puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:244/329)

Pączki luksusowe 237

Dzisiaj ostatki, a w domu zapach pieczonych pączków. Uwielbiam domowe pączki. Puszyste, bardzo delikatne i znikają w mgnieniu oka. MicrosoftInternetExplorer4 0 2 DocumentNotSpecified 7.8 磅 Normal 0 Składniki: 80-100 g świeżych drożdży 150 g drobnego  cukru cukier wanilinowy 3 szklanki mleka ciepłego 10-12 żółtek(...)się pienić.  Do zaczynu dodajemy "kogel-mogel"  - utarte żółtka z cukrem i cukrem wanilinowym.  Wsypujemy przesianą mąkę, szczyptę soli.  Wlewamy ciepłe mleko i spirytus. Wyrabiamy ciasto stopniowo dolewając roztopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy nie dłużej niż 15 minut. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. jedną godzinę. Posypujemy z góry delikatnie mąką

Pyszności Słodkości
ciasto Leon 459

dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 35×20 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia (najlepiej(...)mąkami energicznie mieszając, by nie powstały grudki, gotujemy budyń. Odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na pulchną masę, dodajemy partiami ostudzony budyń, cały czas ucieramy, aż powstanie puszysta masa. Masę dzielimy na 4 części. składniki na krem jabłkowy: 2000 g jabłek 1 galaretka wiśniowa 1 galaretka cytrynowa 1/2 szkl cukru wykonanie: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce

Domowy Smak Jedzenia
Orkiszowe placuszki z chrupkami kukurydzianymi twarożkiem, melonem i żurawiną 191

miodu   Dodatkowo :  jogurt naturalny twarożek kawałki melona suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
Naleśniki amarantusowo-owsiano-orkiszowe 174

naleśników. Na pieczenie chleba czasu nie mam, tortilli nie chciało mi się zagniatać, więc postanowiłam usmażyć naleśniki. Ich głównym składnikiem miał być amarantus, a gdy przyszło do wyrabiania ciasta, pod rękę nawinęły się mąki ;) Składniki (na 10 placków): 4 łyżki amarantusa ekspandowanego 6 łyżek razowej mąki owsianej 3 łyżki razowej mąki orkiszowej 3 jaja pół łyżeczki mąki ok. szklanki mleka(...)chrupiące niż klasyczne z mąki pszennej. Są też grubsze ze względu na zastosowanie mąk razowych i ziaren amarantusa. Amarantus ekspandowany daje tutaj dodatkowy atut tych naleśników - są bardziej puszyste. W smaku uzyskuje się gorzkawe placki, więc warto zastosować wyraźne w smaku dodatki - ulubiony dżem lub np. kiełbasę węgierską, paprykę, rzodkiewki

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybkie pączki z ricotty 244

Rewelacyjne, szybkie pączki z serka ricotta (baci di ricotta) z przepisu Nigelli Lawson. Są puszyste i mięciutkie, a ich serowo - cynamonowy smak (i zapach !!!)  sprawiają, że znikają błyskawicznie :) A ponieważ są bardzo łatwe w wykonaniu - zawsze możemy sobie szybko usmażyć kolejną porcję :)      SKŁADNIKI (około 60 pączusiów) 200g serka ricotta 2 jajka 75g mąki pszennej(...)puder,cynamon, wanilię i sól. Znów miksujemy na gładko.  Na średnią patelnię wlewamy olej (ok. 2 cm wys.) i rozgrzewamy. Zmniejszamy na średni ogień. Zaokrągloną łyżeczką kładziemy partiami ciasto na tłuszcz, zachowując odstępy, gdyż pączki puchną w trakcie smażenia. Smażymy z obu stron na złoto. W razie potrzeby uzupełniamy olej. Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku. Ostudzone posypujemy cukrem

Moje Kuchenne Rewelacje
Chałka 193

usiąść i napisać posta...  Pogoda mnie niestety też nie nastraja, gdy jest szaro i ponuro, bo zamiast zimy mamy paskudą jesień. Dziś za to zapraszam na wspaniałą puszystą chałkę. W sam raz na niedzielne śniadanie, najlepszą jaką kiedykolwiek robiłam. Bardzo często wracam do tego przepisu.  Przepis znalazłam tutaj Składniki na jedną dużą chałkę: 425 g mąki pszennej(...)mąkę, cukier i sól. Cały czas mieszając dodać jajka i masło. Następnie dodać 75 g mąki (czasem należy dać mniej czasami więcej) To ile dodacie mąki zależy od konsystencji ciasta nie może być zbite i suche. Ma być luźne i elastyczne niezbyt klejące. Kiedy cisto zacznie odstawać od ścianek miski wyjąć na blat i wyrabiać 5-10 minut. Następnie uformować

Delicious Titbits
Domowe Bułki do Hot-Dogów 255

Delikatne, puszyste, a co najważniejsze - idealne do hot-dogów bułeczki pszenne z sezamem. Stanowią idealny dodatek do popularnych fast food'ów i z pewnością są o wiele zdrowsze od tych kupionych w sklepie. Bułeczki do Hot-Dogów - Składniki: (ok. 10 bułeczek)30 g drożdży2 łyżki cukru235 ml mleka120 ml wody55 g masła620 g mąki pszennej1,5 łyżeczki(...)powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut.Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (będzie ono miało dość "luźną" konsystencję dlatego warto je przygotować w food procesorze lub wyrobić hakami do ciasta drożdżowego - starajmy się nie dosypywać mąki, bo bułeczki utracą wtedy swoją puszystość

Słodka Strona
Listopadowe Trzy po trzy 151

żółtka150 g ciemnego brązowego cukru250 ml śmietany kremówki (38%)300 ml mleka1 laska wanilii3 banany2 łyżki soku z cytryny2 łyżki ciemnego rumu60 g orzechów laskowychŻółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. W tym czasie zagotować mleko ze śmietaną i z przeciętą na pół laską wanilii (wyskrobane ziarenka dodać do mleka). Gorące mleko powoli wlać do ubitych żółtek, cały(...)suchej patelni i ostudzone orzechy.Przełożyć do pojemnika na lody, zamrozić.Smacznego!Za oknem ciemno, w domu zimno, ale jeszcze chwila, i włączę piekarnik. I w całym domu zapachnie ciastem drożdżowym. Jak ja to lubię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczkowy bukiet na Dzień Kobiet 156

oknem pojawiło się słońce. Korzystając z wiosennego nastroju i dobrego światła do zdjęć postanowiłam upiec coś specjalnie z okazji Dnia Kobiet.Drogie Panie, z okazji Waszego święta życzę Wam zawsze puszystych biszkoptów, idealnie wyrośniętych babeczek, kremu, który nigdy nie zjeżdża z tortu i  wielu ciekawych kulinarnych inspiracji :)Nasza dzisiejsza propozycja to waniliowe babeczki z wiśniami i białą czekoladą z dodatkiem kremu(...)dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Dodajemy wiśnie i białą czekoladę. Lekko popychamy palcem do środka (jeśli czekolada zbyt mocno wystaje może się przypalić

Ciastkozercy
Letni tort 179

bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej i wodę. Delikatnie połączyć z mąką zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec w tortownicy. Galaretki rozpuścić zgodnie z opisem na opakowaniu. Wystudzić. Utrzeć krem z masła i cukru. Dodać ok. 20 dag truskawek pokrojonych na mniejsze kawałki. Chwilę miksować na najwyższych obrotach. Pod koniec wlać spirytus. Wystudzone ciasto przekroić na dwie części

Praktyczna pl
Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami 224

jest pyszny, puszysty i do tego bardzo atrakcyjnie wygląda na białym talerzu, czy paterze. Ja do tego tortu wykorzystałam 1 krążek biszkoptu z poniższego przepisu, który zamroziłam i czekał na swoja porę oraz 1/2 kremu z tego przepisu na mini bounty, Można przygotować pełnowymiarowy tort z całego upieczonego biszkoptu i całego kremu kokosowego. Składniki na kakaowe ciasto biszkoptowe: 5 dużych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chałka drożdżowa z kruszonką 180

rewelacyjna puszysta Chałka .... Składniki : 1 szklanka mleka 50 g drożdży świeżych 4 łyżki cukru 80 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny 70 dkg mąki pszennej 1 jajko 2 żółtka aromat waniliowy lub smietankowy Wykonanie : Z ciepłego mleka , drożdży i 2 łyżek cukru zrobić zaczyn . Odstawić do wyrośnięcia. Dodać mąkę i pozostałe składniki. Wyrobić na jednolite gładkie ciasto. Przykryć ściereczką

Malinowa Kawiarenka
Biszkopt z kremem i malinami 168

kogo: dla mających dość biszkoptu z truskawkami :) dla fanów malin dla lubiących lekkie, owocowe ciasta Składniki na biszkopt: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style(...)masa będzie gładka i lśniąca. (możesz włożyć palce i sprawdzić, czy nie ma wyczuwalnych pod palcami grudek cukru). Ciągle ubijaj i dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie puszysta i będą widoczne "pęcherze" przestań ubijać. Delikatnie mieszaj masę drewnianą łyżką dodając po trochę mąki z proszkiem. Mieszaj bardzo wolno, aż wszystko się połączy nie wyciągając łyżki podczas mieszania - najlepiej

Mania Wypiekania
Jogurtowe placuszki z pieczonymi jagodami i malinami 193

Smak wakacji na niedzielnym talerzu! Jako mała dziewczynka uwielbiałam nadbałtyckie jagodzianki sprzedawane na plaży :) Puszyste, słodkie, posypane cukrem pudrem i wypełnione soczystymi jagodami brudzącymi zęby... dlaczego nie spróbować odtworzyć tego smaku w domu, na niedzielne śniadanie? :) Oto i one. Placuszki z pieczonymi owocami w środku. U mnie są to malinki i jagody, które cudownie smakują w towarzystwie owsianych(...)pieczenia Dodatkowo : jogurt naturalny, fistaszki, jagody Płatki i otręby zmielić np. w młynku do kawy. Wymieszać z resztą składników. Delikatnie wmieszać owoce. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
Tort czekoladowy z musem czekoladowym i wiśniami 464

masa nie opadła. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem. Pieczemy ok. 30 minut. Nie piec za długo bo biszkopt będzie za suchy. Żeby sprawdzić czy jest gotowy należy nacisnąć ciasto palcami na środku, powinno stawiać lekki opór i wydać odgłos przypominający syczenie. Nie można piec za długo bo wtedy wyjdzie suchy i twardy i trzeba będzie piec jeszcze raz. Biszkopt odstawić(...)mieszając. Dodać kawałki czekolady. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ostudzić. Wstawić do lodówki lub zamrażarki (będzie szybciej) do stężenia (niecała 1h). Po wyjęciu ubić masę (masa zjaśnieje, stanie się puszysta, gdy jest zbyt gęsta można dodać trichę śmietanki). Można dodać do smaku nieco rumu lub innego alkoholu. Masa jest gotowa do przełożenia. Poncz 1 szklanka kawy rozpuszczalnej

coolinarnastrefa.blogspot.com
KREM ORZECHOWY 129

pewnego dnia sama go zrobię. Tort orzechowy z tym kremem to niebo w gębie :). Przepis nie jest trudny. Niestety krem wychodzi luźny i przed nałożeniem go na biszkopt lub ciasto koniecznie trzeba go schłodzić w lodówce. W przeciwnym wypadku krem wypłynie pod ciężarem biszkoptu i drugiej warstwy kremu. Polecam do kremu orzechowego mus śliwkowy (jako drugie przełożenie) lub powidła! Składniki(...)mielone orzechy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok 10 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy masę. Masło ucieramy mikserem, aż będzie jasne i puszyste – min. 10 minut. Do utartego masła dodajemy ostudzoną masę orzechową. Miksujemy całość tylko do połączenia się składników. Krem orzechowy wyjdzie luźny (nie zwarzony). Wkładamy go do lodówki

Słodki Pomysł
Rolada mięsno-serowa 311

tartej, dwie łyżki majonezu oraz drobno posiekaną cebulę szalotkę, posiekany szczypiorek i startą marchewkę. Wyciskamy ząbek czosnku. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy – najlepiej wyrobić dłonią. Po upieczeniu ciasto serowe wyciągamy i lekko studzimy (powinno być jeszcze ciepłe, ale nie bardzo gorące). Odwracamy, kładąc roladę na bawełnianą ściereczkę lub nowy kawałek papieru i delikatnie zrywamy papier do pieczenia. Rozkładamy

Poezja smaku
Bułki na hamburgery - idealne! 313

Jeżeli macie ochotę na hamburgery - obowiązkowo musicie przygotować domowe bułki hamburgerowe. Są puszyste, miękkie i słodkie. Idealnie będą smakować na śniadanie lub jako baza do domowych fast food-ów. Ponadto poniższe bułki są łatwe i tanie w przygotowaniu.  Składniki na 8 bułeczek: 400 g mąki pszennej  1 szklanka mleka 15 g świeżych drożdży 2 łyżki masła(...)kilka minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wbić jajko i wlać podrośnięte drożdże oraz masło. Za pomocą miksera bądź ręcznie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Masa będzie lekko się kleić, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki po upieczeniu będą twarde. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (do podwojenia masy

Ugotować
Precle najlepsze, na słodko, Cioci Ann 139

dodać masło i podgrzewać do rozpuszczenia się masła. Delikatnie przestudzić. Mąkę, sól i cukier umieścić w misce. Dodać mleko z masłem i rozczyn drożdżowy. Wymieszać łyżką, a następnie wyrobić ciasto na stolnicy (w razie konieczności podsypać mąką). Uformować z ciasta kulkę i wsadzić ją do naoliwionej miski. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia ilości

CookYourself
Ciasto z jagodami 155

puszystą masę Do utartej masy jajecznej dodać stopniowo mąkę z proszkiem, dokładnie utrzeć razem Na końcu dodawać po łyżce oleju i wyrobić raz jeszcze Przelać do natłuszczonej formy ( u mnie o średnicy 22 cm ), posypać umytymi i dokładnie osączonymi jagodami, piec około 35 min. w temp. 190*C Przepis znalazłam u Ivki . Ona upiekła takie ciasto z truskawkami

Proste Potrawy
Wiekanocne zajączki 203

puszyste I polecam Wam je gorąco :).  Składniki: 500 ml mleka 125 ml oliwy 110 gr cukru 2 jajka 2 łyżeczki soli 2 łyżki suchych drożdzy 800 gr-1 kg mąki ( najlepiej mąkę do pieczenia chleba) 1 jajko do posmarowania Wykonanie: Rozpuszczamy drożdże w 100 ml zimnego mleka. Pozostawiamy na 5 min. Dodajemy resztę składników. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli

Smaki Edyty
PYSZNE PĄCZKI Z MARMOLADĄ + FILMIK 182

miseczce wymieszać z częścią, ciepłego mleka.  Do misy robota wlewamy jajka, rozpuszczony tłuszcz, mleko, wymieszane drożdże, alkohol, wsypujemy cukry i chwilkę miksujemy. Następnie partiami wsypujemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdyby było za rzadkie dosypujemy jeszcze 1/2 szklankę mąki, ciasto nie może być ani za luźne ani za gęste. Po wyrobieniu nakrywamy je ściereczką i odkładamy na 30 minut

Kulinarne Fantazje Marioli
CIASTO CZEKOLADOWE Z CUKINIĄ – FIT, BEZ CUKRU, BEZ MĄKI 458

genialne ciacho, które totalnie podbiło serca domowników. Ciacho jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe! Zamiast mąki wykorzystałam płatki owsiane, zamiast cukru – banany i daktyle. Dzieki takim zamiennikom ciasto jest świetnym pomysłem dla osób na diecie albo osób z alergiami pokarmowymi. Koniecznie spróbujcie i dajcie znać jak smakowało! SKŁADNIKI: ( tortownica 18-20 cm ) * cukinia – ok. 250 g * płatki(...)zmielone na mąkę mieszamy z proszkiem d pieczenia i kakao. Banany miksujemy z daktylami i masłem orzechowym, dodajemy do płatków owsianych, a następnie wrzucamy cukinię. Jajka ubijamy na jasną puszystą masę, dodajemy do pozostałych składników i delikatnie, ale dokładnie mieszamy i wylewamy do tortownicy. Pieczmy ok. 35 minut w 180C. Studzimy i zajadamy! Smacznego!   Wpis powstał we współpracy

Ostra na Słodko
Tort Rafaello z truskawkami 244

Jeszcze takiego pysznego tortu nie jadłam.  Tort Raffaello z truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty, orzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam!   Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 75 g wiórków kokosowych 0,5 szklanki(...)cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka  oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną.  Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.  Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Gotujemy mleko kokosowe.  Do niego dodajemy

Pyszności Słodkości
Muffinki z budyniem 179

Muffinki z budyniem... Lekko chrupiące z zewnątrz, w środku puszyste i wilgotne i do tego jeszcze to nadzienie. Są bardzo szybkie w przygotowaniu, więc kiedy przychodzi ochota na słodkie, warto zakasać rękawy. Jak już raz je zrobiłam, to wysyłali mnie do kuchni codziennie. Są naprawdę bardzo smaczne. Składniki na ok. 12 sztuk: 300 g mąki 1 łyżeczka sody(...)Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej ( wystarczy widelcem, nie potrzeba miksera). Później do suchych składników przelać mokre i wymieszać. Do foremek włożyć ok 1 cm ciasta na to po kopiastej łyżeczce budyniu, pokryć resztą ciasta... Piec 25-30 minut w 190 stopniach. Można przyrządzić też domowy budyń waniliowy: litr mleka 20 dkg cukru laska wanilii

Pelusiowa Kuchnia
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 186

kroić go na kromki lub odrywać bułeczki. Najlepiej smakuje posmarowany masłem i dżemem lub miodem. Mama kiedyś piekła taki chlebek na Śniadanie Wielkanocne. Polecam!!! Składniki na wielkanocny chlebek maślany (puszystą chałkę, siedmioraczki):   na formę o wymiarach 12 x 32-35 cm ZACZYN: 250 g mąki tortowej 12 g świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA(...)ściereczkę i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły podwajając swoją objętość.     Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól, i tyle mleka żeby otrzymać elastyczne, gładkie ciasto, nie może być rzadkie, ani twarde, ma być miękkie i łatwe do wyrabiania. Po około 5 minutach dodajemy letnie masło i zagniatamy kolejne 5 minut. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Tort Rafaello z truskawkami 619

Jeszcze takiego pysznego tortu nie jadłam i do tego w wykonaniu mojej córki i jej koleżanki Małgosi. Tort Raffaello z truskawkami rozpływa się w ustach. Puszysty, orzeźwiający, ze świeżymi truskawkami. Takim tortem możemy zaskoczyć nawet największych smakoszy. Polecam! Składniki: Biszkopt: 7 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,25 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Masa Raffaello: 1 puszka mleka kokosowego(...)cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Gotujemy mleko kokosowe. Do niego dodajemy wiórki kokosowe

Salonik smaków
Churros 161

jedno po drugim, miksujemy dokładnie za każdym razem jak dodamy jajko. Ciasto powinno być gładkie i gęste. Do  rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie głęboko wciętej gwiazdki, przekładamy ciasto, wyciskamy na papier pergaminowy posmarowany olejem na długość ok 12 cm. Olej rozgrzewamy do temperatury 175ºC,  smażymy po 2 minuty z każdej strony do złotego brązu Po usmażeniu oprószamy(...)ekstraktem waniliowym zagotowujemy. Zmniejszamy ogień pod garnuszkiem, dodajemy roztarte kakao z mąką, mieszamy dość intensywnie, by nie powstały w sosie grudki. Całość zagotowujemy. Żółtka ubijamy z  cukrem na puszystą, jasną masę, dodajemy do gorącego kakao, mieszamy delikatnie. Garnuszek z sosem zdejmujemy z ognia, dodajemy masło, mieszamy do połączenia składników. Smacznego

kgwjanczewo
Chleb razowy na Tang Zhongu 224

ochotę upiec chlebek, zakwas jest w lodówce i nie ma czasu go obudzić, zapowiedzieli się niespodziewani goście - w ciągu dwóch trzech godzin mam pyszny chlebek, zachwycający swym delikatnym i puszystym miąższem. Posmarowany masłem i odrobiną dżemu, przy kawie....palce lizać.Składniki (na dwa bochenki a 20 cm):280 g mąki pszennej chlebowej200 g mąki pszennej razowej35 g drożdży świeżych(...)Przygotowanie chleba: W misce wymieszaj wszystkie składniki suche: mąki, cukier, sól, mleko w proszku i pokruszone drożdże. Wymieszaj je dokładnie.Dodaj mleko i Tang Zong, dokładnie wymieszaj. Przełóż ciasto na blat i wyrabiaj, aż będzie gładkie i elastyczne. Dodaj masło i dalej wyrabiaj. Ciasto będzie gotowe, gdy będzie można je rozciągnąć w dłoniach, aż utworzy się cienka membrana.Uformuj kulę, przełóż

Grahamka, weka i kajzerka
Ala tiramisu z borówkami 215

Zapraszam Was na kolejny deser bez pieczenia. Temperatura taka wysoka o włączeniu piekarnika ani myślę. Borówkowe ala tiramisu. Składniki: 3 żółtka 0,5 szk cukru pudru

Ala piecze i gotuje