Po ciężkim dniu w pracy, miałam straszną ochotę na coś mega pysznego. Moje podniebienie, aż się prosiło o pyszny deser ;) Długo myślałam nad tym, co przygotować
The Sweet Damselzrobić idealne (a wiem co mówię zwłaszcza jeżeli chodzi o chałki, drożdżówki, buły…) chałki i właśnie podzielę się z Wami swoim szczęściem, bo nie dość że są miękkie, puszyste to nawet fit Składniki na dwie wielkie chałki: 500 g mąki (użyłam 100 g pełnoziarnistej i 400 g białej mąki pszennej) 300 ml mleka sojowego 100 g daktyli(...)dłużej tym lepiej lub po prostu wykończ swój blender) i zblenduj na idealnie gładką masę Do dużej miski wsyp mąki, sól, obudzone drożdże i papkę daktylową Zagnieć gładkie ciasto, po czym partiami dodawaj masło i wtłaczaj je zagniatając ciasto (trochę się pomęczysz, ale nie obiecywałam, że będzie lekko) Przykryj ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż podwoi swoja
greenscarfcoś lekkiego i orzeźwiającego. I tak powstał pomysł na truskawkowca. Pewnie ktoś kiedyś wpadł na podobny pomysł. Dajcie mi jednak chwilę do dumy, że to ja na to wpadłem😉 Ciasto ma tylko jedną wadę – najlepsze jest, jak postoi przez noc w lodówce😉 Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Masa truskawkowa(...)truskawkową i wymieszać z truskawkami. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek wsypać 3 łyżki cukru i dokładnie ubić, aż masa będzie jasna i puszysta i cukier się dokładnie rozpuści. Do żółtek dodać serek waniliowy i dokładnie wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z masą waniliową. Wolnym strumieniem dolać rozrobioną żelatynę
Jacob Tastesdeser do pracy. Ostatnio szukałam pomysłów na ciasto z dodatkiem galaretki. Wszędzie jednak królują przepisy na serniki na zimno, za którymi osobiście nie przepadamy. W końcu wpadłam na pomysł ,aby masę z sernika na zimno zastąpić tradycyjną, pieczoną masą sernikową. Był to strzał w dziesiątkę. Sernik wyszedł naprawdę przepyszny. Puszysty jak pianka, wilgotny, z orzeźwiającą galaretką i owocami(...)cukrem. Całość delikatnie, ale dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Masę przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli wierzch ciasta spiecze się zbyt mocno można temperaturę obniżyć do 160 stopni. Po upieczeniu ostudzić sernik w uchylonym piekarniku. W tym czasie przygotować galaretkę według przepisu. Przestudzić ją i włożyć do lodówki
Mania Gotowaniaurodziny zamiast ciasta chciałam upiec tort. Szło mi tak pod górkę, zwłaszcza z kremem, który był ciągle za rzadki, że już miałam ochotę wszystko wyrzucić! Ale szkoda by było składników... Dodałam galaretkę - coś tam wyszło... Efektowny ten wypiek nie był :) bo koniec końców odpuściłam sobie dekorowanie - to nie był mój dzień :) ale smakował doskonale. Nieplanowany dodatek galaretki sprawił, że wydawało(...)cukier wanilinowy. Gdy mleko się zagotuje cały czas mieszając wlewamy mieszankę i gotujemy budyń. Studzimy często mieszając, aby nie powstał kożuch. 3) Masło (w temperaturze pokojowej) ucieramy na puszystą masę wraz z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy budyń - cały czas ucierając. Dodajemy przestudzoną galaretkę cytrynową rozrobioną w około 1 szklance wody. Można skropić alkoholem. Chłodzimy. 4) Ostudzony biszkopt przekrawamy
Kolorowy Przepisowniksernik na zimno Taki kolorowy deser zadowoli nawet najbardziej wybrednego. Frajdę będą miały zwłaszcza dzieci. Bo przecież najpierw je się oczami, a wszystko co kolorowe to cieszy. Bardzo proste ciasto bez pieczenia, bez trudu je wykonacie. Proste, smaczne i przepiękne. Kolorystyka uzależniona oczywiście od tego jakie macie galaretki. Fajniejszy efekt dadzą kontrastowe i wyraziste galaretki. Można troszkę dosypać barwników spożywczych(...)sera twarogowego zmielonego 1,5 szklanki cukru 200 g masła 2 czubate łyżki żelatyny 4 galaretki w różnych kolorach 150 g herbatników Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać partiami ser, cały czas miksując. Masę podzielić na równe porcje. Żelatynę rozprowadzić w połowie zimnej szklanki wody. Następnie podgrzać (nie gotować!!!!!) i rozpuścić cały czas mieszając
na moim stole...grochem, ryżem lub specjalnymi kuleczkami. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 20 minut, po czym ściągamy papierem i obciążenie, dopiekamy kolejne 10 minut. Następnie na ciasto nakładamy pokrojone w plasterki gruszki. Na gruszki rozsmarowujemy krem migdałowy i posypujemy płatkami migdałów (patrz niżej). Pieczemy kolejne 30 minut, do zarumienienia. Serwujemy z lodami lub polane czekoladą. Krem migdałowy(...)zmielonych migdałów 2 jajka 1 łyżka soku z cytryny Masło ucieramy z cukrem i migdałami do połączenia. Dodajemy lekko roztrzepane jajka i sok z cytryny. Ucieramy do otrzymania puszystego kremu. Dodatkowo: 5 dojrzałych, soczystych gruszek, pokrojonych w plasterki 3 łyżki płatków migdałów Źródło: Chocolate Divine C. Bardi/T. Morris The post Tarta Migdałowa z Gruszkami appeared first on Made
Made By Mom And Sonprzemyj wodą, wyrzuć listki i łodyżki. Marcepan rozetrzyj drewnianą kulą lub zetrzyj na tarce. Masło zmiksuj z marcepanem dodając cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Gdy masa stanie się puszysta zacznij wbijać po jednym jajku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i po trochę wsypuj do masy. Dodaj 3 łyżki śmietany i borówki. Pomieszaj. Gotową masę wykładaj(...)minut. Z przepisu wychodzi ok.18 muffinek (w zależności od wielkości foremek i papilotek z których będziemy korzystać). Przepis jest lekko zmodyfikowaną wersją przepisu z czasopisma "Twój styl 2014 - Ciasta i ciasteczka
Mania Wypiekaniałyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny twarożek 1 jabłko cynamon Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin BlogDzisiaj, w końcu ;), przepis na ciasto inspirowany nowym smakiem Somersby Blackberry, o którym pisałam tutaj . Przepis jest prosty w wykonaniu. Najlepsze jest to w nim, że do tego ciasta potrzebujemy aż 3 składników : banany, masło i galaretki. I do tego bez pieczenia :) Czego chcieć więcej?? Spróbujcie. W smaku przypomina trochę sernik na zimno o smaku bananowym. 'bananowiec inspirowany nowym(...)kostka miękkiego masła - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka jeżynowa/owoce leśne Galaretkę cytrynową rozpuścić w 0,5 litrze wody. Odstawić do wystudzenia. Banany rozgnieść widelcem. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodać banany. Wymieszać. Następnie wlać galaretkę. Masę przelać do szczelnej tortownicy. Wsadzić do lodówki, aby masa się ścięła. Na wierzch wylać przestudzoną galaretkę jeżynową. Wsadzić do lodówki na całą
CookYourselfczas coś z tym zrobić. Zachciało mi się ciasta marchewkowego, ale wiedziałam, że poprzestanę tylko na jednym kawałku. Postanowiłam więc zmodyfikować posiadany przepis tak, żeby wyszła odpowiednia ilość. Ciasto marchewkowe wpisuje się cudnie w przedświąteczny nastrój - jest pyszne, podobne trochę w smaku do piernika. Składniki (na 2 ramekiny o średnicy 11 cm): 1 jajko 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki(...)trę na grubych okach) 5-6 łyżek orzechów lub bakalii 1/4 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżki sody oczyszczonej łyżka skórki pomarańczowej Jajko ubić z cukrem i olejem na białą i puszystą masę. Dodając mąkę, cynamon, sodę oczyszczoną cały czas miksować. Na sam koniec dodać startą marchew i bakalie wg. uznania - ja dodaję tylko orzechy, bo nie przepadam np. za rodzynkami
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!jedna z najlepszych babek na świecie. Będzie nam się zawsze kojarzyć z dzieciństwem. Jest naszą kolejną propozycją na zbliżające się Święta Wielkanocne.Delikatna i puszysta...Smacznego;)Składniki; 25 dkg margaryny, 6 jaj, 30 dkg mąki, 1 cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 20 dkg cukru, 6 łyżek śmietany / u nas jogurt naturalny/, 1 łyżeczka kakao, Wykonanie;Margarynę ucieramy(...)jednym żółtku, po każdym dobrze miksując. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, naprzemiennie ze śmietaną. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Do 1/3 ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do przygotowanej foremki wlewamy jasne ciasto a następnie ciemnie - delikatnie dociskając drewnianą łopatką. Pieczemy ok. 40 minut
Anioły w kuchniłyżki / 45g) rodzynek Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jajko i dobrze ubijamy. 2. Po trochu dodajemy mąkę, sodę, sól, cynamon, kakao, cały czas ucierając. 3. Wsypujemy płatki owsiane, czekoladę pokrojoną na małe kawałki, rodzynki. Składniki łączymy łyżką. 4. Z ciasta lepimy małe kulki o średnicy na oko 4-4,5 cm. 5. Układamy
Malowane smakiemBardzo rzadko pieczemy z Misią ciasta. Ja zresztą nie za nimi nie przepadam. Szczególnie nie lubię właśnie serników. Taki suchy, gliniasty ser przyklejony do kawałka biszkoptu i jeszcze z rozgotowanymi rodzynkami w środku... paskudztwo. Ten sernik jednak jest inny – puszysty i delikatny. Pewnie dlatego, że wśród składników nie ma sera:) Czytaj dalej
Gotuj z Misiemcukrem do momentu, aż cukier się rozpuści a masło stanie puszyste. Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku. Dokładnie ucieramy. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy składniki suche - szybko mieszamy. Na koniec wlewamy mleko i dodajemy rozgniecionego widelcem banana oraz pokrojoną w kawałeczki czekoladę. Gotowe ciasto przekładamy do formy na muffinki, wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą manną lub wyłożonej
kolorowotorcikowo