blaty, zetrzeć czekoladę z frontów szafek kuchennych ( ja zawsze, ale to zawsze którąś wysmaruję ), na końcu zmyć podłogę. Czynności niezbyt lubiane. A gdyby tak, umilić sobie sprzątanie zapachem - nie ciasta ? Sposób jest prosty, fajne, pachnące środki do sprzątania ! Perfect House , to linia kosmetyków do wnętrz produkowanych przez markę Barwa. Produkty wyróżniają się z tłumu innych, przede wszystkim perfumeryjnymi zapachami(...)Wykonanie: Czekoladę połamać, masło pokroić w kawałki. Rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Jajka ubić z cukrem na puszystą, jasną pianę. Do ubitych jaj dodać przestygniętą czekoladę, połączyć składniki. Na koniec dodać mąkę, delikatnie wymieszać szpatułką lub łyżką. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach około 30x20 cm. Wstawić do piekarnika rozgrzanego
kolorowotorcikowolubią. Przepis pochodzi z jakiejś starej gazety. Sam tort wymaga trochę pracy, ale dlatego smaku warto. Puszystemu czekoladowemu biszkoptowi towarzyszy chrupiąca orzechowa beza, masa kajmakowa, a całość idealnie dopełnia krem kawowy. Co tu dużo pisać po prostu musicie zrobić i ocenić sami. Ciasto czekoladowe: 1 1/2 szkl. cukru 6 jaj 6 łyżek mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku
Cynamonowe szczęścieczekoladą albo lukrem, wtedy będą jeszcze smaczniejsze. I lepiej upiec je tydzień przed Świętami, wtedy zdążą dojrzeć, żeby zachwycić swoim smakiem i aromatem. Ja właśnie nastawiłam porcję ciasta, jutro będę piekła:) Miękkie pierniczki z nadzieniem Składniki (na ok 70 sztuk): 200g miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 120g masła 100ml śmietany 18% 1 łyżeczka sody(...)jajek oddzielić białka (będą potrzebne do posmarowania pierników). Pozostałe 2 jajka i 2 żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Mąkę przesiać z kakao. Do mąki wlać masę jajeczną, wmieszać. Dodać miód, zmiksować, dodać śmietanę, zmiksować jeszcze raz. Ciasto powinno być dość luźne, trochę lepkie. Miskę z ciastem przykryć folia, odstawić w chłodne miejsce na 24-36 godzin
Obiad gotowygotować około 3 minut. Odstawiać do przestudzenia. Masło utrzeć razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać zimny budyń. Utrzeć. Na końcu do masy dodać proszek cappuccino oraz spirytus. Utrzeć. 4. Połowę masy wyłożyć na jeden blat biszkoptu, wyrównać. Przykryć ciastem kokosowym. Na cieście kokosowym rozsmarować drugą część masy cappuccino. Przykryć drugim blatem biszkoptu. 5. Czekoladę rozpuścić
Tradycyjna kuchnia Kasisłodkiej śmietanki * słoik o poj. 250 ml Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą masę. Zmieszać ze sobą mąkę,sodę,kakao i przyprawę do piernika. Do utartej masy wsypać mąkę z dodatkami i mieszając wlewać mleko i na końcu dżem. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy o śr. 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Kolorowa kuchnia Elkiupieczeniu delikatnie wyjąć z tortownicy (ciasto jest dość kruche)- w taki sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta- upieczone placki ostudzićMASA SEROWA- mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z mlekiem i kilkoma kroplami olejku migdałowego- masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę- pojedynczo dodawać żółtka, po każdym ucierając do wrobienia żółtka w masę- do masy dodawać partiami zmielony twaróg(...)nastąpiło to prawie od razu, gotowałam jeszcze 1-2 minuty)- masę zdjąć z palnika- tortownicę wyłożyć na spodzie i na bokach papierem do pieczenia- na dnie ułożyć pierwszy blat ciasta kruchego, wyłożyć połowę gorącej masy serowej, przykryć drugim blatem makowym, lekko docisnąć, wyłożyć drugą część masy serowej, przykryć ostatnim blatem, docisnąć- sernik lekko obciążyć (np. mniejszą tortownicą wypełnioną czymś ciężkim
Smakołyki BerenikiJedno z moich ulubionych jesiennych ciast - wilgotne, "piernikowe" i pięknie pomarańczowe. Przedstawiam Wam lekko odchudzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Składniki: *na ciasto: 2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej 4 jajka pół szklanki oleju rzepakowego pół szklanki jogurtu naturalnego 1 szklanka cukru 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2,5 łyżeczki cynamonu(...)obieraczki), sparzonych wrzątkiem Przygotowanie: Obydwa rodzaje mąki wymieszałam, dodając cynamon i sodę. Jajka utarłam z cukrem na puszystą, delikatną masę i cały czas miksując dodawałam powoli olej i jogurt na przemian z mąką. Na końcu dorzuciłam marchewkę i delikatnie wymieszałam. Ciasto przelałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w 180 stopniach przez ok. 45 minut, sprawdzając
Kulinarny Pamiętnikbiałka chowamy do lodówki lub mrozimy). Do jajek i żółtek dodaję cukier oraz pastę waniliową i ucieram mikserem na puszystą masę. Masę przelewam do mąki, dodaje zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i zaczynam mieszać łopatką, dodając powoli mleko. Jeśli ciasto jest za rzadkie, lepi się do rąk, to dosypuję mąki i wyrabiam dotąd, aż będzie ładną, zwartą kulką odchodzącą
ladykitchenjego spróbowaniu odrazu chce się sięgać po następny. To ciasto napewno nie jest dla ludzi na diecie. Cukier, masło, mąka, czekolada... no ale czasami na cheat day można sobie pozwolić. 😆 Zrobienie takiego serniko-brownie, to dosłownie kilka minut pracy. W efekcie otrzymujemy wilgotne, czekoladowe, mięciutkie brownie z puszystym, przepysznym kremem sernikowym na górze. Musicie wypróbować, obiecam, nie pożałujecie(...)powstanie gładka masa bez grudek mąki. Tak przygotowane ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej tortownicy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 min. W samym środku brownie może (a nawet musi) być lekko, lekko niedopieczone. Studzimy. Za pomocą miksera ubijamy ser z kubełka, mascarpone, cukier i cukier waniliowy na gładki, puszysty krem. Wykładamy jego na ostudzone brownie. Studzimy
Kuchnia Łukaszazawiera. W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się zwykły biały cukier, jednak jeśli chcecie możecie go zamienić na jakiś inny, ulubiony zamiennik. Torta di riso, czyli włoskie ciasto ryżowe przepis na keksówkę o długości 16 cm 200 g ryżu 850 ml mleka laska wanilii szczypta cynamonu cejlońskiego 3 jajka 2 łyżki cukru kokosowego/trzcinowego lub innego dowolnego + rodzynki, suszona żurawina(...)ugotowaniu ryż odstaw do przestygnięcia na ok. 30 minut. W misce ubij jajka z cukrem na puszysta masę. Do masy jajecznej dodaj ryż, całość dokładnie wymieszaj. Keksówkę wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Przelej do niej masę ryżową, wyrównaj wierzch. Ciasto piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po całkowitym przestygnięciu. Smacznego Artykuł Torta di riso
365 dni dookoła kuchnisami na rowerach, na Bolko naszym... o matko i córko! Nie wybaczyliby nam w życiu! A my na tym Bolko siup do Laby. Gazetki, zupa dyniowe, pyszne ciasto marchewkowe. Ciężkie, ciemne, inne od mojego! Po powrocie do domu zrobiłam marchewkowe właśnie. Przerobione i udoskonalone (tu przepis pierwszy ), w tej chwili już nic innego do niego nie dodałabym. Jest idealne(...)puszysta. Wciąż ubijając na wysokich obrotach, dolewamy ciągłym, cieniutkim strumieniem olej. Do powstałej masy dodajemy startą marchewkę,orzechy, imbir i delikatnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, cynamon, sodę, proszek do pieczenia i sól, łącząc wszystkie składniki (za pomocą miksera na najniższych obrotach lub za pomocą drewnianej łyżki). Na samym końcu dodajemy rodzynki i delikatnie łączymy z ciastem. Przekładamy
bistro mamarodzynek sułtańskich Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Przygotowanie: Śliwki i orzeszki ziemne pokroić w drobno. Margarynę rozpuścić i odstawić do lekkiego schłodzenia. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać. Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko wymieszać i dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę(...)gorzką - wymieszać mikserem. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao - dokładnie wmieszać robotem na gładka masę. Na koniec dodać pokrojone bakalie i za pomoc łyżki wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o wymiarach 12x 30 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem. Piec ok. 45 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościprzepisu na babkę piaskową. Nie przepadam za suchymi ciastami, które trzeba popijać dużą ilością herbaty, czy kawy. Przeglądałam stary zeszyt z przepisami mojej Mamy i tak natrafiłam na list od babci do Mamy a w nim przepis na tą babkę. Pomyślałam, że muszę wypróbować i jest super. Babka jest delikatna, puszysta i wilgotna. Po prostu jest pyszna. Jedynie(...)cytryny Wykonanie: Całe jajka ubić na jasną puszystą masę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do jaj z cukrem. Dodać ekstrakt. Wymieszać. Masło roztopić i gdy zacznie wrzeć wlać do pozostałych składników. Wymieszać. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelać do formy. Powinno stanowić 2/3 formy
dom-agi.plDziś przepis na biszkopt kakaowy idealny do tortów, przełożenia kremem czy owocami. Lekki, puszysty, bardzo dobrze się go kroi. Składniki: * 5 jajek * 3/4 szklanki cukru * szczypta soli * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 szklanka mąki * 3 łyżki kakao Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z 1/4 szklanki cukru do białości. Białka ze szczypta soli ubić(...)utarcia grudek cukru. Do ubitych białek dodać utarte żółtka, ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Wsypać przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać do okrągłej blaszki (u mnie średnica 22cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około 25-30 minut
Zrób to smaczniecukier 2 łyżki mąką pszenna 1 szklanka i 2 łyżki Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, przesiewamy nad nią mąki i delikatnie mieszamy łopatka w jedna stronę. Formę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy ciasto biszkoptowe .Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu kroimy biszkopt w poprzek. Nasączamy biszkopt sokiem(...)roztrzepać porządnie, najlepszy domowy sposób) Kiedy mleko nam się zagotuje dodajemy roztrzepane składniki i mieszamy do momentu , aż będzie geste . Zostawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę i dodaje łyżką ostygnięty budyń , aż do ostatniej łyżki. Masa śmietanowa: śmietana 30% 600 ml cukier 2 łyżki
Różowa kuchnia