puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:140/329)

Babka czekoladowa 94

ostudzić. Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać do miski z proszkiem i kakao. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem, stopniowo dodawać małymi porcjami masę czekoladową i mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. Okrągłą formę do babki wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wlać do niej przygotowane ciasto. Piec 45 minut

Pasja Smaku
Jagodzianki 196

odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe miejsce. Jajko i 5 żółtek ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do tego dodajemy drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Ręką wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Babka (wieniec) drożdżowa nadziewana 136

Mięciutka i puszysta babka drożdżowa z niespodzianką w środku. Doskonale nadaje się na świąteczny stół, a może też być codzienną drożdżówką z makiem i serem,  Ciasto: 1/2 kg mąki 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1 mała kostka drożdży (4,2 g) 2 żółtka 1 łyżeczka cukru wanilinowego skórka otarta z 1 cytryny odrobina soli Nadzienie: 1 mała

Praktyczna pl
Babka cytrynowa z borówkami 187

cytryny, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g borówki amerykańskiej Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz olej. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Dodać borówki, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki keksowej. Piec około 50-60 minut w temperaturze 170st

Kocham Czekoladę
Tort wg Nigelli Lawson - tort truskawkowy 208

papierem do pieczenia i natłuścić masłem ścianki. Utrzeć jajka z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Dolać wrzątek i delikatnie wymieszać. W oddzielnej misce zmieszać proszek do pieczenia z mąką i wsypać stopniowo do jajecznej mieszaniny. Przelać ciasto do przygotowanej foremki  i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 30 min - do suchego patyczka. Ciasto ostudź na metalowej kratce

Humanistka w kuchni
Zapiekane naleśniki na Tłusty Wtorek 159

przesiać, wymieszać z cukrem wniliowym i solą. Dodać do jajek, dokładnie połączyć, żeby nie było grudek. Odstawić ciasto na 30 minut. Po tym czasie na dobrze rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki. Ostudzić. Sos: Kremówkę zagotować. Żółtka ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać śmietanę, cały czas miksując. Przelać masę z powrotem do garnuszka, podgrzewać (nie gotować

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Muffinki śliwkowe 113

soli* 6 śliwek* 12 papilotekSposób wykonaniaŚliwki przekroić na pół, usunąć pestki.Margarynę utrzeć z cukrem i solą na puszysty krem, dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem nie więcej niż do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułożyć po połówce śliwki, lekko wcisnąć.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec

Mix smaku
Chałka z kruszonką 216

przestudziłam na kratce.   Czasem warto przemóc swoją niechęć do pieczenia ciasta drożdżowego. Wiem i rozumiem,  jest to ciasto baaardzo czasochłonne i   wymagające. Lubi ciepło, nie znosi przeciągów, ponoć nawet nie znosi kłótni, podczas przygotowywania. Ale cóż to wszystko znaczy – wobec puszystej, delikatnej, pachnącej… ech, kto nie upiecze może dalej marzyć. Za taką chałką, czy drożdżówką, można iść

mojewypiekiinietylko
Proste Czekoladowe Ciasteczka z Kawałkami Czekolady 248

czekolada całkowicie ostygnie, ale nadal pozostanie płynna.Masło miksujemy razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlewamy roztopioną czekoladę, mieszamy i wsypujemy przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę miksujemy do połączenia składników. Ciasto umieszczamy w lodówce na ok. 30 min (lub na ok. 10 min. do zamrażalki). Po tym czasie

Słodka Strona
Przepis na Bułki Maślane – puszyste i smaczne 244

Witam serdecznie Przepis na bułki maślane, bułeczki są mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne. Warto wypróbować przepis i upiec takie bułeczki maślane samej/mu w domu, upieczenie takich bułeczek wcale nie jest trudne a na pewno będą wszystkim smakować. . Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 szt bułek maślanych 500 g (3 szklanki) mąki pszennej – użyłam poznańskiej(...)się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach: Do gotowego rozczynu dodaję: mąkę, cukier, mleko, żółtka, sól. Składniki w misce mieszam łyżką aby wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione i przestudzone masło i nadal wyrabiam ciasto łyżką

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Babka krówkowa w polewie czekoladowej. 140

Witajcie :) tak na szybko przy sobocie zostawiam Wam babkę krówkową w polewie z Wiśni w czekoladzie Eterno . Pyszna, puszysta szybko znika z talerzyków :) Zapraszam :) Składniki : 2,5 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju nie pełna  szklanka oranżady czerwonej 2 kopiaste łyżki masy krówkowej 5 jajek 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy  Wiśnie(...)cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, olej, masę krówkową i oranżadę, wszystko delikatnie wymieszać. Formę z kominkiem natłuścić margaryną, przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 / 55 minut do suchego patyczka. Wiśnie w czekoladzie lekko podgrzać i polać nimi zimną babkę, wierzch posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto "wiśnie w czekoladzie" 217

wiśnią sprawia ,że czujemy jak byśmy jedli niezwykle wykwintny deser. Ciasto jest wilgotne z wyczuwalnymi kawałkami czekolady .  Postanowiłam tez dołożyć kolejna porcję wiśni (po za tymi dodanymi do ciasta) układając je na górze  i dopiero na nie wylałam czekoladową polewę. Przepis zaczerpnięty z mojego ulubionego bloga (klik) Składniki : 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (150g) 1 paczka miękkiego(...)Wykonanie : Czekoladę pokroić na drobne kawałki  Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę , dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając . Gdy wszystkie żółtka będą już połączone z masą maślaną przesiać do niej wszystkie suche składniki i wlać mleko.Utrzeć na jednolite gładkie ciasto. Jest ono dość gęste. Białka ubić na sztywną pianę  i delikatnie za pomocą łyżki

Malinowa Kawiarenka
Bezglutenowy keks Świąteczny 144

Pyszny, bezglutenowy keks z dużą ilością bakalii to pomysł na smaczne, świąteczne ciasto, którego przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut. W moim rodzinnym domu keks nigdy nie był popularnym wypiekiem. Nie mniej jednak uważam, że jest bardzo smaczny i od dziś na stałe zagości w moim menu, nie tylko od święta. Składniki (składniki na małą keksówkę): Ważne! Wszystkie składniki powinny(...)pomarańczowej, kandyzowanej papai i ananasa) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masło ucieram z cukrem na puszystą masę, następnie dodaję po jednym jajku i nadal wszystko miksuję. Dodaję przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i bakalie. Całość dokładnie i niezbyt długo mieszam jedynie do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym

Mango Papaja
Jagodzianki 301

Sezon jagodowy trwa, więc nie może zabraknąć drożdżowych słodkich bułeczek wypełnionych pysznymi jagodami. Jagodzianki wychodzą puszyste, mięciutkie i baaardzo szybko znikają Składniki na 16 jagodzianek:3 szklanki mąki pszennej20 g świeżych drożdży1/2 szklanki mleka2/3 szklanki cukru3 jajka100 g masłaszczypta soliNadzienie:1,5 szklanki jagód2 łyżki cukru pudru1 łyżka mąki ziemniaczanejLukier:1 szklanka cukru pudruokoło 4 łyżek gorącej wodyPrzygotowanie(...)wyrośnięcia.W rondelku roztopić masło i ostudzić. Do miski z drożdżami dodać resztę mąki i cukru, jajka, szczyptę soli i roztopione masło. Dokładnie wymieszać i wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się przyklejać do boków miski. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.Następnie ciasto ponownie zagnieść, podsypując mąką

Oryginalny smak
Babeczki orzechowe z czekoladą 79

mleka 100 g posiekanej gorzkiej czekolady   Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać po jednym jajku, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy. W drugiej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao i orzechami. Dodać stopniowo do masła. Po zmiksowaniu dodać mleko a na końcu czekoladę. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości papilotki. Piec w 170 stopniach około 25 minut

Moja Galeria Smaku