puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:116/329)

Leśny mech 90

fixy żurawina lub owoce granatu Szpinak rozmrażamy i dokładnie odciskamy. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, nadal miksując dodajemy olej, a następnie przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę. Wszystko razem dokładnie miksujemy na średnich obrotach. Na końcu dodajemy odciśnięty szpinak. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

kruche babeczki
DWUKOLOROWA BABKA NA KEFIRZE 386

mąką. Piekarnik nagrzewamy na 170 st. C ustawienie góra dół. Całe jajka ubijamy z cukrami na białą i puszystą masę. Mąkę z sodą przesiewamy, dodajemy porcjami do jajek. Miksujemy tylko do połączenia składników. Dodajemy olej i kefir, miksujemy. Połowę ciasta wlewamy do formy, do pozostałego dodajemy kakao. Mieszamy i wlewamy na jasne ciasto. Pieczemy ok 45-55 minut

Pani na deser
Ciasto drożdżowe z dżemem 66

Uwielbiamy ciasto drożdżowe. Do tego szklanka zimnego mleka i czujemy się jak w raju. Przypomniało nam się takie, z dżemem. Babcia czasami robiła. Rewelacja. Składniki 250 g mąki 20 g drożdży 100 ml mleka 1 jajko 1 żółtko 50 g cukru 75 g masła 200 ml dżemu ( u nas truskawkowy ) Przygotowanie Przepis na małą keksówkę. Drożdże mieszamy z cukrem(...)było grudek. Przykrywamy i odstawiamy na kwadrans w ciepłe miejsce. Jajko i żółtko ubijamy z pozostałym cukrem na puszystą masę, łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki, dokładnie wyrabiamy kilka minut. Dodajemy roztopione masło. Łączymy, dopóki tłuszcz nie połączy się z ciastem. Rozwałkowujemy, smarujemy dżemem, zawijamy i umieszczamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 min w ciepłe

R'n'G Kitchen
Sernik gotowany na cieście miodowym 758

rondelka przełożyć masło i miód, rozpuścić, dodać orzechy, wymieszać, chwilę podgrzewać - ciepłą masę przełożyć na blat z ciasta miodowego, równo rozprowadzić po całej jego powierzchni MASA SEROWA - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło utrzeć z cukrem na puszystą masę - białka oddzielić od żółtek - do puszystej masy maślanej dodawać po jednym żółtku, po każdym ucierając do momentu jego(...)wyraźnie zgęstnieje (dzieje się to niemal od razu) - do masy dodać skórkę pomarańczową oraz ekstrakt z wanilii, wymieszać - jeśli w masie potworzyły się grudki, można ją przed wyłożeniem na ciasto zmiksować - gorącą masę odstawić na kilka minut, żeby odparowała PRZEŁOŻENIE SERNIKA - formę wyłożyć papierem, na dnie ułożyć pierwszy blat miodowy, na ciasto wyłożyć 1/2 gorącej masy serowej, wyrównać - na masę

Smakołyki Bereniki
Królewiec 1174

rewelacja . Polecam. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 op. cukru waniliowego 16 g 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kruche: 2 ( niepełne szkl. mąki pszennej) 150 g margaryny 1 jajko 6 łyżek cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej Masa budyniowa: 2 i 1/2 szkl. mleka(...)wiórki kokosowe do dekoracji Sposób przygotowania: Biszkopt: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sitko. Jajka , cukier i cukier waniliowy ubijamy mikserem na puszysty krem. Mieszamy łyżką i stopniowo dodajemy porcje mąki. Wymieszane ciasto wylewamy na wyłozona blaszkę papierem do pieczenia.. Pieczemy w temp. 180 C ok. 30 minut. Ciasto kruche: Wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy

Słodkości i nie tylko
Torcik leśny mech 165

CIASTO: szpinak mrożony - 35 dag  cukier - 20 dag jajka - 4 szt olej - 1 szkl mąka pszenna - 1 szkl mąka krupczatka - 1 szkl proszek do pieczenia - 3,5 łyżeczki KREM: śmietana 36% - 500 ml śmietan - fin - 3 szt cukier puder - 3 łyżki DODATKOWO: owoc granatu(...)Szpinak odmrozić i odcisnąć. Do miski wbić jajka i wsypac cukier, zmiksowac na wysokich obrotach na puszysta masę. Następnie dalej miksując powoli wlewamy olej i wsypujemy przesiane mąki z proszkiem. Na końcu dodajemy szpinak i razem mieszamy. Tortownice wykładamy papierem i wlewamy ciasto do niej. Pieczemy 60 minut w 180stC, (najlepiej sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika

Camilla w kuchni
PSZENNY CHLEB NA WODZIE Z OGÓRKÓW 159

kwasie ogórkowym. Wyciągnęłam gazetkę z przepisami na ten oto chlebuś i zabrałam się do pracy. Samo zrobienie ciasta jest bardzo proste i niezbyt czasochłonne a efekt naprawdę znakomity. Chlebuś pięknie wyrósł, skórka wspaniale chrupiąca a środek bardzo delikatny i puszysty. Smakuje czosnkiem i koperkiem oraz delikatnie pachnie ogórkami. Więc następnym razem mając wodę z ogórków na pewno jej nie wyleję(...)miski przesiewamy mąkę, mieszamy z solą. Kwas ogórkowy delikatnie podgrzewamy, dodajemy do wyrośniętych drożdży i wlewamy do mąki, mieszamy łyżką. Jeśli trzeba dolewamy jeszcze trochę kwasu. Wg przepisu ciasto wyrabiamy łyżką, ale ja zrobiłam to ręką, ciasto ma się lekko kleić. Wykładamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką o wym 25/11 cm. Wyrównujemy łyżką zamoczoną w wodzie. Odstawiamy

Pani na deser
Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami ( wypieki bez cukru) 205

pokrojone masło w małe kawałeczki umieścić w misie robota i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i przez godzinę schłodzić w lodówce   w międzyczasie masło, kakao i posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej   jajka z ksylitolem (ksylitol wcześniej zmielić na puder) ubić na puszysty kogel-mogel. Do jajek wmieszać masę czekoladową, śmietanę, likier i posiekane orzechy laskowe.Zapomniałam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto jabłkowe z bakaliami 171

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniałe ciasto z dodatkiem jabłek, rodzynek i orzechów. Wierzch polałam dodatkowo roztopioną czekoladą. Jest miękkie, puszyste i wilgotne w środku. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie potrzebujemy do jego zrobienia nawet miksera. Często gości na moim stole. Polecam. Post Ciasto jabłkowe z bakaliami pojawił się

Marta Gotuje
Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 171

Przeglądając popularną ostatnio książkę „Cukiernia Lidla” od razu wpadł mi w oko przepis na ciasto z kaszy gryczanej. Lubię kaszę na słodko i wypieki z mąki gryczanej więc stwierdziłam, że to coś dla mnie. Zdjęcie tym bardziej zachęciło mnie do wypróbowania więc przystąpiłam do działania :) Wypiek miło mnie zaskoczył. Wilgotny, intensywnie czekoladowy i intrygujący ponieważ czuć było smak(...)dodajemy do niego posiekaną czekoladę i podgrzewamy cały czas mieszając aż składniki się połączą. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy czekoladę oraz zmiksowaną kaszę. Dodajemy mąkę z proszkiem i dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy żurawinę. Ciasto przekładamy do natłuszczonej keksówki i pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut ( do suchego patyczka). Odstawiamy do wystudzenia

Mienta blog
Kostka kokosowa - lamingtony 3093

mleka1 szkl cukru4 łyżki kakaokokos do obtoczeniaPrzygotowanie:Jajka ubić z cukrem, cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać miód, mleko, miękką margarynę pokrojoną w drobną kostkę i ponownie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do masy i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 22*33 cm. Włożyć do nagrzanego

Ala piecze i gotuje
Wegańskie brioszki 149

wielogodzinnego chłodzenia. Niekoniecznie. Owszem, potrzebują odrobinę leżakowania w lodówce, jednak łączny wkład pracy potrzebny na przygotowanie i wyrabianie ciasta nie zajmie więcej niż 15 minut. Te lśniące bułeczki słyną z tego, że mają złocistą przypieczoną skórkę kontrastującą z miękkim, puszystym środkiem; w oryginalnym przepisie jest to możliwe dzięki dużej ilości masła i jajkom. Wegańska wersja nie zawiera ani jednego(...)posmarowania bułeczek 2 łyżki cukru pudru do oprószenia Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier trzcinowy, szczyptę soli i wanilię. Wlej 125 ml letniej wody i wyrabiaj ciasto przez około 5 minut. Margarynę pokrój na małe kawałki, dorzuć do ciasta i ponownie ugniataj do momentu, aż ciasto połączy się z tłuszczem i stanie się elastyczne. Wyrobione ciasto przykryj czystą

Roślinna - blog wegański
ciasto trójniak 881

łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao dodatkowo: polewa czekoladowa wykonanie: Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy stopniowo żółtka oraz olej. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy 1 łyżkę mąki, do drugiej 1 łyżkę

Domowy Smak Jedzenia
Wieniec z nutellą i gruszkami / Nutella pear wreath 231

ponure dni. Puszysty i słodki wieniec drożdżowy z dużą ilością nutelli i gruszek, doskonały do kawy czy herbaty. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu i na pewno każdy da sobie radę z jego przygotowaniem. Zapewniam, że warto! Scroll down for recipe in EnglishWieniec z nutellą i gruszkami (1 wieniec)Składniki na ciasto:2 1/4 łyżeczki drożdży instant1 łyżka cukru3/4

karmelowy
Tort czekoladowy z chilli, kremem pistacjowym i borówkami 132

Przemiło! Choć noc wcześniej i świt dnia urodzin to było napięcie milion. Eksperymentowanie w takim momencie jest bardzo ryzykowne. Ale udało się! Uwaga! Potrzebujecie dwóch okrągłych foremek! Składniki: ciasto: 3 tabliczki gorzkiej czekolady 2 kostki masła 8 jajek 300 g mąki pszennej 1/2 kg cukru (plus jeszcze ze szklanka) 4 łyżki kakao 4 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 łyżeczki(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 40-50 minut. Sprawdzajcie patyczkiem, czy ciasto jest suche. Jeśli tak, wyjmujecie, jeśli nie, trzymacie dłużej. W czasie, kiedy jedna foremka siedzi w piekarniku, drugą możecie przykryć folią aluminiową i trzymać na stole. Potem zamiana. Kiedy ciasto jest zimne, wyjmujecie je z foremek i kroicie poziomo na pół, aby otrzymać z każdej porcji

GRUBY WAŁEK