dodałam takiej ilości mąki pełnoziarnistej jak w przepisie. Dodałam większą ilość mąki pszennej. Ogólnie z ciastem nie pracowało mi się za dobrze. Strasznie się kleiło i musiałam podsypywać sporą ilością mąki. Jednak chałki ładnie wyrosły a po upieczeniu są puszyste i smaczne. Podaję przepis oryginalny jednak ja zrobiłam z połowy. Składniki: 7 g suchych drożdży(...)misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę, jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia
Ala piecze i gotujeŻółtka ucieram z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodaję mocno rozgniecione banany, masło i mieszam. Następnie dodaję stopniowo mąkę i miksuję. W oddzielnej misce ubijam białka ze szczyptą soli na sztywno. Ubitą pianę przekładam porcjami do wcześniej robionej masy i całość mieszam. Tak przygotowane ciasto przekładam do prostokątnej formy (u mnie silikonowa o wymiarach 26x11 cm) wysmarowanej
Kuchnia VikiBanalny wręcz w wykonaniu i nie wymagający pieczenia. Zaskakuje lekkością i puszystą konsystencją, a dodatek likieru sprawia, że jego smak jest miłą niespodzianką. Składniki: (na
Pyry na Gaz900ml mleka 3 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 200g miękkiego masła Polewa: 200g gorzkiej czekolady 2 łyżki masła 8-9 łyżek mleka Ciasto rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem, aż powstanie puszysta masa. Ciągle ubijając dodajemy olej i wodę. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę oraz mieszamy ją z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy ręcznie suche(...)zagotowujemy z cukrem. Budynie rozpuszczamy w pozostałych 200ml i dodajemy do podgrzanego mleka. Gotujemy, aż zgęstnieje i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy budynie ostygną to ubijamy masło na puszystą masę (ok. 6 minut) i dodajemy po łyżce chłodnego budyniu. Otrzymamy przepyszny krem. Chłodny biszkopt przekrajamy na pół. Pierwszą warstwę kładziemy na blachę. Układamy na niej masę jabłkowa i wstawiamy
Kolizje Smakówżółtka od białek. Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogel. Ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę wymieszać z ubitymi żółtkami. Następnie wmieszać delikatnie ubitą pianę. Mąkę, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać i wmieszać delikatnie do ciasta. Wylać przygotowane ciasto do foremki o przekroju 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pięknie pachnie masłem i lekko cynamonem. Soczyste owoce, chrupiące orzechy i bajecznie pyszna kruszonka sprawiają, że nie można mu się oprzeć. Gwarantuję, nikt nie odejdzie od stołu bez dokładki. Ciasto ucierane z jagodami, orzechami i kruszonką Składniki: (na keksówkę 8x22 cm) 190 g miękkiego masła 125 g cukru 3 jajka 190 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)następnie rozetrzeć palcami. Odstawić. Jagody dokładnie obtoczyć w 1 łyżce mąki. Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Pozostałą mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do ciasta, dokłądnie miksując. Wlać mleko, wsypać orzechy, połączyć. Dodać jagody. delikatnie wymieszać łyżką, uważając, żeby nie rozgnieść owoców
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki proszku do pieczenia - 1 szklanka oleju słonecznikowego lub rozpuszczonego masła - skórka otarta z 1/2 cytryny Przygotowanie ciasta: Rozdrobniony i rozmrożony szpinak odciskamy lub odparowujemy z wody i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a gdy masa stanie się jasna i puszysta porcjami dodajemy tłuszcz wciąż miksując. Następnie dodajemy szpinak oraz cytrynową skórką, a na sam koniec mąkę. Mieszamy(...)jajkami. Cały czas mieszamy aż do zagotowania. Po zagotowaniu dodajemy 1/3 szklanki wody zmieszaną z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Mieszamy do zgęstnienia. Wylewamy krem na ciasto i zostawiamy do ostudzenia. Składniki do warstwy śmietanowej: - 750 mililitrów śmietanki kremówki - 2-3 śmietan-fixy lub zamiennie żelatyna - 3-4 łyżki cukru pudru - listki świeżej mięty - syrop cukrowy Przygotowanie warstwy śmietanowej: Śmietankę ubijamy
Życie zamknięte w smakuLubimy ją w każdej postaci. Kostek z tabliczki, w formie pitnej czy w cieście. A właśnie dzisiaj chciałem przedstawić fajny pomysł na wykorzystanie tabliczki gorzkiej czekolady. Polecam wszystkim amatorom ciast – a w szczególności czekoladowym łasuchom. Składniki: 100g masła 100g gorzkiej czekolady 150ml mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli(...)czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na puszystą masę. Do czekolady dodajemy mleko, dokładnie mieszamy i łączymy z masą jajeczną. Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Dosypujemy do masy jajeczno czekoladowej i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy około 40 minut w 175 stopniach
Jacob Tastespysznym rabarbarem i truskawkami. Upiekłam ową słodkość do kawy i na całe szczęście przygotowałam je na południe więc do wieczora jeszcze było ... na drugi dzień zostały tylko wspomnienia .... Ucierane ciasto z rabarbarem i truskawkami SKŁADNIKI: 200 g masła 200 g mąki tortowej ½ szklanki cukru 4 jajka 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 laski wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta(...)Następnie dodajemy po jednym jajku stale miksując. Kiedy uzyskamy gładką dość puszystą masę dodajemy ziarenka z wanilii, mieszamy. Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną, solą i proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy po łyżce do masy stale miksując. Uzyskujemy dość gęste ciasto. Rabarbar obieramy, kroimy w plasterki. Truskawki płuczemy i kroimy w ćwiartki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczas miksując dodać kolejno po jednym całym jajku i zmielone biszkopty. Składniki na ciasto: 200 ml mleka; 500 g przesianej mąki pszennej; 60 g cukru; 60 g masła (do ciasta); 1 duże jajko; 1/4 łyżeczki soli; 10 g świeżych drożdży; 150 g masła (zamrozić); Dodatkowo: posiekane orzechy lub migdały (bez skórki) do posypania; Masło (150g) włożyć do zamrażalnika. Mleko podgrzać(...)miejscu do wyrośnięcia na 20 minut. W tym czasie ubić jajko z cukrem na jasną puszystą masę, a masło (60g) rozpuścić na małym ogniu i przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, resztę mleka, ubite z cukrem jajko i sól. Wyrobić ciasto, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło. Kiedy składniki dobrze się połączą, ciasto można wyjąć na stolnicę
In my kitchenrobię kilka sztuk. Do przygotowania dzisiejszego ciasta przyda się własnie owy, malinowy sok, świeże truskawki i czekolada. Wszystko idealnie ze sobą współgra i łączy, dlatego zapraszam na Czekoladowo malinowe ciasto ze świeżymi truskawkami. Jestem pewna, że polubicie ten przepis!Składniki:5 żółtek100 g cukru0,5 szklanki mleka0,5 szklanki soku z malin (można użyć przecieru)100 g mąki kukurydzianej70(...)czekoladySposób przygotowania:Do miski wrzucamy żółtka, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dolewamy sok z malin i mleko i lekko mieszamy.W drugiej misce łączymy wszystkie pozostałe, sypkie składniki, które przesiewamy do wcześniej połączonej masy.Gotowe ciasto przekładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościzimą, wybór padł na Żurawinowo-jabłkowe ciasto z tego przepisu, w którym podmieniłam jedynie rodzaj żurawiny :) Ja wypróbowałam ze świeżą i według mnie był to strzał w 10! Ciasto jest naprawdę super, takie idealne do ciepłej sezonowej herbaty. Jeżeli chcecie mnie wesprzeć i polubić moją propozycję podaję link do zdjęcia na FB. Jeżeli o coś zapytać zachęcam(...)szklanki orzechów włoskich grubo posiekanychSposób przygotowania:Na sam początek masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę, ciągle miksując dodajemy po jednym żółtku a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia na przemian ze śmietaną.Kolejnym krokiem jest dorzucenie do ciasta rodzynek i większej części zmiażdżonych na małe kawałki orzechów. Białka ubijamy i połowę dodajemy do ciasta - łączymy
Słodkie Przyjemnościprzychodzą i powinny cieszyć , zaskakiwać i urzekać swoją magią stają się opatrzoną i oswojoną codziennością , Ale kuchnia to troszkę co innego .... Warto przygotować wcześniej świąteczne ciasta w kilku wariantach , by później być pewnym co chcemy mieć na Bożonarodzeniowym stole. A z drugiej strony dobry piernik jest wart grzechu o każdej porze roku ;) I powiem(...)jakimś innym blogu przeczytałam ,że jest suchy i zbity Nic z tych rzeczy . Jest puszysty , mięciutki , wilgotny, aromatyczny i niezwykle smaczny . Wzbogacony kremem budyniowym i powidłami śliwkowymi świetnie się komponuje. A ten cudny korzenny zapach w całym mieszkaniu w trakcie wypiekania piernikowego ciasta przybliżył nam zdecydowanie magiczny , świąteczny czas ;) Składniki : foremka 26x36 4 jajka 1 szklanka
Malinowa Kawiarenkastarciu posolić i odstawić na kilkanaście minut aby puściła sok i odcisnąć przed dodaniem do ciasta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jajka wybiłam do miski. Zaczęłam ucierać mikserem na najwyższych obrotach, dosypując jednocześnie cukier kryształ i cukier waniliowy. Jajka miksowałam do uzyskania puszystego, jasnego kremu. Następnie, nie przerywając miksowania, dolewałam do masy jajecznej, cienkim strumieniem olej, dalej sok z cytryny i olejek(...)dodałam do niej startą cukinię. Cukinię wymieszałam z mąką i dopiero wtedy dodałam ją do reszty ciasta.Wszystko jeszcze raz wymieszałam, ale już łyżką, a nie mikserem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto przełożyłam do prostokątnej blaszki o wymiarach ok. 26x30cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiłam do piekarnika i piekłam je do suchego patyczka (w praktyce trwało to ok. 50 minut
Waniliowe ImprowizacjeNabrałam ochoty na ciasto z kremem kawowym i bananami ale nie miałam tyle śmietanki ani bananów. Warstwę kawowo-bananową zamieniłam budyniem o smaku krówki i wyszło pyszne ciasto. składniki: biszkopt 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao masa budyniowa budyń(...)odstawić do wystudzenia. Przygotować biszkopt. Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Żółtka utrzeć na puszysta masę z cukrem. Następnie dodać kakao oraz mąki wymieszane z proszkiem. Dokładnie wymieszać a na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać mikserem. Ciasto wylać na blachę 25x35 natłuszczoną i posypaną bułką tartą lub też wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika
Monia miesza i gotuje