rosół - 7682 przepisów (strona:353/513)

Światowy Dzień Żywności i zapiekane bagietki z tym co mam w lodówce 214

gotowanie jest moją pasją, resztki jedzenia w lodówce nie stanowią dla mnie większego problemu, a czasem potrafią nawet zainspirować do ugotowania czegoś nietuzinkowego i bardzo dobrego. Kawałki kurczaka z rosołu, garść makaronu, którego przypadkiem wrzuciło się do garnka za dużo, pół papryki pozostałej z przygotowywania sałatki, samotny plaster sera… Za mało, żeby się najeść, ale z drugiej strony za dużo

Obiad gotowy
Zupa z kurczakiem, papryką i pieczarkami 225

jest po prostu szybciej;)). Zupa nadaje się nie tylko na codzienny posiłek, ale też rodzinny obiad czy inne przyjęcie. Jest smaczna, kolorowa, sycąca, rozgrzewająca i z powodzeniem zastąpi tradycyjny rosół, flaki czy innego strogonowa ;) Spróbujecie? :) Składniki: 1 pierś z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 por 1/2 kg pieczarek 3 serki topione ziołowe (każdy po 100g) sól biały

Kolorowy Przepisownik
Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai 214

klasyk kuchni tajskiej. Esencjonalna, rozgrzewająca, lekko pikantna, delikatnie słodkokwaśna. Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai jest bardzo prosto w przyrządzeniu i szybka, jest świetną alternatywą dla zwykłego rosołu. Z tajskiej zupie kokosowej z kurczaka Tom Kha Gai czuć kokos, imbir, limonkę, chili – to wszystko doprawione delikatną słonością sosu rybnego (można zamienić na sos sojowy), z mięciutkim kurczakiem

Pociąg Do Kuchni
Zupa gołąbkowa 552

jednodaniowy/syty obiad. 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula olej do smażenia 1/2 główki włoskiej kapusty 1-2 marchewki 1 nieduża pietruszka 1 ząbek czosnku ok. 3 litry rosołu lub bulionu 1 por 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól, pieprz ok. 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 100-150g ryżu 190g koncentratu pomidorowego

Smaki Na Talerzu
Pasztet drobiowo - wieprzowy 183

Jeśli zostanie Wam mięso z rosołu i gotowana golonka a nie wiecie ci z tym zrobić to mam dla Was propozycję. Zróbcie taki ekspresowy pasztet. Wystarczy kilka składników, blender oraz słoik i wyczarujemy szybki i smaczny pasztet. Do pieczywa jak znalazł i wtedy wiemy co jemy. Bez pasteryzacji można przechowywać go przez 3 dni w lodówce. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Pomidorowa zupa z czosnkiem 160

warzywa mamy miękkie , następnie do miski wykładam koncentrat pomidorowy i śmietanę , razem to bardzo dobrze łączę , aby śmietana i koncentrat dobrze się połączyły , następnie do naszej śmietany , pomału wlewam rosół aby zahartować aby nam się nie zważyła , kiedy wymieszaliśmy śmietanę z gorącym wywarem to wlewam wszystko do garnka i czekamy do zagotowania , doprawiamy do smaku solą i pieprzem , podajemy

Mój Smak
Pasztet z królika 248

ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w cząstki cebule. Gotować przez 50 minut. 2. Po tym czasie dorzucić wątróbkę i dotować jeszcze 10 minut. 3. Mięso wyjąć z rosołu i ostudzić. Królika oddzielić od kości, razem z boczkiem, wątróbką i obranym ząbkiem czosnku przepuścić przez maszynkę do mięsa. Bułki namoczyć w mleku, odcisnąć i również zmielić w maszynce

Kuchnia domowa Ani
NAJLEPSZY GULASZ WIEPRZOWY 224

cebulę i mięso. Podsmażałam na średnim ogniu aż się zarumieniły. Następnie dorzuciłam marchewkę i pietruszkę. 4. Całość zalałam wywarem (wykorzystałam wywar z zupy grzybowej, ale można również wykorzystać rosół, a dla smaku dorzucić kilka suszonych grzybów) i gotowałam na małym ogniu przez 40 minut. 5. Do małego słoika wsypałam łyżkę mąki, dolałam odrobinę wody, zakręciłam, rozmieszałam i dolałam

Vroblewska-fitlife
ROLADY Z JARZYNKĄ 187

kostkę.Wszystko razem wymieszać,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,pieprz oraz musztardę. Farsz nałożyć na porcję mięsa,zwinąć w rulony,związać sznureczkiem.Tak przygotowane roladki  obsmażyć na tłuszczu,podlać rosołem i dusić do miękkości ok 1-1,5 godziny. Z powstałego wywaru zrobić sos : zagęścić mąką,dodać śmietanę i przyprawić pieprzem

Niespełnione zdolności kulinarne
Grochówka na wędzonym żeberku 237

wydaniu (ale i taka na blogu będzie). Jeśli wolicie zupę bardziej gęstą, dodajcie 50g łuskanego grochu więcej. Na drugi dzień zupa będzie bardzo gęsta, delikatnie trzeba ją rozcieńczyć, najlepiej rosołem. SKŁADNIKI 500g żeberko wędzone 300g grochu łuskanego 100g kiełbasy wędzonej 1 marchew 1 pietruszka ¼ selera 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 pełne łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki cząbru

Karo in the Kitchen
Sałatka ryżowa z kurczakiem 206

czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 ogórki konserwowe 1 mała puszka groszku konserwowego 4 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka ugotować z dodatkiem warzyw jak na rosół,wystudzić i pokroić w niedużą kostkę. Ryż ugotować na sypko i pozostawić do wystygnięcia. Papryki oczyścić z nasion,pokroić w kosteczkę,ogórki konserwowe również pokroić w kosteczkę. Groszek odsączyć

Kolorowa kuchnia Elki
Pierogi oszukańce – kuchnia podkarpacka 40897

drugie przepis pochodzi od podkarpackich strażaków z OSP Broniszów (Wielopole Skrzyńskie). Przyznacie, że to dość nietypowe źródło :) Farsz do pierogów przygotowuje się z ugotowanego mięsa drobiowego, na przykład z rosołu, z suszonych grzybów, cebuli i z kaszy jęczmiennej. Właśnie ta kasza jest odpowiedzią na zagadkową nazwę. Mimo dodania jej do mięsa, ma się wrażenie, że to typowy, mięsny farsz. Tymczasem

Trzeci talerz
Zupa pomidorowa z ryżem basmati 190

lubi pomidorowej, łapka w górę? My uwielbiamy, ale my uwielbiamy też wszystkie zupy. Z ryżem przywołuje wspomnienia dzieciństwa, wy też macie takie skojarzenia? Jak pomidorowa to z ryżem, jak rosół to z domowym makaronem? Bo tak się jadało u babci?! Pomidorowa to ulubiona zupka wszystkich dzieci i zazwyczaj tak jest że jak inne zupy nie są pomarańczowe to są blee

Życie zaczyna się w kuchni
Chłodnik litewski 186

Niedziela, skwar 20 parę stopni...czy mamy ochotę na rosół? Nie, dzisiaj nie, dzisiaj mamy ochotę na chłodnik botwinkowy ;) Lekki, zimny, orzeźwiający, w sam raz na taką temperaturę. Składniki: - pęczek botwinki - pęczek rzodkiewki - 1 litr kefiru - 4 łyżki koperku drobno posiekanego - 1 ogórek zielony długi lub 4 gruntowe - 6 jajek przepiórczych - 2 ząbki czosnku - sól - czarny pieprz Przygotowanie: Botwinę myjemy

Życie zaczyna się w kuchni