puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:214/329)

Czekoladowiec z bazylią 144

kakao i proszek do pieczenia łączymy razem. Wsypujemy do ucieranej masy. Ubijamy pianę z białek. Bazylię siekamy bardzo drobno. Do ciasta dodajemy pianę i bazylię - delikatnie, ale dokładnie łączymy. Ciasto rozdzielamy do 5 miseczek. W tortownicy średnicy 26 cm pieczemy 5 placków. Pieczemy 12-15 minut w 180 stopniach.   KREM: 0,5 l mleka 2 łyżki maki pszennej(...)ostudzenia Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę. Do utartej margaryny dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą przekładamy placki. Do dekoracji: 200 g czekolady gorzkiej kilka listków bazylii zielonej dowolne owoce cukier puder Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Bazylię drobno posiekać. Bazylię połączyć z czekoladą. Polać ciasto. Pozostawić do zastygnięci. Na cieście ułożyć owoce, oprószyć delikatnie

kolorowotorcikowo
Ciasto recyklingowe 149

anyż to prawie jak kminek. Albo się lubi albo nienawidzi ;)  Kiedy dodamy kakao i posiekaną czekoladę - otrzymamy wilgotne ciasto czekoladowe. Jest więc wiele możliwości... Upiekłam tych recyklingowych ciast już kilka i żadne nie było takie same. Składniki: 300 g mąki pszennej (może też być owsiana) 3 jajka 140 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200-300 g odpadów(...)żurawiny lub posiekanych daktyli, moreli 4-5 łyżek wiórek kokosowych posiekane orzechy   posiekana czekolada Przygotowanie: Jajka ubijamy, dodajemy cukier i ubijamy, aż masa będzie gładka i puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy odpady po owocach z wyciskarki i delikatnie mieszamy.  Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól

bistro mama
Rafaello na krakersach 367

Ciasto kokosowe chodziło już za mną od dłuższego czasu Aż w końcu postanowiłam że zrobię, troszkę zapomniane przeze mnie Rafaello. Żeby nie było za słodko, robię je zawsze na krakersach. Połączenie słodkiej masy i lekko słonych krakersów daje niesamowicie pyszne połączenie! Składniki: 2 opakowania krakersów po 180g 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 2 żółtka(...)który odstawiamy do pełnego wystygnięcia. Następnie masło miksujemy na puszysta masę. Po łyżce dodajemy masę budyniową. Wszystko musi się ładnie połączyć. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką. Blachę wykładamy papierem i wykładamy krakersami. 1/4 masy kokosowej smarujemy krakersy i tak 3 razy. Ostatnią część masy (najmniejszą) wykładamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy. Całość posypujemy wiórkami kokosowymi lub prażonymi

Olikowa kuchnia
Sernik chałwowy z solonym karmelem - dla gości jak znalazł 262

Słodkości się zachciało, a że sernik to mój numer jeden, jeśli chodzi o ciasta, bez wahania uznałam, iż warto uraczyć nim najbliższych. Wersja nieco odmieniona z chałwą i solonym karmelem. Od dziś chyba moja ulubiona !  Z pewnością zasmakuje Wam i Waszym gościom, a dlaczego? Pewnie dlatego, że znika w zaskakującym tempie, a po spróbowaniu każdy prosi o przepis(...)płaskie łyżki mąki ziemniaczanej Solony karmel do polania -> przepis tu :) Do dzieła! 1.  Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło, twaróg, pokruszoną chałwę, serek homogenizowany i mleko. Dosypujemy przesianą mąkę. Pamiętajmy, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.  2. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Łączymy

Sajkofanka smaku
MIĘKKIE PIERNICZKI Z NUTĄ POMARAŃCZY 166

puszystą masę, odstawiamy do drugiej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, sodę, sól, kakao, cynamon, goździki oraz imbir, mieszamy i odstawiamy w małej miseczce mieszamy ze sobą jajko, miód, sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy , masę tą dodajemy do utartego wcześniej masła, mieszamy do suchych składników dodajemy   teraz wszystkie mokre składniki   i   wyrabiamy ciasto, które

Słodkie zapomnienie
Bułki z serem żóltym + konkurs 167

przez mieszkańców. Puszysty miąższ, tym razem mało chrupiąca i przyrumieniona skórka, a na górze stopiony i przypieczony ser żółty. Przepis na 4 bułki, więc jeśli macie liczną rodzinkę, polecam upiec z podwójnej porcji. Do dzieła kochani!  Składniki: (na 4 bułki) Rozczyn: 50 ml ciepłej wody 12 g świeżych drożdży 40 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru Ciasto: cały powyższy

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik z wiaderka 801

Przepis na ten sernik dostałam od bratowej. Jest to sernik na serze z wiaderka. Ja użyłam waniliowego z wanilią. Miałam ogromne obawy bo ser był dość

Ewa w kuchni
Babeczki na Dzień Mamy 181

łyżeczce ciasta. Zostawiamy dość dużo miejsca, żeby wyrosły. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nastawionym na 160 stopni. Gotowe babeczki warto wyciągnąć z formy i obrócić „do góry nogami” albo poukładać na kratce, żeby ostygły Zanim babeczki wystygną możemy przygotować krem. Gotujemy połowę budyniu (nie dodajemy cukru) i odstawiamy do przestudzenia. Masło ubijamy na puszystą masę z cukrem

Ciastkozercy
Babka tiramisu 473

Wielkanoc za pasem, więc czas przygotowywać wielkanocne menu. Dlatego od dzisiaj na blogu będą się już pojawiały nowe propozycje wielkanocnych dań. Pierwsza propozycja to babka tiramisu

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Babeczki waniliowe z lukrem i malinami 177

klasyczne australijskie babeczki waniliowe to coś pomiędzy angielskimi muffinami a francuskimi magdalenkami. Są niezwykle delikatne, puszyste i maślane, a w dodatku pięknie pachną wanilią. Przybrane lukrem i malinami wyjątkowo ładnie się prezentują. Idealne na zakończenie malinowego sezonu!Składniki (na 12 babeczek):120 g miękkiego masła150 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu waniliowego3 jajka180 g mąki1(...)cukrem na puszystą masę, dodać olejek waniliowy oraz kolejno jajka (po każdym miksując, aby dokładnie połączyło się z masą). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz solą i wsypać do masła. Wlać mleko (w temperaturze pokojowej). Wymieszać za pomocą łyżki. Piekarnik nagrzać do 180°C. Do każdej papilotki o średnicy 5 cm wlewać 1 czubatą łyżkę ciasta, a następnie

Food Square
Ciasteczka z lentilkami 139

cukrem na puszystą masę.Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać ze sobą.Do ubitego masła z cukrem dodawać, stale miksując na wolnych obrotach, po jednym jaju, a następnie powoli wsypywać mąkę z proszkiem i solą. Miskować, aż do połączenia się składników.Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.Na blachę wykładać po 1 czubatej łyżce ciasta (u mnie łyżka

Gospodyni Miejska
Pączki piwne na Tłusty Czwartek 166

drożdże podrosną dodajemy je do mąki, mieszamy drewnianą łyżką Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą pianę i dodajemy je do mąki i drożdży - wyrabiamy łyżką dodając ostrożnie lekko podgrzane piwo Gdy już składniki się połączą dodajemy rozpuszczone masło i ponownie wyrabiamy ciasto, pozostawiamy w cieple pod przykryciem, aż do wyrośnięcia Wyrośnięte ciasto nabieramy łyżką, rozpłaszczamy na omączonej dłoni, nakładamy

Proste Potrawy
KOKOSANKI 172

ubić na sztywno. Żółtka zmiksować z cukrem na puszystą masę, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dłonią nabierać małe porcje ciasta i formować . kulki, . kokosanki . wykładać na, blachę wyłożoną papierem

RAROSSA
Chrupiące gofry z truskawkami 143

ciężko uzyskać taki efekt, z reguły są one miękkie i płaskie... Niczym nie przypominają tych puszystych, pysznych, chrupiących prosto z nadmorskiej budki z goframi. Ale jest pewien sposób... i ja go Wam zdradzę! Tajemnica tych pysznych gofrów wcale nie jest uzależniona od ciasta, które jak nam się wydaje, ma masę ulepszaczy by to ciasto było grube i chrupiące

Mango Papaja
Brak tytułu 141

zawierają środków konserwujących, dlatego termin ich przydatności do spożycia jest krótki. Ślimaczki to wyrób z ciasta drożdżowego z dodatkiem budyniu czekoladowego lub waniliowego - w zależności od wariantu smakowego. Tak właśnie pakowane są bułeczki. Małe, poręczne i bardzo smaczne. MOJA OPINIA: Drożdżówki są puszyste i delikatne. Dzięki pakowaniu w osobną folijkę dłużej zachowują świeżość. Moje dziecko chętnie sięga

kolorowotorcikowo