puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:168/329)

Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 193

daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę  z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.  Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki.  Formułujemy prostokątny placek o wymiarach

Moniki Smakołyki
Ciastka z maszynki 243

Tanie i szybkie. Dla tych, którzy nie lubią lepić i bawić się ciastem. Nie ma opcji, że nie wyjdą! Ja zwykle robię ciasto wrzucam do lodówki, uciekam na trening i jak wracam, albo następnego dnia zabieram się do pieczenia. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach(...)proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do mięsa z założoną "ciastkową" końcówką

Blondynka Gotuje
Pączki 428

pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia - masło rozpuścić i ostudzić - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę - mąkę przesiać, dodać masę jajeczną, wyrośnięty rozczyn, skórkę pomarańczową oraz spirytus (lub inny alkohol) - składniki wymieszać, pod koniec dodać stopione masło, dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od dłoni - cały proces wyrabiania powinien trwać 10-15 minut - gotowe ciasto przykryć ściereczką

Smakołyki Bereniki
Torcik miodowiec 181

cukrem i sodą,posiekać z zimnym masłem. Dodać jajka i miód,zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Następnie podzielić ciasto na 4 części,każdą cienko rozwałkować na kształt koła o śred. 24 cm ułożyć na blaszce wyścielonej papierem i upiec kolejno 4 placki. Czas pieczenia każdego placka 1o-12 minut(...)puszysty krem. Na koniec dodać ekstrakt i sok z cytryny. Pierwszy miodowy blat cienko posmarować powidłami i nałożyć porcję białej masy. Nałożyć kolejny blat,dobrze docisnąć i powtórzyć czynność z powidłami i masą. Tak samo postępować z kolejnymi miodowymi plackami.  Obie czekolady połamać,dodać śmietankę i roztopić . Płynną czekoladą ozdobić torcik,udekorować posypką i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto Milky Way bez pieczenia 2287

martwić, że podczas pieczenia coś nam się przypiecze lub nie urośnie albo powstanie zakalec. Najważniejszą rzeczą jest zrobienie dobrego kremu, ale z tym nikt nie powinien mieć problemu przygotowując ciasto Milky Way.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×22 cm. Składniki: 350 g mleka w proszku 200 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru(...)przestudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzone mleko i mleko w proszku. Zmiksować do połączenia składników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu. Ułożyć warstwę ciemnych herbatników. Posmarować resztą kremu i przykryć kolejną warstwą jasnych herbatników. Składniki polewy przełożyć do małego rondelka i zagotować, aby powstał gładki krem. Lekko przestudzić i polać ciasto. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą

Danka Pichci
Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 166

Jeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami.   Składniki:  - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru(...)jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ubijając na najniższych obrotach dodajemy stopniowo do masy. Cienkim strumieniem wlewamy letnie masło (dalej ubijając na najniższych obrotach), dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta

mojewypiekiinietylko
Ciasto śmietankowe ze śliwkami 268

wypestkowanych  Kruszonka : 1/4 kostki masłą 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym , dolać śmietanę , wymieszać . Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia .  Na końcu wlać olej  i zmiksować. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Na wierzchu poukładać połówki śliwek , skórką do dołu , nie wciskając

Malinowa Kawiarenka
Ciasto makowo-gruszkowe 325

posypania Kresto 2 łyżki przegotowanej wody cukier puder 4 szt gruszki Przygotowanie:   Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy laskowe, zmielony mak,oraz letnią roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem na bardzo wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem

Ala piecze i gotuje
Cytrynowe ciasto z owocami 141

Proste ciasto mocno owocowe, na bazie maślanki. Delikatne, wilgotne i lekko cytrynowe. W sam raz na letnie popołudnie. 1 szklanka maślanki (ok. 240g) 2 szklanki mąki (ok. 300 g) 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 80 masła 1 cytryna 70 g ksylitolu ok. 200 g truskawek ok. 200 g borówek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Z cytryny wyciskamy sok. Mąkę mieszamy(...)puszystej masy. Masę łączymy z maślanką i sokiem z cytryny, a następnie dodajemy do mąki. Owoce oczyszczamy, miksujemy na puree, a następnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Jeśli owoce są wyjątkowo soczyste, możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. Masa odstawiona na chwilę powinna delikatnie zgęstnieć. Do formy o średnicy ok. 25 cm przekładamy połowę masy ciasta, następnie

Kucharzyca
Sernik 194

uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Masa serowa: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce na drobnym sicie. Żółtka oddzielić od białek. Skrobię ziemniaczaną wymieszać dokładnie z cukrem waniliowym i śmietaną kremówką. Masło utrzeć na puszystą masę, następnie dodawać po 1 żółtku(...)masy serowej (świetnie sprawdza się łopatka silikonowa z długą rączką). I ewentualnie dodać rodzynki (albo inne bakalie jeśli mamy ochotę). Blaszkę  posmarować masłem i oprószyć bułką tartą. Ciasto wyciągnąć z lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek (ja to robię między dwoma kawałkami folii spożywczej). Ciasto przełożyć do blaszki (powinno wypełniać całe dno, ale nie powinno tworzyć rantów). Ponakłuwać

w mojej kuchni
BABKA PARZONA WANILIOWA 425

Dziś mam dla Was przepis na babkę . Babka ta jest świetnym pomysłem nie tylko na nadchodzące Święta Wielkanocne. Niesamowicie mięciutka , puszysta , delikatna …. i wręcz

Ostra na Słodko
SERNIK WIEDEŃSKI 483

Serniki u mnie na blogu pojawiają się dość często , a mimo to nie było jeszcze na nim zwykłego , klasycznego wiedeńskiego.Puszysty , a zarazem kremowy ser …

Ostra na Słodko
Zapiekanka ryżowa na słodko. 216

Pyszny, sycący placek ryżowy na słodko. Podany z truskawkami i dżemem truskawkowym. Zapiekanka smakowała przepysznie, nie za słodka,puszysta i niesamowicie smaczna, chyba właśnie dlatego

Kuchnia Łukasza
Drożdżówka pomarańczowa z jabłkami i inna wersja 205

Się zagniotło, się czekało cierpliwie aż wyrośnie, się upiekło i się teraz zajada w miłym towarzystwie popijając zimnym mlekiem :) Tak, puszysta drożdżówka to jest właśnie

Smaczna Pyza
Kokosowe Ciasto "Rafaello" Bez Pieczenia 2384

wiórków kokosowych na posypanie wierzchu (opcjonalnie)Ciasto "Rafaello" Bez Pieczenia - Sposób przygotowania:Masa:Do miski odlać ok. pół szklanki mleka i dodać budyń oraz mąkę ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować wraz z cukrami i dodać rozrobiony budyń. Ciągle mieszając gotować do zgęstnienia masy - ostudzić. Masło zmiksować wraz z żółtkiem na jasną, puszystą masę i ciągle miksując stopniowo dodawać(...)nią znów układamy herbatniki. Czekoladę, masło i mleko rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier puder i miksujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Powstałą polewą pokrywamy wierzch ciasta i posypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej całą noc.Moje posty

Słodka Strona