puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:219/329)

Sernik krówkowy 6819

ciasto schłodzić przez 30minut w lodówce - spód tortownicy przykryty papierem do pieczenia wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i podpiec w 200 stopniach przez 15 minut - podpieczony spód wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - masło utrzeć na puszystą masę, dodać masę krówkową i zmiksować do połączenia się składników - do masy dodać jajka

Smakołyki Bereniki
Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniami 1036

Ciasto można upiec spokojnie dzień wcześniej (nic nie traci na smaku a nawet wg mnie zyskuje). :) Polecam bo naprawdę warto. Dla mnie z okazji Dnia Dziecka, a co tam. :) Ciasto jogurtowe z masą budyniową i brzoskwiniami PRZEPIS { forma: 20 x 20 cm, źródło inspiracji: Pyza na drodze do smaku )} Temperatura pieczenia: 180 o C  |  Czas pieczenia(...)Odstawić. Jajka ubić z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę (ok. 10 minut). Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo olej oraz jogurt. Dalej ubijać masę, ale już na najmniejszych obrotach i powoli dodawać mieszankę mąk i proszku do pieczenia (tylko do połączenia składników, nie mieszać za długo). Ciasto przelac do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Budyń najlepiej nałozyc

coolinarnastrefa.blogspot.com
Sernik na zimno 155

dzisiaj proponuję delikatny sernik na zimno, nie ma nic lepszego niż zimne desery na upalne dni ! ;) Ciasto jest nie za słodkie, delikatne, no i najważniejsze ... jest PYSZNE ! Opcjonalnie możecie dodać też ulubione sezonowe owoce, lato jest przecież po to, by korzystać ze wszystkiego :) Składniki :Biszkopt:2 duże jajka lub 3 mniejsze3/4 szkl cukru3/4 szkl mąki pszennej2 łyżki mąki(...)rodzaje galaretek (ja użyłam brzoskwiniowej, poziomkowej i agrestowej)opcjonalnie barwnik spożywczy Dodatkowo :galaretka o ulubionym smaku (u mnie pomarańczowa)Przygotowanie :Biszkopt :  Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną  i proszek do pieczenia, dokładnie miksujemy.Okrągłą tortownicę natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą, masę wylewamy i pieczemy w piekarniku w 180st.C

charlotte gotuje
Pineapple upside down cake (Odwrócone ciasto ananasowe) 241

bardziej znanych amerykańskich klasyków. Ciasto przerosło moje oczekiwanie, nie tylko wygląda pięknie ale jest również rewelacyjne w smaku. Skradło moje serce. Gorąco polecam!!! Pineapple upside down cake (Odwrócone ciasto ananasowe) Składniki: 6 ananasów w krążkach z puszki 5 łyżek syropu z ananasów (z puszki) 3 jajka 3/4 szklanki cukru trzcinowego+5 łyżek 16 wiśni z kompotu lub mrożonych(...)pokrojone na mniejsze kawałki, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cały czas miksując. Do masy dodajemy   syrop z ananasów, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko. Miksujemy tylko do połączenia składników.  Na dnie tortownicy układamy ananasy, w środki wkładamy po 2 wisienki.   Masę wylewamy na ananasy. Ciasto pieczemy około 50-55 minut

Mania Gotowania
Brownie potrójnie czekoladowe 217

Dieta ? Jaka dieta ! Czekolada wszak zdrowa jest !  Kawałek pysznego czekoladowego ciasta to recepta na zły humor, na całe zło, na małe i duże nerwy, na smutki i chandrę, na niepogodę, na zniechęcenie, na .... i tak można by wymieniać, wymieniać i wymieniać. Lista była by bardzo długa. Czyli co z tego wynika ? A no to, że z czekolady nie warto(...)małą kosteczkę. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksować do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa jajeczna stanie się prawie biała. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, lekko przestygniętą czekoladę i 2 łyżki przesianej mąki - wymieszać. Na koniec dodać kawałki białej czekolady - delikatnie wymieszać. Ciasto wykładać na wysmarowaną masłem blachę prostokątną o wymiarach 25x20

kolorowotorcikowo
Ciasteczka brownie 114

100g cukru 60g mąki pszennej 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: W małym garnuszku rozpuszczamy masło i czekoladę. Odstawiamy na chwilę. W misce ucieramy jajka z cukrem, na jasną, puszystą masę. Dodajemy stopioną czekoladę z masłem, mąkę, proszek i mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Miskę z gotową masą czekoladową wkładamy do zamrażalnika, na mniej więcej 10-15 minut(...)wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika, nakładamy masę łyżką, lub gałkownicą do lodów, robiąc większe odstępy pomiędzy ciastkami. Nie ma potrzeby wyrównywania masy na blasze, gdyż ciasto pod wpływem temperatury w piekarniku, uformuje się samo. Pieczemy ciasteczka przez 10 minut. UWAGA! Ciastka po upieczeniu będą bardzo miękkie i nie nadające się jeszcze do zjedzenia, dlatego najlepiej zsunąć papier

NiePieprz.pl
Bajecznie pyszny sernik z kremem kajmakowym 181

twaróg, masło, skórkę startą z cytryny i żółtka, po czym zmiksować. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli. Ubite białka dodać do masy serowej i wymieszać delikatnie szpatułką. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 55 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, ale go nie otwierać przez kolejne 20 minut. Po tym czasie lekko uchylić(...)studzić sernik przez godzinę. Ostudzony sernik włożyć do lodówki. Gdy odpowiednio stężeje, zdjąć obręcz z formy i wyciągnąć papier do pieczenia. Masło przełożyć do miski i ubić na puszystą masę. Następnie dodać masę kajmakową i nadal ubijać. Na koniec wsypać oba śmietan-fixy, zmiksować, aż masa zrobi się puszysta i wyłożyć krem na wierzchu sernika. Włożyć do lodówki

Passions hobbies life
Puszysta, szybka babka na oleju 16362

Warto mieć taki przepis w swoim zeszycie. Na babkę, którą można zrobić dosłownie w kilka chwil:). Ma konsystencję raczej piaskową i suchą. Polecam oblaną lukrem i posypaną suszoną żurawiną:). Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml oleju 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 jajka(...)cytryny Lukier i posypka: 1/2 szklanki cukru pudru woda sok z cytryny  100g żurawiny suszonej 1. Jajka wraz z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy do powstania puszystej masy. Powinna ona zwiększyć swoją objętość, może to potrwać nawet 5-10 minut. Powoli wlewamy olej w kilku partiach. Dodajemy aromat i skórkę. Do masy dodajemy mąki wymieszane z proszkiem

Szefowa kuchni
Oliwkowe ciabatty 117

zielonych oliwek bez pestek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w 300 ml letniej wody. Resztę składników (oprócz oliwek) wsypać do miski, wlać rozpuszczone drożdże i wyrobić ciasto (przez około 5 minut). Ciasto przykryć czystą ścierką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 – 2 godziny, aż potroi swoją objętość. Oliwki kroimy w mniejsze

KuchniaWeDwoje.pl
tarta serowa z różyczkami 150

cukier, proszek do pieczenia oraz żółtko, ponownie siekamy a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na kształt foremki na tartę (24 cm średnicy) i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 15- 20 min. w 180 st. C. składniki na masę serową(...)masła 100 g cukru 1/2 opakowania budyniu waniliowego 1 jajko 100 ml mleka wykonanie: Ser mielimy dwa razy. Białko oddzielamy od żółtka. Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy żółtko, budyń oraz ser i miksujemy na gładką masę. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Gotową mase przelewamy

Domowy Smak Jedzenia
Babka pomarańczowo-cytrynowa 181

minut, odcedzić z wody i osuszyć. Cytrynę i pomarańczę dobrze umyć, sparzyć wrzątkiem, dokładnie osuszyć. Skórkę z owoców zetrzeć na drobnej tarce. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Podczas ucierania należy dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać startą skórkę, szczyptę soli, dżem pomarańczowy i sok wyciśnięty z połowy pomarańczy i połowy cytryny.  Do utartej masy dodać(...)proszkiem do pieczenia, na mąkę wyłożyć rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową (bakalie lekko obtoczyć w mące) i wszystko razem wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do utartego ciasta i delikatnie wymieszać. Babkę piec około 50 minut w temperaturze 180 st.C. Przed wyłożeniem ciasta z piekarnika, dobrze jest sprawdzić czy jest ono upieczone. Składniki na lukier: 150 g cukru

In my kitchen
Sernik wiedeński ze skórką cytrynową. 197

mamy sera mielonego tylko w kostce, należy go zemleć przez maszynkę o drobnych oczkach 3 razy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, miękkie masło i cukier puder utrzeć na puszystą masę. Następnie do masy dodawać po łyżce zmielony ser, ciągle mieszając. Teraz dodajemy kaszę mannę ,otartą skórkę z cytryny i budyń, dokładnie wszystko razem mieszamy. Z białek ubić pianę. Dodawać(...)łyżce delikatnie mieszając. Gotową masę wylać na brytfankę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 C około godziny, aż ser z góry się zarumieni. Po upieczeniu, zostawić ciasto do wystudzenia w brytfance. Zimne ciasto wyjąć z formy i posypać lekko cukrem pudrem lub oblać cienką warstwą białej pomady .  Pokroić udekorowane ciasto w małe prostokąty lub trójkąciki

Przepisy i porady kulinarne
Serniko-biszkopt z kremem kasztanowym 171

deserem wykonanym z puree ale był on bardzo prosty. Puree kasztanowe i bita śmietana. Postanowiłam połączyć puree kasztanowe z sernikiem, dodałam biszkopt. Z tego prostego pomysłu wyszło mi fantastyczne ciasto, które mam zamiar upiec ponownie na Święta Bożego Narodzenia. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Serniko-biszkopt z kremem(...)początku należy upewnić się, iż ser ma gładką konsystencję. Jeśli nie, to trzeba go zblendować albo przepuścić przez maszynkę. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Kiedy masa ma już puszystą konsystencję dodać żółtka, po jednym w tym samym czasie. Do masy następnie dodajemy stopniowo biały ser. Cały czas kontynuujemy ucieranie. Następnie należy dodać mąkę ziemniaczaną i szczyptę proszku do pieczenia

mecooks
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym 274

Masło roztopiamy, dodajemy mleko, podgrzewamy do letniej temperatury i rozpuszczamy w nim drożdże. Dodajemy przesiane mąki, cukier i szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne i odchodzące od ręki ciasto. Wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i  odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny. Po tym czasie ciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy

Mia Cucina Sofieta