brzegach. Całość wyszła obłędnie pyszna - słodko-kwaśna, miękko-chrupiąca, cudownie soczysta. Spróbujcie, póki jeszcze można znaleźć mirabelki! Przepis znalazłam na blogu Bazylia czy wanilia , nieco tylko zmieniając. Migdałowe ciasto z mirabelkami Składniki: (na formę o średnicy 26 cm) 3 jajka 125 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mielonych migdałów 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku(...)umyć, przekroić na połowy i usunąć pestki. Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Na zmianę dodawać mąkę, jogurt i masło, miksując na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć mirabelki, rozcięciami do góry
Pożeraczka, czyli raz adobrzepewno też tak czasem macie , że macie ochotę na szybkie i pyszne ciasto ? ja bardzo często tak mam i dlatego któregoś dnia po przejrzeniu książeczki " Czekolada" znalazłam świetny przepis , którym się z Wami teraz podzielę :) Wymiary blaszki: 30 x 12 cm Temp. pieczenia : 190 C Czas pieczenia : 30 - 40 minut Składniki: 3/4 szkl. cukru 3/4 kostki margaryny 1/2 łyżeczki esencji(...)zwykłego waniliowego aromatu) 3 jajka 1 i 3/4 szkl. przesianej mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g czekolady deserowej Sposób przygotowania: Ucieramy miękką margarynę z cukrem na puszystą , gładką masę . Wlewamy esencję waniliową , stopniowo dodajemy całe jajka . Cały czas miksując , wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na gładką masę . Dzielimy masę na pół. Do jednej części
Słodkości i nie tylkoczosnek. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. W razie potrzeby można dodać maślanki. U mnie na 600g mąki wystarczyło 300ml maślanki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 2 godziny. Następnie ciasto dzielimy na 8 części i każdą wałkujemy nadając kształt łezki. Na ruszcie wyjętym z piekarnika kładziemy papier do pieczenia. Chlebki od spodu smarujemy wodą, układamy na papierze. Wierzch smarujemy rozpuszczonym(...)minut. Upieczone chlebki ponownie posmarowałam masłem i posypałam kminkiem (miałam posypać kminkiem przed pieczeniem, ale zapomniałam). Gorące zawijamy w lekko wilgotną ściereczkę.Chlebki naan Blue wyszły przepyszne. Mięciutkie, puszyste, bardzo dobrze wyrośnięte, porowate i baaardzo aromatyczne. Piekłam je specjalnie do… chili con carne. Ale o tej potrawie, w jutrzejszym wpisie. Chlebki są tak pyszne, że można jeść
mojewypiekiinietylkoDzisiaj przepis na prosty, ale pyszny i puszysty sernik mojej Mamy. Przepis ten Mama dostała od swojej Mamy, czyli naszej najukochańszej Babci i Prababci. Jedyna modyfikacja to zastępowanie czasem rodzynek brzoskwiniami, gdyż funkcjonuje w rodzinie pewien mały Fusyt, który rodzynek nie jada i skutecznie je wygrzebuje z ciasta ;) Sernik jest jednak pyszny w obu wersjach i dosłownie rozpływa się
Moje Kuchenne Rewelacjeburgery. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne! Delikatne, puszyste, idealnie wypieczone. W połączeniu z mięsem i warzywami są przepyszne! Polecam je na piknik:) Zaczyn: 340g mąki pszennej chlebowej, 10 g świeżych drożdży, 340g letniego mleka. Do mleka wkruszyć drożdże. Dodać przesianą mąką, wymieszać i odstawić na 2 godziny. Ciasto właściwe: 215 g mąki pszennej chlebowej
Z miłości do słodkościuparcie szukać nowości... :-) polecam wszystkim, którzy zaliczyli nie jedną klapę z ciastem proszkowym, wypróbujcie ten przepis! Ja lubię takie ciasto zajadać na śniadanko... Wiem wiem, ze niezdrowo. ;) Ciasto marmurkowe (piaskowe) PRZEPIS {forma: 26 x 11 cm , 1 szkl = 250 ml} temperatura pieczenia: 180ºC | czas pieczenia :~ 60-70 min Składniki 1,5 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej(...)proszek do pieczenia. Wymieszać suche składniki i odstawić. W oddzielnej misce misce ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym z dodatkiem soku z cytryny i aromatem waniliowym na puszystą, białą masę. Ubijać dobrych parę minut. Do masy dodawać po jednej łyżce mieszankę mąk z pkt. 1. Całość dobrze wymieszać. Na koniec dodać roztopioną, gorącą margarynę, zmiksować. Masę podzielić
coolinarnastrefa.blogspot.comjeśli nie posiadacie tak małej blaszki zwiększyć ilość składników. Co jest równie ważne, to żeby wszystkie składniki były w temp. pokojowej, a mleko i i masło ciepłe. Samo wykonanie ciasta nie jest trudne, jednak troszkę czasochłonne. Mimo to, efekty końcowe są tego warte:) Tym, którzy zdecydują się wnieść troszkę magii do swojej kuchni, życzę smacznego i powodzenia! Do dzieła(...)orkiszowej(może być pszenna) -50g kakao -500ml mleka -szczypta soli -esencja lub cukier waniliowy -trochę octu jabłkowego(lub innego)-służy jako stabilizator Żółtka ubić z ksylitolem na puszystą masę, dodać esencję lub cukier waniliowy, następnie stopione ciepłe masło, przesiane kakao z mąką i ze szczyptą soli, a następnie ciepłe mleko( nie gorące. Dokładnie ubić. W drugim naczyniu
Smaczne Zdrowełyżeczki soli szczypta drobnego cukru 1 jajko 1 łyżka mleka Wszystkie składniki szybko zagnieść na jednolite ciasto.Wstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć do foremki.Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C na 20 minut. -masa serowa 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego (dla leniuszków twaróg w wiaderku(...)jednej pomarańczy 1 obrana i podzielona na cząstki pomarańcza Wszystkie składniki na masę serową ogrzać do temperatury pokojowej. Odłożyć dwie łyżki cukru. Masło ucierać z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym żółtku i dalej ucierać dodając twaróg i wanilię. Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec dodać 1 łyżkę cukru. Ubitą pianę
Kasia i jej kobiecy światGdzie dziś nie spojrzę - wszędzie pączki :) a u mnie faworki :) FAWORKI, a nie chrust :) takie pamiętam z dzieciństwa i takie lubię najbardziej - mięciutkie, puszyste, w słomkowym kolorze :) uwielbiam i robię nie tylko w karnawale. U mnie dziś jak zwykle z podwójnej porcji, bo ma kto jeść :D i właśnie podwójną mam wpisaną do mojego przepiśnika :) jednak zdarza się(...)szkl. kwaśnej śmietany (18%) 1/4 szkl. cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko olej do smażenia Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Nawet jeśli początkowo nie będzie się kleić należy wyrabiać dalej zamiast dodawać więcej śmietany (ciasto ma być elastyczne, dlatego nie możemy przesadzić z dodawaniem mokrych składników, chyba, że naprawdę jest taka potrzeba
Kolorowy Przepisownikmigdałów w całości ze skórką- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia- szczypta soli- skórka otarta z 1 cytryny Do misy miksera wbijamy jajko, wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie. Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując). Proszek(...)połączyło. Przestajemy miksować i dorzucamy migdały (w całości). I teraz delikatnie mieszamy całość ręcznie. To znaczy przy pomocy jakiejś łyżki, szpatułki, itp. Moczymy dłonie (mokrymi lepiej formować klejące się ciasto) i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lepimy coś na kształt dużego batona (wymiary mniej więcej: 25 cm długości, 6 cm szerokości i 2 cm wysokości). Nagrzewamy piekarnik
mojewypiekiinietylkojedynym żółtku, po każdym dokładnie miksując. Do masy dodajemy mak, wiórki kokosowe i mąkę migdałową bardzo delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , jeżeli mamy dwie to dzielimy ciasto, a jeżeli jedną to robimy z połowy i potem drugi raz! Pieczemy spody w 170-180 stopniach około 20 minut, aż do lekkiego zarumienienia. Odstawiamy do wystudzenia.Zagotowujemy 1,5 szklanki mleka(...)przygotowane mleko z budyniem, żółtkami i skórą. Mieszamy intensywnie łyżką lub trzepaczka do zgęstnienia masy. Odstawiamy do wystudzenia. Kiedy budyń ostygnie w misce ucieramy MIĘKKIE! masło na jasną i puszystą masę, dodajemy porcjami ostudzony budyń i po każdej porcji dokładnie miksujemy na małych obrotach, aby masa się nie zważyła. W jednej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy jeden spód
Piekę, bo lubięCiasto drożdżowe zawsze trochę mnie przerażało i chociaż do tej pory nie upiekłam jeszcze tradycyjnej drożdżówki, to drożdżowe wypieki pojawiają się u mnie coraz częściej i wychodzą mi coraz lepiej. Jako pierwsze przedstawiam śniadaniowe bułeczki, lekko słodkie i z rodzynkami. Doskonałe również na przekąskę. Smakują zarówno same, jak i z dżemem lub w towarzystwie szklanki mleka. Delikatne i puszyste(...)odstawiamy na chwilę, a gdy drożdże się rozpuszczą, dodajemy masło z mlekiem. Następnie dodajemy cukier, szczyptę soli i stopniowo mąkę. Mieszamy drewnianą łyżką, a po dodaniu całej mąki, wyjmujemy ciasto na blat/stolnicę i zagniatamy. Po chwili dodajemy rodzynki i dalej wyrabiamy. Gotowe ciasto jest gładkie, jednolite i łatwo odchodzi od rąk Miskę delikatnie natłuszczamy i z powrotem przekładamy
Ratunku obiadCieniutkie naleśniki z aromatem cytryny i przyjemnymi dla oka nasionkami niebieskiego maku, wypełnione puszystym serkiem z bitą śmietaną będą doskonałym deserem, ale również słodką wersją drugiego dania. Danie obficie oprószam krwistoczerwonymi pestkami owocu granatu, który często nazywany jest owocem życia i powinien na stałe zagościł w naszym codziennym jadłospisie, nie tylko dla smacznego soku, ale ze względu(...)czyli związki przeciwutleniające, które hamują powstawanie wolnych rodników oraz usuwają już wytworzone, co zmniejsza ryzyko występowania wielu chorób nowotworowych. Składniki na ok 8 szt Czas przygotowania: 40 min Ciasto 120 g mąki pszennej 2 jajka 300 ml mleka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli 3 łyżki maku (niemielonego) otarta skórka z 1/2 cytryny
Słodki KompromisPuszysty omlet czekoladowy podany z jogurtem naturalnym, wiórkami kokosowymi i domową granolą . Szybkie i zdrowe śniadanie na bogato :) Składniki : 2 jajka podzielone na białka i żółtka 2 łyżki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo : jogurt naturalny wiórki kokosowe domowa granola lub ulubione muesli Rozgrzać patelnię. Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywną pianę, gdy będzie(...)odpowiednio ubita (nie wypływa z miski po odwróceniu). Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i kakao, delikatnie wymieszać łyżką. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, przykryć i zmniejszyć ogień. Piec, aż wierzch będzie lekko upieczony, przewrócić na drugą stronę. Gotowy omlet podajemy z jogurtem naturalnym, posypujemy wiórkami kokosowymi i granolą. Smacznego
Chocolate Muffin Blogprzesianej mąki z dodatkiem cukru, soli, i całych jajek. Zagniatając, stopniowo dolewałam ciepłe mleko. Dolałam tyle, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam kulę. Nie musimy czekać, aby ciasto wyrosło, od razu lepimy pierogi. One same, dosłownie rosną w rękach. Odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nadziewałam borówkami z cukrem i zlepiałam brzegi. Gotowe pierogi wkładałam do wrzącej wody. Poczekałam(...)garnka za dużo. Ale i tak się ugotowały, mimo, że było im trochę ciasno. Pierożki podałam posypane cukrem i polane gęstą śmietaną (można jogurtem). Wyszły przepyszne, delikatne, puszyste i mięciutkie. Dziękuję za przepis, następne też takie zrobię. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Pierogi drożdżowe gotowane appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylko