puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:189/329)

Hot Chocolate Fondants - ciastka czekoladowe na ciepło 158

żółtka z cukrem na puszystą piankę. Ubitą masę wlać do czekolady i przesiać mąkę. Delikatnie wymieszać wszystko i przełożyć do foremek.Piec 9-10 minut, nie dłużej, gdyż wtedy nie będzie płynnego środka. Minuta dłużej i zamiast płynnego deseru wyjdzie suflet/babeczka.Po wyciągnięciu trzeba odczekać minutkę i albo podawać w foremkach (nie będzie widoczny efekt wypływającego ciasta) albo pewnym ruchem przełożyć

Kulinarna rozmowa
Ciasto ze śliwkami i kruszonką 646

Blacha o wymiarach 25 cm x 37 cm Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 g śliwek 250 g masła Składniki na kruszonkę: 150 g masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanka wiórków kokosowych 4 łyżki cukru Składniki na lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki wrzątku Przepis: Masło(...)całkowitego ostygnięcia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ucieramy na najwyższych obrotach miksera na puszystą, prawie białą masę. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz roztopione masło. Całość miksujemy do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta układamy śliwki (pozbawione pestki i przekrojone na pół

Emcia Pichci
Rurki z waniliowym kremem patissiere z kolorową posypką 119

Wyciąć radełkiem długie paski, które nawijamy na metalowe rurki. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i posypujemy niewielką ilością cukru. Piec w temp 180 o C przez ok 15-20 minut do momentu zezłocena.  , Krem waniliowy : Mleko zagotować razem z laską wanilii. Żółtka i cukier utrzeć do białości na puszysty krem. Następnie dodać obie mąki. Do kremu dodać 100ml gorącego mleka

Słodki Zakątek
Ciasto ze szpiankiem 177

zblendować. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Stopniowo wlewać olej, dalej miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i zmiksować. Nastepnie dodać szpinak i wymieszać całość łyżką. Tortownicę o średnicy 24 cm nasmarować masłem i obsypać bułka tartą. Ciasto przełożyć do formy. Piec w temperatury 180 °C (grzanie góra dół) około

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Muffinki jabłkowe z kremem cynamonowym. 172

łyżki cukru pudru Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajko, śmietanę oraz masło orzechowe i wymieszać mikserem na wolnych obrotach. Następnie dodać wszystkie suche składniki i miksować do uzyskania jednolitej masy. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto

zadanie-gotowanie
Kokoski 127

utrzeć z cukrem na puszystą masę. • Dodać miekkie masło i miód, zmiksować razem. • Na koniec wsypać mąkę z proszkiem na przemian z mlekiem i dokładnie wymieszać mikserem. • Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. • Piec w 170 st.C przez 30 minut. • Ciasto najlepiej kroić po wystygnięciu, nawet

To co kocham
Focaccia z Rozmarynem i Pomidorami 156

jednej połowie ułożyłam pomidorki koktajlowe i posypałam oregano a na drugiej połowie ułożyłam rozmaryn ale możemy użyć innych dodatków. Jeszcze tylko napisze że Focaccia jest bardzo smaczna, puszysta i idealnie nadaje się do podania jako przekąska, do sałatek lub zup jednym słowem idealnie zastępuje tradycyjne pieczywo. Do przygotowania Focacci będziemy potrzebować: 1 kg mąki pszennej(...)ciepłe miejsce na około 15 minut , rozczyn powinien stać się puszysty jak pianka . Jeżeli w kuchni jest chłodno to miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do gotowego rozczynu dodaję pozostałe składniki na ciasto: mąkę, wodę, olej, sól i mieszam łyżką w misce do wstępnego połączenia

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Tort z kremem waniliowym i galaretką - Myszka Minnie 172

pokojowej. W misce umieścić masło i cukier, miksować do otrzymania puszystej masy. Dodawać jajko, jedno po drugim, nadal miksując. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać. Do maślanej masy dodać przesiane składniki, wymieszać drewnianą łyżką. Formę o średnicy 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Przelać ciasto. Piec przez ok 45 minut, do tzw. suchego patyczka, w temperaturze

kulinarnyswiatdomi
Babka czekoladowa 184

łyżeczki oliwy Sposób wykonania     Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, a następnie nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku, na koniec dodać czekolady rozpuszczone razem w kąpieli wodnej. Teraz dodawać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do długiej formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą

Mix smaku
Smakołyk z kokosem 136

paczki herbatników przepis Ucieramy margarynę z cukrem pudrem . Do puszystej masy dodajemy sok z cytryny i wiórki kokosowe .Wszystko mieszamy i odstawiamy do lodówki . W maszynce do mięsa mielimy ciastka lub rozkruszamy je na proszek tłuczkiem do mięsa , dodajemy cukier wymieszany z kakao , wlewamy trochę wody ( ciasto powinno być gęste ) , mieszamy . Na pergaminie formujemy z ciasta kwadrat lub prostokąt

Smakowite Dania
śnieżne kule i kruche ciasteczka renifery 84

cukier puder do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, mąkę i migdały, cały czas ucierając.Potem jeszcze chwilę wyrabiamy rękami. Masę owijamy w przeźroczystą folię do żywności i wkładamy do lodówki na 20 minut, żeby nieco stężało. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blasze wyłożonej papierem

noteskulinarnyfiga
Tiramisu w wersji letniej z owocami 139

Tiramisu w letniej odsłonie, z owocami, z delikatną nutką likieru Amaretto. To moja wersja klasycznego włoskiego deseru. Zrobiłam go w wersji bezglutenowej z biszkoptem migdałowym

Smakowity Blog Kulinarny
Muffiny kokosowe 259

oddzielić od białek.Żółtka wraz z cukrem utrzeć na puszystą masę.Mąkę przesiać. Dodać do niej proszek do pieczenia i dokładnie wymieszać.Do ubitych żółtek z cukrem, stale miksując, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, jogurt grecki. Miksować, aż do całkowitego połączenia się skałdników.Do ciasta dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać masę łyżką (najlepiej drewnianą).Białka wraz

Gospodyni Miejska
Najlepsze chrupiące ciasteczka owsiano - cynamonowe. 148

mogą być też błyskawiczne)SPOSÓB WYKONANIA :- masło utrzeć (zmiksować) na puszystą masę, dodać cukier puder i dalej zmiksować potem dodać cukier brązowy i zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować. Do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować- blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle uznania), spłaszczyć

Basia w kuchni
,,Rolada z musem jabłkowo- brzoskwiniowym’’ 120

miksujemy do uzyskania puszystej masy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. mieszamy delikatnie szpatułką, by piana nie opadła. Przygotowujemy ręczniczek kuchenny, posypujemy lekko dodatkowym drobnym cukrem. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę, wyrównujemy. Pieczemy około 10 – 12 minut w temperaturze 180ºC. Natychmiast po upieczeniu ciasto przekładamy na ręcznik papierem

Podróż w kulinaria