dżemu, jak lubię. Jeśli użyte ilości cukru i masła wydają się trochę wygórowane, oczywiście można je zredukować o 50 g, będzie rwnie pyszne, choć już nie cztery-czwarte J Ciasto cztery czwarte z pomarańczami Składniki na keksówkę dolne wymiary 30x9 cm : 250g masła 250g cukru( u mnie 220g) 250g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 jaja 3 łyżki dżemu(...)puszystą pianę, stopniowo dodajemy cukier. Piana powinna być lśniąca i sztywna. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, miksujemy na zmniejszonych obrotach. Dodajemy stopniowo i naprzemiennie przesianą mąkę z proszkiem i roztopione masło. Na koniec dodajemy dżem pomarańczowy, oraz skórkę i sok z pomarańczy. Delikatnie mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy
Mia Cucina Sofietaciasto 100 g miękkiego masła 120 g cukru trzcinowego 4 jajka 100 g gorzkiej czekolady 130 g mielonych migdałów 40 g bułki tartej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli polewa 100 g gorzkiej czekolady 1 łyżka mleka 1 łyżeczka masła 10 g posiekanych migdałów do dekoracji Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy(...)pieczenia u bułkę tartą. Wszystko łączymy na gładką masę i przelewamy do formy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w 190 C przez 35-45 minut sprawdzając wykałaczką czy ciasto jest upieczone. Upieczone ciasto ostudzamy ok 30 minut przed położeniem polewy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, mleko i masło. Wszystko mieszamy i delikatnie ostudzoną masą polewamy ciasto, na środku dekorujemy
Niezły Młynekoraz sodą. Jajka ubijamy ze szklanka cukru na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy wcześniej podgrzewaną masę oraz przesiane, suche składniki, wszystko razem mieszamy. Na koniec dodajemy grubo posiekane orzechy, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. Ciasto pieczemy w temp. 170 C przez ok 50-60 minut
The Sweet Damselstało się, mamy wakacje :) Na sezon letni polecam numer 1 wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie... Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami(...)Jajka (o temperaturze pokojowa) ubić z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 7 minut), dodać letni olej, sok i skórkę z połowy cytryny, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Ciasto wylać na owoce, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
SzczyptaSmaQskładniki powinny być w temperaturze pokojowej jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone) masło i dalej miksujemy do masy dodajemy pozostałe składniki sok z cytryny, skórkę cytrynową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy, aż uzyskamy gładką masę ciasto przekładamy do np. tortownicy ( 21-22cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką
Słodkie zapomnieniedość dużej ilości drożdży w lodówce i z tego powodu stwierdziłam, że chleb chlebem, ale trzeba przygotować coś na słodko - drożdże się nie zmarnują, a nas ucieszy smak drożdżowego ciasta. Padło na rogaliki drożdżowe z czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu trudno się oprzeć. Rogaliki drożdżowe z czekoladą Składniki: 250g mąki(...)ciepłego mleka sporządzić rozczyn, odstawić go na pół godziny do wyrośnięcia - żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę - margarynę stopić i ostudzić - do utartych żółtek dodać przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn i letnie mleko, wyrobić ciasto, w trakcie wyrabiania wlać margarynę i wyrabiać aż ciasto zacznie odstawać od ręki - wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić
Smakołyki BerenikiRabarbarowe na zielono to ciasto z jęczmieniem mielonym, dostępnym praktycznie w każdym markecie. Ma to na celu wzbogacenie nic nie wartej mąki pszennej. Dodatkowo ciasto posłodziłam cukrem brzozowym, który jest mniej kaloryczny, zasadowy i bakteriobójczy. Przepis jest na dużą blachę, jak masz średnią tortownicę podziel, składniki przez 2. - 2-3 laski rabarbaru - 250 g cukru - 400 g mąki(...)cukrami utrzyj na puszystą masę, cukier nie koniecznie się rozpuści. Do masy maślanej dodaj ciągle miksując po jednym jajku. Mąki z proszkiem do pieczenia przesiej i dodaj 3-4 łyżki mielonego jęczmienia. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj do masła z jajkami , do połączenia składników. powoli miksuj. Dno tortownicy lub blachy wyściełaj papierem do pieczenia, wylej ciasto, wyrównaj i poukładaj
Pasje Jolkipachnący mocno nadchodzącymi Świętami. W domu unosi się zapach cynamonu i goździków, zapach kakaowy. Piernik przygotowałam z posiekanymi nerkowcami. Jest lekko wilgotny z dodatkiem powideł śliwkowych, bardzo aromatyczne domowe ciasto. Gotowy piernik można przełożyć powidłami, udekorować polewą czekoladową. U mnie lukier cytrynowy i bakalie. Wspaniały świąteczny wypiek! Wesołych i smacznych Świąt Bożego Narodzenia oraz ciepłej, rodzinnej atmosfery życzy Zasmakuj Kuchni(...)mąkę i sodę. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy z mąką i sodą. Dodajemy wystudzone masło z miodem, dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane nerkowce i powidła śliwkowe. Masą wykładamy do wysmarowanej tłuszczem keksówki – u mnie wymiary 11×30 cm (w najszerszym punkcie). Po przestudzeniu ciasta przygotowujemy lukier: cukier puder mieszamy z 3 łyżkami soku
Zasmakuj Kuchniciasto, którego głównym składnikiem jest awokado. Zainspirował mnie przepis pochodzący z tej strony. Gorąco polecam, ciasto jest wilgotne, mięciutkie i zielone! :) SKŁADNIKI ( na dużą babę wielkanocną lub keksówkę +/- 25cm) ciasto: 2 nieduże miękkie awokado ( około 300 g po usunięciu pestki i skórki) 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropli aromatu waniliowego(...)Masło razem z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku i cały czas ucierać. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i orzechami wymieszać i powoli wsypywać do masy, dolać mleko oraz syrop orzechowy i cały czas ucierać masę mikserem. Wmiksować awokado do masy. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki
DefinicjaSmakujeśli go bardzo lubicie)3/4 łyżeczki świeżo zmielonych goździków1/2 szklanki miodu lub syropu z agawy1 jajo1 łyżka octu jabłkowego1 i 1/2 szklanki mąkiPrzygotowanie:Zmiksuj margarynę, aż będzie jasna i puszysta. W miseczce wymieszaj cukier, proszek do pieczenia, imbir, sodę, cynamon i goździki. Dodaj mieszaninę do margaryny. Wmieszaj 2 szklanki mąki. W drugiej miseczce rozbij jajko, dodaj miód lub syrop(...)Przykryj folią spożywczą i schłódź w lodówce przynajmniej 3 godziny, a najlepiej przez noc. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysyp na blat resztę mąki i wyrabiaj ciasto, rozgniataj placuszki i wycinaj lub formuj wybrane kształty. Układaj na blaszce posmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj spore odstępy ( pierniczki będą rosły). Piecz przez 8 minut lub więcej
Gotowanie to kochanieCiasto zebra...Eleganckie i proste w wykonaniu ciasto.W smaku przypominające lekko wilgotną babkę.Cieszy oko biało-czarnymi paskami, jak u zebry.Wyglądem pozytywnie się wyróżnia pośród innych wypieków.Smacznego!Składniki:5 jajek;2 i 1/2 szklanki mąki pszennej;1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia;1 i 1/2 szklanki białego cukru;2 łyżki cukru wanilinowego;1 szklanka oleju;1 szklanka(...)cukrem wanilinowym na puszystą masę.Cały czas miksując, dosypywać powoli mąkę.Następnie powoli wlać olej, cały czas miksując.Stopniowo wlać wodę, stale miksując.Dodać proszek do pieczenia i jeszcze raz, na małych obrotach, przez krótką chwilę , utrzeć całość mikserem.Masę podzielić na 2 równe części. Do jednej części wsypać kakao i dokładnie wymieszać. (Obydwie masy ciasta powinny mieć taką
Gospodyni Miejskacukrem oraz cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy śmietanę, sól, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, masło i mieszamy do połączenia się składników. 1/2ciasta wykładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy. Podpiekamy w 170 st. C, przez ok. 20 min. W między czasie przygotowujemy nadzienie. Gdy ciasto się upiecze smarujemy je pozostałym białkiem. składniki na nadzienie
Domowy Smak Jedzeniawidelcem żeby nie podchodziło nam powietrzem od spodu i się nie wybrzuszało podczas pieczenia – ale jeśli zacznie się podnosić można podczas pieczenia też trochę je nakłuć ;) I wrzucamy spód ciasta do nagrzanego piekarnika – 10 minut w 180ºC. Gdy ciacho nam się piecze a masa jabłkowa studzi (nie zapomnijmy jej pomieszać raz na jakiś czas), możemy przygotować piankę. Banalnie proste! Miksujemy(...)masa będzie puszysta i gęsta, a nasze słodzidło niewyczuwalne (nie będzie grudek ze słodzidła w pianie). Pewnie nasz spód piecze się już 10 minut, pora więc go wyjąć i chwilę przestudzić. Na przestudzony spód wykładamy jabłka i to wszystko wstawiamy na kolejne 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Po 10 minutach wyjmujemy ciasto i nakładamy na niego naszą
Jak gotować i nie zwariowaćciasto ucierane z borówkami wzbogaciłam o krem z mascarpone i galaretkę. Klasyczne ciasto w nowym wydaniu. Bogatsza wersja tego, co lubi chyba każdy. *foremka 24*24 cm Składniki: na ciasto: 200 g mąki pszennej 1 opakowanie budyniu waniliowego lub 40 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru 4 jajka 200 g masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)cukrem pudrem na białą puszystą masę. Ucierając dodawać po jajku. Mąkę wymieszać z budyniem, solą i proszkiem, przesiać i dodać do masy. Zmiksować krótko do połączenia składników. Wyłożyć do blaszki. Na wierzchu rozłożyć owoce. Piec około 45 minut, wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno i połączyć z mascapone. Wyłożyć na ciasto. Na kremie także można ułożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianagrzewamy do 170*C Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy następnie stopniowo: mleko, olej oraz powidła dalej miksując. Suche składniki czyli: mąka, kakao, proszek do pieczenia, soda- przesiewamy i stopniowo dodajemy do płynnej masy delikatnie łącząc wszystkie składniki. Blaszkę keksówke smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 45 minut
W Moim Magicznym Domu