puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:204/329)

Chleb słonecznikowy na zakwasie 205

Upiekłam dzisiaj chleb. Delikatnie kwaśny, puszysty, z pysznie chrupiącą skórką i prażonym ziarnem słonecznika. Dwa spośród czterech bochenków goście porawali zaraz po wyjęciu z piekarnika. Piętkę zjadłam nie smarując jej nawet masłem. Jest niesamowity, a jak pachnie... Słonecznikowy chleb na zakwasie Zaczyn: 4 łyżki zakwasu żytniego 140g mąki pszennej 170 gciepłej wody Gotowe ciasto: zaczyn 200g mąki żytniej razowej 580g

Zapiski Młodej Żony
Placuszki kokosowe 136

kokosowym smaku. Są lekko puszyste, ale bardzo sycące :) ~ Jogurtowe placki jęczmienne z wiórkami kokosowymi ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy jęczmiennej pęczak (suchej) 150g jogurtu naturalnego 1 łyżka wiórek kokosowych mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej ewentualnie słodzidło Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i łyżeczką wykładamy porcje ciasta (1 łyżeczka = 1 placuszek). Smażymy

Kuchenny Skrawek Nieba
HALLOWEENOWE BABECZKI - MÓZGI 237

cukier i utrzyj na puszystą, jasną masę. Po kolei zacznij dodawać jajka, miksując dokładnie po każdym dodanym.Przesiej przez sitko mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do mokrych składników. Zmiksuj wszystko dokładnie, ale krótko. Wlej esencję waniliową. Wymieszaj.Blachę do muffinek wyłóż ozdobnymi papilotkami i nałóż do każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej

Słodko-Słony Świat Ilony
Muffinki z Jagodami i Cynamonową Kruszonką (Marthy Stewart) 174

Proste, jednak rewelacyjne, najdelikatniejsze i najbardziej puszyste muffinki jakie jadłam. Jagody idealnie się z nimi komponują tworząc przepyszne, kuszące babeczki, a cynamonowa kruszonka zwieńcza

Słodka Strona
Piernik litewski 203

utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując na wolnych obrotach, dodaj przestygnięty miód. Zmiejsz obroty miksera, i stopniowo dodawaj naprzemian to mąkę, to maślankę (lub kefir). Możesz już włączyć piekarnik, aby się powoli nagrzewał.Dodaj bakalie, przemieszaj kopyścią, aby bakalie równomiernie rozłożyły sie w masie. Przełóż do natłuszczonej blachy.Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do o temperatury

Grahamka, weka i kajzerka
Ucieraniec z mrożonymi borówkami i truskawkami 169

dodaj cukier, utrzyj na puszystą masę. Delikatnie wmiksuj mąkę z proszkiem do pieczenia, a na końcu wmiksuj również roztopiona margarynę. Wlej masę tortownicy, poukładaj delikatnie na wierzchu mrozone owoce, posyp kruszonką albo i nie, jak wolisz, ale z kruszonka ma o wiele inny , taki maślany smak a kruszona dodaje wykwintności chyba każdemu ciastu. Piecz około 35-40 min albo

Z Kuchni Do Kuchni
Deser. Na zimno. Torcik serowo-śmietanowy z nektarynkami i galaretką 215

już zagotowana więc idę zrobić sobie i Żarłoczkowi jakąś dobrą herbatę a potem ukroję po kawałku delikatnej, puszystej pianki z galaretką :) Będziemy się delektować słodkim smakołykiem. Tak, jesteśmy łakomczuchami i musimy z tym żyć co wcale nie jest łatwe.... Zobacz także Ciasto gryczane z nektarynkami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tradycyjna babka marmurkowa waniliowo - czekoladowa ( babka piaskowa) 831

pół szklanki mleka 120 g gorzkiej czekolady UWAGA: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.  Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą. Masło z cukrem utrzeć mikserem do otrzymania puszystej, jasnej masy maślanej. ( ja wolę zrobić to ręcznie, żeby babka wyszła lekka, niezakalcowata).  Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko(...)przemian z mlekiem, miksując delikatnie tylko do wymieszania się składników. Można mąkę wymieszać szpatułką, bo wtedy raczej nie wyjdzie zakalec. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego wystygnięcia. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać łyżką. Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, a następnie oprószyć mąką pszenną. Wykładać do formy

Calzonella.com
Internet na zgubę i poziomkowo-różane semifreddo 212

ucieka mi przez palce. Godziny mijają, a ja z zachwytem wpatruję się w kolorowe obrazki.  Na szczęście ciągle jeszcze potrafię wrócić do rzeczywistości. I idę do kuchni piec ciasto, którym nakarmię prawdziwych, żywych ludzi.  Chyba straciłam na chwilę głowę... Dzisiaj mam dla Was przepis na jedne z najlepszych lodów, jakie zdarzyło mi się jeść. Smakują wyjątkowo i zaskakująco(...)różą zmiksować blenderem na gładki mus. Białka ubić na sztywno, pod koniec partiami dodając 50 g cukru pudru. Kremówkę ubić na pół sztywno. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać mascarpone, zmiksować tak, żeby nie było grudek. Dodać mus owocowy, zmiksować. Partiami dodawać kremówkę, delikatnie mieszając łyżką. Na końcu dodać bezę, delikatnie połączyć. Masę przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Miekkie nadziewane pierniczki 349

jest ciepła, odstawiamy w chłodne miejsce, na ok. 1 godzinę. Kiedy będzie już wystudzona, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. WAŁKOWANIE: Po tym czasie wyciągamy ciasto z lodówki. Będzie twarde jak kamień, ponieważ, zarówno miód, jak i masło stwardnieją. Na tym etapie jest to jego prawidłowa konsystencja. Odkrajamy kawałek, resztę chowamy do lodówki(...)Szklanką wycinamy koła. Na każde z nich nakładamy ulubiony dżem, przykładamy drugim kołem i dociskamy dookoła nadzienia. Powinna w środku powstać komora z powietrzem. Dzięki temu pierniczki będą puszyste, dopiero teraz wycinamy właściwy kształt. Uważając, aby nie wypłynęło nadzienie. PIECZENIE: Gotowe pierniczki układamy na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą silikonową. Pieczemy w 160 stopniach

Kuchnia od dwojga
Babka majonezowa 256

wyobrażacie sobie Świąt. U mnie w domu babka jest obowiązkowym wypiekiem na Wielkanoc. Staram się aby zawsze była inna. Tym razem proponuję Wam babkę przygotowaną na bazie majonezu. Jest puszysta, wilgotna i co najważniejsze: nikt nie zorientuje się, że jednym ze składników jest właśnie majonez. A to właśnie dzięki niemu jest ona taka wyjątkowa :) 5 jajek 3/4 szkl mąki(...)ubijając dodawać cukier trzcinowy. Gdy będzie lśniąca dodawać po 1 żółtku, ziarenka wanilii i majonez. Mąkę ziemniaczaną, pszenną i proszek do pieczenia przesiać, dodać do masy jajecznej. Wymieszać szpatułką. Ciasto wlać do formy silikonowej na babkę. Piec ok 45-50 minut w 170 stopniach. Ostudzić. Polać lukrem i udekorować, np. kwiatkami z opłatka. Lukier: wszystkie składniki utrzeć aby powstał gęsty

Smakołyki Asi
ciasto anielskie 427

stopniowo cukier oraz żółtka. Mąkę orkiszową lub pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną, przesiewamy i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki do połączenia się. Ciasto przelewamy do foremki (ok. 21×32 cm) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy(...)jajka 280 g cukru dodatkowo: 250 ml mleka wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy i gorącym zalewamy wiórka kokosowe, odstawiamy. W osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem na parze, na puszystą masę (naczynie z jajkami i cukrem umieszczamy na garnku z gotującą się wodą i miksujemy). Do ubitych jajek wlewamy powoli 125 ml gorącego mleka, cały czas miksujemy, następnie zestawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Racuszki na kwaśnym mleku 183

cukru pudru olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Zsiadłe mleko wymieszać z jajkami i przesianą mąką. Wymieszać łyżką, aż masa będzie gładka. Na koniec dodać cukier i sodę. Jeśli ciasto jest bardzo rzadkie, to dodać około 2 łyżki mąki. 2. Racuszki smażyć na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron. 3. Podawać wedle uznania, z cukrem pudrem, dżemem, sosem owocowym

Kuchnia domowa Ani
Sernik "Zebra" 178

Wszyscy znamy ciasto pod nazwą "Zebra". Tym razem jest to sernik  w paski. Składniki: 1 kg twarogu sernikowego w wiaderku  250g margaryny "Kasia" 4 jajka 200g cukru 1 op. cukru wanilinowego 1 op. budyniu wanilinowego w proszku 3 łyżki kakao 3 łyżki mleka Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy ser, miękką margarynę

Pyszności Słodkości
SMAŻONE DROŻDŻOWE CHRUSTY 180

2łyżki wódki 2 szkl.mleka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Make przesiewamy do miski,margarynę topimy i studzimy,wlewamy do mąki.Pozostałe składniki mieszamy mikserem i wlewamy do miski z mąką.Wyrabiamy ciasto.Na stolnicy wałkujemy ciasto i wykrawamy chrusty.W rondlu rozgrzewamy 1 litr oleju lub 1 kg.smalcu i od razu wrzucamy chrusty do oleju,nie musimy czekać ,aż ciasto wyrośnie.Będzie rosło w trakcie pieczenia.Smażymy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki