rosół - 7682 przepisów (strona:362/513)

“Jedz brudniej i czuj się lepiej” – recenzja 157

bakterie zapewnimy sobie naturalną szczepionkę. Wystarczy spędzać więcej czasu na zewnątrz, nie stresować się, bawić się ze zwierzakami domowymi, jeść produkty pochodzące z naszych okolic, a zwłaszcza miód, rosół, kiszonki i jogurty, zmienić chemię domową na mniej agresywną, pływać w morzu i mieć kontakt z ziemia np. przez prace w ogrodzie. Warto natomiast wyeliminować cukier, gluten, pasteryzowane mleko i potrawy

Ugotowane pozamiatane
“Smak chili, smak życia” – recenzja 159

dowiedziałam się, że to delikatne, pyszne mięsko w niej to ozorek. Nie może też zabraknąć czegoś wietnamskiego , bo wychowałam się na Ochocie, gdzie łatwiej o zupę pho niż o rosół. Daniem które kojarzy mi się też silnie z pewnym okresem czasu, z moją wczesną dorosłością jest leczo . Do niego byłby kieliszek czerwonego wina z południa Włoch, gdzie co roku spędzam

Ugotowane pozamiatane
Zupa pieczarkowa 8621

Zupa pieczarkowa – to propozycja dla tych, co nie wiedzą, co zrobić z resztą niedzielnego rosołu w poniedziałek i myślą sobie „no nie.. byleby nie znów pomidorowa” :D Nawet jeśli makaron Wam został z dnia poprzedniego, to tutaj również się przyda, ponieważ zupa pieczarkowa smakuje idealnie zarówno z ziemniakami, grzankami, jak i właśnie makaronem :) […] The post

Kulinarne Przeboje
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 177

potraw, rozdzielone na 4 zespoły. Mój zespół przygotował: Chinkali, czyli duże kołduny z mięsnym farszem zatopionym w aromatycznym rosołku. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się rosół ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Jest to tradycyjne danie kuchni kaukaskiej popularne zwłaszcza w Gruzji uformowane w postaci sakiewek Baklawa, Bakława l ub baklava – deser rozpowszechniony zarówno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa krem z cukinii 275

Szklimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię razem ze skórą. Podsmażamy przez 5 minut uważając, żeby nic się nie przypaliło. Wlewamy wodę, dodajemy domową bulionetkę, jeśli mamy to możemy wykorzystać rosół lub wywar warzywny, albo ewentualnie dodać gotową kostkę bulionu warzywnego. Zagotowujemy zupę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia na kilka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka ryżowa z kurczakiem i ananasem 279

przygotowania. Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje też zbyt wiele czasu. Ta sałatka, obok sałatki gyros , to król imprezy. Oczywiście zamiast pieczonych w piekarniku piersi kurczaka, można ugotować je w rosole, albo wykorzystać kurczaka z rożna, można też wykorzystać kurczaka wędzonego. Ale upieczona w folii aluminiowej pierś kurczaka będzie soczysta i na pewno smaczniejsza. My bardzo lubią sałatki z kurczakiem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy, kremowy pasztet do smarowania, w słoikach-pyszny! :-) 211

Powstałego wywaru nie wylewamy! Mięso z udek oddzielamy od kości, wyciągamy liście laurowe i ziele. Następnie w malakserze, blenderem lub maszynką do mięsa mielimy wszystko na gładką masę. Z rosołu odlewamy 3,5 szklanki i gotujemy w tym kaszę mannę. Następnie dodajemy do kaszy mannej masę mięsną oraz jajka. Doprawiamy i mieszamy. Gałki muszkatołowej polecam dać sporo. Na koniec całą

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
udka kurczaka z własnej wędzarni 163

tempie wprost błyskawicznym. składniki kilka wiejskich udek z kurczaka (ja uwędziłem w sumie kawałki o wadze ok 3 kg) sól sznurek wędzarnia jarzyny takie same jak na rosół ( marchew, seler, pietruszka, cebula) kilka liści laurowych ziele angielskie, ziarna jałowca pół główki czosnku , pieprz. sposób przygotowania udka z kurczaka  myjemy, porządnie solimy i  odstawiamy w chłodne miejsce

Miód i pieprz
Piersi z kurczaka w śmietanie z kaszą jęczmienną mazurską. 196

kurczaka 1 duża cebula sól, pieprz do smaku 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka przyprawy do kurczaka 500 ml śmietany 12 % 200 ml bulionu z kurczaka ( może być rosół ) szczypta chili 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku  1 łyżeczka suszonej bazylii 2 woreczki  kaszy jęczmiennej mazurskiej Młynów Stoisław   Wykonanie : Mięso myjemy, i kroimy w grubą kostkę

Sama słodycz i szczypta chili
Pierogi z mięsem 148

niedzielnym rosole nie postanowiliśmy zrobić pomidorówki, choć bardzo ją lubimy i zrobiliśmy dzień wcześniej ;) Postanowiliśmy "zagospodarować" mięso z wywaru. Można tak, można też ugotować do farszu...ale po co. Proporcje zawarte w przepisie (odnośnie mięsa) można modyfikować wg swojego uznania.  Składniki Farsz: 800 g kurczaka kukurydzianego 300 g żołądków drobiowych 400 g wołowiny 1 pęczek natki pietruszki maggi pieprz

R'n'G Kitchen
Kremowa pomidorowa 151

tygodniu zrobiliśmy totalnie na odwrót. Sobota, pomidorowa...niedziela rosół :D ale nie z pomidorowej <3 Bez wybielacza udało nam się :P Koniecznie musicie ją wypróbować, jest nieziemsko delikatna <3 Składniki 50 g masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego 5 łyżek ryżu 190 g koncentratu pomidorowego ( u nas ekologiczny o delikatnym smaku ) świeża bazylia

R'n'G Kitchen
Produkty marki Seitenbacher. 159

warzywny w proszku , czyli świetny zamiennik sztucznych, niezdrowych mieszanek typu "przyprawka". Nie zawiera tłuszczu, a do tego jest wegański. Na jego bazie można przygotować pyszną zupę (która pachnie jak rosół z kury!). Skład idealny: ekstrakt drożdżowy, marchew, sól morska, cebula, korzeń kurkumy, pietruszka, por, czosnek, lubczyk, seler , papryka, melisa, koper, papryka,  musztarda. Używam go praktycznie codziennie, ponieważ świetnie nadaje

Poranek na słodko
Ekspresowa sałatka makaronowa 193

wyjdzie z przeglądu. Na dzisiaj proponuję ekspresową sałatkę, jest ona zdecydowanie ekspresowa. Wszystkie produkty zostały znalezione w szafce lub dostały drugie życie ( makaron ). Składniki: Ugotowany makaron – dowolny ( pozostałość z rosołu ) Mieszanka warzywna z marchewką i fasolką ( słoik ) Pieczarki marynowane ( mały słoik ) Ser żółty 100 gram Oliwki ( mały słoik ) Majonez 1 łyżeczka musztardy Sól Pieprz Wykonanie: Makaron kroimy na mniejsze kawałki

Smaki Ewy
Gołąbki z ziemniakami w liściach kiszonej kapusty 199

środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć kiszoną kapustą lub liśćmi kapusty. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym rosołem wymieszanym ze śmietaną, przykryć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st C na ok 1 godzinę. Jeżeli chcemy użyć soku z kapusty (warto zwłaszcza wtedy kiedy nie mamy kiszonych

Stare Gary
16 października – Światowy Dzień Żywności - Nie marnujmy jedzenia! 143

profesjonalne doradztwo, więc przeszkoleni pracownicy wyjaśnią działanie i możliwości techniczne produktów oraz pomogą wybrać model najlepiej dostosowany do potrzeb klienta.  Kilka przepisów: Pizza z chleba Pieczony kurczak z rosołu Pudding z drożdżówki/chałki Placki z jajek i żółtego sera Więcej propozycji na blogu. (*) Niektóre ze zdjęć pochodzą ze strony www.pixabay.com/pl.

Di gotuje