puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:235/329)

Pomarańczowy sernik wiedeński z makutry 165

miałam o smaku pomarańczy  Sposób wykonania: Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Miękkie masło przekładamy do makutry, wsypujemy cukier oraz cukier z wanilią, ucieramy lub ubijamy mikserem na puszystą jasną masę. Dodajemy same żółtka jaj, stopniowo po jednym i nadal ucieramy, wsypujemy budynie, ucieramy aż się połączy z masą, wlewamy ekstrakt z pomarańczy , dodajemy po łyżce twarogu cały(...)tortownicy-samo dno, wygładzamy. Pieczemy 50 -55 minut w temp 180*c. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wyciągamy jak całkiem ostygnie.  Tutaj  macie wskazówkę jak sprytnie pokroić ciasto. Sernik ma niepowtarzalny aromat i smak! Słodkich wypieków życzy  Wanilia i Kardamon

Wanilia i Kardamon
Ciastka truskawkowa chmurka 231

Kiedy masło będzie już drobne, to dodaję śmietanę i wodę. Zagniatam. Chowam do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmuje ciasto z lodówki. Do formy wkładam papiloty z ciasta formuje nie duże kółka i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 15 minut z obciążeniem, czyli fasolkami, a potem 5 minut bez. Śmietankę ubijamy na sztywno(...)dodamy krem mascarpone. Również ilość śmietany nie jest jedna, jedyna i słuszna. Jeśli robimy tartę czy cupcakes, na pewno lepszy będzie krem z 500 g śmietanki. Jest wtedy bardziej puszysty i lekki. Tort możemy przekładać takim kremem od razu. Jeśli chcemy wyciskać wzory przez worki cukiernicze najpierw musimy go mocno schłodzić w lodówce. Artykuł Ciastka truskawkowa chmurka pochodzi z serwisu

Gotowanie-uk
Czekoladowe pancakes z cytrynowym twarożkiem, jagodami, borówkami i melisą. 176

mąki 1 jajko 250 ml zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego gęstego 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli mleko (opcjonalnie, jeśli ciasto będzie zbyt gęste) twarożek dwa plastry białego sera dwie łyżki jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią dodatkowo jagody borówki płatki migdałów płatki czekoldowe listki

DefinicjaSmaku
Tort piernikowy z masą śliwkową w czekoladzie. 177

dodajemy sypkie produkty i cukier, mieszamy spulchniając widelcem. Dodajemy olej, miód i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek(...)unosiło, jest gotowe). Budynie rozpuszczamy w pozostałym mleku z cukrem; dobrze zamieszane wlewamy do ugotowanego mleka i energicznie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy kilka minut do białości i puszystej masy, dodajemy doń budyń i miksujemy. Dodajemy odsączone śliwki. Mieszamy delikatnie. Polewa: -masło łyżka -250 gram gorzkiej czekolady -1 żółtko -skórka pomarańczowa -cukier waniliowy Żółtko  ucieramy na puszysto

BaRepas
B... Bułeczki 220

zdecydowanie zbyt zimno! Zapach domowego pieczywa uspokaja mnie, a w towarzystwie kawy, jestem w niebie! Co prawda to mój drugi wypiek, oba nie były idealne, ale bułeczki wyszły pyszne, puszyste, miękkie w środku, bez żadnego zakalca! Mały sukces :) człowiek uczy się cały czas, więc wierzę, że niedługo moje bułeczki dorównają tym z piekarni ;)Zainspirowana przepisem na kajzerki Happy(...)łyżka masłaPrzygotowanie:Gotujemy wodę. Odstawiamy ją do ostygnięcia.Nagrzać piekarnik na 200'C. Mąkę, sól i drożdże instant  łączymy drewnianą łyżką. Dodajemy masło i jajko. Łączymy.Dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut. Odstawiamy i po kilku minutach (5) wyrabiamy znowu 5 minut, aż będzie sprężyste.Przykrywamy i odstawiamy. Musi wyrastać przez ok. 1h lub aż do podwojenia swojej

Kitchens Alphabet
Bułki z owsianką 180

chrupiącą skórką i bardzo puszyste i mięciutkie w środku. Ja zrobiłam z półtorej porcji i dodałam ziarna słonecznika. Bułki były  tak pyszne, że znikały w oka mgnieniu. Z pewnością zagoszczą w mojej kuchni na dłużej. Składniki: Zakwas świeże drożdże (kuleczka wielkości ziarenka grochu) 150 g mąki pszennej 150 ml wody Ciasto 3 szkl mleka zaczyn

Ala piecze i gotuje
Mąki roślinne – bezglutenowe. Mąki niechlebowe, rodzaje i zastosowanie mąk bezglutenowych 206

względu na swoje lepiące właściwości. Z powodu mocnego smaku – polecana do mieszania z innymi mąkami.   Mąka z amarantusa – mąka z szarłatu wyniosłego. Mielone ziarno nadaje się do wypieków ciast i ciasteczek, do deserów, kleików. Ma działanie spulchniające. Sprawdzi się jako dodatek do racuchów i chleba na drożdżach (w ilości maksymalnie do 25% całej zawartości mąki w danym przepisie)– nadaje(...)średnia cena to ok. 110zł za kilogram). Mąka sojowa ma cenę około 9 zł za 400g. MIESZANKI KTÓRE WARTO PRZYGOTOWAĆ W DOMU Mieszanka mąk bezglutenowych na naprawdę lekkie i puszyste pancakes – 1 łyżka proszku do pieczenia – 1/2 łyżki sody oczyszczonej – 1 szklanka mąki z brązowego ryżu – 3/4 szklanki mąki z białego ryżu

Karo in the Kitchen
Dyniowe babeczki z kremem czekoladowo-pierniczkowym 157

Dekoracja: tabliczka gorzkiej czekolady 1 lizak biało-czerwony Babeczki: W jednej misce wymieszać dokładnie wszystkie suche składniki. W drugiej wszystkie mokre. Następnie wszystko razem wymieszać łyżką. Do papilotek nakładać ciasto do 2/3 wysokości. Babeczki piec ok 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić. Krem: Zimną śmietankę ubić na sztywno ze śmietan fixem, dodać nutellę i dokładnie wymieszać. Pierniczki rozkruszyć

Smakołyki Asi
Chleb bezglutenowy z siemieniem lnianym i ziołami 133

Bezglutenowy chleb z siemieniem i ziołami wg przepisu Olgi Smile z moimi  modyfikacjami - po upieczeniu doskonały - chrupiąca skórka, lekko wilgotny miąższ, puszysty i pachnący ziołami. Dobrze znosi mrożenie więc najlepiej ostudzony chlebek pokroić w kromeczki i zamrozić, bo niestety szybko czerstwieje. Bardzo smaczny, prosty wypiek. Polecam. SKŁADNIKI: 500 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 2 łyżeczki cukru 2 łyżki posiekanych świeżych(...)łyżeczki suszonych drożdży Mleko roślinne, cukier i drożdże umieść w garnku i lekko podgrzej. W misie miksera umieść skrobię, sól, siemię, babkę oraz zioła. Dolej ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto ponownie przemieszaj, uformuj bochenek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia bezglutenowa
Słodkie drożdżówki z burakiem 133

Drożdżówki z burakiem…tak, na słodko :) Puszyste, różowe, pachnące i po prostu pyszne. Polecam na śniadanie! 300 g mąki pszennej 120 g mąki krupczatki 30 g świeżych drożdży 2 jajka 1 łyżka cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju   2 małe upieczone do miękkości buraki pół szklanki malin ( rozmrożonych lub w sezonie świeżych(...)odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy na 10-12 części i każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Buraki obieramy i miksujemy z malinami i miodem. Mieszamy z twarożkiem

Mienta blog
Ptysie gniazdka z masą budyniową 173

opakowania budyniu śmietankowego 150 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Wodę z masłem zagotować w rondelku, dodać mąkę i sól. Mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto będzie błyszczące i zacznie odchodzić od ścianek. Zdjać z ognia i ostudzić dodać jajka i połączyć w całość za pomocą miksera. Przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę do piczenia wyłożyć papierem(...)mleka zagotować gęsty krem, ostudzić.  W misce utrzeć masło z cukrem pudrem i żółtkami. Na koniec łyżką dodawać przestudzony budyń. Połączyć wszystko za pomocą miksera w jednolitą, puszystą masę.  Upieczone ptysie przeciąć ostrym nożem na pół, masę przełożyć do szprycy i napełnić krążki. Przykryć wierzchnią warstwą i posypać cukrem pudrem. Można podawać, smacznego

Gosia gotuje
Muffiny owsiane z dżemem ananasowym 197

Delikatne i puszyste muffiny z domowym dżemem ananasowym posypane chrupiącymi płatkami kokosu. Rozpływają się w ustach :) Składniki na 15 muffinek: 1 szklanka mąki tortowej3/4 szklanki mąki owsianej3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody 1/2 szklanki cukru  2 jajka M/L1 szklanka jogurtu naturalnego/maślanki albo kefiru1/2 szklanki olejudżem ananasowy płatki kokosu(...)oprócz płatków kokosu). Następnie niezbyt dokładnie wymieszać łyżką lub trzepaczką zawartość obu misek (tylko do połączenia składników, mogą pozostać grudki). Nie miksować!Nałożyć do foremek na dno trochę ciasta, łyżeczkę dżemu i znowu odrobinę ciasta aby wypełnić foremki do 3/4 ich wysokości. Wierzch posypać płatkami kokosu. Piec 22-25 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarniku

Ze smakiem i z pasją
Chałka z kruszonką 171

dawna chodziła za mną taka chałka...mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale smak ten sam:) Dziękuje za genialny przepis MojeTworyPrzetwory...Składniki;500 g mąki pszennej,25 g świeżych drożdży,250 ml letniego mleka,60 g miękkiego masła,50 g cukru,3 jajka,1 łyżeczka soli(...)miski, zostawić sobie 3-4 łyżki,dodać drożdże, mleko i zostawić do wtrośnięcia na 20 minut,jajka, masło, cukier, sól dokładnie wymieszać, dodać do zaczynu-wymieszać i wyrobić ciasto,wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut,ciasto można podzielić na 3 części i zapleść warkocza...ja w tym nie bylam nigdy dobra, więc nie zapletłam,przygotowujemy kruszonkę: masło, cukier

Anioły w kuchni
Chałka z kruszonką 182

dawna chodziła za mną taka chałka...mleczna, słodka, puszysta, z kruszonką. Smak dzieciństwa.Nie umiem zaplatać chałki, więc jest w innej formie niż tradycyjna...ale smak ten sam:) Dziękuje za genialny przepis MojeTworyPrzetwory.. Składniki; 500 g mąki pszennej, 25 g świeżych drożdży, 250 ml letniego mleka, 60 g miękkiego masła, 50 g cukru, 3 jajka, 1 łyżeczka soli(...)miski, zostawić sobie 3-4 łyżki, dodać drożdże, mleko i zostawić do wtrośnięcia na 20 minut, jajka, masło, cukier, sól dokładnie wymieszać, dodać do zaczynu-wymieszać i wyrobić ciasto, wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 30 minut, ciasto można podzielić na 3 części i zapleść warkocza...ja w tym nie bylam nigdy dobra, więc nie zapletłam, przygotowujemy kruszonkę: masło, cukier

Anioły w kuchni
Babeczki kokosowe z borówkami (bez glutenu, mleka i jajek) 336

spęcznienia. Mąkę wymieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać masło i kleik z siemienia lnianego. Wyrobić ciasto, po połączeniu składników dosypać wiórki kokosowe i wymieszać. Wykleić warstwą ciasta dno i ścianki foremek do babeczek - ja użyłam małych silikonowych ale tradycyjne metalowe byłyby chyba wygodniejsze. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia(...)zgęstnienia. Dobrze mieszać aby nie było grudek i nie przypaliło się ;) Budyń pozostawić do ostygnięcia. Masło/margarynę ogrzać do temperatury pokojowej i utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Do utartej margaryny dodawać po jednej łyżce ostudzony budyń (oba składniki powinny mieć taką samą temperaturę pokojową). Ubijać mikserem na puszysty krem. Napełnić kremem babeczki, udekorować borówkami i kokosem

głodny alergik
Lody czekoladowe z nadzieniem orzechowo-miodowym 168

Nic tak nie poprawia nastroju, jak ulubiony deser. W tym wypadku są to domowe lody czekoladowe z nadzieniem z orzeszków ziemnych i miodu. Niesamowicie pyszne i

Oryginalny smak
Placki z jogurtem i żurawiną 136

jogurt z żurawiną, dodaję przesiane suche składniki i jaja, mieszam dokładnie, odstawiam na bok. Przez ten czas obieram jabłka lub gruszki i kroję w cienkie talarki ćwiartki, dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Rozgrzewam olej i kładę łyżką porcje ciasta, formuje lekko kształt placka. Smażę kilka minut z obu stron na rumiano. Podaję

Zasmakuj Kuchni
Placuszki z jabłkami 148

jednolitej masy. Dodaję pianę z białek i delikatnie mieszam. Obieram jabłka ze skórki (albo i nie), kroję je w niewielkie kawałki i dodaję do ciasta, mieszam delikatnie. Wylewam trochę oleju na patelnię i ją rozgrzewam, smażę placuszki z obu stron na wolnym ogniu do momentu zrumienienia. Podaje posypane cukrem pudrem. Placuszki z jabłkami

Gotuj Się Kto Może
Placki z masłem orzechowym 142

smaku, ale dzisiaj za ich jakość musicie mi po prostu wybaczyć ;) Placki/ pancakes żytnie nadziane (w środku) masłem orzechowym, posypane cukrem pudrem Przepis:  własny  / 1 porcja - 3 puszyste placki / składniki: 30 g masła orzechowego - 3 czubate łyżeczki  40 g mąki żytniej jasnej lub innej jajko 1/3 szklanki mleka   1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)proszek do pieczenia przesiać do miski. Białko oddzielić od żółtka. Białko umieścić w jednej misce. Żółtko wraz z mlekiem dodać do mąki z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać - ciasto powinno być gęste. Białko ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Patelnie rozgrzać, wlać na nią olej. Następie wlać na nią łyżkę stołową ciasta. Kiedy pojawią się pierwsze

tost z dżemem
Pieczywo czosnkowe 629

Pieczywo czosnkowe...Złociste, puszyste i chrupiące.Mocno czosnkowe, o pięknym aromacie.Idealne do sałatek.Pycha!Składniki:500 g mąki pszennej;25 g świeżych drożdży;250 ml ciepłej wody;1 łyżeczka soli;1 łyżeczka białego cukru.Dodatkowo:200 g miękkiego masła;3 - 4 ząbki czosnku;1 czubata łyżeczka oregano;Szczypta soli;Sól gruboziarnista do posypania po wierzchu.Sposób przygotowania:Drożdże pokruszyć(...)Dodać łyżeczkę cukru i szklankę ciepłej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 10 minut.Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić ciasto (ja wyrabiam robotem kuchennym przy pomocy haka do ciasta drożdżowego).Ząbki czosnku obrać i przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć (łyżką lub mikserem) z czosnkiem. Dodać oregano i szczyptę soli

Gospodyni Miejska
Muffinki Oreo 263

średnich obrotach, aż powstanie puszysta masa. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą, sodą oraz wiórkami kokosowymi. Do zmiksowanych jajek dodajemy stopniowo jogurt naturalny, masę kakaową oraz mieszankę suchych składników. Najlepiej dodawać po łyżce na przemian.  Mieszamy mikserem do połączenia składników. Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Nakładamy po jednej łyżce ciasta na to układamy ciasteczko Oreo

Kolizje Smaków
Karpatka 264

minut - do zarumienienia się ciasta. 7. Upieczone blaty wystudziłam. Krem: 1. 1,5 szklanki mleka zagotowałam, a pozostałe pół szklanki mleka wymieszałam z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i budyniem. 2. Do zagotowanego mleka wlałam powoli przygotowaną mieszankę, ciągle mieszając. 3. Kiedy masa zgęstniała odstawiłam ją do ostygnięcia. 4. Masło utarłam na puszystą, lekką masę. 5. Cały czas ucierając dodawałam

Kulinarny Pamiętnik
Ciasto bezowe z orzechami i czekoladą 242

Nawet moja mama, która za ciastami nie przepada była zachwycona:) Polecam bardzo, w oryginale jest zrobione w większej tortownicy, a więc wychodzi niższe i z mniejszą ilością kremu. Ale te proporcje jakie u mnie wyszły są super! Aha, na zdjęciu wygląda na ciężkie, w rodzaju brownie, a w rzeczywistości jest lekkie i puszyste, naprawdę warte grzechu

Zdrowa Kuchnia Sowy
CLAFOUTIS z czereśniami 146

CLAFOUTIS, czyli owoce w cieście. Składniki: 500-600 g czereśni lub innych owoców 100 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 0,5 szkl. cukru 200 ml kremówki 70 ml mleka szczypta soli płatki migdałowe nr KRESTO Przygotowanie: Owoce wypestkować, ułożyć w kokilkach. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać śmietankę, mleko, mąkę z proszkiem

kolorowotorcikowo