100g masła 150g cukru 4 jajka 50ml mleka (lub wody) 2 łyżeczki (8g) proszku do pieczenia Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć z połową cukru na puszystą masę - białka oddzielić od żółtek - do masy maślanej dodawać po jednym żółtku, po każdym ucierać masę - białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier - do masy(...)formy, powinna zajmować około 2/3 jej wysokości - babkę piec w 160-170 stopniach przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka (ja początkowo piekę w 160 stopniach, a gdy ciasto równo urośnie do wysokości formy, zwiększam do 170 stopni) - upieczoną babkę wyjąć z piekarnika, a po lekkim przestygnięciu również z formy Babkę piaskową można urozmaicić o ulubione dodatki, np. ekstrakt
Smakołyki Berenikimogłam się do nich przekonać. I przyznaję, że jestem zachwycona! Użyłam twarogu sernikowego firmy Piątnica - zawiera jedynie twaróg i śmietankę, a jego konsystencja jest gęsta, kremowa, nienasiąknięta wodą i puszysta, a powstały sernik jest nieziemsko kremowy i lekki! Na pewno użyję go jeszcze nie raz :) Składniki na spód ciasteczkowy: 120 g herbatników 60 g masła Herbatniki kruszymy, najlepiej(...)Wykonanie masy sernikowej jest banalnie proste i szybkie! Należy jednak pamiętać, by miksować/blendować składniki tylko do ich połączenia, by niepotrzebnie nie napowietrzać sernika, co mogłoby spowodować, że ciasto w piekarniku bardzo urośnie, a następnie opadnie... Na początek krótko bledujemy twaróg sernikowy, serek mascarpone i mleko skondensowane. Następnie dodajemy jajka, budyń, olejek waniliowy i cukier puder. Całość blendujemy. Przelewamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!laczymy skladniki. Dodajemy wode i szybko zagniatamy ciasto. Gdy jest taka koniecznosc dodajemy wiecej wody lub maki. Ciasto owijamy w folie spozywcza i odkladamy do lodowki na 1 godzine. Make ziemniaczana rozrabiamy w 3 lyzkach wody. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta mase. Dodajemy stopione i przestudzone maslo, otarta skorke z 3 cytryn oraz wycisniety z nich(...)koncu dodajemy rozrobiona make ziemniaczane. Wszystko mieszamy. Na foremke do tart wysmarowana maslem wykladamy ciasto (dno i brzegi). Na ciasto wylewamy mase cytrynowa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Tarte mozna podac z lodami lub zapiec na wierzchu beze. Beze ubijamy z 3 bialek i okolo 80g cukru. Wylewamy na przestudzona tarte i wkladamy do piekarnika
Przysmaki Karolkiprzesiać. Dodawać powoli do masy delikatnie mieszając łyżką. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać nań gotowe ciasto. Piec 35-45 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka. Ciasto wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Składniki na krem maślany:200 g niesolonego masła600 g kremowego serka typu Philadelphia4 łyżki cukru pudruWszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową (inaczej krem się zważy(...)łyżki cukru pudruZimną kremówkę ubić, aż stanie się puszysta. Dodać cukier puder. Wymieszać.Do nasączenia:100 ml likieru z czarnej porzeczki50 ml naparu z czarnej herbatyPrzygotować poncz z likieru i herbaty.Ponadto:400 g konfitury z czarnej porzeczkiczekolada do dekoracji30 dag zmielonych ciastek owsianych z czekoladąPrzygotowanie:Ostudzone ciasto przekroić na dwie części. Jedną część nasączyć połową ponczu. Następnie rozprowadzić po całości
Food SquareOdwrócone ciasto z jagodami...Zbite, lekko wilgotne ciasto.Na wierzchu warstwa soczystych jagód.Łatwe w wykonaniu.Pięknie się prezentujące na stole.Zapraszam!Składniki:6 jaj;190 g margaryny;20 czubatych łyżek mąki pszennej;20 czubatych łyżek białego cukru;3 łyżeczki proszku do pieczenia;2 łyżeczki aromatu waniliowego;Szczypta soli;3 szklanki jagód (u mnie mrożone) + mąka do oprószenia jagód;Cukier puder(...)margarynę utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę.Stale ucierając dodawać po jednym jajku.Następnie, stale ucierając na niskich obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i sól. Miksować do połączenia składników.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Jagody delikatnie oprószyć mąką.Na dno tortownicy wyłożyć równo jagody, na jagody wylać ciasto i wyrównać.Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym
Gospodyni MiejskaSkładniki: Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 1/3 szklanki cukru - 1 1/3 szklanki oleju - 3 jajka - 1 paczka mrożonego szpinaku(450 g) - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Śmietana - 500 ml śmietany 30% - 3 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru pudru - 1 owoc granatu (ja użyłam rodzynek ponieważ nie przepadamy za tym owocem) Wykonanie: Szpinak rozmrażamy(...)ubić z cukrem na puszystą masę, powoli wlewamy olej dalej miksując. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników na najniższych obrotach. Dodajemy odciśnięty szpinak i mieszamy łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).Po wystudzeniu przekroić ciasto na dwa blaty wysokości
magiczna kuchnia Kasimiejscu.Masło roztapiamy, lekko studzimy, powinno być tylko cieple. Jaja i żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki
Walijskie Pichceniepuszystą masę, ciągle miksując wlewamy rozpuszczony i przestudzony olej kokosowy, mleczko kokosowe i esencję waniliową. Mąkę, proszek i kakao przesiewamy do osobnej miski. Łączymy ze sobą mokre i suche składniki krótko miksując. na koniec dodajemy cukinię, mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Formę tzw. keksówkę o wymiarach 25 x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto. Ciasto wstawiamy
Życie zaczyna się w kuchnipieczenia. Ciasto wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Masa budyniowa : Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuje razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo(...)masy budyniowej wykładam na sernik, wyrównuję. Na masie układam owoce. Zalewam tężejącą galaretką. Odstawiam do stężenia. Na stężoną galaretkę wykładam drugą część masy budyniowej, wyrównuję. Na masie układam biszkopt. Ciasto wstawiam na 3 godziny do lodówki. Do przygotowania ciasta wykorzystałam proszek do pieczenia, który otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Proszek do pieczenia to niezastąpiony dodatek do ciast. Serdecznie zapraszam
Tradycyjna kuchnia Kasiupichcić jakieś ciacho na weekend. A przy tym świetnie się bawić :)Dziś zapraszamy Was na ciacho, które upiekła moja współlokatorka Agnieszka :) Ja tylko wykonywałam rozkazy (tfu, ja tylko pomagałam ;)). Ciasto proste, szybkie i pozwalające na różne wariacje: począwszy od rodzaju użytych owoców, na przyprawach skończywszy. Aga jednak nie pozwoliła mi dodać cynamonu, kardamonu, skórki z cytryny, ale Wy jak najbardziej(...)miksujemy miękkie masło z cukrem, do czasu aż powstanie puszysta, jasna masa.Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.Następnie małymi porcjami dodajemy przesianą przez sitko mąkę, budyń oraz proszek do pieczenia.Jabłka obieramy ze skórki, dzielimy na ćwiartki, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Dodajemy do ciasta, dokładnie mieszamy.Wylewamy ciasto na blachę posmarowaną masłem i oprószoną bułką
W kuchni Katierozgrzewają. Inne są też desery i ciasta. Dominują w nich jesienne smaki: cynamon, orzechy, śliwki i jabłka. W tym roku zdecydowanie preferujemy śliwki. Podaję je w różnorodnych wersjach – w cieście, robię z nich placki, zapiekam pod kruszonką. Ale dziś sięgnęłam po banany. Zostały mi trzy bardzo, bardzo dojrzałe sztuki – z pociemniałą skórką, o mocnym aromacie. Musiałam je zużyć(...)pieczenia, soda i solą. 4. Orzechy posiekać. 5. Jajka ubić na puszystą masę. 6. Dodać porcjami cukier. Zmiksować, aż cukier się rozpuści. 7. Wlać rozpuszczone masło, zmiksować. 8. Do masy jajecznej dodać rozgniecione banany, zmiksować. 9. Masę jajeczną wlać do maki. Wymieszać szpatułką. 10. Do ciasta wsypać posiekane orzechy. Wymieszać. 11. Ciasto rozlać do 2 średniej wielkości keksówek wyłożonych
W mojej kuchnioparłam się pokusie i zniknęło kilka cukierków. Smak kukułek trochę znika w masie budyniowej, dlatego dodałam nieco więcej wiśniówki. Niestety przez ten dodatek to ciasto tylko dla dorosłych ;) CIASTO KUKUŁKA Składniki: (na formę 20x25cm) 400 g cukierków kukułek 4 opakowania herbatników typu Petit 4 opakowania budyniu czekoladowego 1 litr mleka 250 g masła 2 łyżki kakao 2 łyżki(...)zrobił się kożuch. Odstawiamy do wystygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę dodając kakao, a następnie po 1 łyżce budyniu i miksujemy do chwili połączenia się składników. Do miksowanej masy kukułkowej wlewamy stopniowo wiśniówkę. Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. W formie układamy warstwami herbatniki i masę. Ciasto wstawiamy do lodówki co najmniej na 10-12 godzin
Bon appetit mon amiecukru pudru lub drobnego cukru do wypieków Chłodne masło posiekać z mąką i cukrem aż do powstania sypkiej, grudkowanej mieszanki. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta na muffiny. Ciasto na muffiny: 100 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 100 g masła 80 g drobnego cukru do wypieków 2 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jabłko(...)miksera na jasną puszystą masę. Dodać szczyptę soli i chwilę miksować. Następnie nie przerywając miksowania wbić kolejno jajka. Skończyć miksowanie kiedy składniki się połączą (jeśli temperatura masła i jajek nie będzie zbliżona masa może się zwarzyć, ale po dodaniu składników suchych wszystko wróci do normy). Do składników mokrych dodać składniki suche i wymieszać szpatułką. Ciasto nakładać do formy
Trzeci talerzłyżeczki proszku do pieczenia starta skórka z 1 jednej cytryny 700 g moreli cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Ważne : wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Kostkę do pieczenia Kasia ucieramy w misce na puszystą masę, dodajemy do niej cukier i dalej ucieramy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Gdy cukier lekko(...)koniec dodajemy skórkę cytrynową Morele myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wyjmujemy pestki. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto, a na jego wierzchu układamy połówki moreli skórką do dołu. Ciasto pieczemy około 60 minut bez termoobiegu, pod koniec sprawdzamy patyczkiem, jeśli jest suchy, ciasto
Kulinarne przygody Gatitypożegnanie szkoły.Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukremSkładniki:(na formę 25x25 cm)350 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g miękkiego masła150 g cukru5 jajekskórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżeczki cointreau200 g kwaśnej śmietanydodatkowo:250 g świeżej żurawinylukier:175 g cukru pudru4 łyżki soku z pomarańczyMąkę przesiać, wymieszać z proszkiemMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę(...)ciasto.Piec w 180 st. C. przez 50-60 minut, do suchego patyczka.Wystudzić.Cukier puder przesiać, dodać sok z pomarańczy, utrzeć na gładki, gęsty lukier. Polać nim ciasto, odstawić do zastygnięcia.Smacznego!C. ma dzisiaj wolne, więc mamy zamiar leniuchować. Może nawet zrobimy grzane wino - pogoda zdecydowanie do tego zachęca
Pożeraczka, czyli raz adobrze