rosół - 7682 przepisów (strona:366/513)

PULLED PORK – SZARPANA WIEPRZOWINA + test szybkowaru Gerlach 377

sprawiło to , że mięso jest niesamowicie aromatyczne i soczyste! Taki szybkowar jest świetnym pomysłem dla każdego! Dla rodzin gotujących domowe obiady – świetnie sprawdzi się przy gotowaniu prawdziwego niedzielnego rosołu, przy robieniu gołąbków, gulaszu i warstwowych zapiekanek. Dla zabieganych singli, którzy nie mają czasu na stanie przy garach, a w szybkim czasie chcą zrobić coś pysznego czy też

Ostra na Słodko
KREM Z CUKINII 173

dodatek czosnku i aromatycznych przypraw sprawia że doskonale rozgrzewa w chłodniejsze dni; zupę podałam z makaronem gniazda nitki Lubella SKŁADNIKI 3 małe cukinie, 3 ziemniaki, ok. 1 szkl. domowego rosołu, 1 liść laurowy, 50 g masła, sól, pieprz, majeranek, 1 ząbek czosnku, makaron nitki, jogurt naturalny WYKONANIE Warzywa kroimy w kostkę. Masło rozpuszczamy w garnku o grubym dnie, dodajemy cukinię

słodki bratek
Zupa pomidorowa 164

ViolaPa Jedna z ulubionych zup w moim domu. I nie oznacza to że  jest przerabiana ze znanego nam rosołu. Zupę ugotowałam na  kaczce. Składniki: Pozostałe części z kaczki który został nam po poprzednim daniu. ( Kręgosłup, skrzydła ,szyjka ,nadmiar tłustej skóry z udek) 1 cebula opalona nad ogniem 2 kostki rosołowe 4 marchewki obrane i przecięte na 4 wzdłuż

Viola cooks with passion
Letnia zupa z fasolki szparagowej 258

łyżeczka przyprawy curry Instrukcje Mięso umieszczamy w garnku wypełnionym 4 litrami wody, do której dosypujemy 1 łyżeczkę soli. Podgrzewamy dość powoli do granicy wrzenia i odszumowujemy jak bulion lub rosół . Następnie dodajemy por, seler oraz ziarna pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe i natkę pietruszki. Wywar gotujemy powoli, najlepiej pod częściowym przykryciem, przez ok. 2,5 godziny. Powinniśmy otrzymać

Kulinarna Pokusa
Kociołek rozmaitości 223

papryka biała 35 dag świeżych pieczarek 1 szklanka suchego makaronu muszelki 1 słoiczek koncentratu pomidorowego-używam Pudliszki 3 łyżki pikantnego ketchupu 20 dag ciecierzycy gotowanej w zalewie 1 litr rosołu lub bulionu 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Sos piri piri lub ostra papryka do smaku 1 łyżeczka słodkiej papryki Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Fileta

Wanilia i Kardamon
Pomidorki koktajlowe z ziołami do słoików na zimę 177

którzy do XIX wieku traktowali je jako afrodyzjak. Ale niestety chwilę później pojawili się naukowcy, którzy dowiedli, że to stek bzdur. Trudno, zawsze pozostaje nam lubczyk podstępem wrzucony do rosołu :) Warto w okresie klęski urodzaju zabezpieczyć pomidory na zimę w formie soku. Pomaga on w okresie zimowym na przeziębienia. Tak sobie myślę, że w kolejnym sezonie zrobimy rodzinny bojkot koncernów

Marder&Marder Manufacture
Kurczak w sosie śmietanowym z kurkami 157

fankami kurek, podgrzybków i borowików. Na początek proponujemy bardzo prosty przepis na kurczaka w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. Składniki: 600g piersi z kurczaka (3 pojedyncze) 250g kurek 500ml rosołu (lub bulionu) 3 łyżki śmietany 12% 2 łyżki posiekanego koperku 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo utarty kolorowy pieprz, świeżo mielona sól Na dużej patelni

Kolizje Smaków
wiejski kurczak z domowej wędzarni 239

wykonane właśnie z kurczaka, znikają w pierwszej kolejności. składniki kilka wiejskich kurczaków każdy o wadze ok 1,5 kg sól jarzyny takie same jak na rosół ( marchew, seler, pietruszka, cebula) kilka liści laurowych ziele angielskie, ziarna jałowca pół główki czosnku , pieprz. sposób przygotowania Kurczaki  myjemy, porządnie solimy i  odstawiamy w chłodne miejsce, na minimum

Miód i pieprz
Królik duszony w pomidorach 284

bardzo dobrej jakości. Najczęściej królika się dusi w winie lub śmietanie, ale w sosie pomidorowym czy grzybowym będzie równie dobry. Na króliku można też ugotować dobry wywar, taki chudy rosół. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
ZUPA KURKOWA Z ZIEMNIAKAMI I ŚMIETANĄ 273

jarzynowym (swój gotowałam specjalnie w tym celu na bazie młodych warzyw: 2 marchewki, pietruszka, por, łodygi selera, nać pietruszki, sól himalajska i źródlana woda). Można dodać dowolny inny bulion, rosół, itp. Doprawiłam całość solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gotowałam ok.15 minut (do miękkości ziemniaków). Na samym końcu dodałam śmietanę. Do śmietany wlałam kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie wymieszałam i dopiero

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z serem i jeżynami 194

Ilość porcji: 10 Jak już niejednokrotnie wspominałam ciasto drożdżowe to jedno z takich silnych, olfaktorycznych wspomnień mojego dzieciństwa. Sam zapach przywołuje wspomnienia rodzinnego domu, w którym ściany przesiąknięte zapachem rosołu, gromadziły miłość. Często powracam do tych wspomnień. Siadając przy stole, biorę drożdżówkę w rękę i przenoszę się o jakieś 20 lat do domu, mojego domu - popijając zimne mleko... Powracając

Wędrówki po kuchni
Caldo verde 159

niskiej temperaturze gotowałem do miękkości ziemniaków. W międzyczasie liście jarmużu zrolowałem i pokroiłem w cienkie paski. Gdy ziemniaki i cebula się ugotowały, wyjąłem je, zrobiłem puree, które dodałem do rosołu wraz z jarmużem i pokrojoną w grubsze plasterki kiełbasą. Doprawiłem do smaku solą. Doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem ogień i gotowałem jeszcze ok. 15 minut. Udekorowałem natką pietruszki i wędzoną papryką

R'n'G Kitchen
Antrykot z sosem musztardowym 286

Jeśli macie ochotę na dietetyczny obiad, to zapraszam na antrykot wołowy z rosołu, podany z sosem musztardowym   i warzywami            Składniki na dwie porcje: Ok. 500 g antrykotu z kością 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli     Wykonanie: Mięso umyłam, zalałam

Kuchnia u Krysi
Sałatka jarzynowa 223

być bazą do której dodajemy ulubione smakołyki. Ja np. wolę kukurydzę zamiast groszku, ogórki z zalewy musztardowej, zamiast kiszonych. Nie dodaję pietruszki ani selera. No, chyba że są z rosołu. Wtedy dodaję odrobinę dla smaku. Ale podstawą zawsze są ziemniaki, jajka i marchewka. Tak więc przed Wami mój ulubiony przepis na klasyczną sałatkę jarzynową. A Wy jaką lubicie najbardziej

Kuchnia u Krysi
Zupa-krem selerowy z białą fasolą 186

rondla na rozgrzaną oliwę. Zeszkliła się. Wsypałam seler i zmiażdżony ząbek czosnku. Wymieszałam i smażyłam jeszcze 2 minuty. Oprószyłam świeżo startą gałka muszkatołową.   Do rondla wlałam gorący rosół, wymieszałam i zostawiłam na małym gazie na około 20 minut. Dodałam połowę fasoli. Chwilę gotowałam.   Zdjęłam z gazu. Zmiksowałam. Przeprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gorącą rozlałam do talerzy dodając

Kuchnia u Krysi