"Niedziela palmowa za nami, święta przed nami, a na dworze śnieg. Podobno święta również będą śnieżne, choć z dodatnią temperaturą. Cóż, może nie będzie świątecznego spaceru
Słodkie Przyjemnościkąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Jajka ubijemy na puszystą pianę razem z cukrem, następnie mieszamy z ostudzoną masą. Na koniec delikatnie łączymy wszystko z mąką z dodatkiem proszku do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach 20 x 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do przygotowanej blaszki i pieczemy przez 25 minut. Przygotowujemy
Mania Gotowaniastrony ciężkie, wilgotne a z drugiej rozpływające się w ustach, co jest zdecydowanie zasługą wina korzennego. Imbir jest bardzo lekko wyczuwalny natomiast dodatek pomarańczowej konfitury podkreśla smak i charakter ciasta. Składniki: 250 g masła 350 g ciemnej czekolady (min. 50% kakao) 4 łyżki wina korzennego 140 g cukru kryształu 100 g cukru brązowego (muscovado lub demerara(...)Czekoladę, masło i wino umieszczamy w garnku. Na małej mocy palinka, ciągle mieszając doprowadzamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z palinka i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ubijamy z cukrem, do otrzymania puszystej, lekko białej masy. Dodajemy rozpuszczoną z masłem czekoladę. Ubijamy krótko do połączenia się składników. Dodajemy migdały, imbir i ubijamy krótką chwilę. W czystej misce ubijamy białka na sztywną pianę
Made By Mom And SonPrzepis na biszkopt do tej rolady jest ze mną od zawsze. To przepis mojej mamy. W kuchni potrafiła wszystko wyczarować. Biszkopt jest delikatny i puszysty. Rolada
Blondynka Gotujeczekolady deserowej 1 łyżeczka miodu 3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka mleka (opcjonalnie) Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml). Jak przygotować ciasto z krakersami bez pieczenia? W 100 ml zimnego mleka rozmieszać budyń, a pozostałe mleko zagotować z cukrem. Po zagotowaniu, mleko zdjąć z palnika, wlać rozrobiony budyń i dokładnie wymieszać, następnie ciągle mieszając(...)kilka minut gotować na małej mocy palnika, aby budyń zgęstniał. Ugotowany budyń przykryć ręcznikiem papierowym, aby nie powstał kożuch i odstawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło zmiksować, aby miało puszystą konsystencję, pod koniec miksowania dodawać stopniowo po łyżce zimny budyń. Miksować do czasu połączenia się masła z budyniem i uzyskania jednolitej konsystencji kremu. Kremu zbyt długo nie miksować
Kuchcik gotujemasy krówkowej 300 g herbatników płatki migdałów, czekolada gorzka do dekoracji Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto krówka bez pieczenia z budyniem? W 400 ml mleka rozmieszać mąkę, budyń i jajko, a pozostałe mleko zagotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszaną(...)gotować na wolnym ogniu do czasu aż powstanie gęsty budyń. Ugotowany budyń odstawić do wystudzenia. W wersji bardziej pracochłonnej masła nie gotować w mleku, tylko zmiksować je do puszystej konsystencji i stopniowo dodając ugotowany i wystudzony budyń miksować, aż powstanie jednolity krem. W tej wersji warstwa budyniowa będzie nieco jaśniejsza. Masę rozsmarować na dnie foremki wyłożonej herbatnikami
Kuchcik gotujemnie bardzo informacja, że jest to deser pochodzący z Australii. Ciasteczka są mięciutkie i bardzo wciągające. Możecie je dodatkowo przełożyć kremem lub marmoladą. Polecam. Lamington, czyli kostka kokosowa Składniki: Ciasto: 3 jajka 100 g cukru 100 ml oleju 100 ml mleka 70 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 150 g masła(...)opcjonalnie) Przygotowanie: Mąkę z proszkiem przesiewamy. Jajka ubijamy z cukrem na białą, puszystą masę. Stopniowo po łyżce dodajemy na przemian olej, mleko oraz suche składniki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Blaszkę o wymiarach około 23 cm na 33 cm wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy ciasto i pieczemy około 25-30 minut, do tzw. "suchego patyczka". Wyjmujemy
Mania Gotowaniamożna wykorzystać na słodko i na wytrawnie. Ciasto dwukolorowe, bardzo aromatyczne i smaczne! Polecam wypróbować! Składniki: 2 jaja 3 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżka kakao szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat 1/2 szklanki dyni Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz kakao. Całość dokładnie
Truskawkowa Fiestaszczypta soli Jajka ze szczyptą soli ubić na puszystą masę. Nie przestawać miksować i dodać mąkę, cukier, proszek do pieczenia i cynamon. Miksować dalej i dodać olej. Jeszcze miksować i na końcu dodać zmielone migdały i tartą marchewkę. Dokładnie wymieszać. Foremki na muffiny wyłożyć papilotkami i przełożyć do nich ciasto. Piec w 190 stopniach przez 30 minut. I gotowe
Marder&Marder ManufacturePrzepis zgłaszam do konkursu na durszlak.pl konkurs- Ciasta czy ciasteczka z firmą BIELMAR.3majcie mocno kciuki ;-))SKŁADNIKI:- 500 g sera białego zmielonego - 3 żółtka- 100 g cukru pudru- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 100 g margaryny PALMA firmy BIELMARMargarynę ucieraj z żółtkami i cukrem na puszystą masę, dodawaj porcjami ser i mąkę. Kokilki
SMYKWKUCHNIcóż…. z wymarzonych cudownych puszystych pączków wyszły cudowne gnioty… A ja obiecałam, że przyniosę pączki…! Na zrobienie następnych zabrakło czasu. Ale nie poddałam się! Miałam w przepisach „do zrobienia” przepis na pączki hiszpańskie, znane też jako pączki wiedeńskie, znalezione na blogu http://sweet-fun.blogspot.co.uk. Więc szybciutko przygotowałam ciasto i z dużą pomocą Małżonka – przy
UgotujmyTo.plChleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie...Puszysty, o miękkim wnętrzu i chrupiącej skórce.Delikatnie pachnący zakwasem. Z ziarnami słonecznika.Utrzymuje świeżość przez dłuższy czas.Pyszny, domowy, pieczony w keksówce.Polecam! Składniki:Zaczyn:2 łyżki zakwasu żytniego;500 ml letniej, przegotowanej wody;2 szklanki mąki żytniej (typ 720);Ciasto chlebowe:250 g mąki pszennej razowej
Gospodyni Miejskasoli. Znowu ciasto dokładnie wyrobić. Dodać rodzynki i wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, przykryć i odstawić, aby wyrosło..Kiedy prawie całkowicie wypełni formę, piec w temp.180stop.40-45min. Zimną babę przekroić w poprzek w dwóch miejscach i plastry posmarować konfiturą. Babkę złożyć i polukrować lub posypać cukrem pudrem. Polecam ten puszysty wypiek najwyższej rangi
Kulinarny karnet Christopherabyło w przepisie, ale następnym razem zmniejszyłabym ilość przynajmniej o jedną trzecią. Poza tym jednak ciacho jest naprawdę obłędne i jeśli lubicie chlebki bananowe, koniecznie musicie je upiec!Ciasto bananowe z czekoladąSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)160 ml mleka2 łyżeczki soku z cytryny150 g miękkiego masła110 g cukru2 jajka300 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka(...)ciemnej czekolady (70%)160 g cukru pudru120 g creme fraiche (18%)Mleko wymieszać z sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbić jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, partiami dodawać do masy maślanej na zmianę z mlekiem. Na końcu dodać dokładnie rozgniecione
Pożeraczka, czyli raz adobrzewykonania. Jedyną rzeczą jaką zmieniłam to ilość cukru, na tym polu nigdy z Nigellą się nie zgadzam i po raz kolejny przekonałam się, że intuicja mnie nie zawiodła a ciasto choć pozbawione tony cukru jest nadal po prostu obłędnie pyszne... Skusicie się? Gorąco polecam! Składniki: 170 g gorzkiej czekolady 150 g masła 100 g cukru trzcinowego 6 dużych jajek(...)puszystą, jasną masę. Powinny potroić swoją objętość. Kakao przesiać. Mielone migdały wymieszać z kakao i delikatnie wmieszać do masy jajecznej, najlepiej przy pomocy szpatułki. Dodać przestudzoną czekoladę, sok i skórkę startą z limonki. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przelać masę do przygotowanej formy. Piec 35 - 40 minut (u mnie 35 minut), do momentu, aż wierzch ciasta zetnie
maniapieczenia