plasterki, następnie skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrami na puszystą masę i podczas ucierania wbijać jajka. 2 pozostałe jabłka obrać, zetrzeć, dodać do masy razem z mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać i przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ciasta udekorować plastrami jabłek i czarnych jagód. Piec około 1 godziny w temperaturze
Tradycyjna Kuchniamąki orkiszowej typ 630 2 łyżeczki proszku do pieczenia 350 g ogonków liściowych rabarbaru (masa przed obraniem) Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Wypłukać rabarbar, obrać go ze skórki i włókien. Pokroić na talarki nie szersze niż 6 mm. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry). Formę wyłożyć(...)mikserem lub trzepaczką ubić jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlewać mleko z olejem i miksować do połączenia składników. Stale miksując, dosypywać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać tylko do połączenia składników. Długie miksowanie w tej fazie przygotowywania ciasta może spowodować jego opadnięcie po upieczeniu . Przelać masę do formy
Weekendy w domu i ogrodzieEksperyment wart opatentowania - drożdżówka wyszła taka dobra! Na ciasto drożdżowe jest tyle patentów, ile kucharek je piekących :) Każda ma swój patent, ulubione proporcje i sprawdzone tricki. Moja przygoda z drożdżowym zaczęła się stosunkowo niedawno, raptem parę miesięcy temu i od tej pory różne wersje drożdżówek moja kuchnia widziała. Część tych doświadczeń była całkiem udana (np. drożdżowe ślimaczki(...)Przedstawiana poniżej wersja jest - moim nieskromnym zdaniem - najlepszym eksperymentem pod znakiem drożdży jaki miałam do tej pory czelność testować :) Drożdżówka wychodzi gruba, puszysta, miękka i wilgotna - znika z talerza w okamgnieniu! Składniki na średnią blachę 25x30cm: CIASTO: 500g mąki pszennej - użyłam luksusowej typ 550, polecanej do ciast drożdżowych 125g cukru 1 duży cukier wanilinowy (32g) 100g masła
Grunt to przepis!ciotek i matki własnej. Babcia chwaliła. Więc chyba dobre. Jak nie boicie się szaleństwa, nie przeraża was ciasto, które nie jest puchate, a proces twórczy urąga wszelkim zasadom wypieku ciasta, to ten przepis jest dla was. Potrzebujemy: 3 szklanki musu z dyni (dynia upieczona i miksowana) duży kubek (ok 350g) jogurtu naturalnego (użyłam bałkańskiego) 5 całych jajek jeden serek naturalny(...)bądź rózgi jogurt, śmietanę lub maślankę z jajkami, olejem i cukrem. Na gładką i puszystą masę. Dodajemy mus z dyni, przyprawy i miód. Znowu łączymy na gładko. Wsypujemy na początek 2 szklanki mąk, dodajemy proszek do pieczenia i mieszamy. Tak, żeby było bez grudek. Ciasto ba spływać bardzo gęstą i powolną strugą, więc dodajemy mąkę dotąd aż uzyskamy taką
ladykitchenpewnie tym by się zakończyło ciągłe dosypywanie mąki. Tak więc, z tego ciasta polecam najprostsze bułeczki. Uformowane układałamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce. Tym razem na 40 minut. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką (można też makiem lub sezamem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)Bułeczki drożdżowe na maślance, zgodnie z moim przewidywaniem, wyszły bardzo puszyste, mięciutkie i delikatne. Całe szczęście, że nie brnęłam dalej wiedziona ciekawością i chęcią wykombinowania wypieków na miarę zaprezentowanych w udostępnionym filmiku. Zapewne powrócę jeszcze do tych fikuśnych kształtów, ale to już innym razem, przy odpowiednio plastycznym cieście drożdżowym. A tym czasem, polecam powyższe – z konfiturą, dżemem, miodem
mojewypiekiinietylkoWilgotne babeczki czekoladowe Mięciutkie i wilgotne w środku ciasto czekoladowe, bardzo przypominające w smaku znane i lubiane brownie. Polecam! Składniki: 150g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 200g masła 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 250g borówek lub malin polewa czekoladowa (opcjonalnie(...)czekoladą i odkładamy do wystudzenia *** *** Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę *** *** Dodajemy połowę masy czekoladowej, sól i mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Dodajemy pozostałą czekoladę i ponownie mieszamy do połączenia się składników *** *** Masę przekładamy do foremek na babeczki. Na wierzchu wykładamy owoce lekko wciskając je w ciasto *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C i pieczemy
Blog z Apetytempieczenia350-400 g czereśniMargarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle ucierając dodawać po jednym jajku a potem mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Małą tortownicę (20 cm) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć wypestkowane czereśnie, można też użyć agrestu,wiśni lub śliwek. Na owoce wyłożyć ciasto i wyrównać. Wstawić do nagrzanego na 170 C piekarnika
Monia miesza i gotujePyszne ciasto, które często gości na naszym stole. Wilgotne, miękkie, proste w przygotowaniu. Nasza wersja jest bez orzechów i rodzynek, ale spokojnie można je dodać, wtedy będzie smaczniejsze. Zapraszamy do degustacji! 4 jajka 2 szklanki cukru 2 szklanki mąki 1 i 1/4 szklanki oleju 2 szklanki startej marchewki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki sody(...)orzechów (opcjonalnie) 100 g. rodzynek (opcjonalnie) Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, gałkę, cynamon (ja przesiewam wszystko razem) i olej. Na koniec dodać startą marchewkę, posiekane orzechy i rodzynki (opcjonalnie). Piec w 180 stopniach przez ok. godzinę. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Pyszne ciasto zapowiadające sezon jesienny
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieutrzeć z dodatkiem cukru na na puszystą masę. Następnie dodać cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, 2 proszki budyniowe i wlać olej, wymieszać. Kolejno zmniejszyć obroty miksera do minimum i mieszając dodawać na zmianę po łyżce twarogu i odrobinę mleka. Czynność wykonywać do wykorzystania składników. Masę serową wylać delikatnie na podpieczone kruche ciasto. Piec kolejne 45 minut w piekarniku
Zrób to smacznieCIASTO Z DYNI Proste, łatwe do przygotowania ciasto z dyni, idealne na jesienne i zimowe podwieczorki. 6 porcji Składniki: 1 kg miąższu z dyni (zważyć po obraniu) 120 g cukru 50 g maizeny 25 g mąki pszennej T450 3 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 4 łyżki ciemnego rumu Masło do posmarowania formy (lub papier do pieczenia) Przygotowanie(...)oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieraj z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania białej, puszystej masy. Domieszaj rum i ostudzone purée z dyni. Wsyp obie mąki, dokładnie mieszając szpatułką (lub trzepaczką rózgową). Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z przygotowaną masą. Wlej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub natłuszczonej) i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaProsta propozycja świątecznego ciasta piernikowo-czekoladowego z dodatkiem ulubionego dżemu, jest łatwe w przygotowaniu, nie ciężkie jak większość pierników, skuszą się na nie nawet dzieci. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (czubate) 4 jajka 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mleka 1/2 szklanki oleju 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao(...)pieczenia oraz przyprawą do piernika. Jajka wbić do miski wsypać cukier, utrzeć na puszystą masę, wlewać cienkim strumieniem mleko, cały czas miksując, dodać przesiane składniki suche, delikatnie mieszać tak, aby nie zrobiły się grudki. Do masy dodać płynną czekoladę oraz stopniowo wlewać olej. Gotowe ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25 /30 cm. Piec około 45 minut
Wanilia i Kardamonminut w temperaturze 180 stopni. Z przestudzonego ciasta zdejmuję folię. 3. Masa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń, ucieram. Ananasa(...)sokiem z cytryny. Ponczem nasączam biszkopt. 5. Na biszkopt wykładam masę z ananasem, wyrównuję. Na masie układam bezę kokosową. Czekoladę rozpuszczam z mlekiem nad kąpielą wodną. Na wierzchu ciasta robię z polewy esy floresy. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasimoim są w orzechy włoskie, rodzynki i skórka pomarańczowa. Można dodać też inne bakalie, takie jak orzechy laskowe, nerkowce, żurawina. Dobrym dodatkiem będzie też gorzka czekolada. PRZEPIS NA CZEKOLADOWE CIASTO Z KASZY GRYCZANEJ Składniki: 320 g ugotowanej kaszy gryczanej 150 g masła 4 jajka 3/4 szklanki słodkiego kakao lub czekolady do picia ( proszek ) 1 płaska szklanka mąki tortowej(...)blenderem. 2. Masło o temperaturze pokojowej zmiksować z proszkiem kakaowm/czekoladowym na puszystą masę. Nie przerywając ubijania dodawać po jednym jajku. Dodać zmiksowaną kaszę gryczaną oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Wlać colę i dokładnie połączyć składniki. Na koniec dodać bakalie - wymieszać. 3. Ciasto przełożyć do keksówki o długości około 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia
kolorowotorcikowosię, czy ciasto ze szpinakiem jest smaczne. Na zdjęciach - piękny, zielony kolor. A smak? Niesamowity, zaskakujący. Spróbujcie sami, zachęcam. Składniki: 3 jajka 35 dag mrożonego szpinaku 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Blenderem miksujemy szpinak(...)masy jajecznej. Na koniec dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy w kwadratowej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut. Po wystudzeniu obcinamy wierzch ciasta i kruszymy na talerzyku. Krem: 400 ml śmietany 200 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fix Śmietanę ubijamy dodając śmietan-fix i cukier
Pyszności Słodkościjajka ubić z cukrem na puszystą masę, wsypać proszek do pieczenia, sodę , cukier waniliowy i kakao - delikatnie zmiksować. Do szklanki ( 250 ml) włożyć śmietanę i dopełnić do całości wodą- rozmiesza i wlać do jajek. Wsypać mąkę i zmiksować. Do zmiksowanej masy wlać olej i wymieszać dokładnie na koniec dodać marmoladę i przemieszać. Ciasto wyłożyć do foremki wyłożonej papierem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia