puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:179/329)

Sernik speculoos 185

lodówce. Ale uwierzcie mi, że warto. Pracy przy nim niewiele, godzinka w piekarniku i gotowe :) Najlepiej piec je pod wieczór. Wtedy rano mamy pyszny kawałek ciasta do porannej kawki. Ciasto trochę rośnie, więc lepiej wykorzystać wysoka tortownicę lub jej boki wyłożyć wysoko papierem do pieczenia :) 'sernik speculoos' Składniki: (na blachę o średnicy do 22cm) * spód: - 150g pokruszonych ciastek speculoos(...)kąpieli wodnej. Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem. Partiami dodawać ser. Wymieszać. Dodać rozpuszczoną czekoladę, przyprawę i ciastka. Delikatnie wymieszać do połączenia całości. Wylać na podpieczony spód. Piec przez 60 minut w 170C. Wierzch: Espresso (gorące) wymieszać z cukrem do całkowitego rozpuszczenia cukru. Dodać do śmietany. Wymieszać. Śmietanę rozprowadzić na upieczone ciasto i równo rozsmarować. Wstawić ponownie

CookYourself
Czekoladowa babka gotowana 190

cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Pod koniec, nie przerywając ucierania dodawać stopniowo po jednym jajku. Obie mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, kakao a następnie dodać do utartego masła, dodać również rum i wszystko dokładnie zmiksować. Formę na babkę dobrze wysmarować masłem lub margarynę i napełnić ciastem. Zamknąć formę przykrywką. Przygotować garnek z wrzącą wodą

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto pomarańczowo - kakaowe bez pieczenia. 525

serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}  Ciasto łatwe w przygotowaniu. Prezentuje się ładnie, a połączenie pomarańczy i kakaowych herbatników jest idealne. Polecam!   Składniki: 1 litr tłustego mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej(...)Masło miksujemy na jasną, puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce budyniu i miksujemy do chwili, aż powstania gładka masa, którą dzielimy na 3 równe części. Spód formy o wymiarach 22x32 cm wykładamy herbatnikami, na których delikatnie rozsmarowujemy pierwszą część masy, którą następnie przykrywamy herbatnikami. Czynność powtarzamy trzy razy, kończąc na masie.  Ciasto wstawiamy do lodówki na około

Symfonia smakowa
Jogurtowe ciasto z gruszkami 236

jogurcie z bloga apparecchiamo.Kilka rzeczy zmieniłam: dałam więcej gruszek i wymieszałam je z ciastem zamiast położyć je na wierzchu. Upiekłam ciasto w tortownicy (dużej). Zamiast stopionego masła użyłam oleju. Ciasto przed pieczeniem posypałam garścią płatków migdałowych.Poniższy przepis zawiera moje modyfikacje.Składniki:3 szklanki mąki3 duże gruszki3 jajka1/2 szklanki oleju3/4 szklanki cukru300 g gęstego jogurtu naturalnego2 łyżeczki proszku do pieczeniasok(...)puszysta (jeśli wydaje się za gęsta, dodać więcej jogurtu). Dołożyć gruszki, wymieszać. Formę do pieczenia  natłuścić, oprószyć mąką. Wlać masę, wyrównać. Nagrzać piekarnik. Piec w temperaturze 180°C przez około 45 min. Studzić w uchylonym piekarniku.Do rondelka włożyć połamaną czekoladę, dodać jedną łyżkę jogurtu, rozpuścić w kąpieli wodnej lub bezpośrednio na malutkim ogniu. Płynną czekoladą polać ciasto

Z butelką mleczka w tle
CIASTO Z RABARBAREM 184

Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z rabarbarem 5 łodyg rabarbaru + 2 łyżki cukru 4 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 10 dag masła 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżeczki proszku do pieczenia parę kropel aromatu waniliowego 2-3 łyżki cukru pudru Rabarbar umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i posypać cukrem.   Masło roztopić(...)odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, aromatem waniliowym   na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę praz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie  składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek

RAROSSA
malinowa bajka 204

Takie ciacho wymyśliłam i zrobiłam na ubiegłe święta. Biszkopt, krem budyniowy, galaretka z malinami i płatki migdałów - brzmi smakowicie-prawda? Ciasto lekkie i pyszne. Będzie idealne latem, kiedy będzie dostęp do świeżych owoców, teraz pozostaje wykorzystać maliny mrożone. Wygląda bardzo ładnie i apetycznie, wprost bajecznie:) składniki: biszkopt: 4 jaja 1 szkl cukru 2 łyżki zimnej wody 1/2 szkl mąki pszennej(...)budyń.Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Miksując, dodawać stopniowo zimny budyń i waniliowy ekstrakt. Galaretkę rozpuścić w 1 szkl gorącej wody, dodać maliny (jeśli będą zmrożone, szybko stężeje). Składniki ponczu wymieszać. Biszkopt delikatnie naponczować, wyłożyć połowę kremu. Podłużne biszkopty maczać w ponczu, układać na kremie, wzdłuż ciasta, pozostawiając odstęp tej samej szerokości co biszkopt. Pomiędzy

6niebo
Puszyste naleśniki nadziane musem truskawkowym 133

wsypać do nich cukier (zwykły oraz wanilinowy) i całość ubić na jasną, puszystą masę. W międzyczasie masło rozpuścić oraz ostudzić. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli i wlać mleko. Składniki wymieszać ze sobą, np. za pomocą trzepaczki. Następnie wlać ubite jajka. Ponownie, całość wymieszać ze sobą. Ciasto odstawić na kilka minut. Na sam koniec wlać rozpuszczone masło. Całość delikatnie

Ugotować
Puszyste bułki z patelni 509

czasu dużo nie potrzeba a każda gospodyni da radę takie upiec. Ciasto robi się błyskawicznie, rosną chwilkę, a potem to już tylko smażymy na patelni i zajadamy. Do szkoły na kanapki znakomite, do pracy z wędliną czy serem idealne. Zabieramy się do robienia bułek? zachęcam. Puszyste bułki z patelni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ciasteczka cytrynowe 186

misie miksera umieścić masło i cukier, utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajko i utrzeć, do połączenia. Dodać świeżo otartą skórkę z 2 cytryn, ekstrakt cytrynowy i utrzeć do połączenia. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i zmiksować, do połączenia. Odrywać kawałki ciasta i formować z nich kulki, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie włożyć

Słodka Strefa
Najlepsze ciastka świata 249

Dodać cukier i cukier z wanilią, ucierać aż masa będzie gładka i puszysta. Dodać masło orzechowe, mąkę i proszek, zmiksować. Dodać czekoladę i wymieszać. Przy pomocy gałkownicy do lodów wykładać ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 190 st. C przez 10 min. źródło: 'Ciasta, ciastka i takie tam', A. Królak

Słodkie inspiracje
Cassata - Włoski tort z ricottą 345

pomarańczy oraz kawałków gorzkiej czekolady. Każda włoska cassata składa się z puszystego biszkoptu, dużej ilości serka ricotta z bakaliami oraz przemykającej gdzieniegdzie nuty włoskiego likieru Maraschino bądź Amaretto. Jest naprawdę przepyszna i warta każdej chwili spędzonej w kuchni. W wersji z bitą śmietaną na wierzchu ciasto nie zabierze zbyt wiele czasu, tym bardziej że biszkopt można z powodzeniem upiec dzień

maniapieczenia
Sernik wiedeński puszysty 186

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.  Pod koniec ucierania nie przerywając dodajemy stopniowo po jednym żółtku. Do utartej  masy dodajemy zmielony ser, mąkę, budyń i wszystko dokładnie mieszamy. Z 5 białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając. Na koniec wsypujemy rodzynki lub żurawinę i skórkę pomarańczową

Na słodko lub wytrawnie
Drożdżowe serca z cynamonem i czekoladą 230

szklanki letniego mleka rozprowadzić drożdże. Zaczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. Jajka   z cukrem ubić na puszystą masę. Ubite jajka połączyć z wyrośniętym zaczynem drożdżowym, mąką i rozpuszczonym masłem. Dolać mleko i wyrabiać ciasto. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć. Wyrobione ciasto ma być lśniące i powinno niezbyt gęstą, ale i nie zupełnie rzadką konsystencję. Wyrobione

kolorowotorcikowo
Cupcakes al tiramisu 213

. Dodać połowę mleka, połowę mąki (ciągle ubijając) i znowu resztę mleka i mąki. Z białek i pozostałego cukru ubić puszystą pianę, dodać 1/4 do masy i dobrze wymieszać, resztę piany bardzo delikatnie połączyć z masą. Wyłożyć ciasto do foremek. Piec około 25min. Ja wlałam ciasto aż po brzegi cupcakes, urosło ale nie uciekło. Uwaga: z tego przepisu wyjdzie

Mia Cucina Sofieta
Zebra. 179

wzorki nadawały magii tej delikatnej babeczce i sprawiały, że ciasto smakowało jak żadne inne. Wyjątkowość zebry dostrzegam do tej pory, poprzez pryzmat kolejnych pokoleń dzieci zajadających się tym wyjątkowym ciastem. Jeśli macie ochotę na sentymentalną podróż do czasów dzieciństwa lub chcecie uszczęśliwić swoich małych łasuchów zapraszam po przepis. Składniki na Zebrę: forma 12x31 cm 3 jajka 200 g cukru(...)Żółtka ubijamy na puszystą masę dodając stopniowo resztę cukru (100 g), następnie ciągle ubijając wlewamy olej i mleko. Na końcu do masy z żółtek dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładką masę. Teraz odkładamy mikser zastępując go łyżką lub trzepaczką, dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Tak powstałe ciasto dzielimy

Rozpustne gotowanie