puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:126/329)

KOKOSOWO - LIMONKOWE CIASTO UCIERANE (PRZEPYSZNE) 155

Piątnicę") sok z 0,75 limonki 1 szklanka wiórków kokosowych WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C . Keksówkę o wymiarach 26 x 11 cm wysmaruj masłem, a następnie wysyp mąką. W misie miksera utrzyj miękkie masło z cukrem na gładką i puszystą masę przez kilka minut. Następnie wbijaj po jednym jajku miksując dokładnie(...)pieczenia, sok i skórkę z limonki oraz mleko. Zmiksuj i ponownie wsyp pozostałą 1 szklankę maki. Zmiksuj masę tylko do połączenia się składników. Wyłóż same do formy i piecz ciasto przez 1 godzinę do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. LUKIER: W miseczce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Lukrem posmaruj wierzch ciasta i pozostaw do zastygnięcia

Słodko-Słony Świat Ilony
Pieczone donuty z jabłkami i cynamonem 449

misce umieść jajka, cukier, siadłe mleko, wanilię i roztopione masło. Zmiksuj na puszystą masę. Przesiej mąkę z proszkiem i sodą. Dodaj do jajecznej masy i wymieszaj. Na koniec dodaj jabłka i delikatnie wymieszaj z masą. Formę do donutów wysmaruj masłem i oprósz mąką. Nabieraj ciasto miarką i napełnij foremki do ¾ wysokości. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez

codojedzenia
Czekoladowo-orzechowa "baba" 141

Posmarować cienko tłuszczem prostokątną formę (wym. dna 23/12 cm, góry 30/18 cm) lub okrągłą formę (23 cm) i posypać bułką tartą. Jajka ubić z cukrem ok.10 min na puszystą masę. Mąkę i kakao przesiać, dodać połowę do ubitych jajek i delikatnie wymiesza. Wlać roztopione i wystudzone masło, wsypać resztę mąki z kakao i delikatnie, dokładnie wymieszać. Wlać do formy(...)temperaturze 180 stopni 45-50 min (do suchego patyczka).Po wyjęciu z piekarnika zostawić w formie do przestygnięcia, a następnie wyjąć z formy i przełożyć na metalową kratkę.Wystudzone ciasto przekroić w poziomie dwa razy, a jeżeli pieczone w większej formie to tylko raz.masa orzechowa Mleko wlać do garnka, dodać cukier masło i posiekane drobno (grubo zmielone) orzechy. Całość

Mix smaku
Ciasto cukiniowo-kakaowe z malinami 118

mnie nie zaszkodzi:) Z jabłkami chyba poczekam do jesieni, a póki co do ciasta wykorzystam dary z naszego ogródka. Tylko które warzywo wykorzystać do upieczenia ciasta? Cukinię, oczywiście! Uwielbiam ciasta z cukinią, są niesamowicie mięciutkie i wilgotne. Wersja czekoladowa albo dokładniej - kakaowa z malinami to miłość od pierwszego kęsa! A bułeczki też będą... kiedyś...:) Składniki: 250g cukinii 100ml kwaśniej śmietany(...)zetrzeć na dużych oczkach, lekko odcisnąć z nadmiaru soku. Jaja z cukrem zmiksować na jasną puszystą masę, ciągle miksując wlać olej, następnie dodać śmietanę i esencję migdałową. Mąkę, sodę, proszek i kakao przesiać, wsypać do mokrych składników, krótko zmiksować. Dodać cukinię, wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Foremkę (keksówkę) o długości ok 30cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać

Obiad gotowy
Wiosenne ciasto z rabarbarem, jabłkiem i bezą 126

przez 30 minut (góra i dół), następnie ustawiamy tylko pieczenie dolne na kolejne 30 minut. Wtedy pianka bezowa będzie w środku puszysta tak, jak na zdjęciach. Jeśli chcecie, aby beza była chrupiąca, to pieczemy ciasto przez  godzinę w 180 Firma 10.2625 ° C (góra i dół). Piekarnika nie otwieramy od razu, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Pianka: 3 białka

Delicious Titbits
Stefanka na biszkopcie 460

tortowej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie :Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około 5 minut.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia , powoli wsypując do masy jajecznej , mieszamy. Pieczemy do godziny w 180 stopniach , po 40 minutach można sprawdzić delikatnie patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ja piekłam w prostokątnej formie, odstawiłam biszkopt do całkowitego

Magiczne Życie Marty
Ciasto z truskawkami 149

Przepis na to ciasto mam od dawna i jako około 13-letnia dziewczynka piekłam często na niedzielę (naprzemiennie z biało-brązowym) :) super smaczne, lekko wilgotne, znika w trybie natychmiastowym! Sprawdza się przy każdej okazji, także dla dzieci.   Składniki: 8 jajek 1 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 8 łyżek oleju rzepakowego 4 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia truskawki(...)kompotu (lub inne owoce) Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Następnie dodajemy kolejno mąkę, proszek do pieczenia i olej. Całość dokładnie miksujemy i wylewamy na blaszkę (25x30 lub ciut większą) wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto układamy równomiernie opłukane, odszypułkowane i odsączone z nadmiaru wody truskawki (niezbyt ciasno, bo jak puszczą

Kolorowy Przepisownik
Wielkanocna babka herbaciana. 163

posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznej herbacianej babki: 1. Ciasto: Zaczynamy od zaparzenia mocnej herbaty. Saszetki herbaty zalewamy gorącą wodą i parzymy. Herbatę studzimy, dopiero z letniej wyjmujemy saszetki dokładnie je odciskając. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem i cukrem waniliowy na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Następnie wsypujemy obie mąki(...)dokładnie ucieramy. Na koniec wsypujemy rodzynki i dokładnie mieszamy. 2. Do pieczenia: Babkę na formę smarujemy cieniutko masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przekładamy ciasto. 3. Pieczenie: Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia i suchego patyczka przez około 50 minut. Upieczoną studzimy i wyjmujemy z formy. 4. Podanie: Gotową babkę kroimy i podajemy

Izabelawkuchni
Ciasto Orzechowe z Karmelem i Bezami 478

syna pysznie, lubimy w końcu jak jest słodko. Bardzo Wam polecam. Ciasto ładnie się kroi, prezentuje i na pewno zaskoczy Was smakiem. Składniki: 8 jaj 250 g cukru 4 łyżki wody 150 g mielonych orzechów 160 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy na puszystą pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy, dodajemy delikatnie wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem(...)stopni piekarnika. Pieczemy około 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto odkładamy do ostygnięcia a następnie przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Krem: 300 g masła 200 g cukru pudru 4 łyżki śmietany sok z 1 cytryny ewentualnie 1 łyżeczka spirytusu Masło ucieramy z cukrem na puszysty krem. Ciągle ucierając dodajemy delikatnie śmietanę i sok z cytryny. Dodatkowo: 1 puszka karmelu

Made By Mom And Son
Kremowy sernik chałwowy z polewą chałwową 213

Dzisiaj coś dla miłośników serników i chałwy! Idealne połączenie - nie za słodkie i bardzo delikatne. Puszysty i kremowy sernik z dodatkiem chałwowych drobinek pasują do siebie znakomicie! Smaki wzajemnie się uzupełniają, a my możemy poczuć się jak w niebie! Pozwólcie sobie na chwilę zapomnienia! Przepis jest bardzo prosty, a smak naprawdę niepowtarzalny! :) Kremowy sernik chałwowy z polewą chałwową Składniki(...)waniliowego 4 jajka 1 olejek waniliowy 250 g chałwy np. waniliowej  Wszystkie składniki za wyjątkiem chałwy blendujemy lub miksujemy, ale tylko do połączenia składników, by niepotrzebnie nie napowietrzać ciasta. Chałwę kroimy na drobne kawałki i dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy łyżką. Masę serową przekładamy do tortownicy na schłodzony spód ciasteczkowy. Pieczemy bez termoobiegu w kąpieli wodnej (możecie

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Tort Tiramisu 160

Chyba nie ma osoby która nie spróbowała chociaż raz tiramisu . Nie żadne gotowe ciasto w paczce . Tylko własne tiramisu do kawy. Można zrobić w pucharkach, foremkach czy też w tortownicy. Udane tiramisu to przede wszystkim delikatny krem mascarpone, puszysty biszkopt nasączony kawą espresso plus likier amaretto.  Dzisiaj proponuje Tort tiramisu : Składniki:biszkopt  4 jajka 100g mąki pszennej(...)wymieszać i przesiać . Delikatnie wymieszać z masą nie miksując ! . ( najlepiej drewnianą łyżką) Tortownice o średnicy 22 cm, wyłożyć papierem do pieczenia tylko dno formy. Boków niczym nie smarować . Wyłożyć ciasto . Pieczemy w temperaturze 160 -175 stopni, przez 45 min .  Kawę z likierem wymieszać . Masa-  kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier.  Dodać serek mascarpone

Wypieki Uli
Pieguski – pyszne domowe ciasteczka! 270

czekolady deserowej lub mlecznej (użyłam deserowej)       *** Masło ucieramy mikserem wraz z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i nadal miksujemy, aż masa będzie gładka *** *** Dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą i całość zagniatamy na gładkie ciasto. Gdyby ciasto bardzo się kleiło, można podsypać dodatkowo delikatnie mąką *** *** Czekoladę kroimy w małą kosteczkę *** *** 3/4 ilości

Blog z Apetytem
TORT BIG TRIO 506

Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku

RAROSSA
Przepis na pączki w dwóch odsłonach: smażonej i pieczonej 132

wersja pieczona będzie w smaku bardziej przypominała słodką bułeczkę bądź drożdżówkę, zaś wersja smażona… no chyba nie muszę nic mówić, przepis na pączki mówi sam za siebie. Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryjcie folią spożywczą i wstawcie na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta należy uformować pączki (pamiętajcie

A to pestka
Placek z rabarbarem i kruszonką cynamonową. 159

pysznie. Za sprawą maślanki jest delikatne i wilgotne, przykryte kwaśnym rabarbarem i słodką cynamonową kruszonką całość idealnie się komponuje. Polecam i zapraszam! PLACEK Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ CYNAMONOWĄ. Składniki: Ciasto: 200 g miękkiego masła 160 g cukru 150 ml maślanki naturalnej 350 g mąki pszennej tortowej 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka domowego cukru waniliowego(...)długości około 2 cm. Posypać go 1 łyżką cukru i odstawić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i ekstraktem waniliowym. Kolejno dodawać jajka. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Przesiać i dodawać na przemian z maślanką do masy. Ciasto przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na kruszonkę zmieszać mąkę z cukrem, masłem i cynamonem

Zakątek rozkoszy kulinarnych