daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki. Formułujemy prostokątny placek o wymiarach
Moniki SmakołykiTanie i szybkie. Dla tych, którzy nie lubią lepić i bawić się ciastem. Nie ma opcji, że nie wyjdą! Ja zwykle robię ciasto wrzucam do lodówki, uciekam na trening i jak wracam, albo następnego dnia zabieram się do pieczenia. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach(...)proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do mięsa z założoną "ciastkową" końcówką
Blondynka Gotujepozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia - masło rozpuścić i ostudzić - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę - mąkę przesiać, dodać masę jajeczną, wyrośnięty rozczyn, skórkę pomarańczową oraz spirytus (lub inny alkohol) - składniki wymieszać, pod koniec dodać stopione masło, dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od dłoni - cały proces wyrabiania powinien trwać 10-15 minut - gotowe ciasto przykryć ściereczką
Smakołyki Berenikicukrem i sodą,posiekać z zimnym masłem. Dodać jajka i miód,zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Następnie podzielić ciasto na 4 części,każdą cienko rozwałkować na kształt koła o śred. 24 cm ułożyć na blaszce wyścielonej papierem i upiec kolejno 4 placki. Czas pieczenia każdego placka 1o-12 minut(...)puszysty krem. Na koniec dodać ekstrakt i sok z cytryny. Pierwszy miodowy blat cienko posmarować powidłami i nałożyć porcję białej masy. Nałożyć kolejny blat,dobrze docisnąć i powtórzyć czynność z powidłami i masą. Tak samo postępować z kolejnymi miodowymi plackami. Obie czekolady połamać,dodać śmietankę i roztopić . Płynną czekoladą ozdobić torcik,udekorować posypką i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto
Kolorowa kuchnia Elkimartwić, że podczas pieczenia coś nam się przypiecze lub nie urośnie albo powstanie zakalec. Najważniejszą rzeczą jest zrobienie dobrego kremu, ale z tym nikt nie powinien mieć problemu przygotowując ciasto Milky Way. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×22 cm. Składniki: 350 g mleka w proszku 200 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru(...)przestudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzone mleko i mleko w proszku. Zmiksować do połączenia składników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu. Ułożyć warstwę ciemnych herbatników. Posmarować resztą kremu i przykryć kolejną warstwą jasnych herbatników. Składniki polewy przełożyć do małego rondelka i zagotować, aby powstał gładki krem. Lekko przestudzić i polać ciasto. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą
Danka PichciJeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami. Składniki: - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru(...)jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ubijając na najniższych obrotach dodajemy stopniowo do masy. Cienkim strumieniem wlewamy letnie masło (dalej ubijając na najniższych obrotach), dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta
mojewypiekiinietylkowypestkowanych Kruszonka : 1/4 kostki masłą 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym , dolać śmietanę , wymieszać . Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia . Na końcu wlać olej i zmiksować. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Na wierzchu poukładać połówki śliwek , skórką do dołu , nie wciskając
Malinowa Kawiarenkaposypania Kresto 2 łyżki przegotowanej wody cukier puder 4 szt gruszki Przygotowanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy laskowe, zmielony mak,oraz letnią roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem na bardzo wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem
Ala piecze i gotujeProste ciasto mocno owocowe, na bazie maślanki. Delikatne, wilgotne i lekko cytrynowe. W sam raz na letnie popołudnie. 1 szklanka maślanki (ok. 240g) 2 szklanki mąki (ok. 300 g) 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 80 masła 1 cytryna 70 g ksylitolu ok. 200 g truskawek ok. 200 g borówek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Z cytryny wyciskamy sok. Mąkę mieszamy(...)puszystej masy. Masę łączymy z maślanką i sokiem z cytryny, a następnie dodajemy do mąki. Owoce oczyszczamy, miksujemy na puree, a następnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Jeśli owoce są wyjątkowo soczyste, możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. Masa odstawiona na chwilę powinna delikatnie zgęstnieć. Do formy o średnicy ok. 25 cm przekładamy połowę masy ciasta, następnie
Kucharzycauzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i śmietaną kremówką. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku(...)masy serowej (świetnie sprawdza się łopatka silikonowa z długą rączką). I ewentualnie dodać rodzynki (albo inne bakalie jeśli mamy ochotę). Blaszkę posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek (ja to robię między dwoma kawałkami folii spożywczej). Ciasto przełożyć do blaszki (powinno wypełniać całe dno, ale nie powinno tworzyć rantów). Ponakłuwać
w mojej kuchniDziś mam dla Was przepis na babkę . Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz
Ostra na SłodkoSerniki u mnie na blogu pojawiają się dość często , a mimo to nie było jeszcze na nim zwykłego , klasycznego wiedeńskiego.Puszysty , a zarazem kremowy ser …
Ostra na SłodkoPyszny, sycący placek ryżowy na słodko. Podany z truskawkami i dżemem truskawkowym. Zapiekanka smakowała przepysznie, nie za słodka,puszysta i niesamowicie smaczna, chyba właśnie dlatego
Kuchnia ŁukaszaSię zagniotło, się czekało cierpliwie aż wyrośnie, się upiekło i się teraz zajada w miłym towarzystwie popijając zimnym mlekiem :) Tak, puszysta drożdżówka to jest właśnie
Smaczna Pyzawiórków kokosowych na posypanie wierzchu (opcjonalnie)Ciasto "Rafaello" Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Masa:Do miski odlać ok. pół szklanki mleka i dodać budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować wraz z cukrami i dodać rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia masy - ostudzić. Masło zmiksować wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać(...)nią znów układamy herbatniki. Czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą polewą pokrywamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.Moje posty
Słodka Strona