Pogoda wariuje, barometr wariuje, piekarnik czasem daje w kość. Ale nic to - trzeba zakasać rękawy i zrobić coś - dziś padło na egzotyczne ciasto z ananasem i jagodami. Składniki: 150 g miękkiego masła 2/3 szklanki drobnego cukru 3 duże jaja 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 szklanka wiórków kokosowych 3/4 szklanki maślanki 1/4 średniej(...)niego sok - zlewamy do miseczki i odstawiamy. Masło ucieramy na puszystą, białą masę. Cały czas miksując dodajemy po 1 jajku, a następnie suche składniki: szczyptę soli, proszek do pieczenia, mąkę pszenną i wiórki kokosowe. Wolno wlewamy sok z limonki (i dodajemy startą skórkę), sok z ananasa i maślankę. Ciasto wylewamy do formy. Posypujemy drobno pokrojonym ananasem oraz jagodami. Wstawiamy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!skończonej pracy będzie rozpierała duma;) Podstawę stanowi pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto, zaś środek skrywa kawałki bananów przykryte bitą śmietaną z dodatkiem musu bananowego i tartej czekolady. Pycha! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 1 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 2 jajka Dodatkowo(...)ubijamy wraz z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy (około 6-8 minut). Następnie, stopniowo i naprzemiennie, dodajemy składniki suche (mąkę przesianą wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą), olej oraz mleko. Nie spieszymy się, chodzi o to by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy
Smaki Na Talerzuskończonej pracy będzie rozpierała duma;) Podstawę stanowi pyszne, wilgotne czekoladowe ciasto, zaś środek skrywa kawałki bananów przykryte bitą śmietaną z dodatkiem musu bananowego i tartej czekolady. Pycha! Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. mleka (w temp. pokojowej) 1 szkl. oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 4 łyżki kakao 2 jajka Dodatkowo(...)ubijamy wraz z cukrem, aż do uzyskania jasnej i puszystej masy (około 6-8 minut). Następnie, stopniowo i naprzemiennie, dodajemy składniki suche (mąkę przesianą wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą), olej oraz mleko. Nie spieszymy się, chodzi o to by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Gotowe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy
Smaki Na Talerzuproszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (samo dno). Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Masa serkowa: 500 gram serka twarogowego 200 gram masła 5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy stopniowo serek twarogowy i dokładnie mieszamy. Masa(...)szklanki likieru porzeczkowego bądź 1/4 wody i 3/4 soku porzeczkowego u mnie 1/4 wody i 3/4 likieru z aronii Do przełożenia: 700 gram dżemu porzeczkowego Wykonanie: Wystudzone ciasto biszkoptowe, kroimy wzdłuż na pół. Każdy z blatów nasączamy połową przygotowanego wcześniej płynu. Na pierwszy blat nakładamy połowę dżemu oraz całą masę serkową,wygładzamy. Na to nakładamy drugi blat, na który również
Krakowskie smaki AniMięta pięknie wyrosła mi w ogródku i na skalniaku. W zeszłym roku przerobiłam ją na pyszny cukier miętowy i ekstrakt miętowy. Tym razem postanowiłam zrobić ciasto. Przepis znalazłam na blogi Angeli ( KLIK ). Przerobiłam je po swojemu, dodałam moje ulubione migdały i wyszło wspaniałe, orzeźwiające, miękkie i wilgotne w środku. Smak zupełnie niebanalny! Składniki: (na keksówkę 35 x 11cm(...)wodę i ekstrakt, zblendować na w miarę jednolitą masę. Żółtka utrzeć na puszystą masę z cukrem, dodać mąkę, śmietanę, olej, sodę, miętową mieszankę, wiórki i zmiksować. Pod koniec ubić pianę z białek i razem z migdałami, sokiem i skórką z cytryny wmieszać delikatnie do ciasta. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 200' C około
Cakes By Kejtmisce zmiksować margarynę z żółtkami. Dodać cukier i dalej miksować aż powstanie puszysta masa. białka ubić na sztywną pianę. Do masy dodać mielony mak, utarte jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia, kilka kropli olejku migdałowego i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.Ciasto wlać do tortownicy(25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp
Mix smakułyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 1/2 szklanki oleju - 2 łyżeczki kakao Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę a następnie powoli wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm smarujemy i wykładamy papierem
Zainspirowana w kuchnijajka z ksylitolem i ksylitolem z wanilią na puszystą, jasną masę. W tym czasie w rondelku roztopić masło. Do misy z utartymi jajkami dodałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po każdym dodaniu ucierałam. Następnie dosypałam mielone migdały, wymieszałam. Na samym końcu wlałam letnie masło, wymieszałam. Część ciasta przełożyłam do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej delikatnie mielonymi
Smaczne Zdroweodpowiednie wrażenie - wygląda ślicznie, a smakuje wybornie - lekkie, niezbyt słodkie, rozpływa się w buzi. A w dodatku z czekoladą! Idealny wakacyjny tort.Owocowy ogródekSkładniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)ciasto czekoladowe:3 jajka1/4 łyżeczki soli80 g cukru80 g czekolady (80%)55 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa jagodowa:300 g jagódsok z 1/2 cytryny2 łyżki cukru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego5(...)opakowanie podłużnych biszkoptów20 g czekolady (70%)350 g truskawekŻółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić, ale jeszcze płynną dodać do żółtek. Wymieszać. Partiami wsypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMASA TRUFLOWA: 350 g czekolady deserowej; 300 ml śmietanki kremówki; 75 g pokruszone herbatniki; 3 łyżki ciemnego rumu. CIASTO Tortownicę (ja użyłam 26, ale przepis jest na 20 cm.) posmarować cienko masłem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, cały czas ubijając masę. Mąkę z proszkiem i kakao przesiać do masy, dokładnie wymieszać, dodając zmielone(...)migdały. Przełożyć do tortownicy i piec w 180 C przez ok 20-25 min. Zostawić ciasto w formie do przestygnięcia i przełożyć na metalową kratkę. Blaszkę umyć i osuszyć, przełożyć do niej chłodne ciasto. MASA TRUFLOWA W garnku o grubym dnie podgrzać czekoladę, masło i kremówkę, mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Odstawić z ognia i gdy przestygnie
Miksturownikmnóstwo serników, bo sernik to moje ulubione ciasto. Nie było jeszcze takiego, który by mi nie smakował, nie każdy przepis na sernik publikuję na blogu, bo mam odnośnie nich duże wymagania. ;-) Ten spełnił je w 100%! Jest miękki, puszysty, rośnie wysoki i nie opada. Do tego jest wilgotny. Choć zazwyczaj puszyste serniki smakują mi mniej niż ciężkie, zbite(...)szklanki cukru Polewa: 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżki kakao 4 łyżki mleka kolorowa posypka 1. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy budyń w proszku nadal miksując. Następnie dodajemy ser, łyżka po łyżce. 2. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę białka. Białka przekładamy do masy serowej
Szefowa kuchnizachwyceni ;) Wcześniej przygotowywałam muffinki na wzór tego ciasta, też fajnie się prezentują. Zdecydujcie sami, co Wam bardziej odpowiada :) Ja polecam oba przepisy ;) Składniki (tortownica o średnicy 21cm): Ciasto: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej) 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody(...)pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę przez około 6 minut na najwyższych obrotach miksera. Dodajemy olej, mieszamy łyżką. Kolejno dodajemy szpinak, delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę z sodą i proszkiem. Mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 60-65 minut
Czerwona Porzeczkamąką) i przez chwilę masło z mąką rozcierać palcami. Dodać śmietanę i zagnieść ciasto. Wstawić je do lodówki na 60 minut.Krem:2. Do rondelka z grubym dnem wlać mleko, dodać 50g masła i wsypać cukier wanilinowy, zagotować. 3. Jajka i żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę (mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Następnie dodać(...)proszę się nie przejmować, rozbiją się). Budyniową masę zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą, aby nie zrobił się kożuch. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. 5. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i rozwałkować, podsypując mąką na grubość około 2-3mm. Z ciasta wycinać paski o długości około 30cm i szerokości około 2cm (długość paska będzie zależała od tego
Mała Cukierenkatrzeba przekonywać do tego, jak ważnym składnikiem każdego ciasta jest dobra mąka. Ja od jakiegoś czasu używam mąki marki Lubella . Firma ta posiada w swojej ofercie różne rodzaje mąk, które zostały podzielona na trzy kategorie: - Pełnie Ziarno ( Pełne Ziarno 3 Zboża, Pełne Ziarno Pszenna) - Puszyste ( Wrocławska, Poznańska, Tortowa, Luksusowa, Krupczatka) - Mąka Luksusowa, Mąka Krupczatka, Mąka Poznańska(...)specjalny proces suszenia sprawia, że mąka posiada dłuższy termin przydatności do spożycia. Mini ptysie z truskawkami Czas przygotowania: 4 godziny Składniki Ciasto: 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody szczypta soli 1 łyżeczka cukru 50 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej Lubella 2 jajka Krem: 500 ml mleka 1/2 szklanki cukru 1 laska
Kulinarne przygody Gatitygorzkiej czekolady 90 g mlecznej czekolady PRZYGOTOWANIE Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, a następnie wszystkie suche składniki i wszystko wymieszać mikserem tak, by składniki się połączyły. Na koniec dodać drobno posiekaną czekoladę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać uformowane z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego. Ciastka układać w dużych odległościach od siebie, ponieważ znacznie
zabawa smakiem