cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo po jednym jajku, ubijając tak długo, aż dokładnie połączą się z resztą. Dodać skórkę otartą z klementynek i wymieszać. Przesianą mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i wmieszać dokładnie do masy. Foremkę na mufinki natłuścić. Na dno każdego wgłębienia wsypać brązowy cukier i nałożyć plastry klementynek. Łyżką nakładać ciasto
KUCHARNIAwyszedł naprawdę pysznie, a najbardziej zadowolony był tata. Zachwycił się jego smakiem pomimo, że jest wierny tradycyjnym potrawom i wypiekom. Serdecznie polecam!~ Składniki (na tortownicę o śr. 23 cm) : Ciasto : 200 g kaszy jaglanej + szklanka mleka + szklanka wody 100 g mąki krupczatki 100 g masła 100 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół szklanki(...)małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Odstawić do wystudzenia. Dokładnie zblendować. Dobrze dodać trochę masła/oleju, ale nie jest to konieczne. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać po jednym jajku na zmianę z ugotowaną kaszą. Cały czas miksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Pozbyć się czekolady z ptasiego mleczka
Kuchnia Elliegrama mąki :) Ciasto wyszło niezwykle czekoladowe i wilgotne. Polecam wszystkim miłośnikom czekolady. Wymiary blaszki : 24x29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 30 minut Składniki : 5 jaj 170 g cukru 220 g masła 200 g gorzkiej czekolady 80 g mielonych migdałów płatki migdałowe cukier puder Sposób przygotowania: Jajka ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy stopniowo cukier,cały czas mieszając
Różne smaki w kuchniokoło 1/2 łyżki ciasta na wierzch. Nie musimy robić tego dokładnie. Mi pomagała córeczka, co dodało uroku babeczką, gdyż widać jabłkowe nadzienie :) Nasze mini szarlotki (muffinki) pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku na środkowym poziomie około 25-30 minut (w zależności od piekarnika). Babeczki będą jasne, ale dobrze wyrośnięte i puszyste w środku. Podajemy po przestudzeniu. Wierzch
Słodkie okruszkikolej na zielony tort. Puszyste biszkopty, bita śmietana i duużo limonki! Spody zdecydowałam się upiec z odrobiną herbaty matcha, ale kolor nie był tak intensywny jak bym sobie życzyła, więc dodałam do nich odrobinę zielonego barwnika spożywczego (jeśli używacie tych w żelu naprawdę wystarczy minimalna ilość nakładana wykałaczką, żeby zafarbować całą porcję ciasta). Chciałam, żeby kolory układały się
CiastkozercyUpiekłam dzisiaj chleb. Delikatnie kwaśny, puszysty, z pysznie chrupiącą skórką i prażonym ziarnem słonecznika. Dwa spośród czterech bochenków goście porawali zaraz po wyjęciu z piekarnika. Piętkę zjadłam nie smarując jej nawet masłem. Jest niesamowity, a jak pachnie... Słonecznikowy chleb na zakwasie Zaczyn: 4 łyżki zakwasu żytniego 140g mąki pszennej 170 gciepłej wody Gotowe ciasto: zaczyn 200g mąki żytniej razowej 580g
Zapiski Młodej Żonykokosowym smaku. Są lekko puszyste, ale bardzo sycące :) ~ Jogurtowe placki jęczmienne z wiórkami kokosowymi ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy jęczmiennej pęczak (suchej) 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórek kokosowych mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ewentualnie słodzidło Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i łyżeczką wykładamy porcje ciasta (1 łyżeczka = 1 placuszek). Smażymy
Kuchenny Skrawek Niebacukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko. Wlej esencję waniliową. Wymieszaj.Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej
Słodko-Słony Świat IlonyProste, jednak rewelacyjne, najdelikatniejsze i najbardziej puszyste muffinki jakie jadłam. Jagody idealnie się z nimi komponują tworząc przepyszne, kuszące babeczki, a cynamonowa kruszonka zwieńcza
Słodka Stronautrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując na wolnych obrotach, dodaj przestygnięty miód. Zmiejsz obroty miksera, i stopniowo dodawaj naprzemian to mąkę, to maślankę (lub kefir). Możesz już włączyć piekarnik, aby się powoli nagrzewał.Dodaj bakalie, przemieszaj kopyścią, aby bakalie równomiernie rozłożyły sie w masie. Przełóż do natłuszczonej blachy.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury
Grahamka, weka i kajzerkadodaj cukier, utrzyj na puszystą masę. Delikatnie wmiksuj mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu wmiksuj również roztopiona margarynę. Wlej masę tortownicy, poukładaj delikatnie na wierzchu mrozone owoce, posyp kruszonką albo i nie, jak wolisz, ale z kruszonka ma o wiele inny , taki maślany smak a kruszona dodaje wykwintności chyba każdemu ciastu. Piecz około 35-40 min albo
Z Kuchni Do Kuchnijuż zagotowana więc idę zrobić sobie i Żarłoczkowi jakąś dobrą herbatę a potem ukroję po kawałku delikatnej, puszystej pianki z galaretką :) Będziemy się delektować słodkim smakołykiem. Tak, jesteśmy łakomczuchami i musimy z tym żyć co wcale nie jest łatwe.... Zobacz także Ciasto gryczane z nektarynkami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapół szklanki mleka 120 g gorzkiej czekolady UWAGA: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą. Masło z cukrem utrzeć mikserem do otrzymania puszystej, jasnej masy maślanej. ( ja wolę zrobić to ręcznie, żeby babka wyszła lekka, niezakalcowata). Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko(...)przemian z mlekiem, miksując delikatnie tylko do wymieszania się składników. Można mąkę wymieszać szpatułką, bo wtedy raczej nie wyjdzie zakalec. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać łyżką. Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, a następnie oprószyć mąką pszenną. Wykładać do formy
Calzonella.comucieka mi przez palce. Godziny mijają, a ja z zachwytem wpatruję się w kolorowe obrazki. Na szczęście ciągle jeszcze potrafię wrócić do rzeczywistości. I idę do kuchni piec ciasto, którym nakarmię prawdziwych, żywych ludzi. Chyba straciłam na chwilę głowę... Dzisiaj mam dla Was przepis na jedne z najlepszych lodów, jakie zdarzyło mi się jeść. Smakują wyjątkowo i zaskakująco(...)różą zmiksować blenderem na gładki mus. Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając 50 g cukru pudru. Kremówkę ubić na pół sztywno. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tak, żeby nie było grudek. Dodać mus owocowy, zmiksować. Partiami dodawać kremówkę, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać bezę, delikatnie połączyć. Masę przelać
Pożeraczka, czyli raz adobrze