puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:225/329)

Ciasteczka z mąką ryżową 172

lekarstwo, mam dla Was znów szybciutki i prosty przepis. Na ciasteczka, a jak! Robi się je bardzo łatwo i szybko; mimo, że to kruche ciastka, nie trzeba ciasta chłodzić. Nawet wałkowanie można pominąć, jeśli ktoś potrafi ugnieść placuszek mniej więcej tej samej grubości. Dzięki dodatkowi mąki ryżowej są niesamowicie kruche; mają też charakterystyczną, lekko ziarnistą strukturę. Nam smakowały bardzo. Przepis(...)mąką ryżową Składniki: (na 24 sztuki) 250 g miękkiego masła 75 g cukru 1 łyżka wody 300 g mąki pszennej 90 g mąki ryżowej Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Mąki przesiać, partiami dodawać do masy maślanej. Na końcu dodać wodę, połączyć. Masę podzielić na pół. Na blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować okręgi o średnicy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Racuchy drożdżowe z jabłkami. 154

Racuchów nie robię zbyt często, ale zawsze wtedy przypomina mi się smak dzieciństwa pyszny kapuśniak i racuszki. Pyszne, puszyste po prostu najlepsze! SKŁADNIKI: 2 szkl. mleka 4 szkl. mąki 40 g. świeżych drożdży 4 jajka 4 łyżki cukru waniliowego szczypta soli około 5 jabłek cukier puder do posypania lub konfitura WYKONANIE: drożdże, sól, cukier waniliowy rozpuścić(...)miski wsypać mąkę,wbić jajka, dodać rozczyn, dokładnie wymieszać na gładką masę,  jabłka pokroić w kawałki lub zetrzeć na dużych oczkach tarki i wymieszać z ciastem, odstawić na 1/2 godz., kłaść łyżką na rozgrzany tłuszcz, smażyć na złoty kolor, posypać cukrem pudrem, bądź polać konfiturą

Kuchnia Beaty
Pierniczki z jabłkami 173

szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki przyprawy do piernika Miękkie masło i cukier ucieramy kilka minut na puszystą masę. Dodać jajko i ucierać jeszcze około 2 minuty. Dodać mus z jabłek i wymieszać do połączenia się składników. Mąkę i resztę składników przesiać do osobnej miski. Mąkę dodawać po trochu(...)pieczenia. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego,  kładziemy na blaszce i spłaszczamy. Piec ok. 10-15 minut. Ostudzone można ozdobić. Uwaga!  Jeśli mus był dość rzadki i ciasto jest zbyt kleiste dodać więcej mąki i obtaczać ręce w mące, aby się ciasto ładnie formowało. Pierniczki te jak i większość pierników z każdym dniem są wilgotniejsze i bardziej miękkie. Smacznego

talerz przyjemności
Bułeczki Parker House Rolls 178

świecie nie mam na to czasu, ale ostatnio udało mi się wygospodarować chwilkę i upiec domowe bułki. Co prawda nie na śniadanie, ale na kolację były jak znalazł:)) Miękkie, puszyste i naprawdę pyszne. Rano nadal były jeszcze bardzo świeże.    Składniki:    3 i 1/4 szklanki mąki pszennej, szklanka mleka,  1/4 szklanki wody,  jajko(...)cukru oraz pół łyżeczki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.  Resztę mąki przesiać, pozostały cukier, jajko, sól i zaczyn z drożdży. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na około 1,5 godz, by ciasto podwoiło swoją objętość.  Następnie rozwałkować na kształt kwadratu o boku około

Z miłości do słodkości
Świąteczne babeczki-choinki 175

posypki Do jednego naczynia wsypujemy składniki suche i mieszamy, do drugiego mokre i też mieszamy. Następnie składniki mokre przelewamy do suchych i miksujemy kilka minut, aż powstanie gładke ciasto. Ciasto nalewamy do foremki wyłożonej papilotkami (do 2/3 wysokości papilotki) i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok 25 minut. Gotowe babeczki studzimy i dekorujemy. Lukier: (Składniki(...)cukru pudru 6 łyżek mleka odrobina ekstraktu z wanilii zielony barwnik spożywczy w żelu Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z niewielką ilością cukru pudru. Gdy zrobi się puszyste, dodajemy kolejną porcję cukru pudru i miksujemy dalej. Stopniowo, ciągle miksując, dodajemy po trochu cukru pudru i po 1-2 łyżkach mleka. Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii i barwnik

Zawsze głodna!
Kluski szpinakowo-serowe 244

listki szpinaku i dokładnie siekamy, wpijamy 1 jajko, miksujemy tworząc puszystą, lekką masę. Masę szpinakową przekładamy do miski, dodajemy serek, który dokładnie ucieramy ze szpinakiem, wsypujemy oba rodzaje mąki i dokładnie łączymy składniki. Matę silikonową obsypujemy mąką, jeśli jest za lepkie podsypujemy więcej mąki i lekko wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 2 części. Formujemy z ciasta wałek, który lekko spłaszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tiramisu Cupcake 172

sodę przesiewamy. Dodajemy kawę do suchych składników. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier i ponownie ucieramy. Jajka roztrzepujemy. Dodajemy do utartego masła jajka, mleko oraz likier i wszystko razem miksujemy.   Mokre składniki mieszamy z suchymi za pomocą łyżki. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut

Mania Gotowania
Brownie z serkiem 238

powstało pyszne czekoladowo - serowe ciasto. I każdy z domowników był zadowolony:) Brownie:  3 jajka,  200g gorzkiej czekolady,  100g mlecznej czekolady,  100g masła,  150g cukru pudru,  szczypta soli,  200g mąki pszennej,   łyżeczka proszku do pieczenia.  Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Stale ucierając, dodawać po jednym jajku

Z miłości do słodkości
Bułeczki tureckie 192

inaczej bułeczki wyszły naprawdę bardzo, bardzo smaczne. Puszyste, maślane bułeczki, wręcz wymarzone na śniadanie;) Zaczyn:   320g mąki pszennej chlebowej,  25g świeżych drożdży,  340g letniego mleka.  Do letniego mleka wkruszyć drożdże i dodać przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać i odstawić na godzinę, by drożdże zaczęły pracować. Ciasto: 215 g mąki pszennej chlebowej,  jajko

Z miłości do słodkości
Sernik puszysty 5944

Naszym dzisiejszym deserkiem do kawy jest przepyszny sernik wg. przepisu Małgorzaty Caprari z książki "Robimy imieniny ". Bardzo zachęcam do wypróbowania przepisu na świąteczne stoły. Goście będą

Słodkości i nie tylko
Miodowo-kakaowe ciasto z kremem 342

żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodawać po 1 żółtku i dalej ubijać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem blachy o wymiarach 20 x 35 cm i piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 30 minut. Ostudzić. Krem budyniowy 500 ml mleka 250 g masła(...)szklanki mleka odlać, wymieszać z mąką; pozostałe mleko zagotować z cukrami, wlewać powoli mleko z mąką i cały czas mieszać do zgęstnienia). Budyń ostudzić. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzony budyń (może być lekko ciepły), zmiksować na gładką masę. Polewa czekoladowa 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki kakao 2 łyżki masła

coolinarnastrefa.blogspot.com
Piętrowiec z makiem i masą orzechową 128

Kolejna odsłona ciasta z makiem. Piętrowiec z makiem i masą orzechową to takie ciacho „na bogato”. Ma biszkopt, makowiec, pyszną masę orzechową, no i czekoladę <3 czego można chcieć od życia więcej? Nic tylko czekać na święta! Piętrowiec z makiem i masą orzechową Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego (opakowanie) 8 łyżek mąki(...)firmy Helio ) Dodatkowo: około 100 g groszków czekoladowych lub białej czekolady (u mnie firmy Helio ) Wymiary formy: 26 cm x 30 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Jajka dobrze ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajmy cukier puder i cukier wanilinowy i ucieramy. Później przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pieczemy

PatiGotuje
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 197

mamy nadmiar żółtek. Na mące pszennej wychodzi ponoć bardzo gęsta i chyba bardziej sucha. Ja piekłam na mące orkiszowej, która tak nie zagęszcza, dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę śmietany , ciasto było gęściejsze niż zazwyczaj ale było ok. Składniki na niedużą babkę: - 7 dużych żółtek - 250g miękkiego masła - 3/4 szkl ksylitolu - 1 łyżka cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią) - 400g(...)smak waniliowo-maślany był idealny, do tego jeszcze marcepanowy lukier. :-) + dodatkowo puder do posypania ( ja moją polukrowałam- wtedy tak nie wysycha) Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierać ( ja wykorzystałam do tego jak zwykle malakser). Dodać także śmietanę. Ja dodałam

Smaczne Zdrowe
POMIDOROWE FOCACCIE Z SALAMI I MOZZARELLĄ 179

również na zimno będą zachwycać! Są świetnym pomysłem na ciepłe śniadanie, przekąskę w pracy albo kolację na gorąco! Koniecznie spróbujcie! Dajcie znać jak smakowały! SKŁADNIKI : ( ok. 10-12 szt ) CIASTO: * mąka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 40 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 260 ml * cukier – 1 płaska łyżka * jajko – 2 szt * sól – 1 płaska łyżeczka DODATKOWO: * koncentrat pomidorowy

Ostra na Słodko
Deser z czereśniami i kardamonem 164

Jeden z moich ulubionych deserów z wykorzystaniem świeżych czereśni. Pycha! W roli głównej krem pâtissière wymieszany z serkiem mascarpone i szczyptą pachnącego kardamonu… Na wierzch

Oryginalny smak
Babka limonkowo - jogurtowa 232

Wielkanoc to czas wypieków moich ukochanych bab, babek czy babeczek. Babę można upiec na wszelakie sposoby a tą k a tórą dziś przedstawiam to baba z

Moje Małe Czarowanie
Czekoladowe ciasto z gruszką 171

Jesienne dobre wilgotne ciasto o pięknym aromacie Składniki - 1 kostka margaryny - 5 płaskich łyżek kakao - 400 ml mleka - 4 jajka - 4 nie całe szklanki mąki - 2 szklanki cukru - 1 mały proszek do pieczenia - 4 łyżki powideł lub dżemu ja dałam dżem z pigwy - 1 mały olejek pomarańczowy ( 1 łyżka) - 5 gruszek 1. - Margarynę rozpuścić w garnku dodać kakao odstawić garnek(...)ognia wlać mleko razem wymieszać - Gruszki obrać i pokroić w kostkę 2. - Ubić jajka z cukrem na puszystą masę Do masy dodać dżem cały czas ubijać dodać całą mąkę i wlewać rozpuszczoną margarynę z mlekiem Miksować aż wszystko się połączy wlać na wysmarowaną blachę i wyłożoną papierem do pieczenia Na górę rozsypać gruszki pokrojone w kostkę piec 180 stopni

W królestwie smaków Beaty
Ciasto z masą budyniową 204

mąki pszennej1 kostka masłaW garnku rozpuścić miód,cukier puder i masło,wystudzić.Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.Zagnieść ciasto, podzielić na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm.Każdy placek piec osobno około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Z 0,5 l mleka(...)szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Masą budyniową przekładać upieczone i wystudzone placki.Placki można dodatkowo posmarować najpierw dżemem , a potem masą budyniową.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Racuchy z jabłkami 273

smaży je w głębokim tłuszczu, na średnim ogniu. Też można… Osobiście jednak wolę na małym ogniu, pod przykryciem i nie trzeba dużo tłuszczu. Zrobią się przez to bardziej puszyste  Składniki:2 jajka50 g świeżych drożdży1 1/4 szklanki mleka2,5 szklanki mąki2 duże jabłka2 łyżki cukruszczypta soliPrzygotowanie:Mąkę z solą wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy jajka i resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i dokładamy do ciasta. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko

Oryginalny smak
BABKA Z SERKIEM MASCARPONE 259

Szybka i prosta - jak większość babek :)  W smaku bardzo podobna do babki piaskowej, bo jest lekka i puszysta, jednak nie wilgotna. Długo zachowuje świeżość przez dodatek mascarpone, a na drugi dzień "nabiera mocy" i jest jeszcze smaczniejsza :))  Polecam gorąco! Składniki: 20 dag margaryny10 dag serka mascarpone3/4 szklanki cukru1/2 op. cukru waniliowegoszczypta soli5 jajekkilka kropli aromatu cytrynowego(...)jasnej części kilka kropli aromatu migdałowego do ciemnej warstwy 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia5 dag płatków migdałowych (do posypania)50 ml mleka    dodatkowo na ciasto ciemne: 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance) 5 dag cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli

Walijskie Pichcenie
Twarogowe placuszki z kaszą manną 149

kalorycznej można dodać miód. Wykonanie – jeśli użyjecie normalnego twarogu to należy go dokładnie zmiksować. Dodać jajka, sól, kaszkę manną, cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Smażenie – mocno rozgrzać olej. Za pomocą dużej łyżki nakładać placuszki. Zmniejszyć temperaturę smażenia. Za pomocą płaskiej łyżki uformować placuszki i brzegi placuszków. Lekko podważyć i sprawdzić czy placuszki(...)się nie rozleciały. Placuszki są delikatne i pyszne. Podawać je z dowolnymi owocami i polane miodem. Uwaga – nie trzeba dodawać proszku. Ja dodałam bo myślę że są bardziej puszyste

Kuchnia Pokoleń
Kokosowe pancakes 178

cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * roztopione masło klarowane- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * olej kokosowy- do smażenia Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (najlepiej rózgą) i wylewać porcję ciasta (ja wykorzystuję łyżkę do sosów) na rozgrzaną patelnię. Kiedy ciasto od spodu się zetnie i pojawią się pęcherzyki powietrza na wierzchu przełożyć placki na drugą stronę. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tort komunijny 157

biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem z białej czekolady Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy(...)czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Krem pod masę cukrową Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru. Frużelina

Wędrówki po kuchni
Racuchy drożdżowe jak pączki 194

ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Łyżką do lodów nabieramy porcje ciasta i kładziemy (jedna porcja na próbę, aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący) na rozgrzany olej. Jeżeli jest wystarczająco gorący kładziemy następne porcje (u mnie mieściło się po 6 sztuk(...)zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe jak pączki – lekkie, puszyste z chrupiącą skórką. Na śniadanie, obiad, deser, czy też kolację. Dzieci uwielbiają takie potrawy, ale dorośli również nimi nie pogardzą. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 racuchów. Do obiadu

mojewypiekiinietylko
Muffinki czekoladowo-orzechowe z kremem 188

proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy mokre składniki- mleko, olej, jajka. Wszystko  łączymy ze sobą i mieszamy drewnianą łyżką. Czekoladę i orzechy rozdrabniamy blenderem i dosypujemy do ciasta. Muffinki przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy 20 minut w 180*C. Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy kremem budyniowym i kolorową posypką. Krem: W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę(...)budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Pod koniec dodajemy kakao. Miksujemy tak długo aż powstanie puszysty krem. Ważne! Margaryna musi mieć temperaturę pokojową dlatego dobrze jest wcześniej wyjąć je z lodówki. Z podanych składników wyszło mi 10 muffinek

VioletoweKucharzenie
Faworki z piekarnika 2633

pokrojonego masła o zawartości tłuszczu  60%  i 1/2 szklanki śmietany 12 %, ja zagniatam ciasto za pomocą haka robota, ale można ciasto zagnieść ręcznie. Ciasto schładzamy w lodówce.Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko na stolnicy. Kroimy radełkiem na paski szerokości ok. 2 cm i równiej długości ok. 10 cm. Nacinamy środek każdego paska i przekładamy przez naciętą dziurkę jeden koniec na drugą(...)wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 10 minut na złoty kolor.Upieczone wyjmujemy  z piekarnika i oprószamy cukrem pudrem.  Gotowe, możemy chrupać  Faworki upieczone w piekarniku są puszyste a jednocześnie chrupiące.The post Faworki z piekarnika appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami 205

prościej i szybciej :-). Rozwałkowane ciasto posmarowałam dosyć grubą warstwą budyniu z rodzynkami (lubię gdy w środku jest dużo nadzienia) i zawinęłam jak roladę. Następnie pokroiłam ją w paski. W ten sposób powstały zakręcone ślimaki, które upiekłam w piekarniku. Wyszły bardzo smaczne i puszyste. Z podanego przepisu wyjdzie

Marta Gotuje
W piątek, 13-stego. Idealne MLECZNE CIASTECZKA. 209

posiekanej (pominęłam) Masło ubić mikserem razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w miseczce, powoli dodawać do masy maślanej, cały czas miksując (zbyt szybkie dodanie spowoduje zwarzenie się masy). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem, mleko w proszku, ekstrakt, zmiksować. Na końcu wrzucić kawałki czekolady, wymieszać. Z ciasta robić kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego, układać na wyłożonej papierem

W kuchni Karmel-itki
Pączki 248

yszne, puszyste pączki z nadzieniem. My jedliśmy z powidłami śliwkowymi, ale oczywiście można dać dowolną konfiturę np. z róży. Najważniejsze w przygotowaniu pączków jest ich smażenie. Dlatego istotne jest dobre rozgrzanie tłuszczu (powoli, na małym ogniu) oraz dodanie do ciasta spirytusu (wtedy ciasta nie pochłania tłuszczu). Niektóre przepisy zawierają olbrzymią ilość żółtek i masła - ten wg mnie zawiera

coolinarnastrefa.blogspot.com
Tort czekoladowy 23157

kajmakowego i byłam bardzo zadowolona z efektów) :) Biszkopt kakaowy wyszedł bardzo puszysty (można go odwrócić do góry nogami, gdyby była górka). Biszkopt przełożyłam kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem serka waniliowego. Taki tort musi być koniecznie dobrze nasączony najlepiej procentami, które dodają charakteru całości. Jak każdy tort (i większość ciast przekładanych kremem) i to ciasto należy przygotować wcześniej. Pracę można rozłożyć

coolinarnastrefa.blogspot.com