postaci surowej. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować z nich pyszne ciasta i desery. Mój wybór padł na tort z serowym kremem i czereśniami. Tort jest soczysty i przepyszny. Biszkopt nasączyłam likierem śmietankowym na whisky, co doskonale się łączy z puszystym i delikatnym kremem waniliowym. Biszkopt można nasączyć innym likierem lub sokiem wiśniowym połączonym z likierem wiśniowym(...)polanymi galaretką z czarnej porzeczki. Bardzo mnie urzekł ten letni tort i wiem, że po przepis nieraz jeszcze sięgnę. Zapraszam na apetyczny tort z czereśniami. TORT Z CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto: 3 duże jajka 100 g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao szczypta soli 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju Krem: 10 - 12 łyżek likieru
Zakątek rozkoszy kulinarnychłyżka ekstraktu z wanilii – ulubione orzechy lub ziarna do posypania Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę, dodać jajko, jeszcze raz ubić. Następnie dodać ekstrakt wanilii, mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Na blacie podsypanym mąkę rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5-0,7cm, wyciąć ciasteczka
Smaki Arminepiernika i sodę mieszamy w jednej misce. Odstawiamy.Jajko ubijamy razem z cukrem na puszystą, jasną pianę, dodajemy olej, ubijamy.Następnie dodajemy na przemian mleko i mączno-kakaową mieszaninę, ciągle miksując.Na koniec dodajemy powidła i delikatnie mieszamy łyżką.Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni.Pieczmy 30 minut. Przed wyjęciem sprawdzamy
Czerwona Porzeczkaszklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej i delikatnie, ale dokładnie połączyć. Spód blachy o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić
Domowa cukiernia Ewymasy kajmakowejbiała masa cukrowakolorowe perełki cukrowePikowane Babeczki - Sposób przygotowania:Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy rozbełtane jajka, ekstrakt waniliowy, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko miksujemy do otrzymania gładkiej masy.Formę do pieczenia wyścielamy papilotkami i wykładamy ciasto do wysokości ok. 2 cm od brzegu.Pieczemy w 170 stopniach ok. 20 minut
Słodka Stronałyżką do połączenia się składników na bardzo gorącym oleju kłaść dużą łyżką porcje ciasta tak z 2 cm grubości smażyć na złocisty kolor z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy do wchłonięcia tłuszczu nadmiaru - przed podaniem posypać pudrem cukrem, placki są dzięki ubitej pianie puszyste, delikatne...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmistrzynią pieczenia tortów, jednak ważna okazja zmobilizowała mnie do spróbowania. Nie oczekiwałam aż tylu pochwał a jednak. Moja próba okazała się sukcesem i chyba wreszcie polubię się z pieczeniem ciast i tortów. Torty to taki typ słodkości, który przede wszystkim ma cieszyć oko. Mi zależało przede wszystkim na smaku, gdyż nie jestem najlepsza w zdobieniu deserów. Różowy hibiskusowy krem podbił(...)sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder a następnie żółtka. Mąkę i kakao przesiewamy i dodajemy do puszystej masy jajecznej, delikatnie mieszając całość łyżką. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko spód, resztę papieru wypuszczamy na zewnątrz) i przekładamy do niej ciasto. Formę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni i pieczemy przez 40 minut. Po upieczeniu wyciągamy formę z piekarnika
Mango Papajakarnawał w pełni więc tłusto, słodko, syto i zabawnie :) a u nas dzisiaj pączusie puszyste. Są tak mięciutkie, że można je jeść bez końca. Polecam, szczególnie, że baza jest wręcz idealna, środek może być dowolny - co Wam w duszy za gra, a jak nie macie pomysłu to tradycyjna marmolada albo bez środka też, są ok. Porcja(...)mąki, drożdże, cukier, mleko, zamieszać i zostawić na 15 minut. Następnie dodać olej, żółtka, sól, rum, i pozostałą mąkę. Wszystko wymieszać i odstawić na 30 minut. Gotowe ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm, na połowę ciasta wyłożyć w odstępach ok 5 cm po łyżeczce marmolady i przykryć druga częścią ciasta. Na środku wypustki wyciąć okrąg
Niezły Młynekcukru z prawdziwą wanilią • 120 g roztopionego masła Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto przygotować wcześniej, aby były w temperaturze pokojowej. 2. Oba rodzaje mąki i proszek do pieczenia przesiać i odłożyć. 3. Masło i cukier zmiksować do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. 4. Do misy miksera dodawać pojedynczo jajka, ucierając po każdym dodaniu. 5. Wlać ekstrakt(...)wanilii, zmiksować. 6. Do puszystej masy porcjami dosypywać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką, do połączenia składników. 7. Przygotować kruszonkę: do miseczki wsypać mąkę, cukier i cukier wanilinowy. 8. Wlać rozpuszczone, jeszcze ciepłe, masło i wymieszać, palcami formując kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie za mało sypka, dodać więcej mąki lub więcej masła, jeśli będzie zbyt sucha
W mojej kuchnikawałki, gruszki po obraniu ze skórki pokroić w niedużą kostkę - odłożyćMiękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą, gładką masę, dodawać stopniowo po jednym całym jajku - ucieraćMąkę przesiać z proszkiem, dodawać do utartej masy, miksowaćKawę rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody, wlać do ciasta i dokładnie połączyć z masąPrzygotowane wcześniej orzechy i czekoladę oraz gruszki dodać i delikatnie wmieszać
Proste Potrawyposypania foremki Wykonanie Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać skórkę pomarańczową, rum, mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia i wszystko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć delikatnie z ciastem. Formę z kominem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i piec w piekarniku nagrzanym
O kuchni z uczuciemsztywną pianę. Ubijając, stopniowo dosypywać cukier. Mąkę przesiać wraz z proszkiem. Stale miksując, do białek dodawać kolejno żółtka. Na koniec dodać mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 25cm. Piec około 35-40 minut w temp. 180st. Ostudzić i przekroić na 3 części. Poncz: 1/2 szklanki soku z malin(...)wanilii. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki. Gotować, aż masa zgęstnieje jak budyń. Całkowicie ostudzić. Miękkie masło utrzeć z miękką margaryną na puszystą masę (około 10 minut). Dodawać po łyżce budyniu. pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, rozsmarować trochę kremu, powtykać połowę malin i posypać połową pokruszonej bezy. Przykryć drugim blatem ciasta, powtórzyć czynność. Przykryć ostatnim blatem ciasta, wierzch
Z miłości do słodkościszypułek. Pokroić na połówki. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie wlać olej i dodać jogurt. Dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na najmniejszych obrotach aż składniki dokładnie się ze sobą połączą. Ciasto wylać na małą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać truskawki. Piec w temperaturze
My simple kitchenSkładniki muszą być w temperaturze pokojowej. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na pianę. Cukier ucieramy-na puszystą masę - z masłem , dodajemy po jednym żółtku Następnie dodaję po trochu mąkę i proszek do pieczenia i cały olejek. Gdy mamy już gładkie ciasto ostrożnie dodaję pianę z białek i kieliszek wódki. Całość mieszam łyżką - najlepiej drewnianą. Foremkę do gotowania babki
w mojej kuchni