filmie obowiązkowa wizyta w dobrej restauracji Emotikon smile Ja musiałam zadowolić się drożdżówką ale film polecam i polecać będę. W weekend Wiewióra konsumowała Wiewiórkę, ciasto takie. Pyszne! wypełnione po brzegi czekolada, owocami i orzechami. Idealne jesienne ciacho! U mnie wg Kwestii Smaku. Wiewiórka 4 jajka w temp. pokojowej 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku(...)ubijamy z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę (ok. 10 minut na średnich obrotach miksera). Dodajemy roztopione i ostudzone masło, mąkę z proszkiem, sodą i solą. Wszystko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników. Dodajemy jabłka, orzechy, rodzynki oraz czekoladę, mieszamy łyżką. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto i wstawiamy do pieca. Pieczemy
Dzieje kuchennej Wiewióryczekoladę na długi czas. Ciasto w konsystencji jest mięsiste i wilgotne, zamiast mąki wykorzystałam zmielone migdały, dzięki temu mogą skusić się na nie osoby na diecie bezglutenowej. Polecam!! Ciasto ekstremalnie czekoladowe z wiśniami bezglutenowe Składniki: 6 jajek 160 g drobnego cukru trzcinowego 200 g gorzkiej czekolady 70 g zmielonych migdałów 700 ml kompotu z wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej Polewa(...)cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Do masy jajecznej wlewamy czekoladę, miksujemy do połączenia się składników. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Pianę na zmianę z migdałami dodajemy partiami do masy czekoladowej, mieszamy delikatnie łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy ciasto do tortownicy. Następnie wykładamy
Mania GotowaniaRafaello na krakersach...Warstwy lekko słonych krakersów.A pomiędzy nimi kokosowy krem budyniowo-maślany.Wierzch oprószony wiórkami kokosowymi.Pyszne ciasto nie wymagające pieczenia.Zapraszam!Składniki:Krem kokosowy:2 żółtka;Opakowanie cukru wanilinowego (16 g);3/4 szklanki białego cukru;2 płaskie łyżki mąki pszennej;2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej;500 ml mleka;250 g miekkiego masła;150 g wiórków kokosowych.Dodatkowo:2 paczki karkersów(...)przygotowaną masę jajeczną i gotować, stale mieszając, aż uzyska konsystencję gęstego budyniu. Odstawić do całkowitego wystudzenia.Do miski (u mnie od robota kuchennego) włożyć miękkie masło i utrzeć mikserem na puszystą masę. Do utartego masła, stale miksując, dodawać powoli wystudzony budyń. Miksować, aż do połączenia się masła z budyniem.Na koniec do kremu dodać wiórki kokosowe (150 g) i wymieszać
Gospodyni Miejskaproszku do pieczenia; Biszkopt jasny przygotowujemy w ten sam sposób co biszkopt kakaowy. W ostudzonym jasnym biszkopcie wykrawamy małą szklaneczką (literatką) kółka, jedno obok drugiego. Przygotowane w ten sposób ciasto odkładamy na bok. Składniki na krem budyniowy: 0,5 l mleka; 1 szklanka cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy ( 80g); odrobina spirytusu (opcjonalnie); 250 g masła; Proszek budyniowy(...)gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i wszystko razem zagotować przez około 2-3 minuty. Ugotowany budyń wystudzić do temperatury tzw. pokojowej. Masło (też o temperaturze pokojowej) utrzeć na puszysty krem. Następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo budyń. Na koniec można dodać odrobinę spirytusu dla zaostrzenia smaku kremu. Dodatkowo: 2 galaretki o ulubionym smaku; owoce (np. brzoskwinie czy ananasy
In my kitchenłyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 łyżka otartej skórki z cytryny 20 dkg białego winogrona 9 ciastek Oreo Sernik Oreo z winogronem Jak przygotować sernik z ciasteczkami Oreo. Spód ciasta : Okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka Oreo zmiksować. Margarynę rozpuścić a następnie dodać do zmiksowanych ciastek. Wymieszać. Wyłożyć na spód tortownicy, rozprowadzić równomiernie i lekko uklepać opuszkami palców. Nadzienie(...)użyjemy powinien mieć kremową konsystencję. Kupmy mielony twaróg albo przemielmy ser w maszynce. Do miski wbić jajka, dodać cukier puder, otartą skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Ubić na puszystą masę. Kiedy jajka są już ubite, nie przerywając ubijania, dodać serek homogenizowany a następnie ser biały, na końcu mąkę ziemniaczaną. Składniki dodawać małymi porcjami a jeśli używamy robota ręcznego
mecooksKawę pijam rzadko ale bardzo lubię kawowe słodkości. Akurat za oknem upalnie więc postanowiłam zrobić sernik na zimno o smaku kawowym. Do sera dodałam śmietanki aby masa była bardziej puszysta. Jako spód użyłam herbatników w czekoladzie bo akurat nie miałam biszkoptów. Sprawdziły się dobrze jako spód a także dekoracja. składniki: 1 kg mielonego sera, u mnie z wiaderka(...)wyłożyć herbatnikami w czekoladzie, u mnie blaszka 28x25 i odstawić. Do miski przełożyć ok 1/3 sera. Dodać kawę rozpuszczalną oraz cukier. Dokładnie zmiksować aby składniki się rozpuściły. Jeśli lubimy ciasta bardziej słodkie można dać więcej cukru. Dodać resztę sera i dokładnie zmiksować aby składniki się połączyły. Żelatynę namoczyć w mleku aby napęczniała. Następnie podgrzać i rozpuścić żelatynę, nie gotować. Odstawić
Monia miesza i gotujePrzepis: Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wraz z cukrem waniliowym i miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania puszystej masy. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Następnie rozpuszczone i wystudzone masło dodajemy stopniowo do ciasta, stale je miksując. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta
Emcia Pichcimiksera i utrzyj wraz z cukrem na puszystą masę. Dodaj do niej rozpuszczone masło oraz pozostałe składniki. Posiekaj czekoladę, ubij na sztywno białka. Łyżką wymieszaj białka z masą, dodaj na koniec czekoladę. Formę do babki wysmaruj masłem, następnie obsyp bułką tartą. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Do formy wlej ciasto, wyrównaj delikatnie. Wstaw do piekarnika i piecz
Garniec Magaliedobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam się na kruszonkę owsianą, taką jak w przepisie na jagodowe crumble . Ciasto piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego domowa skórka(...)całość była puszysta i dobrze napowietrzona. Ocieramy skórkę z wymytej i wyparzonej pomarańczy. Dodajemy do masy. Dodajemy po jednym jajku i miksujemy za każdym razem. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Śliwki przekrawamy na ćwiartki. Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy razem aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przekładamy
Ciastkozercyprzygotowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem kawy i likieru o smaku Amaretto. Babeczki są wilgotne, puszyste i pokryte słodką śmietanką oraz czekoladową chmurką. Jedyny ich minus to to, że szybko się kończą:)) Muffinki wspaniale komponują się z filiżanką pysznej kawy Jacobs z delikatną pianką... Ciasto: 110 g masła, 110g mąki pszennej, 110g brązowego cukru
Z miłości do słodkościmiękkiego masła 2 jajka 100 ml mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję jajka, miksuję. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia, dodaję do masy maślano-jajecznej, miksuję. Dolewam mleka, miksuję. Rozgrzewam urządzenie. Z ciasta odrywam malutkie porcje, formuję cienkie płatki ciasta, którymi następnie wypełniam wpuklenia. Piekę około 3-4 minuty
W kuchni Karmel-itkiwłaściwości antynowotworowe. Nie wiem natomiast jak jest z makro i mikro elementami przy podgrzaniu. Może z tego powodu czasem warto schrupać pęd po prostu maczając go w cukrze ;) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 4 jajka 1 kostka masła / opcjonalnie margaryna 4-5 pędów rabarbaru 1,5 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Kruszonka: 1/4 miękkiego masła 1/2 szklanki(...)mąki Wykonanie: Masło roztopić w rondelku i schłodzić. Obieramy rabarbar i kroimy na małe części. Nastawiamy piekarnik na około 180-200 stopni. Masło ucieramy mikserem z cukrem na puszystą jasną masę. Następnie nie przestajemy miksować i dodajemy malutkim cienkim strumieniem, po troszeczkę schłodzonego masła. Później mąkę i proszek do pieczenia, nadal mieszamy. Całość masy wylewamy do blachy
Justa próbuje gotowaćcentymetr. Powiem szczerze, że czasem chce mi się bardziej, czasem mniej, ale jeśli się postaram, to gotowe ciasto na biszkopt ledwo mieści się w 2,5 l misce, a po upieczeniu ciacho jest lekkie i puszyste jak chmurka. Warto! :) Przelewamy masę do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy(...)mający kształt mniej lub bardziej przypominający kwadrat. Ta mniejsza część to będzie głowa naszego ludzika, a z drugiej, dłuższej wycinamy ręce. Kitkę wycinamy z pozostałej, jednej warstwy dużego biszkoptu. Ciasta powinno wystarczyć w sam raz. Każdy element bardzo delikatnie nasączamy i przekładamy kremem owocowym. Odstawiamy do lodówki. Ja boki wszystkich elementów również pokryłam warstwą tego kremu, żeby całość nieco wyrównać
Ratunku obiadletnie upały. Składniki na tortownicę 22 cm Jako podkład do ciasta posłużył mi biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywno, żółtka wymieszać z 2 łyżkami cukru i miskowaci do czasu uzyskania puszystej masy, następnie dodać dwie łyżki mąki, oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)wszystko połączyć za pomocą miksera w jednolitą masę, na końcu dodać piane z białek i wymieszać delikatnie ale już łyżką. Tak powstałe ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, i piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 minut Masa jagodowa 200 g jagód 100 g cukru pudru 400 g białego sera 3 łyżeczki żelatyny ( rozpuścić
RAROSSAzłotego koloru.Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem ciasta. Masa kremowa:350 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Następnie dodajemy śmietanę, nasionka wanilii (lub cukier z prawdziwą wanilią) i dalej gotujemy. W tym samym czasie w pozostałych(...)pomocą miksera). Wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do momentu powstania budyniu.Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia przykrywając folią aluminiową (aby nie tworzył się "kożuch").Masło ubijamy na białą, puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy przygotowaną masę budyniową.Na pierwszy z blatów francuskich wykładamy krem i chłodzimy w lodówce minimum godzinę.Masa śmietanowa:Żelatynę dokładnie rozpuszczamy
Słodka Strona