puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:227/329)

Babka zebra 771

oranżadzie, dlatego warto dodać właśnie ten napój a nie żaden inny. Zawarte w oranżadzie "bąbelki" dodatkowo (prócz proszku do pieczenia) spulchniają ciasto. Babka pięknie wyrosła, jest mięciutka a brzeg ciasta przyjemnie chrupiący (tak jak lubię). Babka zebra PRZEPIS   /forma: Ø 24 cm/ Temperatura: 18 0 o C | Czas pieczenia: ~1h   Składniki 5 jajek 1 szkl. cukru trzcinowego (może(...)nawet dwukrotnie), dodać proszek do pieczenia. Całość zamieszać widelcem i odstawić. W oddzielnej misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijać długo ok. 5-7 min. Ma powstać puszysta, prawie biała masa. Nie przerywając miksowania dodać olej i dalej ubijać. Wlać oranżadę, aromat waniliowy i dalej miksować na najwyższych obrotach. Ustawić najniższe obroty i stopniowo dodawać do masy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Caramel Brownie Tower 452

Kochani dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto inspirowane słodkością podawaną w Coffee Heaven tj. Caramel Brownie Tower. Nie chciałam stworzyć kopii tego ciasta o ile to możliwe, ale chciałam uzyskać bardzo podobny specyficzny smak tego niepowtarzalnego smakołyku. Biszkopt - 6 jajek - 1,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru pudru - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 czubate łyżki kakao - 2 czubate łyżeczki(...)ucieramy krem na puszystą masę. Na sam wierzch: polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną i posypujemy waniliową chałwą. Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 części, na sam dół wykładamy krem nr 1, potem biszkopt, na to krem nr 2, przykrywamy biszkoptem i wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przepyszne ciasto polecam na Święta

SMYKWKUCHNI
Keks mocno czekoladowy ze śliwką i bakaliami 160

ciasto znalazłam dawno temu na stronie Moje Wypieki. Musiał naprawdę sporo czasu odczekać, w moim zbiorze przepisów, zanim doczekał się na swoją kolej. Oczywiście zmodyfikowałam go nieco. Ciasto jest naprawdę rewelacyjne, mocno czekoladowe, wilgotne i pachnące. Zniknęło z mojego stołu w ekspresowym tempie. Na pewno będzie gościło na moim stole podczas świąt. Można dodać do niego przyprawę do piernika, dzięki(...)cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodajemy jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do gładkości. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i lekko przestudzoną dodajemy do masy. Miksujemy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy wszystko łyżką lub szpatułką do połączenia się składników. Dodajemy bakalie i mieszamy delikatnie. Ciasto przekładamy do średniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem

Mania Gotowania
Cytrynowiec 177

piany, dodawać po jednym żółtku a na końcu wodę. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, ostrożnie wymieszać. Formę o wymiarach około 35x24cm wysmarować tłuszczem, wylać ciasto do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 180 stop, przez ok.20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Poncz: Do rondla wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować(...)cukier zagotować. W pozostałej wodzie rozmieszać proszek budyniowy wlać do gotującego soku cytrynowego, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić. Ostudzony budyń utrzeć z miękkim masłem na puszystą masę. Biszkopt nasączyć ponczem, wyłożyć masę budyniową. Ułożyć na masie warstwę herbatników kakaowych. Cytrynowa pianka: Galaretkę rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno

Kuchnia Danusi
Ciasto bananowo-czekoladowe 260

Wilgotne bananowo-czekoladowe ciasto idealne na jesień czy zimę. Bardzo proste do zrobienia i nic tylko zrobić sobie kawę czy herbatkę, usiąść pod kocykiem i włączyć jakiś dobry film :)  Składniki: 3 banany mąka 240 g 2 jajka cukier 100 g cukier waniliowy 1 op. (16 g) 2 tabliczki czekolady mlecznej proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki masło(...)małej miski wbijam 2 jajka, dodaję cukier oraz cukier waniliowy i całość miksuję do uzyskania puszystej, jasnej masy. Obieram banany i rozgniatam je w dużej misce następnie dodaję rozpuszczone masło i mieszam. Do bananów dodaję jajka z cukrem i dokładnie mieszam (może być mikserem) a następnie przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i miksuję aż całość ładnie się połączy

Kuchnia Viki
SERNIK NA ZIMNO ŚLIWKOWO KOKOSOWY 199

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką.  Ciasto  przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec

RAROSSA
KREM DO DESERÓW, CIAST, ROLAD, TORTÓW 16082

jest ciężki, wręcz przeciwnie jest leciutki idealnie rozsmarowuje się na cieście, i rozpływa się w ustach. 25 dag masła roślinnego 3 jajka 5 łyżek cukru Dowolny aromat (opcjonalnie barwnik) W kąpieli wodnej ubijamy jajka  z cukrem  do momentu aż potroi swoją objętości i mas będzie bardzo puszysta, (gotową masę jajeczną można przelać do osobnej miski

RAROSSA
SERNIK ZEBRA NA ZIMNO 4509

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać ale już nie mikserem a łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku

RAROSSA
Babeczki waniliowe z borówkami i białą czekoladą 165

cukru (mąkę, proszek, sodę, sól). Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka oraz wanilię. Ucieramy do połączenia się składników.   Mikser przestawiamy na jak najniższe obroty i do masy maślano-jajecznej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki. Do ciasta dodajemy borówki oraz czekoladę. Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy

Mania Gotowania
Babka z orzechami i kremem czekoladowym 203

pieczenia, 4 łyżki mleka. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Dodać krem czekoladowy. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać mleko. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Z miłości do słodkości
Chocolate chip cookies 155

masę. Dodajemy cukier i ucieramy, aż masa będzie jasna i puszysta. Wbijamy jajka, po jednym naraz cały czas ucierając mikserem na średnich obrotach. Dodajemy esencję. Wsypujemy po 1/4 porcji mąki naraz. Na koniec dodajemy pokrojoną w drobną kostkę czekoladę (można również dać gotowe czekoladowe groszki). Odstawiamy ciasto do schłodzenia na 1 godzinę do lodówki. Nagrzewamy piekarnik

Pudełko rozmaitości
Bananowa krówka bez pieczenia 1742

wymiarach 22cm x 22cm. Krówka bananówka bez pieczenia świetnie się sprawdzi, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, prostego, a piekarnik szwankuje ;) Więcej pomysłów na podobne przepisy znajdziecie pod kategorią: Ciasta bez pieczenia . Przepis na tradycyjną krówkę znajdziecie tutaj: Krówka bez pieczenia @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin(...)budyniu po ostudzeniu). Ostudzić, najlepiej przykrywając garnek folią spożywczą, by na powierzchni budyniu nie zrobił się “kożuch”. Masło w temperaturze pokojowej utrzeć ze szczyptą soli na puszystą masę (nie miksować zbyt długo – tylko do czasu uzyskania puszystości masła, ponieważ dłuższe miksowanie może sprawić, że masa się zwarzy). Następnie dodawać po 1 łyżce budyniu, miksując do czasu

Kulinarne Przeboje
Tort Ombre Rose Cake i test produktów emako.pl 221

Śmietankę ubić na sztywno z łyżką cukru pudru. Serek utrzeć z resztą cukru pudru, dodać nasiona wanilii oraz ubitą śmietankę, krótko zmiksować, tylko do połączenia się masy. Nasączony blat ciasta posmarować cienką warstwą dżemu oraz połową kremu. Przykryć drugim nasączonym blatem. Posmarować dżemem oraz pozostałym kremem. Przykryć trzecim nasączonym biszkoptem. Krem na bezie szwajcarskiej: 6 białek,  450g masła(...)fioletowy barwnik spożywczy Wilton.  Białka ubijać na parze z cukrem przez około 8 minut. Zdjąć z ognia, by lekko przestygły. Masło (powinno być bardzo miękkie) ucierać na puszystą masę przez około 8 minut. Stopniowo dodawać ubite białka. Miksować jeszcze chwilę, by masy dobrze się połączyły. Do całego kremu dodać odrobinę fioletowego barwnika, połowę masy odłożyć. Do pozostałej połowy

Z miłości do słodkości
beza z kremem czekoladowym 162

Moim zdaniem beza to królowa wśród ciast. Bardzo je lubię dlatego kombinuję, aby zawsze była nieco inna niż poprzednia. Z kremem czekoladowym smakuje wyśmienicie! Za spraw deserowej czekolady nie jest bardzo słodka, ale za to smaczna i elegancka.  Składniki na bezę: 6 białek, 1,5 szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka soku z cytryny, Składniki na krem(...)500ml śmietanki 30%, 300g czekolady deserowej, 1 łyżka cukru pudru. Ponadto: 250g świeżych malin, złote perełki Beza : Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę. Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy

Słodki Zakątek
Różowe babeczki toffie | naturalnie różowe, bez cukru | 145

Masło miksujemy z erytrolem/ksylitolem. Stopniowo dodajemy jajka i aromat toffie. Ucieramy mikserem do momentu, aż masa będzie gładka. Wsypujemy mąkę, proszek z jagód Acai i miksujemy, wlewamy jogurt. Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach

Czarnawisienka