia :) Na Bałkanach rozróżnia się dwa rodzaje zup pod względem gęstości: supa - z rodzaju rosołów, bulionów i pomidorówek oraz  čorba- podobna do gęstych grochówek, czy zup gulaszowych. Moja propozycja zdecydowanie zalicza się do tej drugiej grupy! Gęsta, treściwa i po brzegi wypełniona najpyszniejszymi darami jesieni

Kuchnia w Słońcu Skąpana
zupa czosnkowa 137

składniki: 2000 l wywaru warzywnego 2 ugotowane marchewki z rosołu 6 ząbków czosnku konserwowego Jamar lub świeżego natka pietruszki sól, pieprz dodatkowo: grzanki do podania wykonanie: Do gorącego wywaru dodajemy pokrojoną w plasterki lub półplasterki marchewkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę podgotowujemy, doprawiamy. Podajemy z posiekaną natką oraz grzankami. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
KRÓLIK DUSZONY W ŚMIETANIE I PRAWDZIWKACH 200

dobry powód , by przygotować to wyjątkowo smaczne mięsko. Polecam. Smakuje dobrze do ostatniej kropli sosu Składniki: 1 tuszka krolika ok 1-1,5 kg 2 szklanki wywaru grzybowego lub rosołu 3 marchewki 1 cebula 1 por biała część 1 kubek śmietany 30 procent- 330 ml 15 suszonych prawdziwków 3 gałązki rozmarynu 3 liście laurowe 4 ziela ang sól,pieprz masło

Z Majeczką w kuchni
Suszenie i mrożenie liści warzyw 157

Jeszcze więcej aromatu i smaku mają mrożone liście. Mrożony koperek dodany do puree ziemniaczanego, smakuje jak ten kupiony w czerwcu;) Grube, mrożone łodyżki lubczyku i selera nadają gotowanemu rosołowi wyjątkowej świeżości i aromatu. Poniżej podaję sposób na suszenie liści warzyw w piekarniku, dla osób nieposiadających suszarki do warzyw. Liście warzyw najlepiej mrozić w plastikowych torebkach na mrożonki, które są bardzo

Codziennik Kuchenny
Pieczone pierogi z mięsem 205

przygotowania pierogów z łatwością można je rozwałkować.  Przygotowując pierogi w domu, mamy pewność co do jakości użytych składników, szczególnie mięsa. Do farszu można użyć mięsa i warzyw z rosołu i tak będą lepsze niż kupne. Klasyczne, gotowane pierogi przygotowuję w dużych ilościach i część mrożę. Pierogi pieczone mają tak delikatne ciasto, że nie nadają się do mrożenia.  Problem

Codziennik Kuchenny
Polenta, bezglutenowy dodatek do zup 177

się dla alergików. Dziecko ,,wyrosło" z alergii, a polenta weszła na stałe do naszego menu. Czasem urozmaicam jej smak dodatkiem ostrego żółtego sera albo ziół.  Polenta pasuje do rosołu, bulionu grzybowego, zup czystych. Kosteczkami z polenty można zastąpić grzanki dodawane do zmiksowanych, kremowych zup. Z gorącej polenty można również zrobić kluski, które formuje się za pomocą dwóch łyżek. Sposób

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 217

cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa z burakami Suszone grzyby w cieście piwnym Tradycyjna sałatka jarzynowa Inne potrawy na Święta Rosół lubczykowy Zupa pomidorowa Krem z białych warzyw z łososiem i oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Sylwestra i Karnawał 183

Barszcz ukraiński Ezogelin - turecka zupa z soczewicy i bulguru Grochówka na wędzonych żeberkach Kwaśnica na gęsinie Zupy jedzone w dniu następnym, wzmacniające osłabione siły i żołądek: Congee - zupa ryżowa Rosół lubczykowy Zupa miso Krem z białych warzyw Zupa jarzynowa z quinoa i wodorostami Pierożki wonton z aromatycznym bulionem Dietetyczna zupa z dyni i imbiru Congee z tofu, miso i glonami

Codziennik Kuchenny
Grochówka na wędzonych żeberkach 187

rodzinie. Zupa jest delikatna w smaku i ma lekki aromat wędzonki. Nie jest tłusta, do jej ugotowania użyłam chudych żeberek i bulionu warzywnego. Grochówka równie dobrze smakuje ugotowana na rosole drobiowym lub wołowym. Tylko błagam nie używajcie ,,chemicznych" kostek rosołowych, szkoda psuć zdrowie i delikatny smak tej pysznej zupy. Gotując grochówkę nie można zapomnieć o dodaniu ziół takich jak majeranek

Codziennik Kuchenny
"Danie inspirowane podróżą 2." - podsumowanie akcji 197

grzybami i wspomnienia z Wileńszczyzny Tzatziki i "Trzynasta opowieść" Falafel i "Srebro" Melanzane alla parmigiana – ulubiona zapiekanka Ratatouille – prowansalski gulasz warzywny Insalata Caprese – sałatka z wyspy Capri Tajski rosół z makaronem, papryką i chili Łosoś w curry z czerwoną papryką i szpinakiem Zielone curry z cukinia i papryka Sałatka szopska 12 przepisów zebranych w akcji Danie inspirowane podróżą 2016 Szwedzkie

Weekendy w domu i ogrodzie
Tak walczę z przeziębieniem 205

prostu trzeba sobie pozwolić na nic nierobienie i chodzenie cały dzień w piżamie : ) JEDZENIE. Zazwyczaj jeżeli jestem chora (gorączka, kaszel itp) to preferuję lekkostrawne potrawy. Kiedy byłam dzieckiem był rosół i kurczak w potrawce i to danie kojarzy mi się z chorobą. Kiedy czuję, że dopada mnie jakaś infekcja gotuję zupę, najczęściej gęsty krem albo coś solidnego i klasycznego

Szybko Tanio Smacznie
Barszcz ukraiński 171

Tradycyjny BARSZCZ UKRAIŃSKI na aromatycznym i pełnym smaku rosole z... Artykuł Barszcz ukraiński pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE