Składniki: na tortownicę 24 cm : ciasto : 3 jajka 2 kubki mąki 1 op mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 1 kubek cukru 1 kubek oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem z owocami leśnymi: 250 g serka mascarpone 4 łyżki mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy(...)wody Jajka ubijamy z cukrem na gęstą puszystą białą masę. Nadal ubijając cienką stróżką wlewamy olej, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Dodajemy szpinak. Mieszamy. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy
Luźna Kuchniapieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko zagotowuję. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo(...)otwory wlewam tężejące galaretki. Odstawiam do stężenia. Następnie wykładam drugą część masy budyniowej, wyrównuję. Na masie układam drugi blat biszkoptu jasnego. Czekoladę rozpuszczam nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z czekolady esy floresy. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasipopularne. Są o wiele mniej kaloryczne a do tego bardziej wartościowe od tradycyjnych wypieków. Dziś prezentuję smaczne, wilgotne ciasto o wspaniałej zielonej barwie, którą nadaje mu dodatek rukoli. Składniki: Ciasto: 300 g sałatki Rukoli szklanka cukru 4 jajka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 250 ml śmietany kremowej(...)miksujemy do uzyskania puszystej masy. Wlewamy cienkim strumyczkiem powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy rukolę i mieszamy łyżką. Wlewamy do brytwanki wyłożonej papierem do pieczenia pieczemy ok. 50 minut do „suchego patyczka” w temp. 180 °C. Po wystudzeniu przekrawamy na dwie części, obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy
Podróż w kulinariapieczenia. Drugą część kruchego ciasta odłożyć do lodówki. Masa serowa: - 0,5kg sera (u mnie "Juliko" lub "Mój ulubiony") - 125g miękkiego masła - 1 jajko - 1 proszek budyniowy śmietankowy lub waniliowy (lub 40g skrobi ziemniaczanej) - 1/2 szklanki mielonego ksylitolu lub pudru + 0,5kg moreli Miękkie masło utrzeć z pudrem (z ksylitolu lub cukru) na puszystą masę, dodać partiami ser, jajko(...)kawałki moreli, równo rozprowadzić. Wierzch obsypać schłodzoną kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C, na termoobiegu ok.35-40 minut, do lekkiego przyrumienienia lub bez termoobiegu ok.45-50 minut. Po schłodzeniu ciasto polukrować lub obsypać pudrem. U mnie lukier migdałowy: - puder trzcinowy - kremówka - kilka kropli aromatu migdałowego Puder umieścić w misce, dodać aromat i stopniowo mieszając dolewać kremówkę. Mieszać do uzyskania gładkiej
Smaczne Zdroweskróci). Ale, Drodzy, na tak dobre ciasto warto chwilę poczekać. Dacie radę? Czy zabieracie kawałek już teraz?Składniki:5 jajek150 g cukru1/2 szklanki mleka w proszku2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g czekoladygarść orzechów włoskich1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju rzepakowegoSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka dodajemy cukier i ubijamy do momentu uzyskania puszystej, gładkiej masy.Następnie dolewamy mleko i olej(...)piekarnika. Pieczemy około 45 minut do zarumienienia i suchego patyczka (w zależności od wielkości formy - czas pieczenia może się różnić od podanego w przepisie)Studzimy w formie. Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościwykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Jajka ucieramy na puszystą masę razem z cukrem. Dodajemy do tego mąkę przesianą z proszkiem i mieszamy do połączenia składników. Dodajemy przestudzone masło i wanilię. Mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Na wierzch kładziemy umyte i przepołowione śliwki (skórką do dołu). Pieczemy przez około 40-50 minut, do suchego patyczka
Sto kolorów kuchnicukrem na puszystą masę Nie przerywając ubijania, wlewamy niewielkimi porcjami płynne masło, następnie dodajemy po trochu startą dynię i delikatnie mieszamy W drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek, cynamon, orzechy i rodzynki Wlewamy mieszankę jajeczno-dyniową i mieszamy kilka razy łyżką – tylko tyle, by składniki się połączyły. 6.Formę wykładamy papierem do pieczenia, nakładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Proste Potrawypozostawiamy na chwilę do przestygnięcia. Kefir wlewamy do miski, dodajemy jajko, sodę, cukier, masło, wódkę i sól. Składniki mieszamy trzepaczką. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta (powinno być dość luźne, ale nie lejące się). Ciasto odstawiamy na jakieś pół godziny. Po tym czasie przekładamy je na stolnicę i jeszcze raz krótko zagniatamy, podsypując mąką do momentu
e-PrzepisyKulinarnerazem chciałabym zaproponować przepis na pyszny chlebek z dynią. Chlebek jest bardzo smaczny, puszysty i prosty w przygotowaniu. Idealnie nadaje się do kanapek jak i do zupy, nie jest słodki. Do przygotowania chleba będziemy potrzebowali: Użyłam dwóch foremek: długość 20 cm, szerokość 11 cm na ciasto: 500 g mąki pszennej (typ do 550) 100 ml letniej wody 30 g drożdży
Uwaga Babcia Piecze Chlebmasy marcepanowej 1 żółtko Wykonanie : Masło zmiksować mikserem na puszystą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy, masę marcepanową i żółtko i zmiksować na najwyższych obrotach aby wszystkie składniki uzyskały jednolitą konsystencję. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę. Na koniec zagnieść ciasto ręcznie i włożyć do lodówki na około 30 minut* Rozwałkować
cucinareśliwkami i kruszonką zachwycił mnie od przepisu po sam wypiek. Lubię piec ciasta drożdżowe i nawet długie wyrabianie nie jest w stanie mnie zniechęcić. Wprost przeciwnie, fascynuje mnie sposób przechodzenia składników przez wszystkie etapy, od zaczynu (rozczynu) w doskonałe wypieki. Placek wyszedł wysoki, lekki, puszysty, wilgotny, najbardziej aromatyczny jaki sobie można wyobrazić, po prostu ”palce lizać”. Do kawy, herbaty
mojewypiekiinietylkosoli Sposób przyrządzenia: 1. Utrzyj masło z brązowym i białym cukrem na puszystą masę. 2. Wbij do maślanej masy jajko i dokładnie zmiksuj całość. 3. Przesiej przez sitko mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj wszystko szpatułką do połączenia. 4. Czekoladę posiekaj i dodaj do ciasta razem z solą - zagnieć na gładkie ciasto. 5. Uformuj z ciasta wałek, owiń
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPuszyste naleśniki, idealne na śniadanie. Uwielbiam je, a z wiśniami to poezja. Przepis na thermomix na dole Żółtka, cukier, syrop cukrowy lub miód, utrzeć na puszystą masę. Wlać mleko, rozpuszczone masło,dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę i dodać do masy, wymieszać już delikatnie. Odstawić(...)ciasto na 10 minut. W tym czasie przygotować kisiel wiśniowy . Do garnuszka wlać wiśnie z kompotu, zagotować . Jak jest mało soku można dolać trochę wody i dosłodzić. Mąkę ziemniaczaną wymieszać w odrobinie zimnej wody i dodać do gotującego się kompotu. Zagotować i zdjąć z ognia. Kisiel powinien być lekko lejący. Smażyć naleśniki z odrobiną masełka co drugi naleśnik. Nie rozlewać
Kuchnia Pokoleńresztą domowników i upiec jakieś pieczywo na śniadanie. Dzisiaj wybór padł na puszyste i niesamowicie miękkie bułeczki do odrywania- taki "rodzinny" wypiek. Przepisów na tę słodkość jest mnóstwo, ja stworzyłam własny- poza cukrem i cynamonem widniejącymi w większości przepisów, dodałam skórkę z cytrusów do ciasta a do posypania dodatkowo użyłam wanilii i kardamonu. Ciasto dobrze się wyrabia
Wrzosowa Polanamałej ilości gorącej wody Przygotowanie: SPÓD: Herbatniki rozkruszyć przy pomocy wałka do ciasta, masło rozpuścić. Masło wlać do herbatników, wymieszać i wyłożyć nimi tortownicę o średnicy 23 cm, lekko dociskając. Włożyć na 20 minut do lodówki. MASA SEROWA: Rozetrzeć masło z cukrem do otrzymania puszystej i jasnej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Stopniowo dodawać twaróg, dalej ucierając. Dodać
Cakes By Kejt