puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:153/329)

Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone z orzeszkami ziemnymi 334

Marchewka dobra na wszystko, a szczególnie dobra jest na słodko w cieście. Lubicie? Bo ja jestem wielka fanka ciasta marchewkowego. Z orzeszkami, przełożona kremem i polana kwaskowatym lukrem jest pysznym deserem do niedzielnej kawy. Spróbujcie :)     Skła d niki: 2/3 szklanki mąki pszennej ½ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/3 łyżeczki zmielonych goździków(...)Przygotowanie: Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy na puszystą pianę ze szczyptą soli. Dolewamy olej i miksujemy. Suche składniki mieszamy w oddzielnej misce i razem przesypujemy do mokrych składników. Miksujemy około 3 minut. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Orzechy rozgniatamy i razem z marchewką wsypujemy do ciasta. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem formy o średnicy

ChilliJemy
Omlet twarogowy 109

dokładnie wysmaruj olejem lub masłem i poczekaj aż się dobrze rozgrzeje. Na rozgrzaną patelnię wylej ciasto i przykryj pokrywką. Smaż omlet przez około 3-4 minuty na średnim ogniu z dwóch stron. Dzieciom proponuję podawać go bez dodatków – jest pyszny, bananowy i puszysty A dorośli mogą spróbować np. z syropem klonowy i płatkami migdałów SMACZNEGO! Spróbuj także: omlet kakaowy

Natka Pietruszki
Serniko-brownie 147

Święta zbliżają się dużymi krokami czas na wymyślne słodkości. Dzisiaj zaprezentuję ciasto, które może zastąpić tradycyjny mazurek. Na dość cienkim mocno czekoladowym spodzie. Jeżeli dodamy proszek do pieczenia( w oryginale nie ma ) to będzie nieco wyższe i bardziej puszyste. Próbowałam jedną i drugą wersję, obydwie są bardzo dobre. Zapraszam do przepisu 🙂 Składniki … Czytaj dalej Serniko-brownie

gotuj ze mną
drożdżówka bez wyrabiania z całymi jabłkami... 161

ciasto wystudzić w formie w kąpieli wodnej roztopić czekoladę gorzką ze śmietaną cały czas mieszając ciasto polać czekoladą i posypać skórką pomarańczy, zostawić do zastygnięcia polewy w chłodnym miejscu - bez wyrabiania leniwa rożdżówka z całymi jabłkami jest bardzo smaczna, wilgotna, aromatyczna i puszysta, smakuje i na śniadanie i na podwieczorek...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowe muffinki z dżemem dyniowym. 234

oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawy i wymieszać. Masło z cukrem ubić mikserem na puszystą masę, dodać jajka, śmietanę i połączyć wszystkie składniki. Suche składniki dodać do mokrych i wymieszać mikserem. Do każdej papilotki, umieszczonej w formie na mufiinki, włożyć łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę dżemu i znowu łyżkę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez

zadanie-gotowanie
Placuszki maxi kokosowe (wg Gordona Ramsay'a) 171

oleju kokosowym - dodatkowo podkreśliło ich smak oraz aromat. Dzięki niemu placki wyszły delikatne, puszyste i wcale nie wchłonęły tłuszczu. (15 sztuk) 1 szklanka mąki  1/2 szklanki wiórek kokosowych (użyłam od Skworcu) 1 jajko mleczko kokosowe (tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta; około 150-200 ml; polecam z Kuchni Świata ) miód (płynny)/cukier (do smaku) (*) 1/2 łyżeczki proszku

Di gotuje
Biscotti z lawendą i cytryną 161

cytryny Czekoladę i obrane migdały grubo posiekać. Jajka ubić z cukrem i miodem na puszystą, jasną masę. Wlać olej, zmiksować. Partiami dodawać mąkę z proszkiem i skórką z cytryny, miksując na najniższych obrotach miksera.  Wsypać migdały i lawendę, dokładnie połączyć. Z ciasta uformować gruby wałeczek o długości około 30 cm. Zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Lekkie ciasto bananowo-jogurtowe a la sernik bez sera 562

ciasto jest lekarstwem na „mam ochotę na....”. To nadanie całości kilku składnikom, zrobienie z nich czegoś ,co będzie bardzo podzielne, aromatyczne, pyszne! Ten „serniczek” jest wilgotny, piankowaty, puszysty...nie zawiera żadnego tłuszczu i znika tak szybko...jak szybko się go robi. Składniki: 350g naturalnego jogurtu greckiego 50g cukru do wypieków 2 jaja 1 banan 2 łyżki mąki ziemniaczanej Oddziel żółtka

Z Kuchni Do Kuchni
Parlies - Edinburgh Parliament Biscuits 164

szybko mieszaj, aby jajko połączyło się z melasą. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, melasę z jajkiem, i dalej ucieraj mikserem dopóty, dopóki składniki dobrze się nie połączą.Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz małą łyżeczką trochę ciasta, uformuj z niego kulkę i połóż ją na blasze. Układając kolejne kulki na blasze zachowaj stosowne odstępy

Grahamka, weka i kajzerka
Murzynek 357

Murzynek zrobiłam według przepisu mojej babci. Nie da się go zepsuć, zawsze wychodzi, a jak smakuje ?… Pyszny, puszysty, wilgotny i polany gęstą polewą czekoladową…

Oryginalny smak
Lekki tort owocowy na zimno - mleczna pianka z galaretką (bez glutenu i jajek) 249

Ten torcik z letnimi owocami i galaretką przypomina sernik na zimno, lecz jest bardziej puszysty i delikatny. Poza tym zdecydowanie mniej kaloryczny ;) Idealny na rodzinne spotkanie

głodny alergik
Wiosenna babka majonezowa z glazurą z limonki 168

buro i pochmurno :) No gdzie ta wiosna, ja si ę pytam, no gdzie?!!! Składniki na okrągłą formę silikonową do babki - o średnicy i głębokości 24x10 cm (LxH) : CIASTO: 4 jaja - duże 3/4 szkl. cukru 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia   3 łyżki majonezu FOLWARK - płaskie 1 aromat śmietankowy szczypta zielonego barwnika(...)misce zmiksować jaja ze szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier. Dodać obie mąki , proszek do pieczenia i barwnik sp ożywczy , krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki . Silikonową formę do babki wysmarować oliwą. Przełożyć do niej  ciasto. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku

Grunt to przepis!
Bożonarodzeniowy sernik po krakowsku 521

przesiewamy. Dodajemy zimną margarynę i siekamy aż powstaną grudki. Następnie dodajemy cukier puder, jajka oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy masę serową. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Nie przerywając ucierania na zmianę dodajemy zółtko oraz łyżkę twarogu. Do masy(...)dodajemy budyń. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy lekko mieszając z masą serową. Spód tortownicy wylepiamy 2/3 ciasta, następnie przekładamy masę serową. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paski w układamy na masie kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy ok. 1 godziny do tzw suchego patyczka

Zainspirowana w kuchni
Ciasto budyniowe. 287

Smaczne i proste ciasto budyniowe z czekoladową polewą .Biszkopt rozpływa się w ustach ,najlepszy jaki upiekłam ,nie za suchy ,jak to przy biszkoptach bywa .Polecam jeśli lubicie budyniowe kremy. Składniki na biszkopt ,blaszka o boku 20 cm : 4 jajka ,temperatura pokojowa 5 łyżek mąki 4 łyżki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek wody 6 łyżek oleju Oddzielamy(...)Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę ,dodajemy stopniowo wodę i olej ,ubijamy .Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i ubijamy krótko do połączenia się masy .Teraz dodajemy ubite białka i delikatnie , łyżką mieszamy je z masą żółtkową .Masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ciasto w 180 stopniach przez około 20 minut .Studzimy ,przecinamy wzdłuż

Ladylaura.
Ciasto maślane z jabłkami i gruszkami 193

puder do posypania Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i partiami dodajemy do masy, mieszamy. Całość delikatnie miksujemy, tylko do czasu połączenia się składników Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy Jabłka obieramy, kroimy w dużą kostkę

Proste Potrawy