wyłozyc papierem (samo dno) i wlac do niej ciasto. Włożyc do nagrzanego piekarnika do 190C i piec do tzw. suchego patyczka. Z takich samych składników należy zrobić kolejne ciasto jednak tym razem upiec je w metalowej misce o przybliżonej średnicy jak tortownica. (wcześniej miske należy dokładnie natłuścić masłem ponieważ casto może się przykleić.) Masa budyniowa; pół litra mleka(...)ostygnięcia. Kiedy budyń przestygnie do wysokiego naczynia należy włozyc miękkie masło a następnie stopniowo po łyzce dodawać budyn i miksować na średnich obrotach do momentu az masa będzie puszysta i jasna. Dodawac także cukier i nadal miksować. Ilosc cukru ustalamy według własnych upodobać. Możemy dodac także kieliszek alkoholu dla przełamania smaku słodyczy. Mase odstawiamy do lodówki aby nieco stężała
Radość kipiąca uśmiechem.ciemnego kakao 250 g masła lub margaryny 2 galaretki wiśniowe 0,7 l wody Przygotowanie: Biszkopt:Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto nie będzie spadać z łyżek z miksera. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać.Wylać do formy wyłożonej papierem(...)Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem 25*36 cm i piec około 30 min w 160 st. do lekkiego zrumienienia. Krem czekoladowy:Jajka miksować z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Czekoladę zmiksować w blenderze lub zetrzeć na drobnych oczkach i dodać razem z kakao do jeszcze ciepłej masy jajeczne i wymieszać.Masę odstawić do wystudzenia. Tłuszcz
Ala piecze i gotujeI kolejny sernik gotowy!Był już sernik z karmelem …Sernik z brzoskwiniami …Sernik z wiśniami …Sernik cappuccino …i wiele wiele innych!Tym
Ostra na Słodkoodrobiną cukru w moździerzu resztę przechowuję w szczelnie zamkniętym metalowym pudełku. Ze zmielonego szafranu robię esencję na bazie wódki. Resztę używam w miarę potrzeby. Szafranowa brioszka jest bardzo puszysta i niezwykle smaczna. Chociaż ograniczam się w jedzeniu pszennych wypieków to jednak szafranowa brioszka ma nade mną niebywałą moc. Zawsze mam wytłumaczenie, że przecież muszę spróbować wypieku(...)mleka Pokrusz drożdże i rozpuść w mleku. Rozpuść szafran w łyżce ciepłej wody i wlej do drożdży. Dodaj cukier, jajka i sól i krótko zmiksuj. Dodaj mąkę i zagnieć ciasto. Ja użyłam miksera z hakiem. Miksuj przez 3 minuty, następnie dodawaj po kawałku miękkie masło. Miksuj conajmniej 10 minut. Ciasto będzie dosyć klejące ale takie ma być. Przygotuj miskę
codojedzeniaksiążki "Czekolada" ze str.18. Ciasto: 250g mąki pszennej, szczypta soli, 150g masła, 70g cukru. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, cukier oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki. Następnie wylepić dno formy na tartę, nakłuć widelcem. Piec ok. 25min w temp. 200st. Ostudzić. Nadzienie: 3 jajka, 150g mąki(...)150ml jogurtu naturalnego, 150g mlecznej czekolady, laska wanilii, 1 łyżka cukru pudru, 2 łyżki śmietanki 30%. Do żaroodpornej miski wbić jajka, dodać cukier i ubić na puszystą masę. Dodać przesiana mąkę z cukrem pudrem oraz szczyptą soli. Dodać nasiona z laski wanilii. Mleko z jogurtem zagotować, dodać do masy jajecznej. Wymieszać. Miskę umieścić nad garnkiem
Z miłości do słodkościpowideł. Długo utrzymują świeżość więc idealnie nadają się jako skład racji żywnościowych. W przygotowaniu przepisu na buchty wzięliśmy pod uwagę tradycyjne receptury pochodzące z kuchni czeskiej. Bułeczki wychodzą mega puszyste i mają delikatny, drożdżowy smak, który doskonale przełamuje nuta cytryny oraz wyraziste powidła śliwkowe. Doskonałe jako przekąska, zwłaszcza podczas „spokojnego” oczekiwania na powrót zniszczonego czołgu(...)buchty wyglądają w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 442 kcal | 9 g białka | 76 g węglowodanów | 12 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE SKŁADNIKÓW NA CIASTO (5 min) Mleko oraz jajko wyciągamy z lodówki, aby nabrały pokojowej temperatury. Masło rozpuszczamy w mikrofalówce lub rondelku i odstawiamy do wystygnięcia. Cytrynę dokładnie myjemy i oblewamy wrzątkiem, a następnie
Nerds Kitchenposiada niski indeks glikemiczny (35). Wracając do naleśników... Jeśli napiszę, że są pyszne - to będzie za mało! Są po prostu niesamowite w smaku, a dodatkowo delikatne i mocno puszyste. Ciężko osiągnąć taki efekt używając mąki kokosowej, ale jednak można! Koniecznie spróbujcie! (4 sztuki o średnicy około 16 cm) 2 jajka (duże) 20g mąki kokosowej (użyłam z Olejowego Raju(...)użyłam nierafinowanego z Olejowego Raju ) 1 szczypta soli (solidna) Dodatkowo: olej do smażenia Opcjonalnie: 1/2 łyżeczki cukru brzozowego (w zależności od dodatków) Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. (Ciasto powinno wyglądać - tak jak na tradycyjne naleśniki z mąki pszennej. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody lub mleka.) Na patelni rozgrzać olej. (Powinno być go więcej niż zazwyczaj.) Placki
Di gotujecomiesięcznej piekarni u Amber w hiszpańskich rytmach. Tym razem na tapecie jest rustykalny chleb hiszpański, wybrany dla nas przez Anię z bloga Bajkorada . Chleb jest bardzo puszysty i delikatny . Gdy go przyrumienimy ma pyszną chrupiącą skórkę. Należy tylko pamiętać o tym, żeby starter przygotowywać w dużej misce, ponieważ bardzo rośnie(...)hiszpański Czas przygotowania: 27 godzin Proporcje na 1 bochenek Składniki Starter: 150 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 26 g świeżych drożdży 125 g mąki pszennej chlebowej 750 Ciasto właściwe: 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 9 g świeżych drożdży 225 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy
Kulinarne przygody Gatityściereczkę kuchenną, pocierać w celu usunięcia skórki- migdały sparzyć, obrać ze skórki- schłodzone ciasto podzielić na sześć równych części, foremki do tartaletek o średnicy 9cm wysmarować tłuszczem, następnie wylepić ciastem, nakłuć widelcem i ponownie schłodzić przez 40-50 minut w lodówce- piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni, do piekarnika wstawić schłodzone babeczki, piec 15-20 minut do lekkiego zrumienienia- upieczone(...)stopni- do rondelka przełożyć miód i masło, rozpuścić na małej mocy palnika, dodać mak, ekstrakt z wanilii, chwilę smażyć, zdjąć z palnika, ostudzić- żółtko utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę, przełożyć do maku, wymieszać - bakalie pokroić na średniej wielkości kawałki, przełożyć do masy makowej, wymieszać- białko ubić na sztywną pianę, przełożyć do masy makowej, delikatnie wymieszać- ostudzone babeczki
Smakołyki BerenikiMamy karnawał. Więc jak nie zrobić pączków, czy innych tego typu specjałów zarezerwowanych na tę porę? Nie robię ich zbyt często, a szkoda... Są nieziemsko miękkie, puszyste i pyszne. W końcu przepis dopracowany na amen! Wychodzą takie jak jakie zawsze chciałam, aby wyszły. Więc gorąco zachęcam! 500 g sera białego 500 g mąki pszennej 4 żółtka(...)śmietan 12 -18% olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Ser mielimy, lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, ja to zrobiłam blenderem ;) Do sera dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto. Jest dość klejące, ale takie ma być. Wyjmujemy je w kawałkach na podsypaną mąką stolnicę i wałkujemy na grubość ok 1 cm. Wycinamy kółka małym kieliszkiem i odkładamy
Malinowe PocałunkiPieczenie chleba to ostatnio moja pasja,dziś aromatyczny chleb z bazylią….Składniki; 4 dag świeżych drożdży 300 ml mleka łyżeczka cukru 50 dag mąki
Apetyczna babeczkarozpuszczać. Dlatego pod masą musi znaleźć się warstwa masy maślanej. W tym celu należy zmiksować miękkie masło, wsypać cukier puder i ucierać do momentu, aż masa zbieleje i będzie puszysta. Nałożyć starannie na wierzch i boki tortu, zrównując dokładnie masę. Wstawić do lodówki na około godzinę, aby masa maślana zastygła. Żółtą masę plastyczną rozwałkować na około(...)Batmana wycięłam od szablonu. Nieużywaną masę trzymać zawiniętą w woreczku lub foli spożywczej, żeby nie wysychała. Poszczególne elementy przyklejałam smarując je delikatnie wodą. Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dla dzieci , Torty Tagged: biszkopty , galaretka , kremówka , masa plastyczna , truskawki , żelatyna
https:KKuchniaMniamobmyśla już świąteczne menu 😉 I ja postanowiłam zrobić próbę przed świętami... i tak powstał piernik w nowoczesnym wydaniu, trochę na bogato - z masą czekoladową i musem mandarynkowym. Ciasto nie jest za słodkie bo smak korzenny piernika idealnie komponuje się z kremową masą czekoladową oraz kwaśnym musem mandarynkowym. Niebo w gębie! Warto zrobić go w te święta by zaskoczyć rodzinę oraz(...)żelatyny Wykonanie: Piernik: Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie dodajemy po 1 żółtku, ciągle ucierając mikserem. Do ucieranej masy dodajemy powoli miód, następnie wlewamy mleko, a na końcu porcjami wsypujemy składniki suche. Cały czas ucieramy
Kuchnia MagdaLenyciasto to doskonałe połączenie delikatnego, aksamitnego sernika z bogatym, intensywnym i aromatycznym smakiem kawy. Składniki: Biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki pszennej mąki 1 łyżka ziemniaczanej mąki 1/2 szklanki cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Masa serowa: 6 jajek 1/2 szklanki cukru pudru 250g masła extra 500g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 2,5 szklanki mleka(...)piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Pozostawić do wystudzenia. 2. Masa serowa Jedno całe jajko wraz z 5 żółtkami utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę a następnie dodać pokrojone w kostkę masło. Cały czas miksując dodać serki homogenizowane i mleko w proszku. Dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać wystudzoną żelatynę wcześniej rozpuszczoną
Szalona Kuchnia Eweliny