formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 30-35 minut w temp. 170st. Ostudzić. Poncz: 1/2 szklanki kawy, 3 łyżki rumu.Rum wymieszać z przestudzoną kawą, nasączyć ciasto. Krem: 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kremu czekoladowego np. Nutelli, 200g(...)przestudzić. Miękkie masło utrzeć z kremem czekoladowym na puszystą masę, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Dodatkowo: 500g śmietanki 36%, 2 łyżki cukru pudru, 1/2 słoiczka powideł śliwkowych, 16 herbatników kakaowych, 16 herbatników maślanych.Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru.Na ciasto wyłożyć całą masę czekoladową, przykryć warstwą maślanych herbatników. Posmarować powidłami
Z miłości do słodkościsitku do wyschnięcia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, nie przerywając mieszania dodawać po trochu przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną,proszek do pieczenia i mak. Roztopić masło, przestudzić i wlać do masy, wymieszać. Na koniec dodać olejek migdałowy i sparzone i posiekane bakalie. Wszystko dokładnie wymieszać. Włożyć ciasto do długiej formy keksowej wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszką manną. Piec
Kuchnia Pokoleńnajcieplejszą wodą z kranu. Dzięki takiemu trikowi jajka po ubiciu będą dłużej puszyste i nie klapną po dosypaniu mąki. Po kilku minutach wbijamy je do miski i ucieramy z cukrem za pomocą miksera przez 10-15 minut, aż masa zrobi się jasnożółta i puszysta. Przesiewamy do miski suche składniki. stopione masło, cukier waniliowy, skórkę(...)cytryny mieszamy i odstawiamy na bok. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dosypujemy suche składniki. Dodajemy masło i mieszamy, chwilę tak aby składniki się połączyły. Rozkładamy ciasto biszkoptowe do 2 keksowych foremek. Pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto stanie się lekko brązowe i sprężyste. krem: 2 budynie z białą czekoladą Delecta kostka niesolonego masła 1 litr mleka
Luźna Kuchniamisce ubijamy jajka z cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym; dodajemy jogurt, dokładnie mieszamy. Do jogurtowej masy stopniowo dodajemy mąkę. Na sam koniec dodajemy mango pokrojone w kostkę. Ciasto mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremek na muffiny. Muffiny pieczemy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do tzw. suchego
La grande e la piccola cuocażółtek. Margarynę utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodawaj po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypuj mąkę wymieszaną proszkiem do pieczenia na przemian z mlekiem, do wyczerpania wszystkich składników. W osobnej misce ubij pianę z 6 białek - potem delikatnie wmieszaj ją w ciasto. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja 35x25). Piecz
Kulinarna (nie)codziennośćnajlepiej prostokątną, wykładamy papierem i smarujemy masłem Składniki na ciasto ucieramy na konsystencję mokrego piasku, wysypujemy na papier i wylepiamy, tak jak mazurka- boki odrobinę wyżej, aby nadzienie się nie wylało:) pieczemy do lekkiego zarumienienia, około 20 minut. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem na puszystą masę, z białek ubijamy pianę, do żółtek dokładamy ricottę, skórkę(...)białek. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 120 stopni. Wlewamy krem pieczemy jeszcze około 30 minut. Kroimy w kosteczki, najlepiej nożem do pizzy:) Podajemy oprószone cukrem pudrem:) P.S Ciasto sprawdzi się także idealnie w formie cytrynowego mazurka, ma piękny kolor
Luźna Kuchniaubiegłorocznym, sierpniowym numerze „Przepisów czytelników” znalazłam przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe z żurawiną. Właśnie ta szybkość przygotowania (15 minut + czas na pieczenie) skłoniła mnie do przetestowania przepisu, i ciasta.Ode mnie tylko dodam, ze składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Składniki: - 200 g jogurtu naturalnego- 4 jajka- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- ½ opakowania cukru wanilinowego (dałam 1,5 łyżki cukru(...)podanym przepisem – jajka z cukrami ubiłam mikserem na puszystą masę. Dodałam jogurt i olej, wymieszałam. Do masy dodałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i esencję waniliową, wszystko dokładnie połączyłam. Na koniec dodałam 2 garście zamrożonej żurawiny i ponownie wymieszałam, ale tym razem już szpatułką. Ciasto przełożyłam do dużej formy keksowej wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Wstawiłam
mojewypiekiinietylkoWielkanoc- Sposób przygotowania:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło ubijamy na puszystą masę i powoli ciągle miksując dodajemy cukier. Następnie wbijamy jajka. Do całości dodajemy mleko i przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy do połączenia składników (najlepiej łopatką). Gotowym ciastem wypełniamy do połowy papilotki (lub foremki na babeczki) i pieczemy
Słodka Stronawystygnięcia. Jajko m iksujemy z cukrem i szczyptą soli do otrzymania gęstej i puszystej masy. Dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, wodę wymieszaną z 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego. Stopniowo wsypujemy mąkę pszenną, mąkę migdałową oraz proszek do pieczenia. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki
La grande e la piccola cuocacynamonem: ciasteczka, ślimaczki cynamonowe, bułeczki, itp. Niewątpliwą zaletą tego ciasta jest jego szybkość przygotowania. Zalewamy wszystko bardzo ciepłym mlekiem z masłem, mieszamy i mamy gotowy półprodukt. Pozostaje tylko odpowiednie nadzianie i upieczenie i już możemy się delektować pysznymi bułeczkami. Z poniższych ilości wychodzi 12 sztuk puszystych bułeczek. Składniki: - 500g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub typ700 lub pszennej) - 1/4 szklanki(...)puszystą masę. W kubeczku roztapiamy masło, dodajemy 3/4 szklanki mleka, doprowadzamy prawie do wrzenia. Następnie zdejmujemy kubek z palnika, dolewamy resztę mleka i olej. Do miski z utartymi drożdżami, żółtkami i cukrem wsypujemy mąkę oraz wlewamy mleko z masłem i olejem. Wszystko dokładnie mieszamy, ja nie wyrabiam nigdy długo. Masę wykładamy na blat, dłońmi maczanymi w oleju rozgniatamy ciasto
Smaczne Zdroweprzestudzenia. Do ostudzonej masy dodać żółtka ,mąkę przesianą z proszkiem. Ubić na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie połączyć -wymieszać łyżką-ja to robię na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia Piec około 45-50 minut w temp. 170-180 C Bita śmietanka 400 ml śmietanki 30-36 proc. 2 łyżeczki żelatyny 4-6 łyżek(...)Śmietankę, miskę dobrze schłodzić. Ubijać śmietankę, aż zgęstnieje i stanie się puszysta. Teraz łyżkę śmietanki połączyć z rozpuszczoną żelatyną,wymieszać ,a następnie dodać do całości śmietanki nadal ubijając na niskich obrotach,tylko do połączenia skladników. Na ciemny spód wyłożyć śmietankę i posypać malinami ,u mnie resztki ciasta tez za posypkę posłużyły.:)) slodkie ciasto ,niesłodka śmietanka i kwaśne maliny
w mojej kuchniznowu ciasto czekoladowe zwane murzynkiem z pięknie błyszcząca polewą wykonaną na bazie żelatyny.Murzynek jest szybciutki w wykonaniu no i oczywiście prostota jego wykonania zachęca do wypróbowania :)Czas pieczenia: około 50 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Składniki(...)łyżki kakaorodzynki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sodyWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dolewamy mleko, olej i miód. Delikatnie mieszamy. Dosypujemy sodę i proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, budyń czekoladowy i kakao, miksujemy do połączenia składników, dosypujemy rodzynki i wykładamy ciasto do keksówki. Pieczemy ok 50 min w 180 stopniach. Polać czekoladą lub polewąPolewa czekoladowa
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaekstraktu pomarańczowego (ew. soku pomarańczowego) dekoracje cukrowe (dowolne: perełki, kuleczki, paseczki - co tylko chcemy) czekoladowe cukierki typu M&M's (najlepiej w wersji mini) lub żelki Wykonanie ciasta: Foremkę wysmarować tłuszczem (np. miękkim masłem) a na jej dolną położyć krążek papieru do pieczenia.Należy bardzo dokładnie pokryć tłuszczem wszystkie zakamarki formy. Do dużej miski przesiać suche składniki: mąkę(...)cukrem pudrem i ekstraktem pomarańczowym, a na końcu dodać mleko. Miksować, aż masa stanie się puszysta a masa po spróbowaniu nie będzie miała nierozpuszczonego cukru (chwilę to potrwa). W spodniej części babeczki "wykopać dołek" i napełnić go cukierkami czekoladowymi/żelkami i przykryć kawałkiem ciasta ("zatkać dziurkę"). Masą posmarować górę spodu babeczki, nałożyć górną część babeczki i udekorować resztą
Mania Wypiekaniasmaku masła, 200ml mleka, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mleko oraz olej. Dać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać kakao, wymieszać. Ciasto (jest dość płynne, ale takie ma być!) przelać do natłuszczonej i wyłożonej papierem formy o wym. 23x33cm. Piec około
Z miłości do słodkościSzukałam przepisu, w którym mogę wykorzystać zalegające w piwnicy słoiki z dżemem. I tak natrafiłam na ten przepis ( klik ). Prosty a wręcz banalny. A efekt? Cudowne, aromatyczne i wilgotne ciasto (a takie najbardziej lubię). Polałam je polewą czekoladową i posypałam kolorową posypką ale możecie je po prostu posypać cukrem pudrem :) U mnie na pewno pojawi się jeszcze nie jeden(...)renklod) Jajka ubijać z cukrem aż podwoją swoją objętość i staną się puszyste a masa zbieleje. Wlać mleko i olej a następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na końcu dodać dżem i całość dokładnie ze sobą zmiksować. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką tortownicy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około
My simple kitchen