rosół - 7682 przepisów (strona:365/513)

Rosół 256

kurczaka szponder wołowy, ok. 40 dkg opcjonalnie 20 dkg wątróbki kilka suszonych grzybów 4 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora gałązka lubczyku 1 liść laurowy … Czytaj dalej Rosół

czarrna od kuchni
Pierogi z kaszanką gryczaną 236

Jeśli jeszcze nie próbowaliście pierogów z farszem z kaszanki gryczanej - gorąco polecam i życzę smacznego . Polecam też inne przepisy na pierogi znajdujące się na blogu: Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami na deser Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi drożdżowe gotowane Uszka z grzybami   Wydrukuj przepis

mojewypiekiinietylko
Kukurydziane pampuchy z gotowaną wołowiną 361

Ciasto drożdżowe ugotowane na parze jest bardzo smaczne i niezwykle mięciutkie. Wzbogaciłam je dodatkiem kukurydzy, która lekko jest w nim wyczuwalna. Środek pampuszka wypełnia gotowana wołowina, którą wyjęłam z rosołu. Jest to jeden ze sposobów jak wykorzystać takie mięso. Dzieciom też smakowały pampuszki :) CIASTO DROŻDŻOWE: 2 1/2 szklanki mąki pszennej 200 g kukurydzy konserwowej 1 jajko 1/2 łyżeczki cukru

https:KKuchniaMniam
Przy niedzieli.... Śląski Bifej 168

naszym regionie, choć nie we wszystkich jest. Można również kupić bezpośrednio u producenta  SKLEP ŚLĄSKI BIFEJ .  Znajdziemy tam trzy rodzaje makaronu:  nitka cienka (idealna do rosołu),  nitka średnia (np. do pomidorowej) wstążka (wg mnie idealna do zupy grzybowej).  To nie jest tekst sponsorowany, choć na taki wygląda :) Zawsze będę promować w ten sposób

bistro mama
Kurki w kremowym sosie musztardowo-pietruszkowym 195

jest bardzo kremowy. 200 g kurek mała czerwona cebula łyżka masła klarowanego ok. 150 ml wytrawnego białego wina pół pęczka posiekanej pietruszki kopiasta łyżka musztardy francuskiej ok. 250 ml rosołu lub bulionu warzywnego łyżka kwaśnej śmietany sól i pieprz do smaku Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle. Kurki oczyszczamy, delikatnie myjemy i dodajemy na patelnię. Chwilę podsmażamy z cebulą

Mienta blog
“Smaki Izraela”-recenzja 155

gdzie mieszkali. To prawdziwe fusion, które łączy najlepsze śródziemnomorskie składniki i przyprawy z całego świata. Mocną stroną książki są porady zaczerpnięte od dobrze gotujących babć np. że można przykryć rosół liśćmi sałaty, żeby się nie wygotował w czasie długiego gotowania. Wspaniałe są też opisy świąt i tradycji żydowskich, które czyta się jak najpiękniejszą opowieść. Bardzo podobały mi się wyjaśnienia symboliki

Ugotowane pozamiatane
Zupa-krem ziemniaczana z pieczonym czosnkiem 203

wersję miałam chęć), ale bardzo fajnie komponuje się z czymś chrupiącym, np.; chipsami z szynki szwarcwaldzkiej, chrupiącymi grzankami czy podprażonymi pestkami dyni. 4 porcje: * bulion warzywny- 1 litr (ew. rosół) * czosnek- 2 duże główki czosnku * ziemniaki- 2 duże * cebula- 1 mała * śmietana 30%- 4 łyżki * masło klarowane- 1 łyżka * suszona włoszczyzna- 1 łyżeczka * sól- do smaku * natka pietruszki- do ozdoby

Kraina Miodem Płynąca
Zupa z soczewicy z pomidorami 218

mają się do czego przyczepić ;-)  SKŁADNIKI 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 l wody lub bulionu (może być też poniedzielny rosół ;-) ) 2 duże pomidory 2 listki laurowe 2 ziela angielskie sól, pieprz Marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę obieramy, kroimy w dowolne kawałki. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy listki

Czary - gary w kuchni
Makaron z pieczonymi pomidorami i figami. Wege obiad. 180

czasy minęły, oj dobrze! Dzisiaj możemy wybierać w czym tylko chcemy, żywności mamy pod dostatkiem, z różnych stron świata, dlatego zachęcam Was kochani, jeśli posiadacie w sobie syndrom "polskiego rosołu i schabowego", wyjdzie przed szereg, szukajcie nowych smaków, nowych aromatów, produktów, przypraw, kosztujcie i smakujcie, próbujcie różnych kuchni wszędzie tam, gdzie jest to możliwe, otwórzcie się na nowe, a zobaczycie

SMYKWKUCHNI
jesienna zupa dyniowa 203

zastosowaniem dyni, dziś zajmiemy się przepisem podstawowym i naszym ulubionym- na pyszną zupę dyniową:) Składniki: 1 kg obranej i pokrojonej w dowolne kawałek dynii  2 litr bulionu, rosołu lub ostatecznie może być również kostka rosołowa  szklanka jogurtu naturalnego  kilka ząbków czosnku  200g śmietankowego sera topionego 2 cebule średniej wielkości  przyprawy (curry, kurkuma, kminek, kolendra, sól

Aromatyczne Podróże
Marynowana polędwiczka nadziewana porem 200

upiekłabym na grillu mięso w takiej marynacie, ale teraz musi mi wystarczyć piekarnik. Sos ma dość słodki smak i głęboki ciemny kolor. Odkryłam też, że świetnie smakuje dolany do rosołu nadając mu orientalny smak i pogłębia jego kolor. Buteleczka ma bardzo praktyczny i dobrze wyprofilowany otwór, z którego nie kapie po buteleczce. To duża zaleta. Nie lubię pojemników, na których

Posadzone i zjedzone
Gołąbki ziemniaczane 200

którym duszę gołąbki: 4 ziarna ziela angielskiego 6 liści laurowych 2 nieduże ząbki czosnku sól, pieprz, majeranek i lubczyk no i oczywiście woda :) Jeśli posiadacie, można udusić gołąbki w rosole lub bulionie warzywnym. Płynu musi być tyle by lekko przykrywał gołąbki. Kapustę, z wykrojonym głąbem, wrzucam do wrzątku i gotuję przez kilka minut. Dzięki temu liście łatwiej oddzielą się

Pichceniomania
Krokiety Z Pieczarkami I Mięsem Z Rosołu 169

Lubię krokiety i dość często je robię, zwłaszcza jak zostaje mięso z rosołu. Tym razem dużo mięska mi nie zostało więc dokupiłam pieczarek i wyszły jeszcze smaczniejsze. Zapraszam na te pyszne krokieciki :) Składniki na 5-6 krokietów: 1 duże jajko 3/4 szkl mąki 1/2 szkl mleka 1/2 szkl wody sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma 1-2 łyżki masła do naleśników

Gotowanie...to proste !
Paprykowe miseczki nadziane mięsem 180

szynki 100 g ryżu z suszonymi pomidorami i soczewicą 1 duża cebula 3 łyżki oliwy 1 papryczka chili 3 ząbki czosnku 3 pomidory Około 1 szklanka bulionu lub rosołu 100 g sera cheddar Zioła prowansalskie do smaku Sól morska do smaku Gałązki świeżego rozmarynu Olej do skropienia papryki Sposób przygotowania: Papryki przecinamy na pół, delikatnie nożem wydrążamy nasiona, zielone czubki

Wanilia i Kardamon
Penne i casarecce z ugotowanym mięsem w sosie z warzywami 155

Szybka propozycja dla wielbicieli makaronów. Danie jest świetnym pomysłem na wykorzystanie wczorajszego gotowanego mięsa np. z rosołu. W połączeniu ze serem makaron jest wyśmienity! 1 szklanka makaronu penne 1 szklanka makaronu casarecce 1 cebula 2 czerwone papryki 5 pieczarek 1 marchew Pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 300 g ugotowanego mięsa (z królika, kurczaka) 1 szklanka wody 100 g żółtego

VioletoweKucharzenie