puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:246/329)

Gofry 215

głowy. Pyszne, puszyste gofry, to jest to. Mój przepis pochodzi od pewnej Pani, która sprzedawała gofry i była tak miła, że mi go podała. Jak się później okazało jej przepis nie różni się za bardzo od innych, które udało mi się znaleźć, ale gofry wychodzą z niego naprawdę dobre. Gofry z prażonymi jabłkami Do ciasta na gofry potrzebujemy

Ratunku obiad
Tort bounty z truskawkami DLA TATY 427

schłodzeniu da się go nawet kroić. Przepis na mój budyń jaglany na pewno już niedługo, bo pokombinuję z innymi smakami. Początkowo chciałam dodać taki owocowy budyń do tego ciasta, jednak pomyliłam proporcje i dałam za dużo truskawek. Był zbyt lejący także po ostudzeniu. Jednak na deser w sam raz z brzegami truskawek, które zostały z dekoracji tortu. Co do masy(...)kilka minut. Gorącą kaszę przełóż do miski i bardzo dokładnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Trwa to dobrych kilka minut. Odstaw do przestudzenia. Bardzo miękkie masło utrzyj na jasną puszystą masę. Będzie go jakieś dwa razy więcej. Partiami dodawaj zimny budyń jaglany, cały czas miksując. Masa pozostanie lekko grudkowata, więc weź ponownie blender i zmiksuj nim do gładkości

Anioszek w kuchni
Puszyste placki śniadaniowe 163

masło, żółtka i mleko, w trzecim ubijamy białka wraz z odrobiną soli na sztywną pianę. Najpierw łączymy ze sobą mąkę z proszkiem i masło z żółtkami i mlekiem. Kiedy ciasto jest już jednolite, dodajemy białka i delikatnie mieszamy. Smażymy jak omlety na malutkiej patelni, której dno nie będzie przywierało. Moja propozycja podania to krem czekoladowy Terravita plus maliny i cukier

MamaOskarka
Orzechowe słoneczka 133

ciasto. Białka ubijamy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, aż lukier stanie się gęsty i gładki. Ciasto podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm). Z ciasta wycinamy małe kółeczka (ja użyłam kieliszka do wódki) i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko smarujemy lukrem. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w 160° (z termoobiegiem(...)garnku z gotującą się wodą, zmniejszamy ogień do minimum i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Ubijamy, aż zbieleje, kilkukrotnie zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i bardzo ciepła. Gotową pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). W drugiej misce ucieramy do białości masło i dodajemy do niego powoli wystudzoną masę jajeczną

PatiGotuje
Kluski na parze ze śliwkami 189

pracować i zrobił się zaczyn drożdżowy. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, jajko, zimną wodę, rozpuszczone letnie masło, zaczyn drożdżowy i za pomocą miksera z końcówką do ciast drożdżowych wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 10 minut. Ciasto przykryć ściereczką i odłożyć do podwojenia objętości ciasta. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Z każdej

Ala piecze i gotuje
Tort cytrynowy z malinami 238

formy o wymiarach 21 x 32 cm wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto upuścić na podłogę z wysokości około 30 cm. Przestudzić. Przekroić na 3 blaty. Krem cytrynowy: 750 ml mleka 250 ml soku z cytryny skórka otarta z 4 cytryn 6 łyżek(...)mąką wlać do wrzącego mleka, mieszać cały czas, gotując gęsty budyń na niedużym ogniu i czekając, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą, wystudzić. Masło ubić na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać zimny budyń, cały czas miksując. Na samym końcu wlewać sok z cytryny, stopniowo, cały czas miksując, do połączenia. Masę odstawić do lodówki, by lekko

Domowa cukiernia Ewy
Rogale z makiem 196

kilku dni miałam ochotę na takie drożdżowe, domowe rogale z miodem i kubkiem mleka. Dzisiaj od rana się za nie zabrałam i wyszły mega pyszne i puszyste. Jeśli i wy macie ochotę to zachęcam do upieczenia. Rogale nie zawierają cukru. Rogale p odane na Porcelana Bogucice. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 10 g drożdży instant(...)Wlać roztrzepane jajka, miód, letnie mleko i chwilkę zmiksować. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewać powoli rozpuszczone letnie masło. Miksować około 5-8 minut aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by się "odgazowało". Przełożyć na stolnicę posypaną mąką i kilka razy zagnieść. Podzielić

Ala piecze i gotuje
PUSZYSTE BUŁECZKI ORKISZOWO-PSZENNE, Z DODATKIEM ZIEMNIAKÓW 164

rozpuścić w niewielkiej ilości wody następnie dodać do mąki z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą i odstawić do wyrastania na jedną godzinę. Następnie łyżką nabierać ciasto i formować rękoma zmoczonymi w oliwie bułeczki. Układać na blaszce wyłożonej papierem. Wychodzi około 9-14 bułeczek w zależności jaką chcemy wielkość. Delikatnie przesmarować oliwą i odstawić na 40 minut(...)dynia, czarnuszka, zioła prowansalskie, gruba sól morska itp.) P iec około 20-30 minut do czasu zarumienienia bułeczek. Wewnątrz piekarnik można spryskać wodą.  Bułeczki są przepyszne, mięciutkie, puszyste i znikają w oka mgnieniu. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Piernik karmelowy z masą śliwkową i orzechami 283

wodą. Później już nie mieszamy. Na końcu dodać miód i odstawić do przestudzenia. Należy uważać, żeby nie przypalić. Żółtka oddzielone od białek utrzeć z 1/4 szklanki cukru, aż będą puszyste. Rozpuścić margarynę i przestudzoną wlewać do ucieranych żółtek. Następnie wlać ciepły, ale niegorący karmel. Zmiksować i wsypać suche składniki, czyli przesianą mąkę pszenną razem z spulchniaczami oraz przyprawą(...)krojenia. Odstawić w chłodne miejsce. Przygotować polewę rozpuszczając czekolady z masłem nad kąpielą wodną. Rozsmarować na pierniku i ozdobić dekoracjami cukierniczymi. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Babki i ciasta ucierane , Boże Narodzienie , Ciasta przekładańce , Ciasta z owocami , Pierniki i pierniczki Tagged: alkohol , czekolada , orzechy włoskie , polewa , śliwki

https:KKuchniaMniam
Biało-czarny torcik. 142

przygotowałam dwóch takich samych, gdyż lubię eksperymentować i poznawać nowe kombinacje smaków. Tym razem postawiłam na klasykę i przygotowałam tort czarno-biały, przełożony kremami śmietanowymi. Był tak niesamowicie puszysty, słodziutki i pyszny, że aż żal było jeść ostatniego kawałka. Istna rozpusta!!! Składniki na biało czarny torcik blaszka 25x40 cm BISZKOPT KAKAOWY: 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki(...)spód wykładamy ciemny biszkopt, na nim rozsmarowujemy 1/2 białej masy,przykrywamy pierwszą częścią jasnego biszkopta, smarujemy ciemną masą, posypujemy pozostałą łyżką słodkiego kakao, na to druga część jasnego ciasta. Resztą kremu smarujemy wierzch i boki ciasta. Chłodzimy co najmniej dwie godziny. Przed podaniem posypujemy ciasto prawdziwym, gorzkim kakao. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Drożdżówki z marmoladą, skórką pomarańczową i kruszonką 123

powstania gładkiego i bez grudek musu, polejcie gotowe drożdżówki. Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka do wysmarowania drożdżówek PRZYGOTOWANIE: Mąkę mieszam z drożdżami. dodaję resztę składników i wyrabiam ciasto, pod koniec dodaję roztopione masło. Wyrabiam ciasto tak długo, by było elastyczne i miękkie. Formuję kulę, wkładam do oprószonej mąką miski i odstawiam na 1,5 godziny do podwojenia objętości. Piekarnik

Zasmakuj Kuchni
Strucla z serem 199

Puszysta, delikatna drożdżowa strucla z serem.     Składniki: -60 dkg mąki 405 -2,5 dkg drożdży -6 łyżek cukru + cukier do masy twarogowej -5 jajek -6 dkg masła -300 ml ciepłego mleka -25 dkg twarogu -2 łyżki proszku budyniowego lub mąki ziemniaczanej -szczypta soli -wanilia Drożdże, łyżkę cukru i połowę mleka mieszamy. Dodajemy ok. 6 dkg mąki(...)jest zbyt rzadka możemy dosypać wiórki kokosowe. Do rozczynu dodajemy pozostały cukier, wanilię, mleko, szczyptę soli, 2 żółtka i jedno całe jajko, mieszamy,  stopniowo dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy do momentu jego wchłonięcia. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wykładamy na stolnicę. Wałkujemy na grubość ok. 1/2 cm. Nakładamy masę twarogową. Zwijamy. Delikatnie spłaszczamy. Przecinamy

Maminek kulinarny
Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką + film 699

Sernik na zimno z mascarpone, truskawkami i galaretką to wyjątkowo smaczny deser idealny w upalne letnie dni. Ten pyszny, puszysty, delikatny i bardzo prosty w przygotowaniu sernik zachwyci kubki smakowe wszystkim miłośnikom deserów z serkiem  mascarpone. składniki na tortownicę 23 cm 300 g ciastek zbożowych ( np. Bonitki ) 70 g masła 500 g serka mascarpone 350 ml śmietanki(...)wlewamy roztopione masło i całość dokładnie mieszamy łyżką. Do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy wsypujemy zmieszane z masłem ciastka i starannie rozprowadzamy je łyżką lekko dociskając. Tak przygotowany spód ciasta wstawiamy na pół godziny do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w sześciu łyżkach gorącej wody a następnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Do wysokiej miski wlewamy śmietanę i ubijamy ją ale niezbyt

Smakowite Dania
Naleśniki z kurczakiem w sosie parykowo-pomidorowym 208

sobą, a Mama w tym czasie nasmażyła stertę naleśników, nie znając chyba do końca moich wcześniejszych zamiarów. Powiem Wam, że wyszło pysznie. Naleśniki były mięciutkie, ale nie za bardzo puszyste, świetnie pasowały do mojego farszu i tak oto przez przypadek, powstało coś innego niż było  pierwotnie zamierzone. Składniki na farsz: 2 podwójne filety z kurczaka(...)czerwone papryki  1 puszka pomidorów bez skórki 250 g sól , pieprz i suszone oregano do smaku 1 łyżka masła Dodatkowo: 150 g gęstej śmietany listki pietruszki Ciasto na naleśniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 1,5 szklanki gazowanej wody olej do smażenia Sposób wykonania

Gosia gotuje
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 251

mnie orkisz to orkisz). Zamiast cukru (nadaje im lekko słodkawy smak) użyłam ksylitolu. Wyszły bardzo delikatne ale zarazem bardzo sycące, nie dmuchane, no i bez zbędnych dodatków konserwujących. Puszyste i bardzo sprężyste (po zduszeniu od razu odzyskują dawny kształt). Z podanych składników wyszło mi 25 dużych pyz. Składniki: - 1,1kg mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 4 jajka(...)rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misie miksera roztrzepać lekko jajka z solą i ksylitolem (lub cukrem). Dodać ciepłe mleko, rotopione masło, wyrośnięty zaczyn i resztę mąki. dokładnie wyrobić ciasto. Można również ciasto wyrobić ręcznie. Kiedyś używałam do tego drewnianej łopatki. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwa to ok.30-40 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć

Smaczne Zdrowe