kawałeczków. Nie wiem, jaka jest różnica między tą, którą sobie przygotowałam, a taką gotową ze sklepu. Wiem za to, że moja spisała się doskonale. Muffiny wyszły miękkie i dość puszyste, a jednocześnie zwarte i bardzo sycące. Słodkie w ten charakterystyczny, bananowy sposób, przyjemnie kakaowe, z lekkim posmakiem ciecierzycy. Jeśli jej nie lubicie, mogą nie przypaść Wam do gustu(...)minut.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkie do pieczenia i kakao.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać olej, rozgnieconego widelcem banana i sok z cytryny; zmiksować. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodać rozczyn, połączyć.Ciasto przelać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 25 minut, do suchego patyczka.Ostudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładnikami, ważna jest duża ilość przyprawy do piernika. Miód dobrze aby był w płynnej postaci. Ciasto jest plastyczne i super daje się formować. Wałkujemy na grubość 0,5 mm , grube pierniczki, jak zrobimy za cienkie to nie będą takie smaczne i puszyste kiedy odwilgną. Wykrawać i układać na papierze do pieczenia. Piec w 180C przez ok.15 minut
Apetyczna babeczkałyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Połowę ciasta wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Drugą połowę wymieszać z kakao i wylać na wierzch. Upiec w temp. 190 stopni
Praktyczna pllitra wody) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjny Winiary) Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszystą masę, zmniejszyć obroty, dodać kisiel, mąkę z proszkiem do pieczenia i majonez. Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Upiec w temp. 190 stopni 30 do 40 minut (sprawdzać patyczkiem). Przestudzić, wyjąć z formy, oblać
Praktyczna plPizzę najpierw podgrzewamy w patelni na piecu a potem wkładamy do piekarnika. Wystarczyło odpiąć rączkę i włożyć do pieca. Pizza jest bardzo puszysta, ładnie wyrośnięta i smaczna. Oczywiście w kwestii dodatków co kto lubi. Składniki: Ciasto 250 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki suszonych drożdży 150 ml letniej wody 1 łyżka
Ala piecze i gotujetruskawek 1 opakowanie kisielu truskawkowego 4-5 łyżek cukru cukier puder do posypania Jajka zmiksować z cukrem na puszysty krem. Zmniejszyć obroty miksera, dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (23x34) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Truskawki pokroić
Praktyczna plszklanki marchwi startej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu Ubić jajka z ksylitolem na puszystą masę. Dodać mąki, proszek, cynamon i sodę. Następnie wlać olej kokosowy i na końcu wmieszać startą marchew. Ciasto wylać na wyłożoną papierem tortownicę. Piec około 30-35 minut w temp. 180 stopni C. Na końcu można polukrować, nie trzeba
Smaczne Zdroweposypujemy migdałami. Jeśli nie pieczecie dwóch ciast w tym samym czasie to bezę na jedno ciasto należy ubić z połowy składników, położyć na ciasto a przed włożeniem drugiego ciasta ubić świeżą bezę z drugiej połowy składników. Galaretka z malinami: 2 galaretki malinowe 500 g malin (mogą mrożone) 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiać do lekkiego przestudzenia. Następnie(...)serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Śmietanę, serek i cukier umieszczamy w misie miksera i ubijamy końcówką do ubijania białek na puszysty krem. Należy uważać, gdyż zbyt długie ubijanie kremu może doprowadzić do jego zwarzenia. Wykonanie: Na ciasto kruche wykładamy połowę kremu śmietankowego. Na krem wykładamy galaretkę z malinami. Na galaretkę kładziemy pozostały krem i przykrywamy drugim blatem ciasta. Możecie
Made By Mom And Sontakie cudeńka ;) Składniki: Na blaszkę o wymiarach 24x36cm Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżek mąki krupczatki 4 łyżek mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Kruche ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny (250g) 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18%) 1 jajko 1 żółtko 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych orzechów włoskich Powidła(...)sztywną pianę, powoli dodajemy cukier kryształ oraz po jednym żółtku. Do puszystej masy przesiewamy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką i przelewamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy do suchego patyczka w temp 180st C (ok 20-25minut). Studzimy. 2. Kruche ciasto z wkładką serową: Przesianą mąkę siekamy z margaryną, kwaśną śmietaną, jajkiem, żółtkiem, cukrem
Kuchnia w czekoladziemałą, znacznie mniejszą, więc oprócz tej formy wypełniłem ciastem jeszcze keksówkę. Ale po kolei. Jak już nasmarujemy formę to wysypujemy ją tartą bułką lub po prostu mąką. A jeśli chcemy żeby było bezglutenowo to wysypujemy zmielonymi migdałami bez skórki. Jajka wbijamy do misy miksera i ubijamy na jasną, bardzo puszystą masę. Miksujemy tak z 10, może i 15 minut(...)cukrem. W międzyczasie roztapiamy w rondelku masło i takie gorące wlewamy do naszej masy. Dalej miksujemy i wciskamy sok z połowy cytryny. Miksujemy jeszcze przez minutkę i wlewamy ciasto do formy. Ciasto nie powinno zajmować więcej niż 2/3 formy, bo w piekarniku jeszcze urośnie. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy przez 60 minut. Potem wyjmujemy z piekarnika i czekamy
Marder&Marder Manufactureoregano) 2 opakowania ciasta francuskiego ok. 1 kg pomidorów pokrojonych na plasterki 50 g czarnych oliwek bez pestek (najlepsze są suszone dostępne w sklepach z włoską żywnością, ale można dać zwykłe) 2 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie tarty z pomidorami: Masło włóż do miski i utrzyj mikserem, aż stanie się jasne i puszyste. Cały czas miksując dodawaj(...)parmezan starty na tarce o drobnych oczkach, połowę tymianku oraz 1/4 łyżeczki soli. Wymieszaj i odstaw na bok. Piekarnik nagrzej do 240 stopni C (220 stopni C z termoobiegiem). Ciasta francuskie wyjmij z opakowania i rozwiń na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia (możesz też upiec najpierw pierwszą, a potem drugą tartę). Na ciastach rozsmaruj masę migdałową przy pomocy łopatki
Chilli Czosnek i Oliwawracam do Was z przepisem na ciasta ucierane ze śliwkami o smaku cytrynowo-kokosowym. Proste, łatwe i bardzo smaczne :) Wypiek idealny do gorącej herbaty. Jeżeli macie ochotę na inne ciasta z wykorzystaniem śliwek to zachęcam do upieczenia sypanej drożdżówki lub muffinek ze śliwkami . Składniki na blachę o wymiarach 20 x 30 cm: około 0,5 kg wydrylowanych śliwek(...)dodawać drobny cukier. Cały czas miksować, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy. Pod koniec wbić jajka. Wymieszać. Dodawać partiami mąkę, śmietanę, wiórki kokosowe, cukier ze skórką cytryny i proszek do pieczenia. Całość wymieszać ze sobą (za pomocą miksera). Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto. Na sam koniec ułożyć połówki lub plasterki śliwek. Piec
Ugotowaćsię w kuchni , pod warunkiem , że coś z tego wychodzi ;) Zaczęłam od upieczenia dwóch biszkoptów w keksówce a skończyłam w większej blaszce. ;) Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale też pysznie smakuje. Biszkopt jest niezwykle delikatny i puszysty a krem daje waniliowy posmak słodkości :) Keksówka wymiary : 24 x 12 cm Blaszka wymiary : 24 x 28 cm Czas pieczenia : 30 minut Temp(...)pszenną i ziemniaczaną i wlać do gotującego się mleka. Dobrze mieszamy , aby nie powstały grudki. Wystudzony budyń ucieramy z masłem ( temp. pokojowa ) Dodatkowo Galaretkę przyrządzamy wg. opisu na opakowaniu. Ciasto " Kolorowa szachownica" Biszkopt jasny i ciemny po wystudzeniu kroimy wzdłuż na 3 paski. Układamy w większej foremce , gdzie pomiędzy paseczki nakładamy warstwę kremu , w ten sposób paseczki biszkoptów
Słodkości i nie tylko