puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:233/329)

Piętrowiec z makiem i masą orzechową 95

Kolejna odsłona ciasta z makiem. Piętrowiec z makiem i masą orzechową to takie ciacho „na bogato”. Ma biszkopt, makowiec, pyszną masę orzechową, no i czekoladę <3 czego można chcieć od życia więcej? Nic tylko czekać na święta! Piętrowiec z makiem i masą orzechową Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego (opakowanie) 8 łyżek mąki(...)firmy Helio ) Dodatkowo: około 100 g groszków czekoladowych lub białej czekolady (u mnie firmy Helio ) Wymiary formy: 26 cm x 30 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Jajka dobrze ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajmy cukier puder i cukier wanilinowy i ucieramy. Później przesiewamy przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Pieczemy

PatiGotuje
BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ 162

mamy nadmiar żółtek. Na mące pszennej wychodzi ponoć bardzo gęsta i chyba bardziej sucha. Ja piekłam na mące orkiszowej, która tak nie zagęszcza, dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę śmietany , ciasto było gęściejsze niż zazwyczaj ale było ok. Składniki na niedużą babkę: - 7 dużych żółtek - 250g miękkiego masła - 3/4 szkl ksylitolu - 1 łyżka cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią) - 400g(...)smak waniliowo-maślany był idealny, do tego jeszcze marcepanowy lukier. :-) + dodatkowo puder do posypania ( ja moją polukrowałam- wtedy tak nie wysycha) Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierać ( ja wykorzystałam do tego jak zwykle malakser). Dodać także śmietanę. Ja dodałam

Smaczne Zdrowe
POMIDOROWE FOCACCIE Z SALAMI I MOZZARELLĄ 130

również na zimno będą zachwycać! Są świetnym pomysłem na ciepłe śniadanie, przekąskę w pracy albo kolację na gorąco! Koniecznie spróbujcie! Dajcie znać jak smakowały! SKŁADNIKI : ( ok. 10-12 szt ) CIASTO: * mąka pszenna – 550 g * drożdże świeże – 40 g * masło min. 82% – 100 g * mleko – 260 ml * cukier – 1 płaska łyżka * jajko – 2 szt * sól – 1 płaska łyżeczka DODATKOWO: * koncentrat pomidorowy

Ostra na Słodko
Deser z czereśniami i kardamonem 126

Jeden z moich ulubionych deserów z wykorzystaniem świeżych czereśni. Pycha! W roli głównej krem pâtissière wymieszany z serkiem mascarpone i szczyptą pachnącego kardamonu… Na wierzch

Oryginalny smak
Babka limonkowo - jogurtowa 196

Wielkanoc to czas wypieków moich ukochanych bab, babek czy babeczek. Babę można upiec na wszelakie sposoby a tą k a tórą dziś przedstawiam to baba z

Moje Małe Czarowanie
Czekoladowe ciasto z gruszką 141

Jesienne dobre wilgotne ciasto o pięknym aromacie Składniki - 1 kostka margaryny - 5 płaskich łyżek kakao - 400 ml mleka - 4 jajka - 4 nie całe szklanki mąki - 2 szklanki cukru - 1 mały proszek do pieczenia - 4 łyżki powideł lub dżemu ja dałam dżem z pigwy - 1 mały olejek pomarańczowy ( 1 łyżka) - 5 gruszek 1. - Margarynę rozpuścić w garnku dodać kakao odstawić garnek(...)ognia wlać mleko razem wymieszać - Gruszki obrać i pokroić w kostkę 2. - Ubić jajka z cukrem na puszystą masę Do masy dodać dżem cały czas ubijać dodać całą mąkę i wlewać rozpuszczoną margarynę z mlekiem Miksować aż wszystko się połączy wlać na wysmarowaną blachę i wyłożoną papierem do pieczenia Na górę rozsypać gruszki pokrojone w kostkę piec 180 stopni

W królestwie smaków Beaty
Ciasto z masą budyniową 175

mąki pszennej1 kostka masłaW garnku rozpuścić miód,cukier puder i masło,wystudzić.Do miski przesiać mąkę z proszkiem i sodą,dodać jajko,śmietanę oraz wystudzoną masę z miodem.Zagnieść ciasto, podzielić na 3 lub 4 części.Każdą część rozwałkować na grubość około 3-4 mm.Każdy placek piec osobno około 15 minut w temperaturze 180 stopni.Z 0,5 l mleka(...)szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować w mleku jak budyń.Pozostawić do ostudzenia.Na koniec utrzeć z 1 kostką masła na puszystą masę.Masą budyniową przekładać upieczone i wystudzone placki.Placki można dodatkowo posmarować najpierw dżemem , a potem masą budyniową.Dowolnie udekorować

Moje domowe kucharzenie
Racuchy z jabłkami 229

smaży je w głębokim tłuszczu, na średnim ogniu. Też można… Osobiście jednak wolę na małym ogniu, pod przykryciem i nie trzeba dużo tłuszczu. Zrobią się przez to bardziej puszyste  Składniki:2 jajka50 g świeżych drożdży1 1/4 szklanki mleka2,5 szklanki mąki2 duże jabłka2 łyżki cukruszczypta soliPrzygotowanie:Mąkę z solą wsypujemy do miski. Na środku robimy wgłębienie(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodajemy jajka i resztę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki i dokładamy do ciasta. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45 minut. Na patelni rozgrzewamy trochę oleju, nakładamy porcje ciasta i smażymy na małym ogniu (pod przykryciem, lekko

Oryginalny smak
BABKA Z SERKIEM MASCARPONE 232

Szybka i prosta - jak większość babek :)  W smaku bardzo podobna do babki piaskowej, bo jest lekka i puszysta, jednak nie wilgotna. Długo zachowuje świeżość przez dodatek mascarpone, a na drugi dzień "nabiera mocy" i jest jeszcze smaczniejsza :))  Polecam gorąco! Składniki: 20 dag margaryny10 dag serka mascarpone3/4 szklanki cukru1/2 op. cukru waniliowegoszczypta soli5 jajekkilka kropli aromatu cytrynowego(...)jasnej części kilka kropli aromatu migdałowego do ciemnej warstwy 3 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia5 dag płatków migdałowych (do posypania)50 ml mleka    dodatkowo na ciasto ciemne: 25 ml mleka (około 0,5 cm w szklance) 5 dag cukru 2 łyżeczki kakao Wykonanie: Miękką margarynę utrzeć z serkiem mascarpone, dodać cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli

Walijskie Pichcenie
Ciasto z ricottą, migdałami i figami 166

się o modyfikację ciasta Doroty Świątkowskiej. Od siebie dodałam otręby śliwkowe, część cukru białego zamieniłam na brązowy, a do ciasta włożyłam połówki fig. I to jest już zupełnie inne ciasto... Składniki: (tortownica o średnicy 22 cm) 4 jajka (białka i żółtka osobno) 150 g mielonych migdałów ze skórką 120 g mielonych otrębów śliwkowych 100 g cukru 80 g białego cukru(...)puder do posypania Masło, śmietanę, ricottę i jaja wyjąć z lodówki 2 godziny wcześniej.Do miski wsypać brązowy cukier i dodać do niego miękkie masło. Miksować do momentu uzyskania puszystej masy. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym żółtku, dokładnie miksując. Następnie dodawać na przemian mielone migdały połączone z mielonymi płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia oraz ricottę i kwaśną

Czerwień i błękit
Twarogowe placuszki z kaszą manną 118

kalorycznej można dodać miód. Wykonanie – jeśli użyjecie normalnego twarogu to należy go dokładnie zmiksować. Dodać jajka, sól, kaszkę manną, cukier. Dokładnie wymieszać i odstawić na 15 minut, żeby ciasto odpoczęło. Smażenie – mocno rozgrzać olej. Za pomocą dużej łyżki nakładać placuszki. Zmniejszyć temperaturę smażenia. Za pomocą płaskiej łyżki uformować placuszki i brzegi placuszków. Lekko podważyć i sprawdzić czy placuszki(...)się nie rozleciały. Placuszki są delikatne i pyszne. Podawać je z dowolnymi owocami i polane miodem. Uwaga – nie trzeba dodawać proszku. Ja dodałam bo myślę że są bardziej puszyste

Kuchnia Pokoleń
Kokosowe pancakes 147

cukier trzcinowy- 2 czubate łyżki * roztopione masło klarowane- 2 łyżeczki * proszek do pieczenia- 2 łyżeczki * olej kokosowy- do smażenia Wszystkie składniki ze sobą wymieszać (najlepiej rózgą) i wylewać porcję ciasta (ja wykorzystuję łyżkę do sosów) na rozgrzaną patelnię. Kiedy ciasto od spodu się zetnie i pojawią się pęcherzyki powietrza na wierzchu przełożyć placki na drugą stronę. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Tort komunijny 113

biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem z białej czekolady Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy(...)czasie śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera do uzyskania gęstego kremu. Krem pod masę cukrową Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą, jasną masę. Pod koniec ucierania dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy. Krem powinien być gładki, nie za gęsty. Jeśli jest zbyt gęsty - dodajemy odrobinę mleka, jeśli zbyt rzadki - cukru pudru. Frużelina

Wędrówki po kuchni
Racuchy drożdżowe jak pączki 158

ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. W szerokim garnku (u mnie gęsiarka) rozgrzewamy olej do głębokiego smażenia. Łyżką do lodów nabieramy porcje ciasta i kładziemy (jedna porcja na próbę, aby sprawdzić, czy olej jest wystarczająco gorący) na rozgrzany olej. Jeżeli jest wystarczająco gorący kładziemy następne porcje (u mnie mieściło się po 6 sztuk(...)zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe przekładamy na papierowy ręcznik kuchenny, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące oprószamy cukrem pudrem. Racuchy drożdżowe jak pączki – lekkie, puszyste z chrupiącą skórką. Na śniadanie, obiad, deser, czy też kolację. Dzieci uwielbiają takie potrawy, ale dorośli również nimi nie pogardzą. Z podanych proporcji wychodzi ok. 20 racuchów. Do obiadu

mojewypiekiinietylko
Muffinki czekoladowo-orzechowe z kremem 154

proszek do pieczenia. W drugiej mieszamy mokre składniki- mleko, olej, jajka. Wszystko  łączymy ze sobą i mieszamy drewnianą łyżką. Czekoladę i orzechy rozdrabniamy blenderem i dosypujemy do ciasta. Muffinki przekładamy do silikonowej foremki i pieczemy 20 minut w 180*C. Po wyjęciu i ostudzeniu dekorujemy kremem budyniowym i kolorową posypką. Krem: W 200 ml mleka rozrabiamy budyń oraz mąkę(...)budyniowy i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Studzimy. Mikserem ucieramy margarynę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Pod koniec dodajemy kakao. Miksujemy tak długo aż powstanie puszysty krem. Ważne! Margaryna musi mieć temperaturę pokojową dlatego dobrze jest wcześniej wyjąć je z lodówki. Z podanych składników wyszło mi 10 muffinek

VioletoweKucharzenie