puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:226/329)

Kostka kawowo-malinowa 138

Proste ciasto łączące dwa smaki-kawę i maliny. Masa kawowa jest z sera natomiast malinowa ze śmietanki z dodatkiem galaretki malinowej i malin. Przepis bierze udział w akcji "Zachowaj smak wakacji z Victorinox" #MyVictorinox składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa kawowa 1 kg zmielonego sera(...)były w temperaturze pokojowej. Przygotować biszkopt. Blaszkę 25x35 natłuścić masłem i posypać tartą bułką. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Do żółtek dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia a na koniec ubitą pianę. Masę przełożyć do przygotowanej wcześniej blaszki i ładnie wyrównać. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
TRUSKAWKOWIEC 136

Truskawki, galaretka i krem jajeczny to najlepsze połączenie! To smak mojego dzieciństwa. Lekkie, pyszne, orzeźwiające i aromatyczne. To ciasto od lat robiła moja mama, a teraz robię je ja i moja siostra. Przepis oczywiście pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Biszkopt:  6 jaj, 1 szkl cukru, 1½ szkl mąki, 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia. Krem:  250g masła 3 jaja, 1 szkl cukru, 1/2 kg truskawek. Ponadto: 1/2 kg truskawek 2  galaretki  truskawkowe 3 szklanki wody Białka ubić na puszystą pianę. Małymi porcjami dodawać cukier i żółtka. Kolejno dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na blaszkę (26cm). Piec 30min w 160 o C. Po wystygnięciu podzielić

Słodki Zakątek
ORZECHOWE GOFRY (bezglutenowe) 147

Wspomnienie z dzieciństwa: wakacje, a na wakacjach gofry z frużeliną :) A jako, że lato zbliża się wielkimi krokami to polecam bardzo puszyste, orzechowe gofry :) SKŁADNIKI: - 30 g mąki orzechowej (z orzechów arachidowych) - 90 g mąki kukurydzianej - 30 g mąki ziemniaczanej - 2 jajka - szczypta soli - 50 g roztopionego masła - 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki brązowego cukru(...)łyżeczki cynamonu - 250 ml mleka ODDZIEL BIAŁKA OD ŻÓŁTEK , białka zostaw do ubicia. Wszystkie składniki (oprócz białek i soli) umieść w misce i dobrze wymieszaj, odstaw na pół godziny. Ciasto wyraźnie zgęstnieje. W MIĘDZYCZASIE BIAŁKA ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę i rozgrzej gofrownicę. Delikatnie połącz ubite białka z ciastem. SMAŻ W GOFROWNICY do uzyskania złoto- brązowego koloru, podawaj

Kuchnia bezglutenowa Loli
Mus kasztanowy 117

Moja propozycja na walentynki to mus kasztanowy który jest delikatny i pyszny. Składniki: - 200 g masy kasztanowej - 2 jajka - 2 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka ajerkoniaku

Kulinarne życie
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 130

odłożyć. W misie miksera umieścić jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i brązowy cukier. Ustawić prawie najwyższe obroty miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką(...)wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać do foremki, wyrównać. UWAGA: Jeśli macie większą formę, to składniki trzeba proporcjonalnie powiększyć, bo inaczej ciasto biszkoptowe będzie za małe i za niskie. Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, następnie wyjąć i wystudzić na kratce. Wystudzone

Calzonella.com
Mini pączusie z nutką waniliową 119

łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek w temperaturze pokojowej olej do smażenia cukier puder do posypania cukier waniliowy   Przygotowanie: Jajka wbić do wysokiej miski i ubić na puszystą pianę. Dodawać po łyżce serka i nadal ubijać. Mąkę wraz z proszkiem przesiać i dodać do masy waniliowej. Wymieszać i pod koniec dodać zapach waniliowy. Do garnka wlać olej (najlepiej(...)stopni. Oleju powinno być tyle, aby pączki swobodnie mogły się same obracać. Przygotować obok miski z masą szklankę z zimną wodą, oraz 2 łyżki. Pączuszki nakładać dwiema łyżkami, ponieważ ciasto jest dość lepkie. Po każdym nałożeniu zanurzyć łyżki w wodzie, aby łatwiej się nam nakładało masę. Pączki smażyć do zbrązowienia (sprawdzać ciasto patyczkiem, czy nie jest surowe). Odsączyć tłuszcz

ChilliJemy
Babeczki z Masą Budyniową i Owocami 478

Babeczek:Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dobrze wyrabiamy. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Po tym czasie formujemy porcje ciasta w wysmarowanych masłem metalowych foremkach. Pieczemy do momentu zrumienienia brzegów babeczek przez ok. 8 minut w temperaturze 175 -180 stopni. Studzimy. Masa:Do miski odlewamy ok. pół szklanki(...)mieszamy. Resztę mleka gotujemy wraz z cukrami, a następnie dodajemy rozrobiony budyń. Ciągle, energicznie mieszając gotujemy do zgęstnienia masy - studzimy. Masło miksujemy wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodajemy po łyżce budyniu.Na każdy spód babeczki wykładamy ok. łyżkę kremu. Dekorujemy dowolnymi owocami. Moje posty

Słodka Strona
Krem z serka mascarpone 288

serka mascarponeKrem z serka mascarpone najczęściej robi się z dodatkiem bitej śmietany, ten wariant bywa jednak ryzykowny - bita śmietana nie najlepiej znosi czas oczekiwania na podanie, więc przygotowane ciasta bezwzględnie trzeba przechować w lodówce do ostatniej chwili. Równie smaczny i do tego "bezpieczny" jest krem z mascarpone z dodatkiem masła, świetnie komponuje się z aromatem pomarańczowym, ale tak naprawdę można(...)własnej fantazji: wanilią, masłem orzechowym czy czekoladą.Składniki:200 g serka mascarpone100 g masła2 łyżki cukru pudruaromat pomarańczowy (lub skórki pomarańczowej) Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy serek mascarpone, kilka kropel aromatu pomarańczowego i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Krem ze skórką pomarańczową nie nadaje się do wyciskania przez bardzo mały dzióbek (tylkę) szprycy

Ciastkozercy
Kotlety drobiowe z panierką typu Panko 201

Bardzo smaczne kotlety drobiowe, ale z troszeczkę inną panierką. Wykorzystałam bułkę tartą typu japońskiego Panko. Ma lżejsze, większe płatki, przez co panierka jest puszysta i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż panierka z typowej bułki tartej. Często wykorzystywana jest do tworzenia tzw. "koronkowej" wierzchniej warstwy, gdzie przestrzeń między okruszkami wypełniona jest powietrzem. Składniki: filety z kurczaka mąka jajka woda(...)typu japońskiego Panko Filety z kurczaka umyć, osuszyć i lekko robić (najlepiej przez folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w mące. Wymieszać mąkę z jajkiem i wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć w panierce Panko. Kotlety smażyć  na patelni w głębokim oleju. Podawać z zieloną sałatą lub dowolną surówką. Smacznego

Salonik smaków
Popękane czekoladowe ciasteczka (chocolate crinkles) 284

jakiś czas. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z  cukrem na puszystą jasną masę. Dodajemy do niej stopniowo przestudzoną masę czekoladową, delikatnie mieszając. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą, wszystko dokładnie mieszamy. Miskę przykrywamy i chowamy do lodówki na 3 godziny. Ciasto powinno stężeć. Po tym czasie z ciasta formujemy kulki i z powrotem wkładamy

Kulinarne przygody Gatity
Porzeczkowa pianka na krówkowym spodzie 225

Mleko ubijać na najwyższych obrotach przez około 5-7 minut, aż powstanie puszysta pianka. Powoli wlewać tężejącą galaretkę i sok z porzeczek. Miksować jeszcze około 4 minut. Masę wylać na przygotowany spód. Schłodzić. Gdy pianka zastygnie ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Udekorować wierzch ciasta śmietanką przy pomocy szprycy oraz porzeczkami

Z miłości do słodkości
ŚWIĄTECZNY SERNIK ALZACKI 372

wykonania "zmusiły" mnie zdjęcia, które same w sobie były "smaczne". Sernik jest puszysty, bardzo serowy i rozpływa się w ustach.  Na pewno znajdzie u mnie miejsca na stole w tegoroczne Święta Wielkanocne, szkoda tylko, że zamiast kiełkujących krokusów mamy za oknem tonę śniegu:( Składniki na ciasto: -250g mąki orkiszowej 700 (lub pszennej) -120g masła (zimne

Smaczne Zdrowe
PĄCZKI MARGARYTKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 162

Kolejne pączki. I kolejne tak samo dobre, a może nawet i lepsze niż poprzednie. Są bardzo puszyste i oprzeć im się nie da:) Znalezione tutaj . Składniki: - 6 dużych żółtek - 680g mąki orkiszowej białej+ trochę do podsypania ;  lub 4 szklanki mąki(...)mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia.  Żółtka utrzeć z ksylitolem na puszystą masę. Dodać mąkę, zaczyn, sól, alkohol, stopione i przestudzone trochę masło razem z mlekiem i jogurtem. Wszystkie składniki muszą być letnie. Dokładnie wyrobić. Ja wyrabiałam malakserem.   Podsypałam jeszcze 3 łyżki mąki, bo ciasto było bardzo lepkie. Wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Smaczne Zdrowe
WIELKANOCNA BABKA PIASKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 1004

miski wbić jajka, dodać ksylitol i ubijać ok.10 minut na gęstą i puszystą masę, dodać ksylitol z wanilią lub cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszać mąkę orkiszową z ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do ubitych jajek dodawać mieszankę mąk i miksować do połączenia składników. Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu

Smaczne Zdrowe
Biscotti - włoskie ciasteczka migdałowe 208

kawy i deserów (użyłam Kamis).  Wykonanie Jajko utrzeć z cukrem na puszystą masę - to bardzo ważny etap! Jajka należy ucierać co najmniej 7 minut. Dodać szczyptę soli oraz świeżo startą skórkę z małej cytryny. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, powoli dodawać do ciasta. Chwilę ucierać. Następnie dodać migdały, delikatnie wymieszać szpatułką. Mokrymi dłońmi uformować coś

Z miłości do słodkości