puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:119/329)

Ciastka "Skubnij tęczy, spróbuj tęczy" 209

cukierków Skittles (ok. 75 sztuk, do każdego ciasteczka po 3)     Przygotowanie: Ciasto: Miękkie masło (wyjęte z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem) utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowyn do puszystości i jasności. Gdy zrobi się jasne i puszyste dodać do niego jajko oraz ekstrakt z wanilii i miksować na średnich obrotach miksera, aż składniki się(...)zmiksować do połączenia.   Piekarnik rozgrzać do 180 st.C, a płaską, dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyścielić papierem do pieczenia. Z masy odrywać kawałeczki (ręce najlepiej oprószać w mące-ciasto jest dosyć klejące) i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę lekko spłaszczyć w dłoniach i przełożyć na blaszkę z papierem, zostawiając odstępy pomiędzy ciastkami. Do każdego ciasteczka wcisnąć

Nastoletnie Wypiekanie
Sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie 135

czekolady i powstania jednolitego sosu czekoladowego. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Jajka ( w całości ) ubić wraz z cukrem na bardzo puszystą i jasną masę. Powoli wlewać przestudzony czekoladowy sos, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę i zmiksować do połączenia.  Ciasto przelać do formy o dolnych wymiarach około 22,5 x 27,5 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około

Opowieści z piekarnika
Delikatne mini chalki sniadaniowe czyli Niedzielne Sniadanie odc.80 127

pachnąca, puszysta chałka na śniadanie. Takie też bułeczki upiekłam dzisiaj rano! Dziękuję  Lo za kolejny wspaniały przepis. Mini chałki śniadaniowe ciasto: 175 ml letniego mleka 7 g, 1 opakowanie suszonych drożdży 50 g cukru 2 duże jajka w temperaturze pokojowej  1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku 500 g mąki  pszennej typu 550 1/2 łyżeczki soli skórka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Migdałowe muffinki bezglutenowe. 150

piasek) sok wyciśnięty z połowy cytryny 3/4 łyżeczki przyprawy do pierników Wykonanie: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą masę.  Dodać sok z cytryny, przyprawę do pierników oraz zmielone migdały. Delikatnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, ciasto nakładać do 4/5 ich wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 25 minut. Po wystudzeniu oprószyć

zadanie-gotowanie
Muffinki pomarańczowo imbirowe z ricottą 240

aromatyczną pomarańczą i łagodnym serkiem ricotta. Gdzieniegdzie dało się wyczuć pikantne drobinki niezbyt dobrze startego imbiru, co nadawało ciastu odrobinę ostrości. To pierwszy mój wypiek ze świeżym imbirem i jestem naprawdę mile zaskoczona. Muffinki wyszły super! Miękkie, puszyste, aromatyczne i wilgotne jak lubimy.  Przepis pochodzi z bloga Miłość w brzuchu mam . Ja go nieznacznie zmodyfikowałam.   Muffinki

Mia Cucina Sofieta
CMYK donuts - amerykańskie pączki jak malowane 100

Worktop  zdał egzamin. Donuty są zrobione na mące chlebowej i drożdżach, dzięki temu wypiek jest doskonale puszysty i wprost rozpływa się w ustach. Gorąco polecam na tegoroczny Tłusty Czwartek! * SKŁADNIKI na ok. 30 pulchnych donutów Ciasto: 550 g pszennej mąki chlebowej 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 50 g cukru 1 płaska łyżeczka soli 300 ml pełnotłustego mleka

Food Square
Popękane ciasteczka czekoladowe 117

puder do obtoczenia Przygotowanie:  Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej. Jajko ubić z cukrem i solą na puszystą masę. Cały czas ubijając dodać roztopioną i przestudzoną czekoladę, następnie mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do zamrażalnika na 15-20 minut. Po tym czasie z ciasta uformować małe kuleczki. Każdą

W poszukiwaniu inspiracji
Moje twarogowe pączki 99

wódki, cukier puder do posypania, 1 l oleju do smażenia. Przygotowanie: Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wymieszać. Dodać wódkę i ponownie wymieszać. Następnie dodać mąkę  wymieszaną z proszkiem i solą.(Można dodać do ciasta również rodzynki.)Wszystko wymieszać na gładką masę. Formować nieduże kulki i smażyć na bardzo gorącym tłuszczu. Pączki wyjąć

kulinarnajamka.blogspot.com
TORT Z POPCORNEM W KAJMAKU 275

malinami, a na koniec postanowiłam, że mam jednak ochotę na coś kokosowego:) Nie mogłam się zdecydować na żadne konkretne ciasto, zatem tak też powstał pyszny, "wypasiony" tort:D Zrobiłam go na mięciutkim, wilgotnym, czekoladowym spodzie brownie, który przykryłam puszystym kremem kawowym, na to dałam gęstą frużelinę malinową, posmarowałam ją cudnym kokosowym kremem i przykryłam całość drugim blatem brownie

Słodko-Słony Świat Ilony
Rolada z masą makową 112

min.Gorący biszkopt natychmiast wyłożyć na wilgotną oprószoną cukrem ściereczkę.Oderwać papier, ciasto zwinąć i pozostawić do ostygnięcia.Zimne ciasto rozwinąć, posmarować masą makową i zwinąć.Czekoladę połamać na kawałki i stopić w kąpieli wodnej. Masło zmiksować na puszystą masę i małymi partiami dodawać cukier puder.Następnie stopniowo dolewać przestudzoną czekoladę i dokładnie utrzeć.Roladę po wierzchu posmarować masą

Mix smaku
Amerykańskie pancakes 188

Prawdziwy Amerykanin swój niedzielny poranek zaczyna od porcji tych pysznych, puszystych naleśników, najczęściej skropionych syropem klonowym. Przepis jest banalnie prosty, a efekt wprost zdumiewająco smaczny. Łasuchom polecam dodanie do ciasta kawałków czekolady lub rozgniecionych widelcem bananów. Potrzebne nam będą:- 2 duże jajka- 1,5 szklanki mleka- 2 szklanki mąki- 0,5 szklanki cukru pudru- 3 łyżeczki proszku

W poszukiwaniu inspiracji
Ciasteczka pomarańczowo-kardamonowe 375

cukruskórka otarta z 1 pomarańczy1 jajkoMąkę przesiać, wymieszać z kardamonem. Masło utrzeć z cukrem i skórką z pomarańczy na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Partiami dodawać mąkę, najpierw miksując, a później mieszając łyżką lub dłonią.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bananowe placuszki z wysp kanaryjskich. 146

dodawać po 1 łyżce mąkę do uzyskania jednolitej masy o gęstości śmietany. Na rozgrzany olej kłaść po łyżce ciasta i smażyć placuszki z obu stron. Posypać cukrem pudrem ,ja lubię polane syropem klonowym. Placuszki są delikatne i puszyste. Polecam

Kulinarny karnet Christophera
Muffinki czekoladowe z truskawkami 160

składniki ) 2. Do mokrych składników dodajemy po jedenej łyżce suchej mieszanicy u i mieszamy aż wszystkie składniki się połączą ( Ciasto powinno wyjść dość gęste , nie obawiajcie się jego mocnej konsystencji po upieczeniu muffiny są delikatne w smaku i puszyste )  3.Przełożyć masę do foremek ( Nałożyć jedną sporą łyżkę na spód foremi , położyć truskawkę i przykryć kolejną warstwą(...)ciasta ) Foremki wypełniać do 3/4 wysokości 4. piec w rozgrzanymdo 180 C piekarniku przez ok. 25 min . ( Każde ciasto może wyjść troche inaczej więc czas pieczenia może się troszkę wydłużyć , bądź skórcić , polecam wykonanie Testu suchego patyczka

ciemna strona patelni