misce. Do nieco większego garnka wlać na dno wodę. Duży garnek ustawić na palniku, mniejsze naczynie ustawić na nim. Ubijać na parze jajka z cukrem, aż masa stanie się puszysta, a cukier zupełnie zniknie. Serek waniliowy, masło i mleko w proszku dokładnie utrzeć. Dodać nieco ostygnięte ubite jajka - wymieszać. Żelatynę rozpuścić, dolewając 3-4 łyżki wrzątku i ustawiając naczynie(...)prostokątnej tortownicy ułożyć namoczone w cappuccino biszkopty. Wylać połowę masy waniliowej. Ułożyć kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, wylać resztę masy waniliowej. Na wierzchu ułożyć pozostałe biszkopty, namoczone w kawie. Odstawić ciasto w chłodne miejsce, do stężenia. W rondelku zagotować śmietankę. Do gorącej śmietanki wsypać drobno pokrojoną czekoladę - rozpuścić. Czekoladę wylać na ciasto. Smacznego
kolorowotorcikowomojprzepisna.pl | Borówkowy sernik na zimno Sezon jagodowy w pełni, więc korzystam ile się da. Dziś przepis na borówkowy sernik na zimno. Jest to przepis bazowy, który
moj przepis nawymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat z wysokości ok. 40 cm. Odstawić do wystudzenia. Zimny biszkopt odciąć od brzegów tortownicy, wyjąć w formy i przekroić na trzy blaty. PONCZ: Letnią wodę wymieszać(...)składnikami, tak aby rozpuścił się cukier. KREM : Orzechy zmielić w maszynce lub bardzo drobno posiekać blenderem. Miękkie masło spienić mikserem i dodając po trochu cukier puder, utrzeć na jasną puszystą masę. Dodać orzechy, czekoladę i rum, dokładnie wymieszać. SKŁADANIE: Dolny blat nasączyć ok. 1/3 ponczu, posmarować najpierw cienką warstwą powideł, a następnie 1/4 kremu, przykryć drugim blatem i postąpić
Kuchenne zapiski EdytyKochani, śliwek nam pod dostatkiem. Są tanie, słodkie i pyszne. Chciałam zaproponować Wam ciasto, które jest bardzo wilgotne i zawiera mało tłuszczu. Swoją konsystencję babka zawdzięcza serkowi ricotta, który według mnie jest idealna do deserów. 1,5 godziny Składniki: 250 g ricotty 200 g cukru 3 jajka 4 łyżki oleju słonecznikowego 300 g mąki tortowej 300 g śliwek(...)krople aromatu śmietankowego Wykonanie: Jajka ubić z cukrem aż masa stanie się biała i puszysta. Następnie dodawać powoli serek ricotta, dokładnie mieszając. Wlać strużką olej oraz aromat, wymieszać. Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać plastikową lub drewnianą łyżką. Powstanie gęsta masa. Śliwki umyć, pokroić na ćwiartki pozbywając się pestek. Owoce pomieszać
Ania i Marcin gotująMuffiny inaczej babeczki. Proste w przygotowaniu, miękkie, puszyste... Idealne do popołudniowej kawki, na imprezy, spotkania. A ja je dziś upiekłam dla córci z okazji Dnia Dziecka :) Składniki: * 250 g mąki pszennej * 6 łyżek cukru * 4 łyżeczki cukru waniliowego * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * szczypta soli * 250 ml mleka lub wody gazowanej * 80 ml oleju * 2 jajka(...)Wykonanie: Mąkę przesiać przez sitko. Dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać mikserem. Ciasto podzielić na dwie porcje ( w jednej było 2/3 ciasta w drugiej pozostała 1/3). Do mniejszej porcji ciasta dodać łyżkę kakao. Do blaszki do muffinek ułożyć papilotki, wlewać ciemne ciasto na 2/3 wysokości, na wierzch położyć kostkę białej czekolady. Do pozostałych papilotek wlać jasne ciasto (pozostało mi ciut
Zrób to smacznieKażdy z nas lubi drożdżówki, te z serem, jabłkiem, marmoladą. Mnie najbardziej smakują z budyniem. Według tego przepisu są delikatne, puszyste i pachnące. Składniki: 2,5 szklanki mąki 150 ml mleka 50 g drożdży 2 żółtka szczypta soli 80 g masła 4 łyżki cukru budyń waniliowy Mleko podgrzewamy i dodajemy jedną łyżkę cukru oraz drożdże(...)przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 10 minut. Do wyrośniętych drożdży dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę, cukier i sól. Następnie dodajemy żółtka i roztopione masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. jedną godzinę. Ciasto rozwałkowujemy na grubość pół centymetra. Szklanką wykrawamy kółka, układamy je po trzy, aby jedno
Pyszności Słodkościwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z blogu: Sio-smutki . Lekkie, delikatne placuszki, które dają ogromny zastrzyk energii na dobry początek dnia. Po usmażeniu nadal są puszyste i kremowe w smaku. Jednym słowem - rewelacyjny pomysł na pyszne i szybkie śniadanie! (12 sztuk) 1 jajko 2 łyżki gęstej śmietany 18% (czubate) 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: olej do smażenia Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać - na gładką masę. (Użyłam widelca.) Smażyć na rozgrzanym oleju - z obu stron. (Ciasto wykładałam za pomocą łyżki stołowej.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać z ulubionymi dodatkami (**). (*) W oryginale jest 1 łyżeczka pudru. Jego ilość zależy od tego, z czym placki zostaną
Di gotujesię bardzo duża ilość pysznych jabłek.Mam takiego dobrego sąsiada,który zaopatrzył mnie po raz kolejny w te cudowne owoce.Długo się nie zastanawiałam,zabrałam się za ciasto,które nauczyła mnie robić moja mama.Przepis jest bardzo prosty i nie znam takiego człeka,któremu by nie wyszło. Składniki: 4 jaja 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżecza proszku(...)łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 szklanki oleju 5 jabłek garść migdałów w płatkach kropelki czekoladowe cukier puder (na wierzch) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę.Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą,proszkiem do pieczenia,cynamonem i płatkami migdałów.Dodajemy olej.Na koniec dodajemy kropelki czekoladowe i pokrojone w kosteczkę jabłka.Pieczemy ok.50 minut w temperaturze
Wielki apetytzrobi się kruszonka.2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części. Z każdej formujemy kulkę i wykładamy na wyłozonej papierem dużej blasze lub na 2 mniejszych. Zostawiamy na 10 minut, aby ciasto wyrosło. Do małej miseczki wsypujemy trochę mąki a następnie „maczamy” w niej spód szklanki. Takim spodem robimy w każdej drożdżówce zagłębienia, w które następnie wkładamy rabarbar, lub inne(...)smarujemy roztrzepanym jajkiem a wierzch posypujemy kruszonką.Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczemy drożdżówki do zrumienienia około 20-23 minuty. Uważać, żeby nie przypiec, bo stracą delikatny smak i puszystą konsystencję. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie i na drożdżach„Post Drożdżówki z rabarbarem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpestka. Jeśli chodzi o wybór śliwek do pieczenia ciasta, dla mnie nie ma znaczenia. Często mieszam śliwki, aby potem ładnie i smacznie komponowały się w upieczonym już cieście. To ciasto upiekłam tuż przed naszym wyjazdem na wakacje. Ten przepis pozostawiam dla Was, żeby choć trochę osłodzić Wam zbliżający się koniec wakacji Składniki (na blaszkę 25x36 cm): 200 g miękkiego masła(...)cukru pudru 30 g masła Lukier: ok. 200 g cukru pudru 3 łyżeczki ciepłej wody Wykonanie: Do misy miksera przełożyłam masło i smalec, wsypałam cukier i utarłam na białą, puszystą masę. Następnie wbijałam po jednym jajku. Każde następne dodawałam wtedy, kiedy poprzednie dobrze utarło się z masą. Śliwki umyłam, przekroiłam wzdłuż na połówki, pozbyłam ich pestek i przekroiłam
Kuchnia u Krysidziećmi, czy dzieci macie w przedszkolu, czy szkole? Dla kogo: dla fanów ciast z galaretką dla kochających ciasta z masą budyniową dla szukających przepisu na sezonowe ciasto Składniki na biszkopt: 6 jajek 7 łyżek mąki tortowej szklanka cukru łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: kostka masła (200g) 2 budynie waniliowe lub śmietankowe(...)masa będzie gładka i lśniąca. (możesz włożyć palce i sprawdzić, czy nie ma wyczuwalnych pod palcami grudek cukru). Ciągle ubijaj i dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta i będą widoczne "pęcherze" przestań ubijać. Delikatnie mieszaj masę drewnianą łyżką dodając po trochę mąki z proszkiem. Mieszaj bardzo wolno, aż wszystko się połączy nie wyciągając łyżki podczas mieszania - najlepiej
Mania WypiekaniaZastanawiając się które z ciast najlepiej przypadnie mojej rodzinie na świątecznym stole, wpadłam na pomysł przygotowania babki, którą tak bardzo uwielbiają, a tak rzadko ostatnio pojawia się w naszym domu. Znika często ze stołu jeszcze ciepła nie doczekawszy się nawet polukrowania. Składniki: - 8 jaj - mały proszek do pieczenia - ksylitol waniliowy (lub cukier waniliowy) - 300 g pszennej ( u mnie 320g mąki(...)cukrem waniliowym na puszystą masę. 2. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło. 4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką długiej keksówki. 5. Piec w 180 *C około 50 minut,(ja wkładam do zimnego piekarnika) najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe
Smaczne ZdroweMiękki, puszysty chleb tostowy na drożdżach wg przepisu z książki "Chleb" J.Hamelmana. Składniki na 1 bochenek pieczony w foremce 30x11 cm: 250 g mąka pszenna jasna (wysokobiałkowa >12 %) 250 g mąka pszenna chlebowa 330 g woda 5 g cukier 10 g miękkie masło 0.5 g słód jęczmienny jasny aktywny (jeśli nie mamy, można pominąć) 10 g sól(...)drożdże świeże Wszystkie składniki ciasta umieść w misie miksera. Wyrabiaj ciasto 3 minuty na pierwszej prędkości, tak aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie mieszaj dalej na drugiej prędkości do czasu pełnego rozwinięcia glutenu (aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski). Pożądana temperatura ciasta: 24°C (nie mierzyłem). Przykryj ciasto i zostaw do fermentacji na 2 godziny. W czasie fermentacji
Przepisy na domowy ser i chlebraczej jak postępować, by nasz sernik był taki, o jakim zawsze marzyliśmy. Co ciekawe, każdy z nas ma swoją ulubioną wersję tego wypieku. Dla jednych perfekcyjny sernik musi być puszysty, delikatny i rozpływający się w ustach. Zaś inni uważają, że powinien być ciężki, mazisty i równy jak stół. Jaki ser użyć, co zrobić, by sernik nie opadł, nie popękał(...)czego unikać...Na te i inne pytania postaram się tu odpowiedzieć. Zacznijmy jednak po kolei... SPÓD DO SERNIKA Spodów do sernika jest bardzo wiele. Może być on zrobiony, np. ciasta kruchego, ciastek lub herbatników. Każdy z nas ma na pewno swój ulubiony. Ja również i jest nim ten "ciasteczkowy", zrobiony z pokruszonych zbożowych ciastek (typu Digestive ) wymieszanych z roztopionym
Nastoletnie Wypiekaniewymieszać (łyżką) następnie przesiać mąkę i dodać cukier, ponownie delikatnie wymieszać. Na końcu dodać odpowiedni barwnik/barwniki i dokładnie, aczkolwiek wciąż delikatnie wymieszać. W narysowane wcześniej na papierze koło nakładać ciasto. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec 15min. Biszkopt zdjąć z blachy i ostudzić na kratce (nie zmieniać papieru). Postępować tak do końca. ~750g tłustego, zwartego i gęstego(...)użyłam zwykłego twarogu, jeśli nie robicie tortu na ostatnią chwilę, poszukajcie w sklepach mascarpone ;)) ~220g cukru ~łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii Ser zmiksować przez ok. 2 minuty aby był puszysty. Dodać cukier i ekstrakt, wymieszać. Na paterze kłaść blaty biszkoptowe i przekładać je kremem. W kolejności : fioletowy -> krem -> niebieski -> krem -> zielony -> krem -> żółty
chili & sugarpieczarki, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu + zieleniny drobno posiekane + 1 łyżka cebuli i pora uduszone już. WYKONANIE: Do miski wbić jajka - ubić je mikserem aż masa stanie się puszysta + (oliwę + musztardę) lub majonez – ubijać + stopniowo mąkę wsypywać do miski + proszek do pieczenia + sól + pieprz – lekko miksować – wyłączyć + szynkę lub mięso pokrojone w kostkę + oliwki pokrojone w plasterki + papryka(...)pieczarki podsmażone + cebula pokrojona w kostkę i zeszklona – delikatnie wymieszać - masę przekładamy do keksówki (25x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w 200 stopniach około pół godziny - sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli nie to zmniejszyć temperaturę do 180 stopni - piec jeszcze 10 minut. PODAWAĆ : - wystudzony z ulubionymi sosami, - sam też smakuje dobrze, - świetnie smakuje z czystym czerwonym barszczem
Tradycyjna kuchnia inaczejnigdy w życiu nie próbowaliście Lemon Curd, naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Składniki: 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru (ok. 225 g) 2 żółtka 2 jaja (używam jaj o rozmiarze(...)wyciśniętego soku z cytryny (ok. 3/4 szklanki) – z ok. 5-7 cytryn 1 łyżeczka startej skórki z cytryny Przygotowanie: W misce ubij masło z cukrem na białą puszystą masę, około 2 minut. Następnie powoli dodaj żółtka, jaja i ubijaj jeszcze przez 1 minutę. Wmieszaj sok z cytryny. Na tym etapie konsystencja może wyglądać na zważoną. Nie przejmuj
Moja Delicjaoleju* 1 kisiel wiśniowy* 1 kisiel jabłkowy lub inny (zielony lub żółty)* 2 łyżki kakao* 3 łyżki makuSposób wykonaniaMiękką margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami na jednolitą puszystą masę.Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.Do masy dodać olej i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wymieszać, na koniec dodać ubitą pianę z białek, delikatnie(...)podzielić na cztery części.Do jednej dodać kisiel jabłkowy.Do drugiej kakao.Do trzeciej kisiel wiśniowy.Do czwartej dodać mak.Formę keksową (długość 35 cm) posmarować margaryną i wysypać bułką.Ciasto kłaść warstwami i delikatnie rozsmarowywać zaczynając od jasnego, później kakaowe, wiśniowe i ostatnie makowe.Surowe ciasto w keksówce przekroić nożem przez środek wzdłuż dłuższego boku.Wstawić do nagrzanego piekarnika.Piec
Mix smakuwystudzenia. Proszek budyniowy mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Zagotowujemy szklankę mleka i dolewamy wymieszany proszek budyniowy.Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonego ciasta dodajemy jajka i miksujemy minimum 5 minut. Na blaszce z papierem do pieczenia szprycujemy ciastka o średnicy ok. 5 cm,zachowując spore odstępy. Wstawiamy(...)minut. W tym czasie przygotowujemy krem.Miksujemy margarynę z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy wystudzony budyń i miksujemy a na koniec sok z cytryny.Miksujemy do uzyskania puszystej masy. Gotowe ciastka zdejmujemy z blaszki.Po kilku minutach będą wystudzone. Ostrym nożem odcinamy górę ciastek. Spody ciastek wypełniamy kremem i przykrywamy odciętymi częściami
Maminek kulinarnykokosowych 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Wykonanie: W misce ucieramy na puszystą masę masło z cukrami. Gdy cukier się rozpuści dodajemy jajko, miksujemy, a następnie dodajemy esencję waniliową i wiórki. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z solą i sodą, mieszamy wszystkie składniki. Ciasto będzie kleiste, ale nie należy się tym przejmować.Ciasto na godzinę wkładamy do zamrażalnika
Kulinarne przygody Gatityspożywczy Przygotowanie: Przygotować cookie dought. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mleko oraz mąkę. Ucierać do powstania gładkiej masy. Dodać czekoladę i połączyć wszystko. Z masy uformować kulki o średnicy około 3 cm. Gotowe kulki włożyć do lodówki. Przygotować ciasto na babeczki. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrami. Dodać jajka
Mania Gotowaniarozpuszczać czekoladę. Garnek stawiamy na małym ogniu. ) Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Do masy jajecznej dodajemy rozpuszczoną czekoladę, pokrojone śliwki oraz przesianą mąkę - delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do kwadratowej blachy ( średnicy 25x25cm ). Pieczemy w 240 stopniach C, przez 15 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Gdy ciasto ostygnie wykrawamy za pomocą szklanki koła. Takie same koła
kolorowotorcikowoKajmak/masę krówkową podgrzać, ażeby ją upłynnić. Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Miksować do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści, a masa jajeczna stanie się prawie biała. Do ubitych jaj dodać rozpuszczoną, lekko przestygniętą czekoladę i 2 łyżki przesianej mąki - wymieszać. Ciasto wykładać na wysmarowaną masłem blachę prostokątną o wymiarach 25x20 cm lub do tortownicy średnicy
kolorowotorcikowo