ochów nie ma końca! Ciasto, które zachwyca w każdym kęsie, spojrzeniu.... Coś dla miłośników czekolady i wiórek kokosowych. Na pewno do wielokrotnego powtórzenia! Przepis Dorotki z MW. Składniki na ciasto:- 55 g gorzkiej czekolady - 85 g kakao- 200 ml wrzącej wody- 145 g mąki pszennej- 1 łyżeczka sody oczyszczonej- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wystudzenia. Mąkę, sodę, proszek, sól - należy przesiać. Oba cukry wsypujemy do miski i mieszamy. Dodajemy do nich roztopione masło, krótko miksujemy. Wbijamy jajka, jedno po drugim, miksując do uzyskania puszystej i jasnej masy. Powoli wlewać mleko kokosowe, na przemian z przestygniętą czekoladą; miksujemy. Dodajemy przesiane suche składniki (mąka, soda, proszek i sól), zmiksujemy, tylko do połączenia się składników. Kwadratową
Malinowe Pocałunkicukru pudru 1 łyżka octu Przygotowanie: Margarynę, cukier i jajka utrzeć na puszystą masę Do drugiej miseczki wsypać składniki sypie i wymieszać Do utartej masy jajecznej dodać zmieszane składniki sypkie oraz stopniowo olej i ocet - ucierać Do papierowych papilotek ułożonych w formie na muffinki nakładać łyżkę ciasta , a na ciasto nałożyć łyżeczkę konfitury, a na to ponownie łyżkę ciasta
Proste Potrawyciasta jest niezła porcja masła, które tworzy chrupiąca skorupkę po upieczeniu. Ciasto jest pyszne, dla takiego smakosza jabłek jak ja po prostu idealne. Jestem obecnie w fazie jabłkowej. To ciasto w pełni mnie zadowala! Ale nie zapomnijcie o waniliowym sosie domowej roboty oczywiście. Wspaniały sos zagęszczony jedynie żółtkami i pokaźną ilością prawdziwej wanilii. Taki sos na pewno nie jest żółty(...)puszystą masę. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodaj sok i utartą skórkę z cytryny, zmiksuj. Przesiej mąką z proszkiem i zmiksuj z maślaną masą do połączenia składników. Obierz jabłka, oczyść z gniazdek i pokrój w ósemki. Wymieszaj z cynamonem. Przygotuj formę do pieczenia lub żeliwną patelnię jak u mnie. Posmaruj tłuszczem. Wyłóż dno porcją ciasta, następnie
codojedzeniaŚwięta już za pasem! jeszcze kilka dni i zacznie się krzątanina po kuchni. Dziś znów na słodko, kto chętny?! Zapraszam! Ciasto; 6 jajek szklanka mąki szklanka cukru 2 czubate łyżki kakao łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia łyżka przyprawy do piernika pół łyżeczki mielonego anyżu Poncz; kieliszek rumu (może też być inny alkohol) 3 łyżki wody, ostudzonej Masa serowa(...)miksujemy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem (samo dno) i pieczemy około 35- 40 min w temp. 170C. Następnie przygotowujemy masę serową; Masło ucieramy z cukrem aż zrobi się puszyste. Miksując stopniowo dodajemy twaróg . Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy ostrożnie z masą serową. Całość przekładamy do dużego garnka i mieszając gotujemy na małym ogniu. Budyń rozrabiamy
Radość kipiąca uśmiechem.piekarnika. Gdy ktoś woli ciasta wyższe może oczywiście upiec na mniejszej blaszce- tradycyjnej. Połączenie rabarbaru i truskawek to po prostu - poezja ! Kto jeszcze nie próbował to gorąco zachęcam. Składniki ciasta: - 500g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub pszennej (można dać pół na pół- po 250g pszennej i orkiszowej) - 5 żółtek (z dużych jaj) - 250ml mleka owsianego(...)niego olej kokosowy i odstawić. W misie miksera ubić żółtka z ksylitolem i szczyptą soli na gładką, puszystą masę. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn, resztę mleka, mąkę, przestudzone masło z olejem kokosowym i dokładnie wyrobić. Nigdy nie wyrabiam zbyt długo ciast drożdżowych i zawsze wychodzą, mieszam dosłownie chwilę tak, by wszystko razem się połączyło. Pod koniec dodaję spirytus
Smaczne Zdrowerozpuszczalna 0,5 łyżeczki, dodatkowo: wiśnie z nalewki do dekoracji 35 szt, Sposób przygotowania: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru. Do ciasta dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Mąkę pszenną przesiewamy do miski, odejmujemy dwie łyżki mąki i w zamian wsypujemy kakao, przesiewamy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia(...)ucieramy na puszystą masę, stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ostygnięty budyń. Wiśnie z nalewki odsączamy na sitku i dodajemy do masy. W razie potrzeb dosładzamy masę cukrem pudrem. 6 łyżek masy odkładamy do miseczki. Spód biszkopta smarujemy większą częścią masy, przykrywamy drugą częścią biszkopta. Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, gdy ostygnie to nasączamy nią wierzch ciasta. Biszkopt smarujemy pozostałą
kulinarne odsłony paticiasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotowujemy masę serowa. W tym celu ubijamy jajka, cukier i skórkę cytrynowa na kremową masę. Nastepine dodajemy stopniowo po jednej łyżce serka i lekko ubijamy na gładką puszysta masę. W osobnym garnku ubijamy całe jajka z cukrem(...)partiami dodajemy mączkę migdałową i ostrożnie mieszamy, na koniec dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i olejek migdałowy. Formę o wymiarach: 23x32 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy, wykładamy na blachę i rękoma rozciągamy krawędzie ku górze. Ciasto nakłuwamy widelcem i razsmarowujemy na nim masę serową, a potem migdałową. Wierzch ciasta posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy
Mia Cucina Sofietacukrem lub ksylitolem na puszystą, gładką masę. Dodajemy partiami twaróg i miksujemy do połączenia składników. Następnie wbijamy pojedynczo jajka, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oraz skórkę otartą z cytryny. Całość miksujemy do połączenia składników. Formę do babki (z kominem) o śr.24cm smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą (nadmiar strzepujemy). Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy
Smaczne Zdrowemasę wrzuciłam kawałki ptasiego mleczka. Biszkopt wyszedł mi bardzo puszysty i lekki i idealnie łączył się z kremową masą. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na ciasto ptasie mleczko. Biszkopt: 4 jajka szczypta soli 10 dkg cukru pudru
mecooksmielonymi migdałami. Masło (W temperaturze pokojowej) utrzeć na gładką puszystą masę z cukrem. Dodawać pojedynczo jajka i ubijać na gładką masę. Dodać mąkę z migdałami i ekstrakt z migdałów, wymieszać dokładnie. Dodać proszek do pieczenia i krótko, ale dokładnie wymieszać (do połączenia składników). Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Babkę migdałową
Pociąg Do Kuchnisię masa nie przypaliła.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać wystudzony budyń, ciągle miksując.Na koniec wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszać.Na dnie blaszki wykładać warstwę ciastek,wyłożyć warstwę kremu, ciastka,ponownie krem, ciastka.Wierzch posmarować cienką warstwą kremu budyniowego i posypać wiórkami kokosowymi.Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą
Moje domowe kucharzeniedodajemy ekstrakt z wanilii i ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy wcześniej przygotowaną, ciepłą mieszankę wody i mieszamy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Papilotki układamy w formie do muffinek. Każdą papilotkę napełniamy przygotowanym ciastem do 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Wędrówki po kuchninagrzewamy do 170*C Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy następnie stopniowo: mleko, olej oraz powidła dalej miksując. Suche składniki czyli: mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda- przesiewamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy delikatnie łącząc wszystkie składniki. Blaszkę keksówke smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 45 minut
W Moim Magicznym DomuJajka rozbijamy do wysokiej miski i miksujemy do uzyskania puszystej białej piany (ok3-5 minut). Dodajemy cukier oraz olej i mieszamy dokładnie, aby się rozpuścił. Mąkę przesiewamy przez sitko i na zmianę z mlekiem dodajemy do jajek i łączymy ze sobą. Pod koniec mieszania dosypujemy kakao tak aby ciasto na naleśniki uzyskało brązowego koloru. Odstawiamy w ciepłe miejsce
ChilliJemyłącznie 30 minut. Po 10 minutach pieczenia smarujemy ciasto rozmąconym jajkiem i pieczemy dalej przez 20 minut. Część mleka ( około 500 ml )podgrzewamy. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, mąkę, cukier. Na gotujące mleka wlewamy powoli pozostałe mleko z rozpuszczonymi składnikami , przez cały czas mieszamy. Masło wyrabiamy na puszystą masę i dodajemy stopniowo wystudzony budyń ( budyń studzimy pod przykryciem ). Miksujemy
Smaki Ewy