puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:173/329)

Najpyszniejszy keks 133

Keks to ciasto które uwielbiam, piekę go często. Ten przepis dostałam od koleżanki, która pracuje przy obsłudze wesel i wypieka go dla gości. Wszyscy są zachwyceni i ja też, jest bardzo smaczny i puszysty, napakowany bakaliami, idealny. Doskonały na śniadanie czy na deser, polecam. Najpyszniejszy keks. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Muffinki z jabłkami 161

Jajka miksujemy wraz z cukrem i cukrem do pieczenia do uzyskania jasnej, puszystej masy (około 3 minut). Nie przerywając miksowania dodajemy miękkie masło/margarynę.  2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy stopniowo do masy jajecznej. Miksujemy aż składniki się połączą.  3. Ciasto przekładamy do natłuszczonej blaszki do muffinek, do 3/4 wysokości. Jabłka obieramy, przekrawamy

Szefowa kuchni
Brownie z malinami 202

rozpuścić i ostawić do wystygnięcia. W międzyczasie jajka ubić z cukrem na delikatną puszystą masę. Do jajek dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przestudzone masło i czekoladę. Całość wymieszać i przełożyć do foremki do pieczenia posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułożyć maliny. Ciasto piec 35-45 minut – do suchego patyczka

Kuchnia Bon Appetit
Babeczki kokosowe 127

wodnej i studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy porcjami rozpuszczoną czekoladę z masłem, mleko oraz mąkę wymieszaną z wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy w 180 C około 25 minut

Zainspirowana w kuchni
Placuszki na maślance z borówkami 216

łyżka wody 1. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i miksujemy na puszystą masę. Następnie dodajemy maślankę, miksujemy, żeby połączyła się z ubitymi jajkami. Na końcu dodajemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju, łyżką nabieramy porcję ciasta, formujemy placuszek i pieczemy z obu stron. Placuszki powinny nam się ładnie zarumienić

kruche babeczki
Biszkoptowa Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową 643

Delikatny, puszysty biszkopt z lekką, puchatą masą kokosową  to niebiańska rolada stanowiąca świetny pomysł na elegancki, pięknie prezentujący się deser. Wiórki kokosowe idealnie komponują się z aksamitną masą śmietanowo budyniową tworząc przepyszne ciasto, któremu nie sposób się oprzeć.   Biszkoptowa Rolada Kokosowa z Masą Śmietanowo-Budyniową - Składniki: Biszkopt: 6 jaj ek 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki

Słodka Strona
Puszyste bułeczki 149

Puszyste i delikatne bułeczki idealne na śniadanie do dżemu ale równie dobrze sprawdzą się z innymi np. słonymi dodatkami. Bułeczki nie zawierają jajek a w razie konieczności można mleko zastąpić wodą. Ciasto w trakcie wyrabiania jest bardzo lepkie dlatego zdecydowanie łatwiej i lepiej wyrabia się je przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Do ręcznego wyrabiania ciasta

Mohiella
SERNIK NA ZIMNO BANANOWO-TRUSKAWKOWY 223

żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku

RAROSSA
Kierunek - Azja. Mantou. Chińskie trufle i Lo. Para buch! 163

restauracjach, a także sprzedawaną w ulicznych barach.  Typowe mantou to delikatne, puszyste bułki wielkości ok. 4 cm. W bardziej eleganckich restauracjach można otrzymać znacznie większe okazy. Czasem podawane są także w wersji smażonej na głębokim tłuszczu i moczonej w mleku kondensowanym. Do ciasta na bułki dodaje się także np. pure z dyni lub fioletowych ziemniaków, dzięki czemu

KUCHARNIA
Ciasteczka maślane (najlepsze!) 112

łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka soli Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodajemy jajka i aromat waniliowy. Dokładnie mieszamy. W drugim naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Następnie wsypujemy mąkę do masy maślanej i delikatnie mieszamy. Jeśli ciasto się zbytnio lepi, dodajemy trochę mąki. Wyrabiamy ciasto aby było gładkie i lśniące. Dzielimy

KasiekGotuje
Pyszny sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 165

kocham serniki. Wy również? Ta kremowa serowa masa, ta puszysta miękkość. Można je robić na wiele sposobów: pieczone, na zimno, z owocami lub bez etc. Sekretem są dobrej jakości twaróg i sprawdzony przepis, który prezentuję poniżej. SKŁADNIKI (na formę 28cm) Ciasto: 1/2 kostki margaryny ok. 200 g mąki 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka

Zofiana
FAWORKI KARNAWAŁOWE NAJLEPSZE 240

cukier puder – 1 płaska łyżka* ocet – 1 łyżeczka* sól – 1 szczypta* smalec / olej do smażenia – ok. 250 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę, dodajemy masło, śmietanę i ocet – cały czas miksujemy.Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z solą, a kiedy masa zaczyna się robić bardzo gęsta wsypujemy pozostałą mąkę i ręcznie kończymy zagniatać(...)ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 15 minut.Po tym czasie uderzamy w nie drewnianym wałkiem,składając co jakiś czas „przez pół” ( tak przez ok.8-10 minut.Musimy wtłoczyć do ciasta jak najwięcej powietrza!Dzielimy na kilka części, cieniutko rozwałkowujemy i tniemy na paski o wymiarach ( mniej więcej ) 2,5 x 10 cm i każdy pasek przecinamy na środku ( jeśli ciasto

Ostra na Słodko
Ciastka z żurawiną i orzechami 205

włoskichszczypta solikilka kropli ulubionego aromatu do ciastopcjonalnie kandyzowana skórka pomarańczowaPrzygotowanie :Masło ucieramy na puszystą masę razem z cukrem i cukrem waniliowym, a następnie dodajemy po 1 żółtku.Wsypujemy płatki owsiane,żurawinę, orzechy i dokładnie mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Do ciasta dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i pianę z białek. Delikatnie wszystko mieszamy

charlotte gotuje
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 161

daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę  z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową.  Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy niewielka ilość mąki.  Formułujemy prostokątny placek o wymiarach

Moniki Smakołyki
Ciastka z maszynki 210

Tanie i szybkie. Dla tych, którzy nie lubią lepić i bawić się ciastem. Nie ma opcji, że nie wyjdą! Ja zwykle robię ciasto wrzucam do lodówki, uciekam na trening i jak wracam, albo następnego dnia zabieram się do pieczenia. Przed pieczeniem można wycisnąć pasek marmolady na każde ciacho, albo upiec bez dodatków i po wystudzeniu moczyć w polewie czekoladowej, posypkach(...)proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać margarynę i smalec. Posiekać dokładnie tak aby powstały maleńkie grudki. Żółtka ubić na puszystą masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym i dodać do mąki razem ze śmietaną. Szybko zagnieść, ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przepuścić przez maszynkę do mięsa z założoną "ciastkową" końcówką

Blondynka Gotuje
Pączki 386

pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia - masło rozpuścić i ostudzić - żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę - mąkę przesiać, dodać masę jajeczną, wyrośnięty rozczyn, skórkę pomarańczową oraz spirytus (lub inny alkohol) - składniki wymieszać, pod koniec dodać stopione masło, dokładnie wyrobić ciasto, aż będzie odchodzić od dłoni - cały proces wyrabiania powinien trwać 10-15 minut - gotowe ciasto przykryć ściereczką

Smakołyki Bereniki
Torcik miodowiec 149

cukrem i sodą,posiekać z zimnym masłem. Dodać jajka i miód,zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Następnie podzielić ciasto na 4 części,każdą cienko rozwałkować na kształt koła o śred. 24 cm ułożyć na blaszce wyścielonej papierem i upiec kolejno 4 placki. Czas pieczenia każdego placka 1o-12 minut(...)puszysty krem. Na koniec dodać ekstrakt i sok z cytryny. Pierwszy miodowy blat cienko posmarować powidłami i nałożyć porcję białej masy. Nałożyć kolejny blat,dobrze docisnąć i powtórzyć czynność z powidłami i masą. Tak samo postępować z kolejnymi miodowymi plackami.  Obie czekolady połamać,dodać śmietankę i roztopić . Płynną czekoladą ozdobić torcik,udekorować posypką i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto

Kolorowa kuchnia Elki
Ciasto Milky Way bez pieczenia 2256

martwić, że podczas pieczenia coś nam się przypiecze lub nie urośnie albo powstanie zakalec. Najważniejszą rzeczą jest zrobienie dobrego kremu, ale z tym nikt nie powinien mieć problemu przygotowując ciasto Milky Way.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24×22 cm. Składniki: 350 g mleka w proszku 200 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki cukru(...)przestudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Dodać ostudzone mleko i mleko w proszku. Zmiksować do połączenia składników. Na herbatniki wyłożyć połowę kremu. Ułożyć warstwę ciemnych herbatników. Posmarować resztą kremu i przykryć kolejną warstwą jasnych herbatników. Składniki polewy przełożyć do małego rondelka i zagotować, aby powstał gładki krem. Lekko przestudzić i polać ciasto. Wierzch ciasta posypać startą czekoladą

Danka Pichci
Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 132

Jeśli szukacie na weekend szybkiego, prostego i pewnego ciasta, to polecam babkę cytrynową z lukrem limonkowym. Przepis znalazłam u Asi na blogu Ze smakiem i z pasją. Składniki i sposób wykonania podaję za autorką, z moimi drobnymi zmianami.   Składniki:  - 200g masła- 200g mąki tortowej- 120g mąki ziemniaczanej- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 4 jajka- 200g drobnego cukru(...)jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i ubijając na najniższych obrotach dodajemy stopniowo do masy. Cienkim strumieniem wlewamy letnie masło (dalej ubijając na najniższych obrotach), dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta

mojewypiekiinietylko
Ciasto śmietankowe ze śliwkami 243

wypestkowanych  Kruszonka : 1/4 kostki masłą 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru Wykonanie: Jajka utrzeć na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym , dolać śmietanę , wymieszać . Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia .  Na końcu wlać olej  i zmiksować. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Na wierzchu poukładać połówki śliwek , skórką do dołu , nie wciskając

Malinowa Kawiarenka
Ciasto makowo-gruszkowe 284

posypania Kresto 2 łyżki przegotowanej wody cukier puder 4 szt gruszki Przygotowanie:   Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.Dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mielone orzechy laskowe, zmielony mak,oraz letnią roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub zmiksować mikserem na bardzo wolnych obrotach. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem

Ala piecze i gotuje
Cytrynowe ciasto z owocami 106

Proste ciasto mocno owocowe, na bazie maślanki. Delikatne, wilgotne i lekko cytrynowe. W sam raz na letnie popołudnie. 1 szklanka maślanki (ok. 240g) 2 szklanki mąki (ok. 300 g) 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 80 masła 1 cytryna 70 g ksylitolu ok. 200 g truskawek ok. 200 g borówek 2 łyżki mąki ziemniaczanej Z cytryny wyciskamy sok. Mąkę mieszamy(...)puszystej masy. Masę łączymy z maślanką i sokiem z cytryny, a następnie dodajemy do mąki. Owoce oczyszczamy, miksujemy na puree, a następnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Jeśli owoce są wyjątkowo soczyste, możliwe, że będzie trzeba dodać jeszcze jedną łyżkę mąki. Masa odstawiona na chwilę powinna delikatnie zgęstnieć. Do formy o średnicy ok. 25 cm przekładamy połowę masy ciasta, następnie

Kucharzyca