jest ciepła, odstawiamy w chłodne miejsce, na ok. 1 godzinę. Kiedy będzie już wystudzona, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. WAŁKOWANIE: Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. Będzie twarde jak kamień, ponieważ, zarówno miód, jak i masło stwardnieją. Na tym etapie jest to jego prawidłowa konsystencja. Odkrajamy kawałek, resztę chowamy do lodówki(...)Szklanką wycinamy koła. Na każde z nich nakładamy ulubiony dżem, przykładamy drugim kołem i dociskamy dookoła nadzienia. Powinna w środku powstać komora z powietrzem. Dzięki temu pierniczki będą puszyste, dopiero teraz wycinamy właściwy kształt. Uważając, aby nie wypłynęło nadzienie. PIECZENIE: Gotowe pierniczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy w 160 stopniach
Kuchnia od dwojgawyobrażacie sobie Świąt. U mnie w domu babka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Staram się aby zawsze była inna. Tym razem proponuję Wam babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest puszysta, wilgotna i co najważniejsze: nikt nie zorientuje się, że jednym ze składników jest właśnie majonez. A to właśnie dzięki niemu jest ona taka wyjątkowa :) 5 jajek 3/4 szkl mąki(...)ubijając dodawać cukier trzcinowy. Gdy będzie lśniąca dodawać po 1 żółtku, ziarenka wanilii i majonez. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy silikonowej na babkę. Piec ok 45-50 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Polać lukrem i udekorować, np. kwiatkami z opłatka. Lukier: wszystkie składniki utrzeć aby powstał gęsty
Smakołyki Asistopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy(...)jajka 280 g cukru dodatkowo: 250 ml mleka wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy i gorącym zalewamy wiórka kokosowe, odstawiamy. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem na parze, na puszystą masę (naczynie z jajkami i cukrem umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i miksujemy). Do ubitych jajek wlewamy powoli 125 ml gorącego mleka, cały czas miksujemy, następnie zestawiamy
Domowy Smak Jedzeniacukru pudru olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Zsiadłe mleko wymieszać z jajkami i przesianą mąką. Wymieszać łyżką, aż masa będzie gładka. Na koniec dodać cukier i sodę. Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie, to dodać około 2 łyżki mąki. 2. Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. 3. Podawać wedle uznania, z cukrem pudrem, dżemem, sosem owocowym
Kuchnia domowa AniWszyscy znamy ciasto pod nazwą "Zebra". Tym razem jest to sernik w paski. Składniki: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku 250g margaryny "Kasia" 4 jajka 200g cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 op. budyniu wanilinowego w proszku 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy ser, miękką margarynę
Pyszności Słodkości2łyżki wódki 2 szkl.mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Make przesiewamy do miski,margarynę topimy i studzimy,wlewamy do mąki.Pozostałe składniki mieszamy mikserem i wlewamy do miski z mąką.Wyrabiamy ciasto.Na stolnicy wałkujemy ciasto i wykrawamy chrusty.W rondlu rozgrzewamy 1 litr oleju lub 1 kg.smalcu i od razu wrzucamy chrusty do oleju,nie musimy czekać ,aż ciasto wyrośnie.Będzie rosło w trakcie pieczenia.Smażymy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiminut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić piernik przekroić na trzy części, posmarować grubo dżemem wysokosłodzonym gęstym (użyłam swój domowy z ciemnych winogron z czekoladą) jakim lubimy i mamy w domu, lekko przycisnąć złożone porcje piernika i schować w chłodne miejsce, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszny, aromatyczny piernik z dżemem, jest wilgotny, puszysty, piernikowe smaki lubimy nie tylko
W Mojej Kuchni Lubięgatunku tych lekkich i puszystych, o gąbczastym miąższu z niewielkimi dziurkami. Do tostów jest znakomity, do kanapek jeszcze lepszy. Przyjemny w przygotowaniu, klasycznie na rozczynie ze świeżych drożdży. Udanych wypieków! Składniki: (na 1 bochenek chleba) Rozczyn: 25 g świeżych drożdży 50 ml ciepłej wody 50 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka cukru Ciasto właściwe: 250 ml ciepłej wody
Nastoletnie Wypiekaniepierwszą, wolna chwilę. Puszyste. Chrupiące z wierzchu. Z aromatycznym nadzieniem (już mam głowę pełną pomysłów na inne nadzienia). Przepraszam za jakość zdjęć. Tak naprawdę nie było już czego (i kiedy) fotografować. Postaram się zrehabilitować z następna porcją. Tymczasem nie patrzcie na zdjęcia. Bierzcie się do roboty! Nie ma na co czekać ;) Składniki ciasto opakowanie drożdży suszonych
OliveandThymeucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, jogurt, mieszamy trzepaczką lub łyżką. Po czy dodajemy roztopioną (przestudzoną) margarynę, znów mieszamy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki
Słodkie okruszkileciutkie, puszyste i bardzo otrębowe. Sposób ich formowania przedstawiłam Wam na zdjęciu niżej. Mam nadzieję, że ułatwi Wam to sprawę ;) Bułki można zajadać zarówno na słodko, jak i na słono, ale najlepiej smakują tuż po upieczeniu, gdy przestygną. A przepis zaczerpnęłam stąd . Podaję go z moimi małymi modyfikacjami. Polecam! Składniki: Ciasto
Nastoletnie Wypiekanieucieramy mikserem na puszystą masę. Następnie dodajemy mleko, jogurt, mieszamy trzepaczką lub łyżką. Po czy dodajemy roztopioną (przestudzoną) margarynę, znów mieszamy. W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i solą. Składniki suche dodajemy do mokrych i mieszamy. Na koniec dodajemy obraną i pokrojoną w małą kostkę gruszkę, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy łyżką do papilotek na muffinki
Słodkie okruszkiciasta potrzebujemy: – 1 filiżankę tahiny – 1 filiżankę cukru (ewentualnie zmniejszcie ilość) – 1 świeżą pomarańczę (sok+ skórkę) w ostateczności można dodać soku z kartonika – 2 1/2 kubki mąki – 1/4 kubka koniaku/brandy – 1 łyżeczkę cynamonu – 1/4 łyżeczki zmielonych goździków – 2 łyżeczki proszku do pieczenia W misce (za pomocą miksera) ubić na puszystą masę
Szybko Tanio SmaczniePotem wyłączyć piekarnik, wyciągnąć ciasto i uciec....poczekać aż sobie wystygnie... składniki Używam szklanki 250 ml szklanka brązowego cukru u mnie DIAMANT 4 jaja półtorej szklanki mąki pół kostki dobrej margaryny lub masła łyżeczka proszku do pieczenia owoce- mogą być jabłka, owoce leśne, brzoskwinie, truskawki .... Najpierw roztop margarynę. Utrzyj cukier z jajami na puszysta masę. Dodaj mąkę z proszkiem
Z Kuchni Do Kuchnimisie miksera na puszystą białą masę. Potem jedno po drugim, stopniowo, dodajemy żółtka cały czas ucierając. Na koniec dodajemy olej nadal ucierając. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy do misy miksera wciąż miksując. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z resztą masy. Już nie mikserem tylko szpatułką, delikatnie. To ciasto dzielimy na 4 równe części
Marder&Marder Manufacture