puszyste ciasto - 4933 przepisów (strona:197/329)

Szybkie ciasto na maślance "jadą goście" według przepisu Ewy Wachowicz 1685

Przepis na ciasto pochodzi z książki "Ewa gotuje. Ulubione", której recenzję  pisałam niedawno. Ciacho od razu zwróciło moją uwagę i wreszcie miałam okazję, żeby je upiec. I wiecie co? Naprawdę warto! Jest pyszne, puszyste, mięciutkie i z delikatną, słodką warstwą na wierzchu.  Wprowadziłam drobne zmiany - dodałam odrobinę mniej cukru, wyszczególniłam w przepisie ile jest w oryginale(...)trochę mniej wiórków kokosowych - u pani Ewy 100 gram, ja dałam szklankę, czyli około 70. No i olej w oryginale był z pestek winogron, a u mnie rzepakowy :)  Ciasto jest pyszne i proste, chyba nie ma opcji, żeby coś poszło nie tak :) Naprawdę warto wypróbować.  Upiekłam w blaszce o wymiarach 28 cm x 24 cm.  Składniki

Kraina Tysiąca Smaków
Waniliowe ciasto z żurwinami 160

sosów. Po raz pierwszy kupiłam świeże owoce i upiekłam z nimi ciasto. Żurawiny sprawdziły się w nim doskonale. Ciasto jest zachwycająco pyszne, niezbyt kwaśne, aromatyczne... Zapraszam na pyszne ciasto z waniliowe z warstwą żurawin z przepisu Doroty . Przepis podaję za autorką, w którym nic nie zmieniłam... Składniki: 1 laska wanilii 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 szklanki świeżych(...)miski. Mąkę przesiać, wymieszać w naczyniu z proszkiem do pieczenia i solą. W misie miksera rozetrzeć masło, do miękkości, dodać 1 szklankę cukru z wanilią i utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka - jedno po drugim, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Dodawać mąkę i mleko, na przemian, zaczynając i kończąc na mące i mieszać, ale tylko do połączenia się

Czerwień i błękit
Kora orzechowa 719

paczka delicji pomarańczowych 1/4 szkl. mocnego naparu kawy 50 ml spirytusu osączone brzoskwinie z 1 puszki 2 galaretki brzoskwiniowe Rodzynki przelać wrzątkiem i osączyć.  Wszystkie składniki na ciasto podzielić na połowę i upiec 2 takie same biszkopty. Białka ubić na sztywną pianę,dodać porcjami cukier i żółtka,ubijać jeszcze przez chwilę. Następnie dodać zmielone orzechy,wiórki,rodzynki,mąkę(...)mąką,rozpuścić w 3/4 szklanki wody,zmieszać z żółtkami. Wlać do gotującego się soku i ugotować gęsty budyń.  Budyń należy wystudzić i zimny utrzeć z masłem na puszysty krem. Blachę wyłożyć folią aluminiową,ułożyć jeden bakaliowy biszkopt,nałożyć połowę kremu. Napar z kawy zmieszać ze spirytusem,moczyć delicje i układać na kremie czekoladą do dołu,delikatnie wciskając

Kolorowa kuchnia Elki
Torcik cukiniowy 235

Dzisiaj następna propozycja z cukinii. Był dżem, leczo, zupa a dzisiaj zapraszam na torcik z cukinią. Ciasto jest wilgotne , aromatyczne a cukinia w smaku nie wyczuwalna. Jest smacznie. Składniki: 3 jajka 0,5 szk cukru 0,5 szk cukru cynamonowego 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5 szk mąki pszennej 1 łyżka kakao 1,5 łyżeczki proszku 0,5 szk oleju(...)śmietan fix Przygotowanie: Do naczynia z robota wbić jajka, dodać cukry i zmiksować na puszystą masę. Mąkę, proszek i kakao przesiać przez sitko dodać do masy jajecznej. Wymieszać łyżką. Wlać olej i dodać obraną z skórki i startą na dużych oczkach cukinię. Ciasto wylać do tortownicy 24 cm, wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st i piec

Ala piecze i gotuje
Najlepszy przepis na sernik krakowski 140

Sernik piekę w formie z odpinanym rantem. Jeśli wasza forma nie ma odpinanego rantu, to lepiej posmarować ją masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dopiero tak przygotowana formę wykleić ciastem. Dzięki temu łatwiej będzie wyjąć sernik krakowski, nie martwiąc się o to, czy go nie połamiemy. Masa serowa do sernika krakowskiego 1 kg tłustego zmielonego trzykrotnie twarogu 250 g masła(...)tylko 100 lub maksymalnie 120 gramów masła. Najlepszy przepis na sernik krakowski Ser mielę trzykrotnie w maszynce do mięsa. Masło, cukier puder i cukier wanilinowy ucieram mikserem na jasną puszystą masę. W trakcie ucierania dodaję kolejno po 1 żółtku i po części sera. Dodaję mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę miksuję. Na koniec, po dodaniu rodzynek, skórki otartej z cytryny

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bułeczki z daktylami (+ eksperyment) 154

obserwacje: upieczone bułeczki są bardziej puszyste, miękkie, mają lżejszą strukturę, ładniej się prezentują, są bardziej wyrośnięte (w celu powiększenia zdjęci a nale ż y w nie kliknąć) praca przy wypieku podzielona jest na dwa etapy co może być wadą i zaletą (przygotowanie wieczorem ciasta sprawia, że rano wystarczy je tylko upiec, metoda ta jednak przeciąga się w czasie

coolinarnastrefa.blogspot.com
Ciasto ucierane z rabarbarem i truskawkami 430

już wspominałam uwielbiam rabarbar a że jest na niego sezon więc korzystam. Przez przypadek powstało ciasto dwukolorowe. Chciałam zrobić z połowy porcji ale ciasta było bardzo malutko. Musiałam dorobić i wtedy wpadłam na pomysł żeby dodać kakao. No i wyszło pysznie. Piekłam w szklanej formie którą otrzymałam od Termisil - Zdrowe parcie na szkło i muszę i jestem z niej bardzo(...)łyżka kakao 2-3 łodygi rabarbaru truskawki Przygotowanie: Masło utrzeć z cukrem i esencją waniliową na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku i dalej ucierać. Mąkę i proszek przesiać dodać kokos i wymieszać. Dodawać stopniowo do masy wymieszać do połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać łyżkę mąki a do drugiej łyżkę kakao, wymieszać. Formę

Ala piecze i gotuje
RAFAELLO BEZ PIECZENIA 230

ciasto dodane są wiórki kokosowe, ale ja nie przepadam za nimi, tak więc wiórki zamieniłam na migdały tarte do środka i płatki migdałowe do posypania.Może, więc ciasto powinno nazywać się "Migdałowiec", a nie "Rafaello"? ;-) Składniki: 0,5 l mleka 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)czas, aż masa zgęstnieje i otrzymamy budyń. Budyń studzimy (najlepiej przykryć go, aby nie zrobiła nam się na wierzchu zeschnięta skórka). Miękkie masło (wcześniej wyjęte z lodówki) ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy po łyżce ostudzony budyń. Dokładnie miksujemy, aby nie powstały grudki. Do utartego kremu dodajemy zmielone migdały. Mieszamy je z budyniowym kremem. Na papierze (lub blaszce

Walijskie Pichcenie
Wegański keks- ostatni gwizdek do zrobienia przed świętami 145

Lawson na keks, nie taki zwyczajny, tylko taki, który musi kilka tygodni leżakować w szczelnie zamknięty w puszcze, i za to Ją kocham, bo dzięki temu mam juz jedno ciasto z głowy. Zabieramy się Panie i Panowie do roboty, bo zostały 2 tygodnie! Składniki na tortownicę 18 cm lub blaszkę 15×15 cm: 250 g mąki (użyłam pół(...)naprawdę puszysta masę cukier, masło i banana po prostu blenduj z 5 minut dorzuć do tego skórki cytrusowe i wymieszaj Przesiej mąki do dużej miski i stopniowo dorzucaj odcedzone owoce i masę bananową (w sumie tak na trzy razy) Dokładnie wszytko wymieszaj Przełóż do formy i przyklep, nie bój się, rączki można umyć Posmaruj delikatnie ciasto częścią pozostałego soku

greenscarf
Jesiennie: jabłecznik z marcepanem 181

miękkich jabłek i marcepanową, delikatną pianką. Nuta cynamonu nadaje ciastu jesiennego charakteru i sprawia, że całość staje się pełnoprawną szarlotką. A może jabłecznikiem...? Chyba nigdy nie rozwikłam tajemnicy nazewnictwa ciast z jabłkami. Słodkości z jabłkami znajdziecie również u Ani , Mirabelki i Panny Malwinny . Jabłecznik z marcepanem Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm) 200 g miękkiego masła 200 g cukru(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka mielonego cynamonu dodatkowo: 700 g jabłek Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Masło utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać. Dodawać partiami do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Masę przełożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Torcik makowy z migdałami 145

Przed samymi świętami propozycja na torcik makowy, który może być alternatywą dla tradycyjnego makowca. Jest pysznie: mamy mak, wiśnie i amaretto, a wszystko to pod puszystą

Bon appetit mon amie
Muffinki waniliowe z kremem orzechowym 119

pieczenia. Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Następnie powoli wsypywać cukry. Kolejno dodawać po jednym jajku – bez pośpiechu, proszę. Cały czas mieszając stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem. Gotową masę przełożyć do foremek, do połowy wysokości. Na to chlapnąć po niepełnej łyżce kremu czekoladowego, a kolejno przykryć warstewką ciasta. Nie musi być to dokładne przykrycie. Piec w temperaturze

Kocham Czekoladę
Placuszki jogurtowe z kokosem 465

misie blendera ubijamy jajka z ksylitolem/cukrem na puszystą masę. Dodajemy jogurt, jak się nam połączy z jajkami, to dodajemy mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Miksujemy, żeby powstała gładka masa i dodajemy wiórki kokosowe, jeszcze raz miksujemy i gotowe. 2. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju kokosowego, łyżką nabieramy porcje ciasta i również łyżką formujemy na patelni placuszki. Smażymy. Placuszki

kruche babeczki
Sernik wielkanocny z olejem rzepakowym 330

Wielkanocy nie wyobrażam sobie bez sernika. Najsmaczniejszy jest tradycyjny, pieczony w piekarniku. Mam dla Was sprawdzony przepis na pyszny sernik z olejem rzepakowym. Niebo w gębie

dolcevitainmykitchen
Greckie ciasteczka z orzechami nerkowca i pistacjami 142

Masło/margarynę utrzeć na puszystą masę.  Ciągle ucierając - dodać cukier puder, żółtko, mleko, whisky i drobno posiekane orzechy.  Na końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia i cukier wanilinowy.  Całość wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (60 minut).  Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około

Di gotuje
Mini tarty z konfiturą z buraka i czerwonej cebuli zapiekane pod kołderką z koziego sera 151

orzechowo-orkiszowym spodzie pod puszystą kołderką z koziego sera kryje się konfitura z buraka i czerwonej cebuli. Mini tarty to doskonała przekąska do lampki czerwonego wina lub wstęp do wykwintnej kolacji. Polecam gorąco! Przepis bierze udział w konkursie Merci Chef! AWARDS.Składniki (na 4 mini tarty):Ciasto:100 g mielonych orzechów laskowych1/2 szklanki mąki orkiszowej60 g zimnego masłaszczypta soliKonfitura

Smakowity Blog Kulinarny
Ciastka owsiane z czereśnią 154

SPOSÓB WYKONANIA :- masło utrzeć (zmiksować) na puszystą masę, dodać cukier puder i dalej zmiksować  - dodać cukier brązowy i zmiksować, wbić całe jajko i dalej miksować-  do tak przygotowanej masy wsypać resztę składników i wszytko razem zmiksować- dodać czereśnie i wymieszać łyżką drewnianą - blachę wyłożyć papierem do pieczenia.- z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego (lub większe, wedle

Basia w kuchni
Mini Pączki 271

Kiedy w lodówce zalega twaróg a naleśniki sie przejadły wtedy wyobraźnia pracuje ;) Mini pączusie wyszły smakowite i zajeło mi to nie więcej niz 20 min.Składniki

NaKońcuJęzyka
Ślimaczki drożdżowe z konfiturą malinową, migdałami i brązowym cukrem. Pyszne! 146

pyszne śniadanie, a w roli głównej: puszyste drożdżowe ślimaczki z nadzieniem z konfitury malinowej, własnej roboty, z dodatkiem płatków migdałowych i brązowego cukru, podane z gorącym prawdziwym kakao. Hmmm... Przypomniały mi się czasy dzieciństwa, kiedy to mama, która jest mistrzynią w pieczeniu słodkości, robiła nam gorące bułeczki z ciasta drożdżowego. Doskonale też pamiętam, że jako dziecko uwielbiałam formować

SMYKWKUCHNI
Ciastka z nutellą i orzechami laskowymi 357

mąkę, proszek, sodę, sól. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy stopniowo nutellę oraz cukier. Kiedy powstanie gładka masa dodajemy jajko i aromat waniliowy. Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy. Do gotowej masy wsypujemy orzechy i mieszamy łyżką.   Blachę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Z ciasta formujemy kulki, układamy na blaszce, zachowując dość spore

Mania Gotowania
Muffiny kokosowo-karmeLove ;) 184

Mąkę, proszek, sodę i wiórki mieszamy razem w jednej misce. Całe jajka ubijamy wraz z cukrem aż otrzymamy puszystą masę. Następnie dodajemy jogurt i olej, miksujemy do połączenia składników. Wszystko wlewamy do przygotowanych uprzednio suchych składników i delikatnie mieszamy. Ciasto nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Czekoladę rozpuszczamy na parze, smarujemy każdą

Czerwona Porzeczka
Biskwity z kremem cytrynowym i owocami 138

łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę - razem z solą i cukrem. Dodać żółtka - ubić na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem - przesiać do masy jajecznej - połączyć delikatnie. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia kłaść łyżką porcję ciasta - formować okrąg średnicy 12-15 cm. Piec 10-12 min. w 170 stopniach. Krem cytrynowy: 500 ml kremówki

kolorowotorcikowo
ORKISZOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z MALINAMI. 235

rekompensuję sobie to zamianą mąki na orkiszową, zdrowszy odpowiednik. Jeden kawałeczek nikomu przecież nie zaszkodzi, ale... po jednym kawałku chce się więcej i więcej, takie jest pyszne. ORKISZOWE CIASTO Z PŁATKÓW OWSIANYCH Z MALINAMI. /oryginał: cincin.cc / blaszka kwadratowa ok. 20x20 cm 250 g świeżych malin 150 g miękkiej margaryny 110 g cukru brązowego 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 2 jajka(...)pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Miękką margarynę utarłam z cukrem na puszystą masę. Ciągle ubijając,  dodawałam po jednym jajku. Na końcu dodałam ekstrakt waniliowy. Wymieszałam mąkę z płatkami i proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypywałam  do masy jajecznej, cały czas mieszając. Wyłożyłam ciasto do formy i wyrównać. Na wierzchu ułożyłam maliny, lekko wciskając je w ciasto. Płatki

W kuchni Karmel-itki
Amerykańskie mega czekoladowe ciacha 161

soli Wykonanie: W kąpieli wodnej roztapiamy 220 g gorzkiej czekolady razem z masłem. Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy do niej stopioną czekoladę, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy. Dodajemy 150 g pokruszonej czekolady. Ciasto nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, 50 g czekolady dekorujemy ciastka. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez

Blondynka Gotuje