puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:128/329)

Świąteczne babeczki 157

przekładamy go do misy miksera, dodajemy cukier, jajka, miętę/wanilię i śmietanę. Całość miksujemy do połączenia się składników, dodając zielony barwni,  tak aby uzyskać pożądany odcień. Gotowe ciasto sernikowe wylewamy na blaszkę o wymiarach ok 23x33 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawimy do piekarnika nagrzanego do temp 160-170 stopni i pieczemy ok 16-18 min. Wyjmujemy(...)solą. Miksujemy do połączenia się składników.  Wykładamy formę na babeczki papilotkami i do każdej na dno wlewamy po ok łyżce ciasta, następnie wstawiamy złączone po 2 sztuki choinki i delikatnie dociskamy do samego dna. Wypełniamy ciastem foremki aż choinki zostaną przykryte.  Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i pieczemy je ok 25 min. Wyjmujemy

Malinowe Pocałunki
czekoladowa babeczka z płynącym środkiem 321

czekoladą w kąpieli wodnej. W osobnym naczyniu miksujemy na puszystą masę jajko, żółtko oraz cukier. Do masy jajecznej dodajemy mąkę, miksujemy. Następnie dodajemy ciepłą roztopioną czekoladę z masłem oraz likier. Miksujemy do połączenia się składników. Kokilki smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Do tak przygotowanych 3 foremek przelewamy ciasto (3/4 wysokości). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 210st

Domowy Smak Jedzenia
Placuszki na bazie soku z jabłek i granatu 160

placuszki na bazie soku z jabłek i granatu. Pyszne, pożywne, idealne dla dzieci i dorosłych. A na dodatek smażone bez tłuszczu. Wystarczy mieć tylko dobrą patelnię, a dostaniemy wspaniałe puszyste i beztłuszczowe placuszki  o smaku jabłek i granatu. Ja swoje dodatkowo podałam z pysznymi mandarynkami. Spróbujecie? Polecam i życzę Wam miłego dnia. Placuszki na bazie soku(...)zmniejszamy płomień na minimalny. Patelnię przed pierwszym smażeniem można delikatnie spryskać olejem. Na patelnię wykładamy stołową łyżką porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka stołowa). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor (placuszki podczas smażenia "rosną" / stają się puszyste). Ważne jest długie smażenie na minimalnym ogniu, aby placuszki urosły i dobrze się usmażyły w środku

Słodkie okruszki
czekoladowe ciasteczka ze słonecznikiem 150

pozostałą część czekolady siekamy. W osobnym naczyniu miksujemy miękkie masło z cukrem na puszystą masę, dodajemy roztopioną czekoladę oraz jajko, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao, sodą i solą. Delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy słonecznik oraz posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ciasteczka (ok. 4 cm średnicy) na wyłożoną

Domowy Smak Jedzenia
Karmelowe brownie 167

kostki masłapół szklanki cukru2 szklanki mleka w proszku100 g solonych orzeszków ziemnychopakowanie (250g) sera mascarponePOLEWA KARMELOWA:1/3 kostki masła1/3 szklanki cukrupół szklanki śmietanki kremówki 30%do posypania po wierzchu ciasta- 100 g orzeszków ziemnych solonychPrzygotowanie:200 g orzeszków wysyp na czystą blaszkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 10 minut, by się zrumieniły. Ostudż. Małą blaszkę (!) , około(...)masłem w rondelku, cały czas mieszając, ostudź. Ubij jaja z cukrem mikserem na puszystą pianę. Delikatnie wlej pianę do masy czekoladowej i wymieszaj bardzo ostrożnie. Dodaj mąkę przesianą przez sitko, cały czas bardzo ostrożnie. Wymieszaj dokładnie, wlej do foremki i piecz przez około 25 minut. Ciasto powinno być w miarę wysokie.KARMELOWE PRZEŁOŻENIE: masło rozpuść na małym ogniu w rondelku

Gotowanie to kochanie
UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI 181

Jest jesień. Są śliwki. Jest ciasto ze śliwkami :))) Składniki: (blaszka o wymiarach 28cmx19cm) 2 szklanki mąki (340 g) 200g masła 1 i 1/3 szklanki cukru (293 g) 4 jajka cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli śliwki lub inne sezonowe owoce Wykonanie: Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki. Masło rozpuścić w rondelku, wystudzić. Mąkę przesiać razem z proszkiem(...)pieczenia. Jajka ubić  z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Do ubitych jajek stopniowo dodawać mąkę i rozpuszczone masło, ciągle ubijając mikserem na najniższych obrotach. Gęstą masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć śliwki (skórką do ciasta). Piec ok. 50 minut (do suchego patyczka) w temp.180st

Walijskie Pichcenie
Marchewkowe ciasto z pekanami i czekoladą czyli poWeekendowe Łakocie odc.172 198

jest wyjątkowo pyszna! pachnąca, wilgotna i z podanej porcji wychodzi ciasta nie mało :) Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie". Od siebie dodałam gorzka czekoladę i orzechy pekan. Marchewkowe ciasto z pekanami i czekolada 4 jajka 220 g cukru 180 g masła (roztopionego i ostudzonego) 250 g mąki pszennej zwykłej + 50 g pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki(...)orzechów pekan lub włoskich Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Strumyczkiem wlewamy masło i mieszamy. Mąkę, proszek, sodę oraz przyprawy mieszamy w drugiej misce i stopniowo dosypujemy do masy jajecznej. Następn ie dodajemy marchew oraz czekoladę i orzechy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem (ja piekłam w wielkiej keksówce po mamie, ale mozna

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kawowe ciasto z orzechową kruszonką 235

aromat, to tego waniliowa kawka z mlekiem ryżowym i jest bosko. Ps. żeby nie było, że jestem zła matka, to Miśce zrobiłam lody bananowo- czekoladowe. Składniki (tortownica 20 cm): Ciasto: 170 g mąki (u mnie to było pół na pół pszenna z żytnią) 150 ml wegańskiego naturalnego jogurtu sojowego 1 średni banan 2 łyżki kawy rozpuszczalnej łyżeczka proszku do pieczenia(...)brązowego cukru łyżeczka cynamonu pół łyżeczki gałki muszkatołowej łyżeczka mąki Przygotowanie: Utrzyj na gładką, puszystą masę cukry i masło dodaj banana i kawę i ucieraj dalej dolej jogurt i utrzyj ponownie połącz powstałą masę z mąką i proszkiem do pieczenia najlepiej, jak użyjesz miksera. Ciasto przełóż do wysmarowanej formy lub wyłożonej papierem (ja robię „tamborek” a boki

greenscarf
105. Chrupiące serduszka czyli: gofry z korzenną, piernikową nutą. 254

znowu pokombinować. Po krótkiej przerwie zapraszamy Was na chrupiące gofry. Te cudowne wypieki są idealną propozycją zarówno na szybkie śniadanie jak i deser (także w nadchodzące święta).  Tradycyjne ciasto na gofry połączyłyśmy z domową przyprawą piernikową. Jest wspaniałym zamiennikiem tej dostępnej na sklepowych półkach, a dodatkowo jest bardziej aromatyczna. My naszą przyprawę wzbogaciłyśmy o anyż - nie każdy(...)mieszamy za pomocą trzepaczki aż do jak najdokładniejszego połączenia składników, które kolejno delikatnie i stopniowo łączymy z puszystą masą jajowo-cukrową (mieszając np. za pomocą drewnianej łopatki).Gofrownicę rozgrzewamy do najwyższego stopnia. Płyty smarujemy niewielką ilością oleju - np. silikonowym pędzelkiem. Ciasto wylewamy tak, aby nie przekroczyły granicy rantów (w naszym przypadku - formy serduszkowej).Gofry pieczemy ok. 2 minuty

Symfonia Smaków
Drożdżowe babeczki cytrynowe 249

łyżki soku z cytryny Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać lekko podgrzane mleko (ma być letnie) oraz 2 łyżki mąki, wszystko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - masło roztopić, ostudzić - żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę  - z umytej i wyparzonej cytryny zetrzeć skórkę, osobno wycisnąć(...)masę z żółtek, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz 1-2 łyżki soku z cytryny (ja dałam 2 łyżki i babeczki są w smaku dość mocno cytrynowe), składniki wymieszać - ciasto wyrobić, dodając stopniowo roztopione masło, wyrabiać co najmniej 10 minut, aż ciasto będzie dobrze napowietrzone i będzie odchodzić od miski - miskę z ciastem zafoliować, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym

Smakołyki Bereniki
Tort piernikowy z masą orzechową 114

roku na święta Bożego Narodzenia przygotowałam tort piernikowy z masą orzechową . Ciasto jest mięciutkie, a w połączeniu  z kremem orzechowym i dżemem wiśniowym szybko zniknęło ze stołu. Składniki: Ciasto piernikowe: (tortownica 20 cm) 150 g masła 90 g miodu 180 g cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka maślanki 3 jajka 300 g mąki(...)składników.  Studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy maślankę. Jajka ubijamy na jasną i puszystą masę.  Obroty miksera zmniejszamy  i wlewamy przestudzone masło i resztę składników. Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sodą.  Miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części.  Wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy.  Wstawiamy

Pyszności Słodkości
SERNIK W PASKI , Z KAJMAKIEM 314

kilka kropli olejku kilka łyżeczek kremówki 2 krówki Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski i dokładnie wyrobić ręcznie lub malakserem. Wykleić ciastem spód tortownicy( wyłożonej papierem, boki posmarowane). Miękkie masło utrzeć z ksylitolem na puszystą  masę, dodać po jednym jajku, po łyżce ser i proszek budyniowy . Dokładnie połączyć. Połowę otrzymanej masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód(...)nagrzanym piekarniku, w temp.150*C ( termoobieg) ok.90 minut. Zostawić w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Z pudru, kremówki i kilku kropli olejku( u mnie śmietankowy) przygotować lukier i posmarować nim ciasto. Na wierzch rozkruszyłam jeszcze 2 krówki. Taki świeży jest ok. ale smaku tak naprawdę nabiera po dwóch dniach( w moim odczuciu). Ma wtedy bardziej zwartą konsystencję i jest przepyszny. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Ciasto buraczane z żurawiną i orzechami 198

klik ), a dzisiaj zapraszam Was na nieco inne, ale równie pyszne. Burak nadaje wypiekowi lekko różowy kolor. Oczywiście smak warzywa nie jest zbytnio wyczuwalny a bakalie fajnie uzupełniają całość. Ciasto idealne na jesienną porę. Do konsumpcji z dużym kubkiem ulubionej kawy i towarzystwa do ulubionej książki :) Przepis zaczerpnęłam z magazynu Moje Gotowanie nr 9/2016. Składniki: 50 g posiekanych orzechów włoskich(...)ugotowanych buraków, startych na drobnych oczkach Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając wlewamy olej a następnie partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie dodajemy buraki a na samym końcu żurawinę i orzechy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy aż do suchego

My simple kitchen
Naleśniki (z pianą z białek) 329

naleśniki na słono i słodko. Muszę przyznać, że trudno je się smaży (ze względu na dodatek piany z białek,  ciasto nie jest tak płynne jak w zwyczajnych naleśnikach), ale w smaku są rewelacyjne. Puszyste, lekko biszkoptowe. Są świetnym uzupełnieniem do różnego rodzaju farszu. Lekko zapieczone z warstwą startego sera stanowią świetne, już nie takie zwykłe, danie(...)Naprawdę warto spróbować. Naleśniki na słono (z pianą z białek)   PRZEPIS { "Naleśniki na słodko i słono", wyd. Twoja kuchnia, na ok. 10 sztuk } Składniki na ciasto 1 szkl. mąki 1 szkl. mleka 0,5 szkl. wody 3 jajka (oddzielnie żółtka i białka) szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie Żółtka oddzielić od białek, dodać mleko i mąkę. Zmiksować

coolinarnastrefa.blogspot.com
Fryderyk 865

minuty. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy wlewam ajerkoniak. Wszystko razem ucieram.  4. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Na jeden blat biszkoptu wykładam 1/3 część masy ajerkoniakowej, wyrównuję. Na masie układam ciasto makowo- kokosowe. Na ciasto znów wykładam 1/3 część masy, wyrównuję. Następnie układam

Tradycyjna kuchnia Kasi