cukierków Skittles (ok. 75 sztuk, do każdego ciasteczka po 3) Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło (wyjęte z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowyn do puszystości i jasności. Gdy zrobi się jasne i puszyste dodać do niego jajko oraz ekstrakt z wanilii i miksować na średnich obrotach miksera, aż składniki się(...)zmiksować do połączenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C, a płaską, dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Z masy odrywać kawałeczki (ręce najlepiej oprószać w mące-ciasto jest dosyć klejące) i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć w dłoniach i przełożyć na blaszkę z papierem, zostawiając odstępy pomiędzy ciastkami. Do każdego ciasteczka wcisnąć
Nastoletnie Wypiekanieczekolady i powstania jednolitego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ( w całości ) ubić wraz z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Powoli wlewać przestudzony czekoladowy sos, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę i zmiksować do połączenia. Ciasto przelać do formy o dolnych wymiarach około 22,5 x 27,5 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około
Opowieści z piekarnikapachnąca, puszysta chałka na śniadanie. Takie też bułeczki upiekłam dzisiaj rano! Dziękuję Lo za kolejny wspaniały przepis. Mini chałki śniadaniowe ciasto: 175 ml letniego mleka 7 g, 1 opakowanie suszonych drożdży 50 g cukru 2 duże jajka w temperaturze pokojowej 1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku 500 g mąki pszennej typu 550 1/2 łyżeczki soli skórka
Dzieje kuchennej Wiewiórypiasek) sok wyciśnięty z połowy cytryny 3/4 łyżeczki przyprawy do pierników Wykonanie: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać sok z cytryny, przyprawę do pierników oraz zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 4/5 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Po wystudzeniu oprószyć
zadanie-gotowaniearomatyczną pomarańczą i łagodnym serkiem ricotta. Gdzieniegdzie dało się wyczuć pikantne drobinki niezbyt dobrze startego imbiru, co nadawało ciastu odrobinę ostrości. To pierwszy mój wypiek ze świeżym imbirem i jestem naprawdę mile zaskoczona. Muffinki wyszły super! Miękkie, puszyste, aromatyczne i wilgotne jak lubimy. Przepis pochodzi z bloga Miłość w brzuchu mam . Ja go nieznacznie zmodyfikowałam. Muffinki
Mia Cucina SofietaWorktop zdał egzamin. Donuty są zrobione na mące chlebowej i drożdżach, dzięki temu wypiek jest doskonale puszysty i wprost rozpływa się w ustach. Gorąco polecam na tegoroczny Tłusty Czwartek! * SKŁADNIKI na ok. 30 pulchnych donutów Ciasto: 550 g pszennej mąki chlebowej 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 50 g cukru 1 płaska łyżeczka soli 300 ml pełnotłustego mleka
Food Squarepuder do obtoczenia Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Jajko ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Cały czas ubijając dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę, następnie mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do zamrażalnika na 15-20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki. Każdą
W poszukiwaniu inspiracjiwódki, cukier puder do posypania, 1 l oleju do smażenia. Przygotowanie: Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wymieszać. Dodać wódkę i ponownie wymieszać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą.(Można dodać do ciasta również rodzynki.)Wszystko wymieszać na gładką masę. Formować nieduże kulki i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu. Pączki wyjąć
kulinarnajamka.blogspot.commalinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie
Słodko-Słony Świat Ilonymin.Gorący biszkopt natychmiast wyłożyć na wilgotną oprószoną cukrem ściereczkę.Oderwać papier, ciasto zwinąć i pozostawić do ostygnięcia.Zimne ciasto rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć.Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać cukier puder.Następnie stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę i dokładnie utrzeć.Roladę po wierzchu posmarować masą
Mix smakuPrawdziwy Amerykanin swój niedzielny poranek zaczyna od porcji tych pysznych, puszystych naleśników, najczęściej skropionych syropem klonowym. Przepis jest banalnie prosty, a efekt wprost zdumiewająco smaczny. Łasuchom polecam dodanie do ciasta kawałków czekolady lub rozgniecionych widelcem bananów. Potrzebne nam będą:- 2 duże jajka- 1,5 szklanki mleka- 2 szklanki mąki- 0,5 szklanki cukru pudru- 3 łyżeczki proszku
W poszukiwaniu inspiracjicukruskórka otarta z 1 pomarańczy1 jajkoMąkę przesiać, wymieszać z kardamonem. Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami dodawać mąkę, najpierw miksując, a później mieszając łyżką lub dłonią.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodawać po 1 łyżce mąkę do uzyskania jednolitej masy o gęstości śmietany. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć placuszki z obu stron. Posypać cukrem pudrem ,ja lubię polane syropem klonowym. Placuszki są delikatne i puszyste. Polecam
Kulinarny karnet Christopheraskładniki ) 2. Do mokrych składników dodajemy po jedenej łyżce suchej mieszanicy u i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą ( Ciasto powinno wyjść dość gęste , nie obawiajcie się jego mocnej konsystencji po upieczeniu muffiny są delikatne w smaku i puszyste ) 3.Przełożyć masę do foremek ( Nałożyć jedną sporą łyżkę na spód foremi , położyć truskawkę i przykryć kolejną warstwą(...)ciasta ) Foremki wypełniać do 3/4 wysokości 4. piec w rozgrzanymdo 180 C piekarniku przez ok. 25 min . ( Każde ciasto może wyjść troche inaczej więc czas pieczenia może się troszkę wydłużyć , bądź skórcić , polecam wykonanie Testu suchego patyczka
ciemna strona patelni