dekoracji PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelewam na blaszkę (wymiary 24cm x 24 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 35 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Upieczony biszkopt przekrawam na trzy równe blaty. Herbatę mieszam(...)przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję masę jajeczną. Ucieram. Na końcu do masy wlewam spirytus. Ucieram. 4. Masę dzielę na trzy równe części. Na jeden blat biszkoptu wykładam porcję masy. Wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Wykładam drugą porcję masy i układam biszkopt. Pozostałą masą smaruję i dekoruję wierzch oraz boki ciasta. 5. Orzechy włoskie siekam i obsypuję nimi
Tradycyjna kuchnia KasiPyszna, aromatyczna, do tego pulchna babka kukurydziana. Jeżeli ktoś nie będzie wiedział nie zorientuje się że to babka bezglutenowa. Wyszła tak puszysta że aż sama się zdziwiłam i to na oleju rzepakowym. Zrobicie ją bardzo szybko, i tak samo szybko zniknie. 100 g mąki kukurydzianej 2 łyżki wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki kurkumy skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki proszku(...)mikserem. Mąkę, proszek przesiewam przez sitko. Dodaję z wiórkami w dwóch partiach i delikatnie mieszam. Dodaję skórkę cytrynową. Olej podgrzewam aż będzie gorący. Wlewam jednym strumieniem do ciasta i mieszam krótko mikserem. Foremkę o wymiarach 23 cm na 10 cm smaruję tłuszczem, wysypuję bułką bezglutenową. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 170 stopni i piekę 40 minut babkę
wesoła kuchniaCzekoladowy biszkopt z kremem z bitej śmietany i mascarpone oraz malinami. Całość posypana startą, mleczną czekoladą. Ciasto nie jest bardzo słodkie. Biszkopt: 5 jajek 200 g cukru 150 g masła 75 g gorzkiej czekolady 50 g kakao 100 g śmietany 18% 4 łyżki mleka 200 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 600 ml śmietany(...)śmietaną i mlekiem. Jajka ubić z cukrem do uzyskania jasnej, puszystej masy. Dodać roztopione masło z czekoladą oraz masę z kakao i śmietaną i całość zmiksować. Dodać mąkę i proszek i miksować do czasu połączenia się składników. Formę o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem. Przelać ciasto i wyrównać. Piec ok. 25 – 30 minut w temperaturze
BullioBabeczki są przepyszne, mięciutkie. Najlepiej, jak to jest w przypadku kruchego ciasta, smakuja nastepnego dnia, choć nie zawsze są w stanie dotrwać do tak przemyślanej degustacji...polecam. Składniki na ciasto: 250 g mąki 2 żółtka 80 g masła 120 g drobnego cukru 120 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1 łyżeczka prosz(...)lekko przestudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodać zółtka, śmietanę, ekstrakt waniliowy, wszystko dokładnie połączyć. Dosypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, ponownie wymieszać. Rabarbar obrać i pokroić w drobną kosteczkę, zasypać cukrem, wymieszać. Na dno każdej papilotki nakładać do połowy ciasto. Na cieście ułożyć rabarbar i zalać budyniem. Na budyniu ułożyć
Gosia gotujeprzepisy, których nie znam, albo za te które są wyjątkowe i widzę je po raz pierwszy. To chyba jedno z tych ciast :) jakie jest ? Słodko orzeźwiające :) Ciasto zaczerpnięte z Wielkiego Żarcia Składniki: Biszkopt: 4 jaja 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka kurkumy szczypta soli Wierz(...)Jajka ubijamy z szczyptą soli na puszystą masę, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy. mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i kurkumą w osobnej misce następnie dodajemy ja do masy jajecznej wszystko razem łączymy na koniec dodając również olejek cytrynowy. Wylewamy masę na prostokątną blaszkę wyłożona papierem do pieczenia Ciasto pieczemy w temp. 190*C przez około
W Moim Magicznym Domuniemalże idealne. Ciasto mocno czekoladowe, w konsystencji przypominające brownies, jednak zdecydowanie delikatniejsze i bardziej aksamitne w smaku. Polecam - smakuje wyjątkowo. Ciasto Nutella (Nutella Cake Nigelli Lawson) - Składniki:Ciasto:6 jajek (osobno białkai żółtka)125 g masła400g Nutelliłyżka rumu (lub innego alkoholu)100 g zmielonych orzechów laskowych100 g gorzkiej czekoladyszczypta soliPolewa:125 ml śmietanki kremówki 30% 125 g gorzkiej czekoladyłyżka(...)kąpieli wodnej i studzimy do momentu gdy czekolada całkowicie ostygnie jednak pozostanie nadal płynna.Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli. W osobnym naczyniu miksujemy masło na puszystą masę, dodajemy Nutellę i ciągle mieszając wbijamy po jednym jajku. Następnie dodajemy rum, zmielone orzechy laskowe i wlewamy rozpuszczoną czekoladę. Na końcu delikatnie łączymy z ubitymi białkami.Masę przelewamy
Słodka Stronaszkl. cukru - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - przyprawa do piernika 1 łyżka Wykonanie: Ciasto zagniatamy, dzielimy na 3 części, każdy blat pieczemy osobno. Jeden blat pieczemy z wylanym na ciasto karmelem orzechowym. Karmel orzechowy: -1/2 kostki margaryny - 4 łyżki cukru brązowego - 2 łyżki miodu - 25 dkg orzechów Krem czekoladowy nr 1 - 150 g miękkiego masła o temp. pokojowej(...)łyżeczce budyniu, ucieramy bardzo powoli, nie spieszymy się z dodawaniem budyniu. Cały krem ubijamy nie mniej niż 20 minut. Wtedy będzie bardzo puszysty i gładki. Krem wykładamy na drugi blat, przykrywamy trzecim blat z orzechami. Smacznego! Wyjątkowe ciasto orzechowo -piernikowe, szczerze polecam! spróbuj też: Snickers
SMYKWKUCHNIiękką margarynę utrzyj na puszystą masę , dodając cukier dalej ucieraj. Następnie dodawaj po jednym żółtku, cały czas ucierając do momentu aż masa zbieleje i będzie gładka. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Bakalie ( rodzynki, skórka pomarańczowa, orzechy, żurawina suszona itp. ) wymieszaj z przesianą mąką , w ten sposób nie opadną na dno ciasta. Mąkę wsyp do utartej
Przepisy i porady kulinarneCiasta ze śliwkami mają w sobie coś takiego, co sprawia że zawsze wychodzą pyszne :) Podobnie jest w przypadku tego niesamowicie prostego, ucieranego ciasta, które dzięki dodatkowi mleka skondensowanego ma karmelową nutę, a za sprawą śliwek jest wilgotne i lekko kwaśne. Po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1 i 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 200g masła 1/3 szklanki(...)utrzeć z cukrem na puszystą masę. 2. Dodawać po jednym jajki i dalej miksować. 3. Wlać mleko skondensowane i dalej miksować. 4. Dodać Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatulką, tak by wszystkie składniki się dokładnie połączyły i powstała gładka masa. 5. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. 6. Ciasto wylać do formy
DefinicjaSmakusprobowany - pozostaje dlugo w naszej pamieci.Przepis na ten przepyszny torcik wzielam ze strony BERGWELT Südschwarzwald . Skladniki na ciasto: 250g cukier 300g maka 4 kakao 7 jajek Wykonanie: Cukier I jajka laczymy mikserem, do puszystej masy. Powoli dodajemy kakao I make. Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180-200 C na 30 min. Skladniki(...)nalewamy do gotujacego sie syropu. Gotujemy. Dodajemy wisnie (pozostawiajac pare do dekoracji ). Odstawiamy do ostygniecia. Ubijamy smietane na sztywna, dodajemy cukier puder. * Dodajemy zelatyne, w sytuacji gdy ciasto podajemy na drugi dzien , badz kremowka nie ubija sie odpowiednio. Ciasto przekrajamy na trzy placki. Nasaczam. Na ciasto nakladamy mase z wisni., na to bita smietana. Placek, wisnie, bita smietana
Smaki Edytymąki. Ciasto jest bardzo mocno czekoladowe, wilgotne, "ciężkie" a zarazem kremowe, rozpływa się w ustach. Dodatek musu ze świeżych truskawek i mięty jest bardzo orzeźwiajacy i fajnie przełamuje słodycz ciasta :) Inspirację znalazłam tutaj , wprowadziłam lekkie modyfikacje. Składniki na blaszkę o średnicy ok 24-26cm: 200 g kaszy gryczanej palonej 120 g cukru trzcinowego (lub 150 g cukru+nasiona(...)odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie jajka ubijamy ze szczyptą soli na puszystą masę, następnie (cały czas miksując) dodajemy roztopioną czekoladę, masę z kaszy gryczanej i mąkę. Powinna powstać gęsta, jednolita masa bez większych grudek. Na koniec dodajemy dość grubo posiekaną czekolade mleczną i mieszamy. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blachę i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy
Zawsze głodna!największym atutem jest jego smak. "Przepis na ciasto pomarańczoweSkładniki:5 wiejskich jaj200 g cukru1/3 szklanki mleka90 g masła260 g mąki2 łyżeczki syropu pomarańczowego2 łyżeczki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowejłyżeczka proszku do pieczenia3/4 szklanki cukru pudru + łyżka soku pomarańczowegoSposób przygotowania:Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy do uzyskania jasnej puszystej masy. Następnie dodajemy syrop pomarańczowy i kawałki(...)masy. Mieszamy za pomocą łopatki.Gotową masę przelewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez około 40 - 50 minut. Po tym czasie ciasto studzimy w formie, a następie polewamy lukrem pomarańczowym - do cukru pudru dodajemy łyżkę soku pomarańczowego i mieszamy do uzyskania gładkiej masy.Smacznego
Słodkie Przyjemnościjest przepyszną masą czekoladową, wilgotną, lekko gorzką z nutami owocowymi (jeśli czekolada miała jakieś owocowe dodatki ;) Polecam każdemu wielbicielowi czekolady to ciacho :) Składniki na blaszkę o boku 23 cm Ciasto: 100 g czekolady gorzkiej ( może być z dodatkami, np. skórką pomarańczową ) 100 g masła 2 jajka kl. L 120 g cukru 220 g startej cukinii bez skórki 70 g mąki(...)puściła sok. 3. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie dalej ubijając dolewamy roztopioną czekoladę. 4. Teraz dodajemy odciśniętą z soku startą cukinię oraz mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i całość mieszamy do połączenia się składników. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto wyrównując jego wierzch. Pieczemy w 180 stop. przez około
Gotowanie...to proste !