puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:188/329)

Cytrynowe babeczki 274

najcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki. Po kilku minutach wbijamy je do miski i ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki.  stopione masło, cukier waniliowy, skórkę(...)cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły.  Rozkładamy ciasto biszkoptowe do foremek, pozostawiając ok. 1,5 centymetra, żeby babeczki rosnąc nie „wyszły” z foremek. Do każdej kokilki z ciastem nakładamy po łyżce kremu cytrynowego aby zapadł w głąb biszkoptowego ciasta.  Pieczemy

Luźna Kuchnia
Muffiny orzechowe z kremem mascarpone 198

mieszamy łyżką.Formę do muffinek wykładamy papilotkami, przekładamy do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną). Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190ºC.Składniki na krem:250 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekoladyCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Serek mascarpone (w temperaturze pokojowej) ucieramy mikserem na puszysty krem. Następnie stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę, cały czas ucierając. Gotowy krem

Smakowity Blog Kulinarny
CIASTO KRUCHE Z TRUSKAWKAMI I SEREM 462

minuty. :-) Przepis na blaszkę: ok.20x30cm * wprowadzając przepis odkryłam dlaczego moja masa serowa była zbyt puszysta i w związku z tym trudno rozprowadzało się na niej masę owocą, nieopatrznie dodałam zbyt dużą ilość kremówki (i to duuużo za dużo...). Na szczęście jakoś się udało ale ciasto nie jest niestety piękne równe. Nadrobię precyzję w niedalekiej przyszłości ;-) Składniki: Ciasto: - 170g mąki

Smaczne Zdrowe
Piernik świąteczny z powidłami śliwkowymi 194

czym wybierać. Szczególnie polecam zestawy do ozdabiania ciast. W jednym pudełeczku tyle wspaniałych ozdób. Na pewno przydadzą się podczas świąt. P iernik świąteczny z powidłami śliwkowymi   S kładniki: Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 1 łyżka kakao 80 g miodu 2 laski cynamonu 1 opakowanie przyprawa do piernika (20-25 g) 125 g mąki 20 g mąki(...)Następnie zestawiamy z ognia i studzimy. Kiedy masa przestygnie usuwamy laski cynamonu. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito. Łączymy za pomocą miksera składniki suche z jajkami i masą czekoladową. Ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni z funkcją termoobiegu przez 40 minut

Mania Gotowania
CIASTO ZE SŁODKIMI ZIEMNIAKAMI I SUSZONYMI MORELAMI 184

minut w temp. 180℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). Pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy bataty są miękkie i nie przypalają się. Zostawiamy do lekkiego przestygnięcia, blendujemy. WYKONANIE CIASTO : Pokrojone, suszone morele zalewamy vermuthem. Odstawiamy na około 30 minut, a następnie odsączamy, vermuth zachowujemy. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C bez termoobiegu. Blaszkę o wymiarach 17 x 24 cm (lub 21x21(...)średniej misce mieszamy przesianą mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. W misie miksera umieszczamy miękkie masło, skórkę z cytryny i cukier. Ucieramy masło na gładki, jasny, puszysty krem. Cały czas mieszając dodajemy po 1 jajku, a następnie porcjami na przemian: mąkę, vermuth i puree ze słodkich ziemniaków. Mieszamy do połączenia składników, dodajemy posiekane orzechy oraz pokrojone morele

cool and minty
Sernik królewski, czyli sernik z kakaową kruszonką 3946

dopiero wtedy kruszę na wypiek - tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, po schłodzeniu jedną z części pokruszyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec przez 15-20 minut w 180 stopniach - składniki na masę serową powinny mieć temperaturę pokojową - masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać stopniowo jajka oraz partiami twaróg, cały czas ucierając - na koniec(...)dodać skórkę z pomarańczy i mąkę ziemniaczaną, masę wymieszać do połączenia się składników - na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć masę serową, wyrównać, na nią kruszyć drugą część ciasta, pokrywając całą jego powierzchnię - sernik piec w 170-180 stopniach przez 60-80 minut w zależności od piekarnika, najlepiej sprawdzić po godzinie pieczenia, czy sernik jest upieczony - studzić pozostawiając w uchylonym piekarniku

Smakołyki Bereniki
Ucierane ciasto z malinami 244

Polecam szybkie i proste ciacho z malinkami. Słodkie ciasto idealnie komponuje się z kwaskowatymi owocami. Ciacho jest idealne do herbatki:) To pierwszy wpis, w którym zaczynam testowanie mąk z Młynu Kopytowa. O młynie a także o ich produktach możecie poczytać  tutaj . składniki: 230 g margaryny lyb masła 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki, użyłam pszennej(...)pokojowej. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i posypać tartą bułką. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Następnie dodawać po jednym jajku, cały czas ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy. Na wierzchu ułożyć maliny (dałam też kilka ostatnich już jeżynek) lekko wciskając w ciasto

Monia miesza i gotuje
Bawarska pizza na grubym cieście 226

style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Był to przedziwny twór , mutant ciasta drożdżowego z kiełbachą i serem , ale zły nie był . Żeby przemycić, tą iście rustykalną potrawę , podałam ją mówiąc ,że to pizza Bawarska – bo z kiełbasą . Chwyciło i to nawet(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> Puszysta ..przepyszna " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na blaszkę z piekarnika ( około 4-5 osób ): ciasto : 2 opakowania suszonych drożdży

Ogrodnik w podróży
Sernik królewski 2511

żółtek. Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę, Cały czas miksując dodawać stopniowo mascarpone i twaróg. Na końcu wsypać kisiel i jeszcze przez chwilę miksować. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać szpatułką z masą serową. Masę wylać na warstwę potartego kakaowego ciasta, wyrównać i na wierzch zetrzeć na grubym tarle równomiernie drugą połowę schłodzonego

Ze smakiem i z pasją
Serniko – brownie . 257

puszystą masę ,dodać masę czekoladową ,wymieszać łyżką .To ważne ,aby na tym etapie nie używać już miksera!!.Dodać mielone migdały i wymieszać ponownie .Na koniec mąkę pszenną i wymieszać do połączenia całości .Przelać na blaszkę. Wszystkie składniki masy serowej połączyć ze sobą mikserem ,lub łyżką . Wyłożyć na warstwę czekoladową łyżką w różnych miejscach po wierzchu ciasta . Piec

Ladylaura.
RAZOWE CIASTO Z RABARBAREM I TRUSKAWKAMI (Z OWSIANĄ KRUSZONKĄ) 263

mogę Wam szczerze polecić, zasmakuje ono nawet osobom, które kręcą nosem na "zdrowe" wypieki:) Mój Synek był zachwycony i powiedział, ze to orkiszowe ciasto jest "PRZEPYSZNE" :D SKŁADNIKI NA CIASTO: (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej): 4 jajka 150 g brązowego cukru 100 ml oleju rzepakowego 100 ml jogurty naturalnego (gęstego) 300 g mąki razowej (użyłam orkiszowej(...)jasną i puszystą masę całe jajka z cukrem, przez około 6-7 minut. Dodaj do tego olej i krótko zmiksuj. Teraz wlej połowę jogurtu i dodaj połowę mąki, zmiksuj wszystko dokładnie, ale niezbyt długo, a następnie dodaj drugą część jogurtu i drugą mąki, proszek oraz cynamon. Ponownie utrzyj wszystko mikserem przez 1-1,5 minuty. Przełóż ciasto do formy

Słodko-Słony Świat Ilony
Maślana tarta kajmakowa z figami, orzechami i białą czekoladą 122

folie i schładzamy w lodówce przez ok. 30min. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę na tartę. Całość nakłuwamy widelcem, formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy na złoty kolor. Upieczoną tartę odstawiamy do przestudzenia. Twaróg miksujemy ze śmietanką i masą krówkową. Masa jest słodka, więc nie potrzeba jej dodatkowo słodzić. Puszystą masę wykładamy na kruchy spód i rozsmarowujemy dokładnie. Wierzch

Raj dla Podniebienia
Ciasteczka kakaowe z żurawiną i Michałkami 178

cukierki siekamy. Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, ciągle ubijamy.  2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy do reszty. Miksujemy, żeby składniki się połączyły. Dodajemy posiekaną żurawinę i Michałki, mieszamy najlepiej łyżką i wkładamy na chwilę do lodówki, żeby ciasto się troszkę schłodziło.  3. Piekarnik nagrzewamy

kruche babeczki
Pavlova 202

Pavlova jest ciastem, które znajduje się na mojej prywatnej liście Top Cake. Lekki bezik z kremem i sezonowymi owocami. Jest to deser, który tygryski lubią najbardziej.  Bezę z tego przepisu robiłam już kilka razy i zawsze wychodziła idealnie chrupka na wierzchu i puszysta wewnątrz. I jak tu utrzymać dietę, kiedy tyle przepisów jeszcze do wypróbowania ;)   Beza

Emskie Smaki
BABKA BIAŁKOWA Z KOKOSEM I MAKIEM 206

kokosowe z makiem. Następnie margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, wlać mleko, zmiksować i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać wiórki kokosowe z makiem - dokładnie wymieszać. W osobnej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do ciasta kokosowo - makowego. Wszystkie składniki dokładnie, ale bardzo delikatnie połączyć

Ciastka - domowe słodkości

Proponowane wyszukiwania