pierwszy ciasto zniknęło w ciągu jednego dnia! Jest bardzo łatwe w przygotowaniu a smakuje naprawdę pysznie!! Robiłam je już wielokrotnie i śmiało może konkurować z naszym ulubionym tradycyjnym ciastem chałwowym:) foremka 24x27 cm Krem chałwowy: 500ml mleka, 2 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki cukru, 150g masła(...)chałwę. Resztę mleka zagotować wraz z cukrem. Na gotujące się mleko wlać masę chałwową. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce masy budyniowej. Dodatkowo: 300g herbatników, mały słoik powideł śliwkowych, 100g czekolady, 100ml śmietanki 36%, 2 łyżeczki cukru pudru. Na dno foremki
Z miłości do słodkościzłotego koloru. Ważne aby podczas pieczenia regularnie nakłuwać ciasto w miejscach gdzie powstają wypukłości. Ma ono być chrupiące, wypieczone, ale płaskie. W ten sam sposób postępujemy z drugim arkuszem ciasta. Masa Budyniowa: ok. 750 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałych 250 ml mleka rozprowadzamy żółtka, proszek budyniowy, mąkę ziemniaczaną, pszenną i dokładnie mieszamy do pozbycia się ewentualnych grudek(...)mieszankę" wlewamy do gotującego się mleka i energicznie mieszamy do momentu powstania budyniu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia przykrywając folią aluminiową (aby nie tworzył się "kożuch"). Masło ubijamy na białą, puszystą masę. Następnie cały czas miksując partiami dodajemy przygotowaną masę budyniową. Jeden z blatów francuskich umieszczamy w formie wysmarowanej masłem , wykładamy krem i umieszczamy w lodówce (na ok. godzinę
Słodka Stronaciasto: 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 50 ml soku z cytryny, 100 g cukru, 2 jajka, 60 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy do nasączenia: 30 ml mocnej herbaty, 10 ml rumu(...)cukrem na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!). Następnie dodać zmiksowany szpinak, ekstrakt waniliowy oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki
królestwo garówbiszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Masa jabłkowa Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy będą gorące dodajemy galaretki i mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą. Tak przygotowane jabłka wykładamy na biszkopt i równamy. Wstawiamy(...)Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy stopniowo po łyżce masy mlecznej i mieszamy do uzyskania gładkiego kremu. Masę wykładamy na jabłka i równamy. Chłodzimy w lodówce. Polewa czekoladowa Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i połamaną czekoladę. Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu, aż czekolada się rozpuści i powstania gładka polewa. Tak przygotowana polewą dekorujemy ciasto. by Małgorzata Hert
Wędrówki po kuchnikuchennym przez ok. minutę, aż masa jajeczna stanie się puszysta i jaśniejsza. Dodaj ricottę (ewentualnie alkohol) i zmiksuj jeszcze chwilę, do połączenia. W drugiej misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie dodaj je do mokrych składników i wymieszaj wszystko silikonową szpatułką, ewentualnie łyżką. Powstanie gęste i lepkie ciasto. W garnku rozgrzej oliwę lub olej. Polecam jakiś mniejszy
Chilli Czosnek i Oliwacytryny 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 50 g suszonej żurawiny masło do posmarowania foremek Bakalie pokroić na mniejsze kawałeczki i wymieszać. Mąkę przesiać. Dwie podłużne prostokątne foremki do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, krótsze boki foremek posmarować masłem. Przygotować duży garnek z dopasowaną do niego wielkością dużą metalową miską. Miska musi dokładnie przylegać do garnka(...)garnku z gotująca się wodą. Do miski wsypać cukier i cukier waniliowy, wbić całe jajka. Ubijać jajka mikserem na najwyższych obrotach. Masa stopniowo zacznie gęstnieć, aż stanie się jasna, puszysta o konsystencji gęstej śmietany. Trwa to zwykle kilkanaście minut. Następnie należy naczynie z masą zdjąć z ognia, miskę wstawić do zimnej wody i dalej miksować, aż masa ostygnie
maniapieczeniaTak delikatny, tak aksamitny, tak śmietankowy i wyrazisty, że normalnie wierzyć się nie chcę! Sernik z serków Almette, po prostu "puszysty smak natury" ;). Niski, bez spodu
Nastoletnie WypiekanieO tym torcie można napisać parę stron kwiecistych opisów jak i nie napisać nic, bo tort mówi sam za siebie. Biszkopt jest puszysty i delikatny, krem
wegetalerzeuwiecznić;)) Nawet mój synek, który dotąd nie lubił niczego z orzechami, zajadał kawałek po kawałku! Ciasto: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru, 200 g margaryny, 2 żółtka, łyżka cukru waniliowego. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku. Wsypać przesianą mąkę i cukier waniliowy. Dobrze utrzeć, przełożyć do natłuszczonej(...)100g czekolady z orzechami, 2 łyżki śmietany 12%. Białka ze solą ubić na sztywną pianę, dodać cukier. Wsypać orzechy i rozdrobnioną czekoladę. Dokładnie wymieszać szpatułką. Masę rozłożyć na cieście. Piec 30 min w temp. 170st. Ostudzić. Czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietaną stopić na parze. Polać wierzch ciasta
Z miłości do słodkościoraz mleko. Po zmiksowaniu dodajemy mąkę z proszkiem i solą. Miksujemy tylko do połączenia. W czystej misce ubijamy białka na sztywno z dużą szczyptą soli. Bardzo delikatnie łączymy z ciastem – najlepiej dodając białko partiami do mąki i delikatnie miesząc. Włączamy i nagrzewamy gofrownicę. Smarujemy formę pędzelkiem umoczonym w oleju (najlepszy jest taki do golenia :), ale silikonowy też będzie
Poezja smakuMarchewkowe romby, to propozycja dla wszystkich tych, którzy lubią ciasta wilgotne i z warzywami. Tym razem głównym skladnikiem ciasta jest marchewka....dużo marchewki. Ciasto jest słodkie pomimo tego, że cukier zastąpiłam ksylitolem. Polewa z olejem kokosowym to taka kropka nad i..... Wymiary blaszki : 34x24 cm Temp. pieczenia: 170 C Czas pieczenia : 60-65 minut Składniki: 600 g marchewki 7 jajek(...)ksylitolu i wszystko ucieramy na puszystą masę. Dolewamy wystudzone masło i sok z cytryny i mieszamy. Dokładamy startą marchewkę, zmielone migdały, orzechy, wiórki kokosowe, cynamon i startą skórkę z cytryny i wszystko łączymy ze sobą. Białka ubijamy z 4 łyżkami ksylitolu. Do ubitej piany dodajemy porcjami przygotowaną masę. Mąkę przesiewamy i wsypujemy do ciasta. Łączymy powolutku wszystkie składniki
Słodkości i nie tylkoszybko, ciasto szybko wyrasta, nadziewanie zajmuje kilka minut, a ten zapach „smażonego” da się w ostateczności znieść Pączki z kremowym nadzieniem chodziły za mną od dłuższego czasu. Postanowiłam wypróbować, bo kiedy jak nie teraz. Poszalałam z nadzieniem, konfitura porzeczkowa, krem na bazie śmietanki kremówki, mascarpone i masła orzechowego to strzał w dziesiątkę. Pączki są puszyste, mięciutkie(...)dodajemy resztę cukru, sól, jajka, mąkę, rozpuszczone masło. Mieszamy drewnianą łyżką a następnie zagniatamy. Odstawiamy ponownie pod przykryciem, w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Zagniatamy i dzielimy na 2 części. Każdą część rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła, na grubość około 1,5 cm i średnicy 7 cm. Odstawiamy do napuszenia
Made By Mom And SonLeniwy piątkowy poranek idealnie nadaje się do krzątania po kuchni i realizacji już dawno zaplanowanych bułeczek ;) przepis znalazłam już jakiś czas temu na stronie zmiksowani . Wyszły puszyste i pyszne ;) W połączeniu z czekoladowym kremem z fasoli stanowią ŚNIADANIE IDEALNE :) Przy okazji tego posta chciałabym Wam przypomniać o konkursie, o którym już kiedyś pisałam na blogu: To już ostatni(...)jajko 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia mak do posypania opcjonalnie aromat maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz maku mieszamy) gotowe ciasto przekładamy do silikonowych papilotek na muffinki (lub jeśli mamy formy na bułki) górę bułek posypujemy makiem pieczemy w temp. 160 stopni przez około 10-15 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię znaleźć. Niestety nic konkretnego nie znalazłam więc postanowiłam zmieszać kilka przepisów i zrobić z siebie królika doświadczalnego. Podstawą mojej kombinacji było tradycyjne ciasto meksykańskie które robiła mi moja babcia, z tą też nazwa mojego tworu. Może i wy się skusicie na taki eksperyment, ja polecam tym razem mi się udało:) Składniki: ( na 20 porcji): 7 jajek(...)rozpuszczalnej aromat migdałowy śmietana 30% łyżeczka żelatyny 2 łyżeczki cukru pudru Wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszysta pianę, następnie cały czas miksując dodajemy powoli olej i po łyżce przesianej wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec do ciasta wsypujemy cynamon i kawę rozpuszczalną. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Na koniec dodajemy kilka kropel aromatu
ciastkarnia na kruchym spodzieWYKONANIE Do miski odważyć 200 g mąki i dwie łyżeczki proszku do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Masło utrzeć z cukrem na puszysta masę. Ucierając dodawać po jednym jajka i ziarenka z laski wanilii. Ubitą masę podzielić na pół. Drugą połowę odłożyć do innej miski. Do pierwszej miski wsypać połowę mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie utrzeć z masą(...)dodać herbatę matcha, najlepiej przesiewając ją przez sito. Wymieszać mąkę z herbatą bardzo dokładnie, a następnie dodać do pozostałej masy maślanej, ponownie przesiewając przez sitko. Dokładnie utrzeć. Łopatką zdjąć ciasto ze ścian miski i ponownie zamieszać. Matcha jest bardzo pudrowa i chętnie osiada na dnie miski. Do wysmarowanej keskówki wyłożyć połowę jasnego ciasta. Posypać powierzchnię przez sitko kakao. Wyłożyć połowę
w mojej kuchni