puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:215/329)

Kakaowe ciasto salceson z jabłkami 284

placek robi się bardzo prosto – składniki wystarczy zmiksować, a następnie wmieszać pokrojone jabłka i orzechy. Polecam zaromatyzować je cynamonem i rumem. Tanim kosztem mamy dużą blachę pysznego ciasta – to dlatego kiedyś robiono je na większe przyjęcia typu imieniny. U mnie część znika jeszcze ciepła. Składniki: 5 sporych jabłek 5 dużych, ekologicznych jajek 3 szklanki mąki 3 czubate łyżki(...)mniejsze części. W dużej misce miksujemy jajka na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Miksujemy do czasu, aż cukier się w większości rozpuści. Wlewamy olej, rum (jeśli używamy) i dodajemy śmietanę. Ciągle miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniki: kakao, cynamon oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy ciasto będzie jednolite wyłączamy mikser i wrzucamy jabłka oraz

Poezja smaku
Mini bułeczki z czarnym tahini 141

tahini 1 łyżka miodu 20 g świeżych drożdży Drożdże i miód rozpuść w wodzie. Do misy miksera wsyp odważoną mąkę, wlej drożdże, jajko i tahini. Załóż hak i zarób ciasto. Kiedy składniki lekko się połączą wsyp sól. Zarabiaj ciasto przez 10 minut. Ciasto powinno być klejące ale odchodzić od ścianek naczynia. Przykryj misę folią i odstaw do wyrośnięcia

codojedzenia
Chleb toskański 161

nich umieścić w formach, w których będziecie piekli chleby (ja odłożyłam chleby do misek, z których ciasto mi zaczęło wyciekać, więc ratowałam,co się dało i w wyniku przekładania ciasta wyszły dwa różne i udziwnione na wierzchu chleby). Sugeruję wyłożyć formy papierem do pieczenia.  Odstawić chleby do ponownego wyrośnięcia na ok. godzinę. Piec chleb przez pierwsze 30 minut(...)temp. 230 stopni C, a na ostatnie 20 minut zmniejszyć do 200 stopni C. Chleb powinien mieć złoty kolor, chyba że wolicie inaczej ;) Chleb jest naprawdę bardzo smaczny i puszysty z chrupiącą skórką :) Jeden z bochenków włożyłam do zamrażarki - na czarną godzinę ;) ale i dla sprawdzenia, jak się będzie przechowywał. Następnym razem będę wiedzieć, jakich błędów uniknąć

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik na zimno - straciatella z truskawkami 361

użyłam agrestowej) truskawki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Jogurty greckie, śmietankę, cukier waniliowy, ekstrakt waniliowy oraz ksylitol/ cukier miksujemy na gładką lekko puszystą masę. Dodajemy wiórki kakaowe, oraz pokrojone na półówki (lub w ćwiartki jeśli są duże) truskawki i delikatnie mieszamy. W 50ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i lekko studzimy. Na dnie(...)Galaretki rozpuszczamy w połowie zalecanej ilości wody, gdy galaretka zacznie lekko tężeć wylewamy ją na masę sernikową i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Przed podaniem dekorujemy ciasto truskawkami. Smacznego

DefinicjaSmaku
sernik czekoladowy 129

dodać stopione masło, wymieszać do konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć na dno blaszki, uklepać, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piec ok 10 minut. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać pozostałe składniki, zmiksować krótko - tylko do połączenia składników. Masę wylać na podpieczony spód. Wierzch przykryć folią aluminiową. Do szerokiej, płaskiej blaszki nalać wody, wstawić na dno piekarnika(...)Sernik pozostawić wewnątrz jeszcze godzinę. Następnie wyjąć, wystudzić, schować do lodówki na min 6 godzin. Połamaną na kostki czekoladę roztopić z odrobiną mleka na gładką polewę. Wyłożyć na wierzch ciasta. Jeszcze chwilę schłodzić

6niebo
Zielony tort - czekoladowo - miętowy. 177

Przepis znaleziony oczywiście na mojewypieki.com Tort czekoladowo - miętowy. Składniki: Ciasto: 1 1/4 szkl. mąki pszennej; 180 g masła; 80 g gorzkiej czekolady; 2/3 szkl. kakao; 3 jaja; 1 szkl. brązowego cukru; 1/4 szkl. cukru; 3/4 szkl. śmietany 18%; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej; kilka kropli aromatu waniliowego. Krem miętowy: 300 ml schłodzonej śmietany kremówki(...)przesiewamy kakao i mieszamy. Studzimy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt/aromat waniliowy. Miksujemy. Dodajemy masę czekoladową i dokładnie miksujemy. W osobnym naczyniu przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem. Następnie do masy jajeczno-czekoladowej dodajemy naprzemiennie śmietanę i mąkę - mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste. Ciasto dzielimy na 3 części i przekładamy

Miksturownik
Ciasto i babeczki marchewkowe 205

się na różnych wersjach znalezionych w Internecie. Wydaje mi się, że to już jest bliskie ideału i mam nadzieję, że i Wam posmakuje. Przepis nadaje się zarówno do przygotowania ciasta, jak i samych babeczek. Gorąco polecam, bo są naprawdę doskonałe. :)Składniki (na tortownicę o średnicy 20-23 cm lub na 24 małe babeczki):3 duże jajka1/2 szklanki brązowego cukru1/3 szklanki(...)drobnych oczkach marchwi (lekko odciśniętej)1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich1/2 szklanki pokrojonych na kawałki ananasów z puszki1/2 szklanki rodzynekgarść suszonych moreli, pokrojonych na kawałkiJajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, nadal ucierając. W osobnej misie wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon, imbir i goździki. Powoli dodać je do jajecznej masy, cały czas

Food Square
2 w 1 czyli ucieraniec jablkowy i muffiny za jednym zamachem 231

jesli dodatkowo chcemy zrobic muffiny to oczywiscie skladniki beda te same.Tylko UWAGA ! Tak ciasto na placek jak ciasto na muffiny przygotujmy osobno, wtedy nam sie “nie pomyli” ilosc ciasta ,ktore mamy wylac do tortownicy! Skladniki  1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki ` 1 tyżeczka proszku do pieczenia ` 1/2 kastki margaryny `Palma z murzynkiem 0,5 kg jabłek ( uwaga(...)pokazane na zdjeciu , potem obcinam “falbanki” Nastepnie roztop 1/2 kastki margaryny Palmy w rondelku ale jej nie zagotuj  Nastepnie ubijamy w naczyniu jajka z cukrem aż do otrzymania puszystej jednolitej masy. Na najwyzszych obrotach. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i również miksujemy.  Wlewamy masę do wcześniej przygotowanej formy i wykładnamy

Z Kuchni Do Kuchni
Rolada z truskawkami 251

ciasta Przygotowanie : Białka ubijam z 1 łyżką wody stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy aż powstanie gęsta i sztywna piana. Do piany dodaję po 1 żółtku i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Zmieszane ze sobą mąki i proszkiem do pieczenia dodaję do ubitych jaj w 3 porcjach, za każdym razem mieszając ale już tylko łyżką. Całość powinna mieć gęstą puszystą(...)składniki do nadzienia - miód, śmietankę, cukier puder i cukier waniliowy, całość dokładnie mieszam na jednolitą gładką masę. Truskawki kroję w małą kostkę(kawałki), dodaję do masy i mieszam. Upieczone ciasto wyciągam na wilgotny ręcznik - pergaminem do góry i z góry również nakrywam wilgotnym ręcznikiem i czekam aż wystygnie. Po wystygnięciu ściągam pergamin i tą właśnie stronę smaruję masą serową

Mechanik w kuchni
Ciasto na oleju z malinami 174

mąki pszennej, ale ekologiczną i typ 1850. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z przepisów na inne pyszne ciasta:  SZYBKIE CIASTO NA ŚMIETANIE Z OWOCAMI   oraz CIASTO Z TRUSKAWKAMI SZYBKIE I WILGOTNE .     Wartość odżywcza 1 kawałka (wyszło 12) 155 kcal B 4 g W 12 g T 10 g Składniki: ▸4 jajka ▸1/4 szklanki słodzika(...)mąki ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸pół szklanki oleju ▸ok 500 g malin  Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. 2. Jajka ucieramy ze słodzikiem/cukrem na puszystą masę i dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem. Na koniec wlewamy olej i wszystko miksujemy.  3. Masę przelewamy do formy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wciskamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ptysie z kremem waniliowym 169

garnuszka i rozpuszczam. Dodaję sól. Stopniowo przesiewam mąkę. Zaparzam ciasto przez około 5 minut, cały czas mieszając. Ciasto odstawiam do przestudzenia. Do ciasta dodaję po jednym jajku i miksuję. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem wyciskam niewielkie ciasteczka. Ptysie piekę około 20 minut w temperaturze 190 stopni. 2. Krem: Z mleka odlewam ½ szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem(...)cukrem waniliowym. W mleku, które odlałam mieszam proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Studzę. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu do kremu wlewam likier waniliowy. Ucieram. 3. Krem przekładam do rękawa cukierniczego. Ptysie przekrawam na pół. Nakładam porcję kremu i sklejam. Czekoladę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Bułki pszenne 136

mąki pszennej 1 jajko łyżka oleju łyżeczka soli łyżeczka cukru pół szklanki lekko ciepłej wody pół szklanki lekko ciepłego mleka 8 g suszonych drożdży Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręcznie lub robotem z końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto powinno być gładkie i powinno odchodzić od ścianek misy robota. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godziny

Pysznie & Pięknie
KOKOSOWY SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI I WIŚNIAMI 287

Lato to idealna pora na Serniki na zimno! Truskawkowe , brzoskwiniowe , a nawet miętowe – wszystkie uwielbiam! Dziś mam dla Was przepis na wersję kokosową! Kokosowy sernik

Ostra na Słodko
Majonezowe muffinki z kiwi - Grunt to przepis 245

Oto i on - zwycięski przepis w mojej pierwszej akcji kulinarnej Tydzień z KIWI z durszlakiem, który wygrała Asia z Grunt to przepis! . Sama już zrobiłam te

Anioszek w kuchni
Muffinki majonezowe z kiwi 170

Puszyste, wilgotne, z kwaskowatym dodatkiem kiwi - mniamuśne! :D Muffinki z kiwi produkowałam już z różnych przepisów.  Zawsze, nieważne z jakiej receptury korzystam, nie rosną mi zbyt wysokie. W środku nadal przesmaczne, ale brakuje im tej efektownej górki. Czy to specyfika owocu tak działa, czy mój pech do wypieków z kiwi? ;) Pewnie za dużo tej owocowej dobroci pakuję(...)środka i ciasto nie ma siły się podnieść :) Nic to! Może i nie olśniewają wyglądem, ale za to jak brylują smakiem!  Tym razem postanowiłam poeksperymentować z dodatkiem Majonezu Kieleckiego , zamiast typowego tłuszczu do ciast. Babki majonezowe piekę regularnie , wychodzą rewelacyjne, czemuż by więc nie użyć majonezu w muffinkach? Eksperyment udał się znakomicie! Majonez nadał babeczkom dużej wilgotności i puszystości

Grunt to przepis!