puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:153/329)

Najprostsze ciasto ze śliwkami według przepisu mojej cioci 133

biszkoptami, bezami – to jest ciasto dla Was! Składniki: pół kostki margaryny 3 jajka szklanka cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki według uznania Przygotowanie Na początku oddziel białka od żółtek . Utrzyj margarynę z cukrem i żółtkami. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Ubij białka z odrobiną soli na puszystą pianę. Odłóż je na chwilę(...)następnie białek. Delikatnie mieszaj, aż masa będzie jednolita. Dokładnie umyj śliwki i pokrój każdą z nich na cztery części. Wyłóż na blachę papier do pieczenia, a następnie przelej ciasto. Na wierzch ułóż śliwki. Piecz przez 30 minut. Jeśli jest mało słodkie – udekoruj cukrem pudrem po ostygnięciu. Przepis na najprostsze ciasto ze śliwkami w tych proporcjach jest przeznaczone na małą

Rozdomowiona
8. Słodko, słodko, bardzo słodko, czyli mocno czekoladowy tort z bananami 272

czekoladowy tort z bananami .  Każdy, a przynajmniej większa większość! uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera: ciasta, musy, owoce z czekoladą, kremy, ciastka, bułeczki. Kaloryczne słodkości, dzięki którym uśmiechają się nasze buzie...  W tym torciku krem czekoladowy jest idealny, gładki, puszysty i do tego słodkie banany i czekoladowe blaty. Cudowne połączenie. Tymczasem zapraszam na zapoznanie się z przepisem

Symfonia Smaków
Biszkopt, który zawsze się udaje 443

pieczenia1 szklanka cukru3 łyżki oleju3 łyżki wodyWYKONANIEJajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszać razem z proszkiem do pieczenia. Po trochę  mąkę wsypywać do masy- mieszać. Dodawać również partiami olej i wodę. Mieszać tak, by wszystkie składniki się połączyły.Wlać do formy ( jeśli mniejsza, ciasto będzie wysokie) Ja piekłam w formie

W kuchennym oknie Ewy
szybie ciasto czekoladowe 123

ognia, wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (miksujemy ok. 5 min.) Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Do masy czekoladowej dodajemy przesiane suche składniki oraz masę jajeczną i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki, tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do tortownicy (ok. 22 cm średnicy), wyłożonej samo dno papierem

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto ucierane z truskawkami i czereśniami 181

ucieramy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Dosypujemy partiami do margaryny i jajek (ciągle miksując). Na samym końcu dolewamy strużką olej. Masę wylewamy na wysmarowaną i oprószoną mąką tortownicę. Truskawki kroimy na połówki, czereśnie pestkujemy. Owoce wciskamy w masę. Ciasto pieczemy w nagrzanym

VioletoweKucharzenie
Krajanka z suszonymi morelami i orzechami 205

cointreau. Odstawić na 30 minut. Dodać cukier i skórkę pomarańczową, po czym zmiksować blenderem. Odstawić na bok. Z podanych składników zagnieść ciasto (można ręcznie lub w malakserze). Rozbić jajka, oddzielając żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do kogla-mogla wmieszać mielone migdały [ orzechy]. Do powstałej masy delikatnie dodać

Moje domowe kucharzenie
Pyszne ciastka serduszka - idealne na Walentynki i nie tylko 85

serduszka   Przygotowanie: Do miski przekładam masło o temperaturze pokojowej, dodaję cukier puder i miksuję na puszystą masę. Następnie dodaję jajko i miksuję, tak aby jajko połączyło się z masą. Następnie dodaję mąklę i miksuję do momentu połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto wykładam na blat, formuję kulkę i odrywam kawałeczek ciasta do którego dodaję barwnik i przez chwilę

Uwaga Babcia Gotuje
Wegańskie ciasteczka z suszonymi bananami i czekoladą 174

bananów ( do kupienia np.tu ) 50-100 g suszonej papai ( do kupienia np. tu ) Przygotowanie: Zblenduj na puszystą masę banana, cukier i olej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól i sodę przesiej i wymieszaj z masą bananową. Dodaj posiekane banany, papaję i czekoladę. Porcję ciasta odmierzaj dużą łyżką, formuj kulki i rozpłaszcz dłonią lub za pomocą obręczy formuj idealnie okrągłe ciastka

greenscarf
Gorzkie słodkie kwaśne 122

wypieki Zacznijcie od sufletowego spodu. Przygotujcie tortownicę o średnicy 21-22cm (użyłam wiekszej-26cm-i ciasto jest dużo niższe niż powinno) 4 duże jaja (osobno białka i żółtka) 150 g cukru pudru 45 g kakao Utrzeć żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę.  Dodać kakao(przesiane) i wymieszać - zrobi się gęste bardzo.  Osobno ubić białka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Faworki zwane chrustem 116

smażenia • cukier puder do posypania Wykonanie: • Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę i wymieszać z piwem. • Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać żółtka i przesiekać nożem. • Następnie dodać miękkie masło, śmietanę, spirytus, sól i zagnieść dość twarde ciasto. • Jeśli będzie zbyt twarde to dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany. • Wstawić

To co kocham
Kruche ciasteczka z dżemem 154

dżem/konfitura (użyłam konfitury morelowej) cukier puder do posypania (opcjonalnie)  Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać jajko, aromat, a po wymieszaniu - resztę składników. Całość dokładnie wyrobić i rozwałkować na grubość około 3 mm. (W razie potrzeby podsypywać mąką.) Z ciasta powycinać kółka lub inne dowolne kształty. W połowie z nich wyciąć mniejsze otworki.   Ciasteczka ułożyć

Di gotuje
Placuszki z masą twarogową i owocami 157

Puszyste, miękkie i bardzo smaczne placki z masą twarogową i świeżymi owocami. Jak dotąd najlepszy przepis na domowe naleśniko-omleciki. Proste i łatwe do przygotowania. Ciasto nie klei się do patelni. Takie placuszki możecie nadziać masą twarogową, dżemem jak i nutellą. Uwaga: zachowują świeżość nawet do 2-3 dni :) Składniki na około 8-10 placuszków*: ciasto 2 szklanki

Ugotować
Drozdzowa baba z rumowym lukrem czyli Slodki Czwartek odc.99 167

drożdżowe albo mi wypływały góra z formy albo były suche. Ta okazała się wyśmienita! bardzo puszysta i delikatna ale jednocześnie wilgotna i dłuuugo świeża! i ten pachnący rumem lukiem... dla mnie zdecydowanie do upieczenia na Wielkanoc :) Drożdżowa baba z rumowym lukrem ciasto: 70 g rodzynek 100 ml rumu 50 g drożdzy 100 g cukru 400 g maki pszennej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 190

roztapiamy i mieszamy z miodem oraz kawą. Śliwki blendujemy z orzechami. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Do ubitych jajek dodajemy masę miodową. Mieszamy. Mąkę z proszkiem i przyprawami powoli dosypujemy do mieszanych składników. Wsypujemy śliwki z orzechami i dalej mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C ok 40 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kruche babeczki z kremem waniliowo-cytrynowym (z serka homogenizowanego) 165

minut. Po tym czasie z ciasta zrobić cienkie placuszki i wylepić nimi foremki do babeczek. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec 15-20 minut w 200-210 stopniach. (Powinny być rumiane.) Jeszcze ciepłe powyjmować z foremek. Przygotować nadzienie. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę i dokładnie zmiksować z serkiem. Całość połączyć z sokiem oraz skórką cytrynową.  Kremem wypełnić ostudzone

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania